Виховний проект із класом "Здоровий спосіб життя"

Про матеріал

Архів містить безпосередньо сам проект, у якому вказано тему, тривалість, актуальність, етапи, а також тематичні матеріали, які уже "підігнано" по сторінках так, щоб учням було легко опрацювати і захищати проект. Також додаю матеріали для друку для виготовлення Квітки здоров'я і зібрані тематичні вірші, загадки, прислів'я для кращої презентації проекту.


Перегляд файлу

 

 

 

 

 

D:\Класний керівник\малюночки\60451952-Colored-frame-for-children-with-happy-boys-and-girls-Stock-Photo.jpgВиховний проект 6 класу

на тему:

 

 

Формування

здорового способу життя

в учнівської молоді

 

 

Класний керівник Войтенко М.В.

 

 

 

 

 

 

Тема проекту: Формування здорового способу життя в учнівської молоді

Мета проекту: дослідити напрями формування здорового способу життя школярів у навчально-виховному процесі; сформувати навички здорового способу життя; підвищити рівень соціальної активності учнів; сприяти збереженню і зміцненню організму підлітка, підвищенню психологічного мікроклімату у сім’ї, класному колективі; розробити практичні рекомендації.

Актуальність: Найдорожчим скарбом, яким нагороджує людину природа від народження і на довгі роки життя, є здоров’я. Воно є умовою для прогресивного розвитку суспільства в усіх його напрямках. Тому найголовнішим завданням сучасного життя, яке постійно зазнає впливу негативних факторів (фізичних, хімічних, біологічних, психічних) є впровадження у свідомість людей ідей здорового способу життя та практичної реалізації цієї ідеї.

Проблема формування здорового способу життя підростаючого покоління України належить до найактуальніших проблем,  вирішення якої обумовлює майбутнє держави та подальше існування здорової нації. Сьогодні сферою формування здорового способу життя дітей та підлітків є система освіти.  Згідно державної програми  «Освіта»  (Україна ХХІ століття) та «Національної доктрини освіти України у ХХІ столітті» стратегічним завданням освіти є виховання освіченої,  творчої особистості,  всебічний розвиток людини,  становлення її духовного, психічного та фізичного здоров’я.  Тому обов’язковим компонентом національної системи освіти мають бути знання про формування, збереження та зміцнення здоров’я.

Термін дії проекту: проект розрахований на 5 місяців (ІІ семестр).

Тип проекту: інформаційно-творчий, груповий.

Очікувані результати

Діти:

  •               розширять свої знання про складові здорового способу життя;
  •               навчаться здорових харчових звичок;
  •               підвищать власну фізичну активність та дотримуватимуться режиму дня;
  •               покращать навички особистої гігієни та загартовування організму;
  •               усвідомлять руйнівну силу шкідливих звичок на організм;
  •               застосовуватимуть позитивне мислення як невідʼємну складову здорового способу життя;
  •               навчаться працювати в команді задля досягнення спільної мети, налагодять міжособистісні стосунки в колективі.

Етапи реалізації проекту

  1.               Визначення структури проекту;
  2.               Розподіл обов’язків між учасниками проекту;
  3.               Пошуково-дослідницька робота, анкетування;
  4.               Аналіз інформації;
  5.               Підбиття підсумків, формулювання висновків;
  6.               Творчий звіт, презентація отриманих результатів.

 

Мудра людина запобігає хворобам, а не лікує їх.

 

Вступ

Як відомо, найбільше багатство людини – це здоров’я. І для кожного це є незаперечним фактом. Говорячи про здоров’я, ми розглядаємо його як гармонійне поєднання життєдіяльності організму при фізіологічній регуляції всіх його систем. Життєдіяльність людини ми розуміємо як процес активної взаємодії її з навколишнім соціальним і фізіологічним середовищем.

Здоров’я, як правило, поєднується із хорошим самопочуттям, відчуттям радості життя, активною діяльністю на роботі та в побуті. Здоров’я людини – це є не тільки багатство індивідуума, тобто приватною власністю однієї особистості, але вважається і народним надбанням, яке треба оберігати та зміцнювати.

На жаль, людина не звертає уваги на діяльність свого організму, коли здорова. Вона просто не помічає свого здоров’я, яким наділила її природа, бездумно розпоряджається ним, поки дочасно не втратить. Чому? Тому що така людина не вживає потрібних заходів для його зберігання на довгі роки життя.

Як бути здоровою людиною

Турбота про фізичний стан людини набуває особливої ​​уваги в наш важкий з екологічної точки зору час. Все більша кількість людей починає дбайливо ставиться до збереження власного здоров'я, до його поліпшення. Засобом для виконання такого завдання є ведення здорового способу життя.

Для того щоб відповісти на питання про те, що ж таке здоровий спосіб життя, необхідно розглянути всі його складові. Можна виділити деякі базові компоненти, на основі яких і будується ведення здорового способу життя. До них відносяться:

1. Раціональне харчування.

2. Фізична активність.

3. Здоровий сон.

4. Загальна гігієна організму.

5.  Загартовування.

6. Відмова від шкідливих звичок.

7. Позитивне мислення.

 

 

 

 

 

Раціональне харчування

як один зі складників здорового способу життя

 

Пов’язане зображення

 

1. Раціональне харчуванняПов’язане зображення

Даний компонент розглядається як один з найважливіших критеріїв здорового способу життя, і в книгах, присвячених даному питанню, він піддається найбільш ретельному дослідженню. Адже безсумнівно те, що харчування виконує одну з найголовніших функцій у забезпеченні життєдіяльності людського організму. "Раціональне харчування, побудоване на наукових засадах, забезпечує нормальний розвиток організму. Воно служить, попереджаючи багато хвороб, потужним профілактичним засобом ". Нераціональне ж харчування істотно покращить ризик виникнення захворювань, які можуть навіть призвести до смертельного результату (наприклад, зайве накопичення холестерину, що міститься в жирних продуктах, викликає атеросклероз).

Правильно харчування базується на прийнятті їжі в правильних кількостях. Багато людей, старанно працюючи, встигають перекусити всього лише раз на день, набиваючи шлунок повним. Це стає причиною утрудненого травлення, тяжкості і навіть дисбактеріозу. Давайте поговоримо про те, як правильно харчуватися, щоб бути здоровим.

Для того щоб весь день відчувати себе добре і бути енергійним, вкрай необхідний режим харчування. А саме є в певний час доби. З часом ваш організм звикне до розкладу, і не буде витрачати енергію на швидкі, але часті перекуси. Переварюючи часто маленькі порції їжі, або один раз, але у великих габаритах, біоритми людини збиваються, він частіше відчуває втому, пригніченість і поганий настрій. Також енергію і здоров'я не додають і продукти довгої термічної обробки. З'ївши добре засмажену відбивну, ви довгий час не відчуєте голод, але це всього лише наслідок довгого, і неприємного для шлунка перетравлення.

Для відмінного самопочуття рекомендується вживати більше рослинної їжі, і їжі в сирому вигляді. Зараз дуже популярно в світі, сироїдіння, така їжа містить максимальну кількість біологічно активних речовин. Люди, практикуючі сироїдіння, вживають всі продукти в сирому вигляді, це стосується овочів, фруктів, і навіть різноманітних круп.

Але як би ви не харчувалися, при вживанні їжі, її необхідно ретельно пережовувати. За деякими даними не менше 33 жування, заодно і зуби зміцните. А сам прийом їжі повинен тривати близько 30 хвилин. Таким чином, ви полегшуєте роботу шлунки і кишковому тракту, не допускаючи його передчасне зношування.

Стежте, щоб ваше денне меню включало в себе достатню кількість вуглеводів. Вуглеводи відмінно наповнюють організм енергією і стимулюють гарний настрій.

У той же час необхідно максимально виключити солодке, воно призводить до різких перепадів цукру в організмі. У підсумку ви відчуваєте себе стомленим. Кращий варіант замінити солодке на цільнозернові продукти, наприклад хліб з цільного зерна. Такі продукти легко і довго засвоюються організмом, і стабілізують норму цукру. Не варто пробувати екзотичні страви у великій кількості, ваш шлунок може, не впорається з заморської їжею. Пробуйте в невеликих кількостях, даючи вашому організму адаптуватися до місцевої кухні.

У розмові про те, як правильно харчуватися, щоб бути здоровим, особливе місце потрібно приділити правильному прийняттю рідини. Напій, компот і чай необхідно приймати за 15-20 хвилин до їжі, або через 2-3 години після їди. Це найбільш комфортно і оптимально для вашого шлунку. Вчені категорично не радять запивати їжу, або робити невеликі глотки рідини під час їжі. Якщо дуже мучить спрага після їжі, найбільш рекомендований спосіб прополоскати рот, або зробити пару маленьких ковтків мінеральної води.

Навіть найбільш правильне і корисне харчування слід поєднувати з фізичними навантаженнями. В іншому випадку ефект від прийнятої їжі буде незначний. Після їжі побудьте година у вертикальному положенні, можна прогулятися на свіжому повітрі, або виконати домашню роботу. Якщо після прийняття їжі у вас виникає бажання прилягти відпочити, то знайте, ваш організм направив всі сили на переробку їжі, такого бути не повинно.

Вживаючи їжу, пам'ятайте, що шлунок найбільш точно працює вранці, тому рекомендується сніданок з'їдати більш щільний, ніж обід та вечерю. Опівдні активізується тонкий кишечник. Увечері весь організм намагається вивести шлаки і готується до відпочинку. Останній прийом їжі має бути за 3 години до сну, а ще краще не їсти після 6 вечора. Перевантажувати його не слід, щоб не відчувати неприємних відчуттів вранці. Часто переїдаючи ввечері, вранці спостерігається поганий запах з рота.

Результат пошуку зображень за запитом "здорове харчування"З користю для організму, їжа повинна прийматися в спокійній обстановці, за столом не повинна бути дратівливих вас факторів, наприклад гучна неприємна музика, або сторонній їдкий запах. Також не варто вживати їжу, коли у вас поганий настрій, ви нервуєте або просто втомилися. Трохи відпочивши і заспокоївшись, можете приступати до трапези, інакше з'їдена їжа не засвоїться.

Чи спостерігали ви, що хворі тварини приймають їжу в мінімальних кількостях, а то й зовсім відмовляються від неї. Це обумовлюється тим, що організм не бажає витрачати енергію на переробку їжі, всі сили йдуть на уражене здоров'я. Якщо хочеться, тобто під час хвороби, краще з'їсти небагато, не максимально корисною і вітамінізованої їжі. Підійдуть фрукти багаті вітаміном «С».

Ви звертали увагу, яку кількість їжі ви приймаєте за один прийом? З яким почуттям ви залишаєте стіл? Людина в нормі може з'їсти за раз до 1-1,5 літра їжі, але шлунок в змозі переробити і повноцінно засвоїти лише третю частину з'їденого.

Цілком ймовірно, кожна людина і не раз вставав з-за столу з почуттям величезної ваги в шлунку. І багато хто задається питанням «Коли необхідно вставати з-за столу?» Відповідь досить проста «Коли пропаде відчуття першого голоду». Треба контролювати своїми бажаннями і не піддаватися на спокуси: останній шматочок і все … Ну ладно з'їм ще один останній і т.д. Таким образам ви просто напросто годуєте і вирощуєте злісних бактерій, які вражають організм і призводять до дисбактеріозу кишечника.

При постійному переїданні органи мають властивість опускатися, тим самим порушуючи кровообіг по всьому організму. Кров починає погано доливати до мозку, і знижується розумова діяльність, сповільнюються природні реакції. Реанімувати організм може повний перехід на правильне та корисне харчування.

Не відмовляйте організму в можливості працювати правильно. Прислухайтеся до свого шлунку, він підкаже вам, яка їжа найбільш комфортна для нього, і з якою їжі ви будете отримувати максимум вітамінів та енергії. Від вас же залишається дотримуватися простих правил корисного і правильного харчування. Щоденний раціон людини повинен бути строго збалансований. Він повинен "містити в достатній кількості і оптимальному співвідношенні всі необхідні організму речовини". А для цього йому потрібно бути різноманітним. У нього повинні входити продукти самих різних груп: зернові, стручкові плоди, продукти тваринного походження (нежирні), овочі і фрукти. Велике значення в організації раціонального харчування приділяється правильній обробці продуктів харчування. Необхідно знати, що "деякі види теплової обробки харчових продуктів (смаження, запікання), особливо якщо вона тривала і інтенсивна, негативно позначаються на якості готових виробів". Однією з головних ідей правильного харчування є виняток або обмеження процесів смаження і пасерування. У результаті таких впливів у продукті відбуваються незворотні зміни з білками, жирами, вуглеводами, амінокислотами, руйнуються вітаміни, пігменти, цінні для організму активні речовини.

Важлива характеристика раціонального харчування – це помірність. Необхідно свідомо регулювати калорійність їжі, дотримуватися енергетичний баланс. "Про енергетичному балансі ясніше за все говорить маса тіла, яка зберігається в межах норми лише при енергетичній рівновазі". Також не слід робити великих перерв між прийомами їжі і поглинати її у великій кількості.

Результат пошуку зображень за запитом "здорове харчування"Складність в переході до правильного харчування скоріше навіть не власне фізіологічна, а психологічна. "Ми звикли харчуватися так, як харчуємося, а звички, що виникають протягом усього життя, відразу не змінити". Американські вчені припускають, що такий перехід має здійснюватися поступово, приблизно протягом року. Зате результат від такої перебудови організму відразу ж дасть себе знати – покращиться самопочуття, апетит, нормалізується маса тіла, збільшиться фізична активність і, що найголовніше, відкриються нові можливості для самовдосконалення людини.

 

2. Фізична активність

Пов’язане зображення

     Це другий базовий компонент здорового способу життя. Його сутність я викладу на підставі досліджень спеціалістів Стенфордського університету. Американські вчені наводять масу доказів, які могли б переконати людей займатися фізичними вправами. Серед них:
· Фізичні вправи – це задоволення.
· Відповідний вид фізичних вправ знайдеться для кожного.
· Через декілька місяців ви так до них причепиться, що вже ні за що не кинете.
А через півроку:
· Ви станете діяльніше, жвавіше.
· Відчуєте приплив сил, покращиться координація рухів, краще стане реакція.
· Легше буде справлятися з нервовою напругою і поганим настроєм.
· Зменшиться вміст жирових відкладень.
· Зміцняться кісткові тканини.
· Чи покращиться кровообіг.
· У вас підвищиться працездатність.
     Не можна не погодитися з цими висновками, тому що вони багато разів були підтверджені реальною практикою. Фізичні вправи по праву входять в систему здорового способу життя, так як без фізичної активності стан людини значно погіршується, і не тільки фізичне, а й психічне, знижуються інтелектуальні можливості людини (лікарі стверджують, що розумова робота повинна в повній мірі компенсуватися фізичної).
     Якщо розглянути власне систему вправ пропонованих американськими авторами, то ми побачимо, що вони не дають яких-небудь особливих вправ, пов'язаних з цілеспрямованою тренуванням м'язів або спеціальним розвитком будь-яких фізичних якостей (спритності, витривалості, швидкості і т.п.) Для ведення здорового способу життя, на їхню думку, необхідні аеробні вправи.
"Аеробними називаються такі вправи, які змушують ритмічно працювати великі групи м'язів. Вони не пов'язані безпосередньо з фізичними навантаженнями, але вони повинні сприяти постачання тканин киснем і більшого його споживання ".

До числа аеробних вправ відносять ходьбу або походи, біг, біг на місці, плавання, ковзани, підйом по сходах, греблю, катання на скейті, роликових ковзанах, танці, баскетбол, теніс. Як ми можемо побачити, практично всі з цих вправ не вимагають ніяких спеціальних фізичних навичок. Всі вони виконуються в особливій, цікавою для займається формі. Природно, що це є додатковим стимулом до занять фізкультурою, а значить і до ведення повноцінного здорового способу життя.

 

 

D:\Класний керівник\Здоровий спосіб життя\Проект із класом-2018\brainy-20-638.jpg3. Здоровий сон

Більшість людей, які уважно ставляться до свого здоров’я і шукають різні способи його поліпшення, знають, що ранній ранковий підйом — основа не тільки правильного режиму дня, але й здорового способу життя в цілому.

Ви можете скептично ставитися до таких понять як біоритми та енергія Всесвіту, але те, що наше самопочуття змінюється протягом дня, не потребує доказів. Так утворюється ланцюжок: час доби впливає на травлення, травлення — на наше самопочуття, а самопочуття визначає настрій.

Збій в одному неминуче призведе до змін в іншому.

Дія, що повторюється в часі, формує звичку. На жаль, не всі звички є здоровими. Звички, в свою чергу, формують спосіб життя. З іншого боку, змінюючи себе в малому, можна змінити й спосіб життя.

Правильний режим дня — одна з тих основ, з яких можна почати.

3. 1. Правильний настрій. Перед сном слід подумки налаштуватися на той час, коли ви хочете прокинутися. Час підйому не повинен відрізнятися від звичного вам більш ніж на півгодини — годину. Поступово наближайтеся до наміченого часу пробудження.

3. 2. Встановіть один або кілька будильників. На дзвінок поставте вашу улюблену мелодію.

3. 3. Вибирайтеся з ліжка відразу ж, як тільки почуєте будильник.

3. 4. Знайдіть вагому причину для раннього підйому:

  • більше вільного часу;
  • добрий початок дня;
  • ще одна маленька перемога над собою;
  • побачити захід Місяця або зустріти світанок (чому ні?)

3. 5. Не вживайте стимулятори, які можуть вплинути на сон (кофеїн, алкоголь та ін.) Перед сном можна випити трохи теплого молока.

3. 6. Кожен день лягайте спати в один і той же час. Пам’ятайте, що кожна година сну до півночі прирівнюється до двох годин сну після опівночі. Кращий час, щоб лягти спати — 21–22 години.

 Знайдіть вагому причину для раннього підйому: зустріти світанок. Якщо ви звикли засинати пізніше, вам допоможуть спеціальні вправи йоги, цигун. Перегляд телевізора або робота за комп’ютером хоча б за годину перед сном погано впливає на сон. Як наслідок — організм не встигає відпочити за ніч, і прокинутися вчасно вранці — завдання не з легких.

3.7.  Виробіть щоденну звичку прокидатися рано: щодня це буде легше, ніж, скажімо, через день.

     Можливо, більшість з порад і рекомендацій, про які говорилося вище, вам добре відомі і, більш того, ви вже випробували їх на собі. Ті, хто зміг усвідомити, що вставати рано вранці — це важлива умова правильного способу життя — зробили перший крок до свого здоров’я.

    Не зупиняйтеся на досягнутому! Як говориться в старій китайській приказці, «Ранок визначає день, весна визначає рік, а старанність визначає життя».

Пов’язане зображення4. Загальна гігієна організму

Гігієна організму пов'язана, перш за все, з підтриманням чистоти шкірного покриву.

Проблема чистоти шкірного покриву досить актуальна для людини, так як: "приблизно 2,5 млн. потових і сальних залоз виділяють близько 0,5 л поту і близько 20 г сала на добу, в поверхневих шарах шкіри йде безперервне оновлення клітин, на брудній шкірі можуть матися шкідливі для здоров'я людини мікроорганізми. При забрудненні шкіри засмічуються вивідні протоки потових залоз, і порушується здатність організму до терморегуляції. На брудній шкірі легко розвиваються грибкові захворювання, лікування яких вимагає багато часу ".

Природно, що всі ці факти переконують нас у необхідності підтримання чистоти тіла. Думаю, що буде зайвим нагадувати про засоби і способи змісту шкірного покриву в чистоті.

1. Умивайтеся вранці і ввечері, використовуйте засоби особистої гігієни.

2. Чистіть зуби не менше 3 хвилин. Ваша зубна щітка не повинна бути занадто м’якою.

3. Завжди мийте руки перед їжею, після прогулянки і туалету.

4. Майте завжди чисту носову хустку або одноразові серветки.

5. Для їжі користуйтеся тільки своїм посудом, не беріть брудних тарілок, ложок, чашок.

6. Для пиття води використовуйте одноразові стаканчики. Не залишайте використані стаканчики, викидайте їх у відро для сміття.

7. Слідкуйте за чистотою свого одягу, взуття.

8. Не ходіть в одному і тому ж взутті на вулиці, в школі і вдома. Вдома носіть м’яке домашнє взуття, для спортивних занять використовуйте спортивне взуття.

Пов’язане зображення9. Допомагайте вчителю і черговим у підтриманні порядку в класі, допомагайте рідним у домашньому прибиранні.

10. Дотримуйтесь режиму дня!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "загартовування"5. Загартовування

Це досить широке поняття також входить в загальну концепцію здорового способу життя. Раніше під загартовуванням розуміли насамперед або навіть виключно звикання організму до холоду. Зараз це поняття тлумачать ширше - загартовування означає "зміцнення опірності організму до будь-яких чинників зовнішнього середовища, що викликає стан стресу, тобто напругу ". До таких факторів належать низька і висока температура повітря, надмірно знижена або підвищена вологість, різкі зміни атмосферного тиску і т.д. Однак найбільш важливим залишається все ж загартовування до надмірного охолодження, а іноді й до перегрівання.

"Під впливом високих або низьких температур в організмі людини відбуваються фізіологічнізрушення. Завдяки загартовуванню активізується центральна нервова система, знижується збудливість периферичної нервової системи, посилюється діяльність залоз внутрішньої секреції, зростає активність клітинних ферментів ". Все це підвищує стійкість організму до умов зовнішнього середовища.

Неодноразове охолодження тіла підвищує стійкість до холоду і дозволяє надалі зберігати теплова рівновага організму навіть тоді, коли людина сильно змерз.

Пов’язане зображенняСпособи загартовування проти холоду всім давно відомі. Це повітря, вода і сонце в сукупності з фізичними вправами. "Найкращі результати дає комплекс прийомів, що складається з конвекційного (повітряні та сонячні ванни) і кондукціонного охолодження (обтирання і обливання, ножні ванни, купання, що чергуються водні процедури)". Ефект загартовування недовговічний, він триває тільки під час загартовування організму і недовго після нього, тому загартовування має бути постійним і послідовним, їм слід займатися щодня.
 

Результат пошуку зображень за запитом "відмова від шкідливих звичок"6. Відмова від шкідливих звичок

За кількістю неповнолітніх курців та пияк Україна посідає одне з перших місць у Європі. І наслідки нездорового способу життя підлітків та молоді даються взнаки вже нині. За даними Державної медичної статистики, в Україні чисельність здорових підлітків скоротилася на 10%. Як зауважують медики, одна з причин — поширення різних захворювань, зокрема, хвороб органів дихання, а також низька рухова активність, нераціональний розподіл вільного часу, тривале сидіння за комп’ютером, перед телевізором, захоплення мобільним телефоном, а ще — шкідливі звички. На державному рівні діє ряд програм, що стосуються покращання здоров’я нації та молоді зокрема. Однак вони малоефективні, оскільки розраховані на широкий загал, тоді як, на думку фахівців Державного інституту розвитку сім’ї та молоді, для позитивного результату потрібен індивідуальний підхід. Як варіант, фахівці пропонують залучати молодь до волонтерського руху та виробляти в неї активну життєву позицію.

Перш за все необхідно зазначити, що в ідеальному випадку здоровий спосіб життя передбачає не відмова від шкідливих звичок, але початкове їх відсутність. Якщо ж з якихось причин вони вже є у людини, то необхідно вжити всіх заходів, щоб звільнити даного індивіда від настільки згубних для нього самого пристрастей.
До шкідливих звичок перш за все відносять вживання алкоголю і тютюнопаління, причому в літературі куріння представляється як більш поширена звичка, а отже і як більше зло для людини.

Куріння наражає на небезпеку багато життєво важливі органи. Курці ризикують отримати легеневі захворювання, а також піддаються підвищеної небезпеки ішемічної хвороби серця та інсульту. "Сигарети прискорюють звуження артерій, зменшують вміст кисню в крові на цілих 15%, а, отже, створюють перевантаження всієї серцево-судинної системи".

Не менш шкідливий для організму і алкоголь. У тих, хто зловживає ним, частіше зустрічається підвищений артеріальний тиск. Ну а те, що алкоголь руйнує печінку, відомо всім. Особливо сумним є той факт, що алкоголь і тютюн негативно впливають на вроджені характеристики дітей і можуть викликати серйозні відхилення у розвитку.

Для тих, хто хоче кинути пити і курити особливе значення має здоровий спосіб життя в цілому. Регулярні фізичні вправи, раціональне харчування у великій мірі сприяють подоланню шкідливих звичок.

Веб-проект Epoch Time створили рейтинг найбільш шкідливих звичок людини, які день за днем через задоволення неухильно ведуть  до смерті.

Пов’язане зображенняПерше місце за шкідливістю займають наркоманія, алкоголізм і куріння. Ці найбільш шкідливі звички давно вже віднесені до розряду хвороб. Щороку від наркотиків у світі гине 200 тис. чоловік (з них українців близько 10 — 12 тис.), зловживання алкоголем призводить до смерті 2,5 млн людей (у тому числі в Україні більше 40 тис.), куріння забирає життя 5 млн людей (з них більше 110 тис. — українці).

Другими за рейтингом ідуть ненажерливість та інші шкідливі звички харчування. У результаті люди стикаються з проблемами ожиріння і низької самооцінки. Найпростіший шлях уникнути подібної звички — харчуватися через встановлені проміжки часу, уникати дрібних перекусів, не відволікатися під час їжі на розмови і перегляд телевізійних передач, перейти на більш здорове харчування. Запам’ятайте, найчастіше причиною ожиріння є психічний розлад. Так що позбавлятися від цієї однієї з найшкідливіших звичок слід також і в кабінеті психотерапевта.  До інших шкідливих звичок харчування відносять: часте вживання напівфабрикатів і фаст-фуду, постійне пересолювання їжі і додавання всіляких підсилювачів смаку.

Наступними у списку найбільш шкідливих звичок є Інтернет- і телезалежність. Комп’ютер сьогодні — не тільки помічник у роботі, але і засіб спілкування, продуцент сильних емоцій. Багато людей зізнаються, що після того, як вони вимикають свій комп’ютер або телевізор, у них різко падає настрій. Багатогодинний Інтернет-серфінг призводить до психологічних травм: з’являється роздратування, смуток, депресія. Різко падає працездатність, погіршується зір і постава. Щоб легше було контролювати години, проведені в Інтернеті, подбайте про зниження швидкості вашого Інтернет-провайдера, відключіть графіку, рідше заходьте на свою сторінку в соцмережах і користуйтеся паперовою записною книгою.

Завершують список найбільш шкідливих звичок трудоголізм і звичка переживати сильні емоції. Трудоголізм, як неконтрольована залежність від роботи, призводить до озлобленості, людина втрачає життєві цінності та орієнтири. Заслужені гроші вже не відшкодовують брак любові та уваги. Настає самотність і відчуження від суспільства. Звичка відчувати сильні емоції, а до речі, сюди можна віднести й ігроманію, призводить до дратівливості. Коли людину вже не приваблюють дрібні радості, то справжню насолоду вона отримує від негативних емоцій. У народі такі люди отримали назву «енергетичних вампірів».

Пам’ятайте, що задоволення, одержуване від шкідливих звичок, уявне. Звички крадуть не лише здоров’я, але і нашу свободу. Адже ці наші слабкості розпоряджаються нашим життям більше, ніж ми самі.

 

 

 

D:\Класний керівник\Здоровий спосіб життя\Проект із класом-2018\maxresdefault.jpg7.  Позитивне мислення

     

Для багатьох повсякденне життя так міцно пов'язане зі стресовими станами, що ми починаємо приймати це як належне. І навіть запевнення медиків про те, що близько 80% хвороб виникають від негативних переживань, ми пропускаємо повз вуха.

Негативне мислення (думки, загальний психічний стан) і є джерелом негативних емоцій. Наприклад, постійний тривожний стан може підштовхнути людину до шкідливих звичок. Багато хто вважає, що куріння здатне знизити напруженість, однак це не так. Потрапляючи в залежність від свого стану, ми формуємо звички.

Відсутність самоконтролю, неорганізованість та імпульсивність також шкодять нашому здоров'ю. Схильні до цього люди вкорочують своє життя на 2-4 роки.

Інша крайність – байдужість до життя, відсутність цілей і сенсу в житті – одна з найбільш негативних. Люди з такими розладами часто мають поганий імунітет і схильність до захворювання Альцгеймера.

До цієї ж категорії негативних емоцій можна віднести зневіру та приреченість. У людей, які часто віддаються таким емоціям, в майбутньому можуть розвинутись судинні захворювання.

Підозріла людина, або той, хто вороже ставиться до оточуючих, має ризик захворіти на серцево-судинні захворювання. В організмі таких людей відбувається різке збільшення певного виду білка, це впливає на імунну систему і може призвести до розвитку цукрового діабету.

Трудоголізм – ще одна крайність в емоційних переживаннях, яка може стати причиною виникнення ряду захворювань – від психічних розладів до порушення обміну речовин і серцево-судинних захворювань.

Вміти контролювати свої негативні емоції – завдання не з легких. Раніше вважалося, що прояв своїх емоцій допомагає людині «розрядитися» і знову прийти до норми. Нещодавно проведені дослідження показали зворотне: позбавлення від негативних емоцій, зокрема, гніву, небезпечне для здоров'я. Виплеск гніву підтримує поганий настрій, збільшуючи при цьому інтенсивність руйнівних почуттів. При вираженні негативних емоцій у мозку виробляються певні хімічні речовини, які з часом викликають залежність. І людина на підсвідомому рівні буде просто шукати причину для гніву. Психологи радять навчитися боротися зі своїми негативними почуттями, замінюючи їх більш позитивними.

Усі хвороби від нервів — ця загальновідома фраза підтверджується останніми дослідженнями медиків. Фахівці переконані, що досить часто причиною розвитку астми, екземи, виразки шлунку стає не фізичний чинник, а реакція людини на психологічний та соціальний стрес. Більшість захворювань виникають також через недосконалість душі, адже думка матеріальна, і будь-який негатив, посланий у навколишній простір, провокує удар у відповідь.

У світі визначено кілька психосоматичних захворювань, які викликані виключно особливостями характеру, мислення і емоційного стану людини. Приміром, астма, діабет, гіпертонія, псоріаз, остеохондроз, артрит, ішемія та багато інших. Ці та інші захворювання викликані емоційними станами – гнівом, образами, почуттям вини, тривоги. А також сталими твердженнями, які ми чуємо ціле життя, починаючи з батьківських настанов. Вони діють, як програма до комп’ютера – програмують нас, ми в них віримо і вони спрацьовують. «Любов потрібно заслужити», «чоловіки не плачуть», «немає щастя у житті», - це не просто сталі твердження – це основа багатьох хвороб.

1. Чому люди хворіють?

Фахівці переконані, що будь-яка людина може включити свою підсвідомість, налаштуватися на позитивне мислення і значно покращити своє здоров’я. Адже в основі психосоматичних хвороб лежить нездатність людини правильно визначити та оцінити свої відчуття. Тобто, людина часто сама собі не може або не хоче зізнатися, що її мучать тривога, страх чи інші негативні емоції. Кожна ж із них несе енергетичний заряд. Накопичуючись, така енергетика призводить до великої напруги в організмі, і коли вона сягає певної межі, то починає «розряджатися» на ті чи інші органи і системи людини, в яких і з'являються проблеми. Так, наслідком «придушеної» тривоги стають пришвидшене серцебиття, задишка, запаморочення, надмірна пітливість. Або проста схема психосоматичних захворювань шлунка: коли людина нервується, шлунок скорочується. Через негативні емоції у ньому виникають спазми, і якщо це повторюється регулярно, то через рік-два можуть з'явитися і гастрит, і виразка, і ще серйозніші захворювання.

Ще німецький психіатр початку дев'ятнадцятого століття Йоганн Гейнрот вважав, що виникнення туберкульозу, раку, епілепсії та інших важких хвороб – це результат сильного переживання почуттів злоби й сором.

На стан наших систем і органів впливають не лише недавні переживання чи внутрішні душевні конфлікти (за твердженням спеціалістів, вони бувають настільки дошкульними, що завдають страждань не менших, ніж найсильніший фізичний біль), а й досить давно «притлумлені» в собі бажання, не вилікувані до кінця душевні травми дитинства тощо. В результаті, в організмі виникають дрібні негаразди, які згодом можуть викликати серйозні органічні зміни. За даними медичної статистики, приблизно половина пацієнтів роками лікуються у неврологів, кардіологів, терапевтів та інших спеціалістів цілком безуспішно. Вони погоджуються на складні операції, витрачають купу грошей на ліки, і все даремно. Це і є психосоматичні хворі, чиє тіло вилікувати неможливо, не допомігши їм спочатку здобути психічну, душевну гармонію.

2. Як залишатися здоровим

В основі здоров’я – фізичного і душевного – є любов до себе. Люди зазвичай лякаються любові до себе, сприймаючи її як егоїзм. Насправді любити себе – це приймати себе таким, який є, з усіма недоліками і вадами. І в жодному разі не критикувати себе. Наша підсвідомість не розуміє ні критики, ні гумору. І якщо ви говорите: я такий товстий, дурний, хворий, - то прислужлива підсвідомість дає сигнал тілу, яке і формує таку дійсність. Необхідно говорити собі з любов’ю: я красивий, розумний, добрий. Це спрацює набагато ефективніше, ніж кілограми критики і тонни таблеток.

Крім того, згадайте, про що ви думали напередодні, перед тим, як захворіти. Чи не образили когось? Чи не подумали погано про щось? Налаштовуйтесь на краще, любіть себе, вибачайте інших — і всі хвороби відступлять.
 

Висновок

Отже, розглянувши основні критерії здорового способу життя, ми можемо підвести деякі підсумки нашим міркуванням. Ми з'ясували, що здоровий спосіб життя – це сукупність профілактичних заходів, спрямованих на запобігання захворювань, зміцнення всіх систем організму і поліпшення загального самопочуття людини.

Ведення здорового способу життя передбачає не хаотичне використання різних методик, але застосування індивідуального, ретельно підібраного плану. План цей повинен враховувати фізіологічні і психологічні особливості конкретної людини, що прагне поліпшити свій стан. Здоровий спосіб життя не передбачає якусь спеціальну фізичну підготовку, його принципи розраховані на використання їх звичайною людиною з метою підтримки працездатності та нормалізації життєдіяльності організму.

Під здоровим способом життя, що гарантує відсутність захворювань, прийнято вважати заняття спортом, загартування організму, здорове харчування, дотримання режиму дня. Іншими словами, фізичну активність, яка попереджає хвороби XXI століття, пов'язані з малорухомими видами трудової діяльності.

А також не забувайте посміхатись і творити добро!

 

 

D:\Класний керівник\Здоровий спосіб життя\Проект із класом-2018\-4-638.jpg

 

 

 

 

Перегляд файлу

 

Перегляд файлу

 

Вірші, загадки, приказки та прислів’я

про здоровий

спосіб життя

 

Прислів'я про здоров'я

 

Проект учнів 6 класу

 

Класний керівник М.В.Войтенко

 

Вірші про здоров’я

Здоровийозначає веселий, бадьорий та життєрадісний. А от найкращі друзі хворої дитини — лінь, сум та втома. Щоб завжди бути у гарній формі, турбуйся про свій організм: роби зарядку, не забувай про гігієну та корисну їжу, вчасно лягай спати. Сонце, вода та повітря — Твої вірні помічники на шляху до відмінного здоров’я, міцного імунітету та краси.

Про здоров'я

Здоров’я — основа усього на світі,
Здоровими бути бажають всі діти,
Для цього потрібно щоденно вмиватись,
Робити зарядку і тепло вдягатись.
Себе гартувати водою і сонцем.
І солодко спати з відкритим віконцем.
І їсти усе, що на стіл подають,
Бо страви нам росту і сил додають.
(Людмила Лисенко)

 

Здоров’я

Здоров’я — розкіш для людини,
Найбільша цінність у житті.
Як є здоров’я день при днині,
Можливість є йти до мети.
Тоді є радість, щастя, диво,
Краса у крапельці роси.
Тоді людина йде щасливо
Серед безмежної краси
Й чарівність світу відчуває.
Для неї в хмурість — дні ясні.
Вона всі труднощі долає
Й співає радісні пісні.
Вона — здорова! Це чудово,
Бо їй нічого не болить.
Вона добро творить готова.
І це прекрасно! Можна жить!
(Надія Красоткіна)

 

***

Щоб мати здоров’я, слід правильно їсти,
Вживати поживне і тільки корисне.
Не їсти надміру, не шкодити тілу
І пам’ятати про вітаміни.

 

 

Головне — здоровим бути

Головне — здоровим бути —
Це потрібно всім збагнути!
Бо як є здоров’я й сила,
То весь світ людині милий.
Й думка в неї веселенька,
І тоді вона жвавенька.
Все їй хочеться робити,
І сміятись, і радіти.
А як тільки захворіє —
Зразу й сонечко тускніє.
Тому це запам’ятай
Й про своє здоров’я дбай!

 

Про здоров'я

Хто здоров’я не цінує,
В того вибору нема:
Або він життя змарнує,
Або те його злама.
Ну, а хто здоров’ям важить,
До краплинки зберіга,
Той вам з радістю покаже,
Де черпається снага!

***

Хто здоровий, той сміється,
Все йому в житті вдається,
Радість б'ється в нім щоднини
Це ж чудово для людини!
Хто здоровий, той не плаче,
Жде його в житті удача.
Він уміє працювати,
Вчитись і відпочивати.
Хто здоровий — не сумує,
Над загадками мудрує,
Він сміливо в світ іде
Й за собою всіх веде.
Бо здоров'я — це прекрасно,
Здорово, чудово, ясно!
І доступні для людини
Всі дороги і стежини!

 

Вірші про спорт і фізкультуру для дітей

«…Здоровий жебрак щасливіший за хворого короля», — писав Артур Шопенгауер. І справді, щастя починається з тілесного та духовного здоров’я. Завжди мати вигляд на всі 100 %, почуватися впевнено і щасливо допоможе спорт. Читай дитячі вірші про фізкультуру, обирай активне заняття до душі та пам’ятай: життя — це рух!


О Спорт! Ти — мир!

Несеш ти радість, щастя й мир,
Немов ріка — весняні води.
Під покривалом твоїх крил
Племена дружать і народи.
На ґрунті дружби і змагань
Фонтаном б’ють джерела чисті.
І п’ють ту воду без вагань,
І немічні і мускулисті.
То ж на вустах твоє ім’я
У місті, в чумі і в наметі.
О Спорт! Ти — мир і надбання
Усіх народів на планеті!
(П’єр де Кубертен)

 

***

Рух — це життя.
Він зміцнює здоров’я.
Клітинку кожну
Він зігріває кров’ю.
Без руху швидко
Стане кволим тіло.
Тож, склавши руки,
Не сиди без діла!
О спорт! О спорт!
Це просто клас!
Дружіть із ним завжди.
Здоров’я, юність, силу дасть
І творчої снаги!


***

Сонце світить всім тепленько,
Ми промінчики маленькі.
Любимо змагатись,
В спортивні ігри гратись!

Гусак

Наш гусак піднявсь на кладку,
Став, як завше, на зарядку.
Повернувся вліво, вправо,
Чітко робить вільні вправи.
От зробив гусак зарядку
Та й у річку — бух із кладки! —
Миє крила, чистить лапки.
Каже качур: «Так-так-так,
Фізкультурник наш гусак!»
(Михайло Стельмах)

 

 

Дитячі вірші про здоровий спосіб життя

Пробігтися босоніж вранішньою росою, поїхати на пікнік за місто, організувати сімейну велопрогулянку — хіба не чудові плани на найближчі вихідні? Наші звички та вподобання впливають на якість життя. Хе-е-ей! Хто тут хоче бути здоровим?

Мерщій читати поезію про здоровий спосіб життя та черпати ідеї для зміцнення імунної системи.


***

Кожен день по розпорядку
Маємо робить зарядку.
Для здоров’я вона — плюс,
Намотай собі на вус.

А як здоров’я зберегти?

Будь розумниця, дитинко,
І здоров’я бережи.
У кишені май хустинку
Й слів поганих не кажи.
Руки з милом мий щоденно
Після гри і до їди.
Та життя сприймай натхненно,
Будь здоровою завжди!

Як думав Василько...

Думав Вася, Танін брат,
Щоб здоровим стати,
Треба їсти — все підряд
І побільше спати.
Так Василько і робив,
Враз, як прокидався,
Щось жував він, їв і їв,
Просто — запихався.
Став гладкий — не підбіжить!
Та і йти не може...
Як такому в світі жить,
Хто тут допоможе?


Як думала Оленка...

Думала Оленка так: щоб здоров’я мати,
Треба їсти їй буряк, пити чай із м’яти,
Їсти супчики й борщі, вареники з сиром,
І котлетки, й вергунці, але знати міру.
Прокидатись на зорі, зарядку робити,
Помагати у дворі, з дітьми в мирі жити.
Ще трудитися щодень, волю гартувати,
І завжди співать пісень, словом, не тужити!
Чемні говорить слова та людей вітати,
Добрії робить діла, менших захищати.

На зарядку

В качки двадцять каченят —
Поставали всі у ряд.
Повела вона до ставу
Всю компанію пискляву.
Кожний ранок для порядку
Роблять уті фіззарядку.
Раз, два, три, чотири, п'ять —
Починаємо пірнать.
(Вадим Крищенко)

Прислів'я і приказки про здоров'я

  • Без здоров'я немає щастя.
  • Доки здоров'я служить, то людина не тужить.
  • Було б здоров'я, а все інше наживемо.
  • У кого що болить, той про те й гомонить.
  • Хворому і мед гіркий.
  • Здоров’я нівроку, аби не муляло збоку.
  • Бережи одяг, доки новий, а здоров'я — доки молодий.
  • Доки здоров'я служить, то чоловік не тужить.
  • Здоров’я не купиш, хвороби не продаси.
  • Здоровий не знає, який він багатий.
  • Здоров’я всьому голова.
  • Немає друга вірнішого за здоров’я.
  • Бережи сукню знову, а здоров'я змолоду.
  • Хвороба шукає жирну їжу.
  • В дім, куди не заглядає сонце, загляне лікар.
  • Їж часник і цибулю — не візьме недуга.
  • Тримай голову в холоді, живіт у голоді, а ноги в теплі.
  • Рухайся більше, проживеш довше.
  • Затхле повітря і брудна вода — для здоров'я біда.
  • Здоров'я не купиш — його розум дарує.
  • І старим і молодим шкідливий тютюновий дим.
  • Які думки, такі і сни.
  • На всяку хворобу зілля виростає.
  • Недосипаєш — здоров'я втрачаєш.
  • Від переїдання люди помирають частіше, ніж від голоду.
  • Після обіду полеж, після вечері походи.
  • Жалісливий лікар погіршує страждання.
  • Солодко їсти та пити — по лікарях ходити.
  • В бруді жити — сухоти нажити.
  • У стоячій воді всяка нечисть заводиться.
  • Гірким лікують, солодким калічать.
  • Сто хвороб починаються з застуди.
  • Ранок зустрічай зарядкою, вечір проводжай прогулянкою.
  • Хороші ліки гіркі на смак.

 

 

 

 

 

 

 


Загадки про здоров'я


***

Щоб здоров'я добре мати

Слід про нього змалку… (дбати)

 

***

Кожний ранок обливатись

І зарядкою… (займатись)

 

***

У дворі щодня гуляти,

Повноцінно їсти й… (спати)

 

***

Добре мити всі продукти,

Досхочу вживати… (фрукти)

 

***

Будете це все робити –

Перестанете… (хворіти)

 

***

Запитав орел в шуліки:

– Де дістати можна ліки?

Цей будинок недалеко,

Називається ... (аптека)

 

***

Хто людей з біди рятує

І хвороби всі лікує –

Призначає процедури

І таблетки і мікстури? (Лікар)

 

 

 

***

Він для кожної людини,

Ліки має й вітаміни,

Прочита рецепт уважно,

Що і як робить підкаже. (Аптекар)

 

***

Кажуть, щоб хвороб не знати,

Треба всім мене вживати.

Може, ви мене й з’їсте,

Тільки сльози проллєте. (Цибуля)

 

***

Що то за голова,

Що лиш зуби й борода? (Часник)

 

***

Без цукру я завжди скучаю,

Тож швидше дайте мені чаю!

Я ж – вітамінів вам сто тон!

Усі впізнали? Я... (лимон)

 

***

Мене, біленьке, наливали,

Пили поживні мінерали

Маленькі дітки й кіт Мурко.

Всім на здоров’я — ... ( молоко)

 

***

Бокс, хокей, бобслей, футбол,

Сноуборд і волейбол…

Стадіон, басейни, корт —

Об’єднало слово… (спорт)


 

 

 

 

 

 

 

 

Цитати і вислови про здоров'я

 

  1. Існують тисячі хвороб, але здоров’я лише одне.
       Карл Людвіг Берне
  2. Витонченість і краса не можуть бути відокремлені від здоров’я.
       Марк Туллій Цицерон 
  3. Вище благо досягається на основі повного фізичного і розумового здоров’я.
       Марк Туллій Цицерон 
  4. Всі здорові люди люблять життя.
       Генріх Гейне 
  5. Дев’ять десятих нашого щастя залежить від здоров’я.
       Артур Шопенгауер 
  6. Здоров’я — всьому голова.
       Михайло Шолохов 
  7. Здоров’я дорожче за багатство.
       Джон Рей 
  8. Здоров’я набагато більше залежить від наших звичок і харчування, аніж від лікарського мистецтва.
       Джон Леббок 
  9. Здоров’я настільки переважує решту благ життя, що здоровий жебрак щасливіший за хворого короля.
       Артур Шопенгауер
  10.      Здоров’я не цінують, доки не приходить хвороба.
       Томас Фуллер 
  11.      Здоров’я ніколи не може втратити своєї ціни в очах людини, тому що і в достатку, і в розкоші погано жити без здоров’я.
       Микола Чернишевський 
  12.      Людина народжується здоровою, всі хвороби приходять з їжею.
       Гіппократ 
  13.      Людина повинна знати, як допомогти собі самій у хворобі, пам’ятаючи, що здоров’я є найбільшим багатством людини.
       Гіппократ 
  14.      Могутній дух рятує розслаблене тіло.
       Гіппократ 

 

  1.      Навіть найміцніший організм надломлюється або принаймні зношується і стомлюється, коли він занадто розкішно користується дарами природи.
       Дмитро Писарєв 
  2.      Найдієвіші ліки для фізичного здоров’я — бадьорий і веселий настрій духу.
       Крістофер Якоб Бострем
  3.      Нас троє — я, ти і хвороба. Якщо ти будеш зі мною, ми вдвох подужаємо хворобу. Якщо ж ти будеш на боці хвороби, то мені одному з вами двома не впоратись.
       Абуль Фарадж
  4.      Перший обов’язок того, хто хоче бути здоровим, — очистити навколо себе повітря.
       Ромен Роллан
  5.      Помірність — мати хорошого здоров’я.
       Максим Валерій 
  6.      Тільки у сильному, здоровому тілі дух зберігає рівновагу, і характер розвивається у всій своїй могутності.
       Герберт Спенсер
  7.      Той, хто хоче бути здоровим, частково вже видужує.
       Джованні Боккаччо 
  8.      У вині — істина, у воді — здоров’я.
       Невідомий автор 
  9.      У житті чогось вартують лише молодість і здоров’я.
       NN 
  10.      Хороше здоров’я краще, аніж найбільше багатство.
       NN 
  11.      Я ціную здоров’я як зусилля волі, а не як спадок або дар.
       Еміль Мішель Чоран

 

Перегляд файлу

D:\Класний керівник\Здоровий спосіб життя\Проект із класом-2018\lepestok-tsvetka4.jpg

Пов’язане зображення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завантаження...
zip
Додано
11 липня 2018
Переглядів
5760
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку