Виховна справа для 5-го класу "Сила нації в її єдності"

Про матеріал
Давний документ містить інформацію відповідно віковим особливостям учнів 5-7 класу. Всі додаткові матеріали є в документі. Презентація також розроблена.
Перегляд файлу

Тема: Сила нації – в її єдності.

Мета: поглибити знання учнів про історичне минуле нашої держави; формувати національну свідомість школярів, розвивати увагу, пам’ять, декламаторські здібності; виховувати патріотів рідної держави.

Обладнання: презентація «Сила нації – в її єдності», фонограми пісень, присвячених Україні, вислови про Україну, про рідний край, портрети історичних діячів, історичні документи, фотографії.

Форма: Виховна справа

Хід ВС

І. Організаційний момент. Слайд №1

1.1. Привітання.

1.2. Оголошення теми.

1.3. Декламування вірша під відео супровід. Слайд №2

Буває часом сліпну від краси.

Спинюсь, не тямлю, що воно за диво,

Оці степи, це небо, ці ліси,

Усе так гарно, чисто, незрадливо,

Усе як є - дорога, явори,

Усе моє, все зветься Україна.

 Ліна Костенко.

ІІ. Основна частина.

2.1. Робота над епіграфом, відео.

- Як ви розумієте слова Ліни Костенко?

- Які почуття у вас виникли під час перегляду відео, читання поезії Ліни

Костенко?

2.2. Розповідь вчителя.  

Яка ж багата, розмаїта наша Україна: Схід, Захід, Південь, Північ. Міста, їх архітектура, їх традиції... Але всі вони - українські. Усі ми різні, але всі ми - УКРАЇНЦІ! Любити Україну, знати нашу історію, шанувати українські традиції - наш обов'язок. Сьогодні я хотів поговорити з вами про непростий шлях України до єднання та незалежності.

 

2.3. Вправа-рефлексія. Слайд №3

- Що ви знаєте про минуле своєї країни?

- Як ви розумієте слово «соборність»?

- Доберіть до слова соборність синоніми.

- Зачитуємо синоніми та пояснюємо, як ви його розумієте.

- А що означає «соборна Україна»?

Отже, тема нашої виховної : «Сила нації – в її єдності». Слайд №4

2.4. Розповідь вчителя.

Ідея єдності українських земель, соборності України сягає глибини віків. Збирання південно-руських земель було пріоритетним напрямком внутрішньої політики київських князів Олега та Ігоря, Святослава та Володимира Великого, Ярослава Мудрого. Протягом віків втіленням ідеї соборності України займалися гетьмани України: Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик.

У ХІХ ст.. боротьба за незалежність продовжувалася. У 1917 р. революція у Росії знищила царат, і українці, поряд з іншими народами, отримали історичний шанс відновити власну державність. У квітні 1918 р. на теренах Наддніпрянщини постала Українська Народна Республіка. У листопаді 1918 р. постала нова держава – Західно-Українська Республіка. 1 грудня підписано попередній договір про об’єднання, а 22 січня 1919 року об’єдналась з УНР в єдину соборну Українську Народну Республіку.

Отже, віковічні мрії українського народу здійснились – Україна встала з колін і на повен голос заявила про себе.

Як відбувалося проголошення Акту Злуки, увага на екран.

2.5. Демонстрація відео фрагменту «Крок до мрії». Слайд №5

2.6. Гра-ребус « Відгадай історичну постать» Слайд №6

На екрані розвішені портрети історичних діячів, наше завдання підписати кожен портрет. Для цього нам потрібно розгадати ребуси. (Б. Хмельницький, Т. Шевченко, М. Грушевський, , С. Петлюра, В. Винниченко , Л. Кравчук).

 

Головна заслуга Богдана Хмельницького було те, що він взяв на себе місію і очолив ту національну революцію, яка відродила українську державність, яку втратили після падіння Галицько-Волинського князівства. Слайд №7

Він віддав все своє життя гарячому відстоюванню прав українського народу, він щиро любив свою Батьківщину. Саме тому, навіть через двісті років після його смерті, кожен українець знає про неоціненний вклад митця у розвиток української мови, культури, у формування  національної ідеї. Слайд №8

Сім років історичної та організаційно-наукової праці Михайла Грушевського. Те, що він зробив для історичної науки упродовж цих семи років – це направду індивідуальний подвиг.  Слайд №9

Симон Петлюра очолив Українську республіку і одночасно її військо в найбільш критичний для молодої держави час. "В умовах одночасної війни з більшовиками і денікінцями він взяв на себе історичну відповідальність за долю Батьківщини, і зробив усе можливе, щоб відстояти українську незалежність" Слайд №10
1-й голова української народної республіки. Літературна спадщина Володимира Винниченка вважається приналежною до золотого фонду України. Він — автор одного з перших утопічних романів, «Сонячна машина». Слайд №11
 

Перший президент незалежної України. З 24 серпня 1991 р. Україна увійшла у якісно новий історичний етап свого існування, вже як самостійна держава. Слайд №12

 

 

2.7.Еврестична бесіда:

- Яке значення має Акт Злуки?

- Чого нас вчить історія?

2.8. Розповідь вчителя.

 Об'єднавча акція 1919 року залишила глибинний слід в історичній пам'яті українського народу. Свідченням того стали січневі події 1939 року у Карпатській Україні - перше офіційне святкування свята Соборності, а також січневі події 1990 року, коли були з’єднані живим людським ланцюгом Київ і Львів, Схід і Захід України.

2.9. Конкурс «Кращий декламатор».

- Пригадайте поезії, присвячені Україні.

- «Наш герб» – Тарашевський Казимір

- «Державний гімн» – Краснокутський Олександр

- «Державний прапор» – Бичник Назар

- «Любіть Україну» - Лебедєв Тимофій.

ІІІ. Підсумок заходу.

3.1. Підсумкова бесіда.

- Про що ви сьогодні дізналися?

- Які почуття викликали у вас ці відомості?

- Що символізує День соборності України?

3.2. Заключне слово вчителя.

Територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Ми маємо усвідомлювати, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки. Відродження Батьківщини – це єдність наших душ, воскресіння духовності, культури, мови.

Зі святом Соборності вас, УКРАЇНЦІ!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Боярський ліцей «Кадетства»

 

 

Куратор 2 класу:

Кірка С.В.

 

 

 

 

 

 

Боярка 2020

 

docx
Додано
17 лютого 2020
Переглядів
736
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку