Виховний захід "Безпечний інтернет"

Про матеріал
метою заходу є показати учням, що інтернет є не тільки джерелом інформації, а й джерелом бід
Перегляд файлу

Тема заходу: Інтернет: джерело інформації або джерело бід для підлітка.

Мета заходу: показати учням, що інтернет є не тільки джерелом інформації, а й джерелом бід.

Форма заходу: міні-конференція

Попередня підготовка: формування ради по підготовці, формування мікрогруп, розподіл доручень, пошук інформації, планування.

Хід заходу

І.Організаційний момент.

ІІ. Повідомлення теми й мети виховної години. Робота над темою.

Інформаційний бум, який став реальністю життя суспільства в останні 10 років, призвів, з одного боку, до включення в глобальний інформаційний простір, що є одним з найважливіших компонентів сучасної цивілізації, а з іншого - став одним з найважливіших факторів у формуванні особистісних характеристик підлітка, серед яких чималу роль грають етичні, естетичні уявлення та цінності.

У сучасному світі процес соціалізації особистості стає особливо складним. Поряд з основними соціальними інститутами освіти і виховання, сім'єю і школою, в ньому все більшу роль відіграють «електронні вихователі». По мірі посилення їх впливу на особистість з цим впливом все важче конкурувати традиційним вихователем.

Виступ груп

  1.               Що ж таке Інтернет: добро чи зло? Що таке Інтернет? "Інтернет це глобальна комп'ютерна мережа, мережа, що надає величезні свободи користувачам" - одна з офіційних формулювань. Добре звучить - АЛЕ - чи так це? Комп'ютерною мережею Інтернет був у той час коли їм користувалися чи 100000 чоловік. Зараз це вже щось більше ніж Мережу. Такі чи свободи вона дає? Та спочатку давала, відгомін свободи є і зараз, але за часів зародження Інтернету її було багато більше. Інтернет став джерелом, через який терористи організовують теракти, через який продають наркотики, через який продають дітей. В Інтернеті є притулку тисяч збоченців і психічно неповноцінних особистостей. Свобода. Усі кинулися туди, але є люди, у влади, які зрозуміли - якщо пустити на самоплив - Інтернет знищить людство - і з'явилися органи контролю - які попереджають, спостерігають, забороняють і створюють правила. 
    Понад 54% користувачів Інтернету в США і Канаді впевнені, що мережа надає позитивний вплив на їхнє життя, але 22% відчувають негативний вплив Інтернету. Такі результати дослідження, проведеного міжнародною дослідницько-консалтингової компанією Forester Research. В опитуванні взяли участь кілька десятків тисяч інтернет-користувачів з Північної Америки. Їх середній «стаж» в Інтернеті складає вже близько 6 років, і абсолютна більшість цих людей відчувають сильний позитивний вплив Інтернету - особливо у своїй професійній та суспільного життя. Однак частина користувачів побоюються негативного впливу «мережевого способу життя» на своє здоров'я і фізичну форму. Респонденти найчастіше відзначали негативний вплив Інтернету на стан їх рук і пальців, на режим сну, зір. У загальній складності такі скарги висловили від 17% до 30% опитаних різних вікових груп. Цікаво, що скарги на шкідливий вплив Інтернету значно частіше висловлювали жінки, ніж чоловіки. А молодь у віці від 18 до 34 років, яка більш схильна бачити в Інтернеті сильний позитивний фактор, при цьому значно частіше скаржиться на псування зору і постави через тривале сидіння за комп'ютером. У цілому ж шкідливість Інтернету для здоров'я найчастіше відзначають люди старшої вікової групи - від 55 років і старше. Дослідники вважають, що отримані ними дані слід взяти до уваги всім виробникам офісного та комп'ютерного обладнання, а також інтернет-дизайнерам, які повинні якомога більше думати про ергономічність своєї продукції і зручності користувачів. 
  2.               Позитивні риси впливу Інтернету Розглянемо плюси Інтернету. З'явилися такі можливості, як заробіток в мережі, спосіб показати, проявити себе, розмістивши свою власну сторінку, написані програми та інше. Також через Інтернет можна знайти роботу, старих друзів, яких давно втратив. А як приємно поспілкуватися з людьми з твого міста, якщо ти, наприклад, поїхав звідти, а можливості повернутися немає! 
    У Internet кожен прокладає свій власний шлях. Ти сам вирішуєш, якими послугами мережі скористатися. Хочеш - відправиш електронний лист хоч на край світу. Хочеш - залишиш повідомлення для групи новин: так називається тематичний електронний бюлетень, службовець своєрідною дошкою оголошень. Можливості мережі воістину безмежні. Потреби і запити подорожуючих по Internet найрізноманітніші. Одні хочуть роздобути нове програмне забезпечення. Інші шукають ті чи інші документи, необхідні їм для професійної діяльності. Треті підключаються до мережі, щоб отримувати електронну пошту. Internet допомагає всім. Всесвітня комп'ютерна мережа надає безліч різноманітних послуг. Тут працюють програми, кожна з яких вирішує певне коло завдань. За допомогою Internet можна навіть дзвонити по телефону. Звичайно, тут є свої незручності: про час такої розмови в мережі потрібно домовлятися заздалегідь, та й якість зв'язку часто залишає бажати кращого. Однак телефонувати через Internet набагато дешевше! Звичайний телефонний дзвінок в іншу країну доводиться оплачувати з міжнародного тарифом. Якщо ж для телефонної розмови використовується комп'ютерна мережа, то обидва співрозмовника дзвонять лише своїм провайдерам, що знаходяться, як правило, неподалік, і платять за це за місцевим тарифом. Для того щоб дзвонити по Internet, потрібен доступ в мережу, а також мультимедійний комп'ютер з мікрофономі динаміками і відповідна програма, що дозволяє вести телефонну розмову. Та ж сама програма повинна бути у вашого співрозмовника. Бесіда в Internet можлива за умови, що викликається вами абонент знаходиться в мережі. Упевнившись у цьому, ви вводите його IP-адресу або електронну поштову адресу, а якщо такий вам невідомий, знаходите його в телефонному каталозі, в якому перераховані всі користувачі, що знаходяться в даний момент в мережі. Після цього слід клацнути мишею в тому місці, де зображений телефон. На комп'ютер вашого співрозмовника надійде сигнал, і якщо він вирішить вам відповісти, він теж клацає кнопкою миші. Тепер зв'язок встановлена, і ви можете розмовляти, використовуючи мікрофон. В даний час через Інтернет можна робити практично все - робити покупки, замовляти авіаквитки та номери в готелях, рекламувати свої товари іфірмиспілкуватися самими різними способами, знайти там можна абсолютно все, а якщо чогось там немає, значить, цього немає взагалі , можна дружити і навіть закохуватися, і це далеко не все. Можливості Інтернет практично безмежні, єдине, чого глобальна мережа ніколи не зможе замінити - це принади живого спілкування, принади листів, написаних рукою одного або коханої людини, сидячи перед мерехтливим екранів ніколи не можна буде сходити погуляти з друзями в «реалі». Це, звичайно, великий недолік мережі, але разом з тим і велика перевага, тому що не можна навічно переселятися у віртуальну реальність, все-таки ми живі люди, а не машини. 
    Також мільйони інвалідів отримали можливість реальної віддаленої роботи, можливість спілкуватися з друзями. В Інтернеті існує величезні бібліотеки різноманітної літератури, в першу чергу цінна наукова література - тому що звичайні книги коштують великих грошей, багато вчених, як це не сумно, не в змозі забезпечити себе необхідною літературою, Інтернет дає їм таку можливість. Так само Інтернет є воістину самим величезним збіркою інформації, Інтернет дає можливість багато чому навчиться, отримати професію або підняти свої навички на інший рівень. Так само в Інтернеті можна завжди отримати найсвіжіші новини вузької або широкої тематики. 
    Форуми - найкраща розробка людства, і, один з найбільш важливих аспектів Інтернету - форуми дозволяють спілкуватися тисячам, мільйонамлюдей. Вони дозволяють розділити спілкування на теми і категорії, таким чином, кожен спілкується там, де йому цікаво. Чати і ICQ дають можливість спілкуватися в реальному часі, таким чином, два, і більше, людини перебувають у різних точках світу розмовляють так, як ніби-то вони стоять поруч. Інтернет це благо! 
  3.               Негативні риси впливу Інтернету 

Інтернет дає ілюзію вседозволеності, витягаючи з нас найгірше що в нас є, а що? Адже все можна! В Інтернеті існують клуби самогубців, клуби наркоманів, клуби навчальні початківців терористів. У таких клубах можна замовити власну смерть, купити пару шашок динаміту, навчиться правильно підбирати і колоти наркотики. 
В Інтернеті повно порнографії. Більшість молодих людей купують модем лише для того, що б зайти на порносайт. В Інтернеті легко знайти сайти, де вільно продаються відеоматеріали з дитячою порнографією. На жаль обчислити авторів цих сайтів практично неможливо, навіть для спецслужб, так як ці нелюди реєструють сайти на підставних осіб. У реальності цього істотно менше. Адже на подібний сайт може зайти будь-яка людина, і діти в тому числі 13-16 років - і що вони побачать? Їм кажуть говоримо - секс з дітьми - це нормально! Від себе скажу - що потрібно боротися з цим! Боротися, не зволікаючи! Якщо не можна захистити дітей та підлітків від доступу до цієї інформації, то необхідно шукати інші шляхи вирішення цієї проблеми. Шукати авторів цих сайтів. Усувати не наслідки, а причину! 
Діти дивляться на дорослих, діти вбирають інформацію як губка - і що вони отримують з Інтернету? Досить зайти на деякі сайти і ви самі все зрозумієте. 
В Інтернеті з'явилися хакери гробящіе все на своєму шляху заради задоволення свого защемленого самолюбства, вони не можуть створити, можуть тільки зруйнувати. Та це специ екстра-класу - але давайте подумаємо що їх сподвигло на руйнування вся і все в Інтернеті? Не прогулянка по ньому? Я часто бачу сайти які хочеться знищити. На жаль негативна інформація в Інтернеті на даний момент переважає. Тривала робота за комп'ютером негативно позначається на багатьох функціях нашого організму: вищої нервової діяльності, ендокринної, імунної та репродуктивної системах, на зорі і кістково-м'язовому апараті людини ... Що це може означати для простої людини? Все що завгодно! Від зіпсованого зору до варикозного розширення вен на ногах. Чесно кажучи, все це Ви можете "заробити" і без комп'ютера, просто ведучи незбалансований спосіб життя. Комп'ютер є лише ще однією ланкою в тій ж ланцюга: недостатній відпочинок, малорухливий спосіб життя, неорганічно харчування і т.д. 
Якщо зір, слух можуть зіпсуватися допомогою клавіатури, "миші" або монітора, то на психіку в першу чергу впливають більш, так би мовити, віртуальні речі - ігри та інтернет. Це те що "затягує", те, від чого неможливо відірватися, то, без чого багато більше не уявляють свого життя - це маніакальна залежність від інтернету або від ігор. Перш за все необхідно відразу сказати, що мова йде про багатогодинному сидінні за комп'ютером. Друге, ми маємо на увазі людей, які проводять свій час у чатах, форумах, за іграми, а не займаються роботою в інтернеті (збором інформації тощо). До речі, вони складають близько 90% від всіх "долгосідящіх" в мережі. Звідси випливає третє положення: портрет цієї аудиторії. Власне він-то і є основна причина подібного проведення часу, з витікаючими з цього наслідками. Людям, які проживають своє життя в інтернеті часто необхідна соціальна підтримка, у них великі труднощі в спілкуванні, вони відчувають незадоволеність, низьку самооцінку, закомплексованість, сором'язливість і т.п. Всі ці проблеми "вирішує" Інтернет! Інтернет як ніби каже їм: "Ідіть у чат, представляєтеся ким завгодно, задовольняйте будь-які свої бажання і нічого не бійтеся!" І люди поспішають піти у безпечне для них середовище, ні до чого не зобов'язує життя. Таким чином, вони, по-перше, посилюють ті свої риси характеру, від яких хотіли б позбутися, а також набувають нових: відхід від реальності за допомогою зміни свого психічногостану, віртуально змінюючи свою стать, вік ... Безумовно, поступово такий спосіб життя, спосіб мислення, просочує всі рівні їхнього життя.Людина починає діяти і думати по-іншому. Він по-іншому вирішує побутові питання, сімейні, особисті, професійні, партнерські і т.д. 
Ось які психологічні симптоми може почати відчувати людина, якщо він відноситься до групи ризику інтернет-залежних людей:

· Гарне самопочуття або ейфорія за комп'ютером;

· Неможливість зупинитися;

· Збільшення кількості часу, проведеного за комп'ютером;

· Нехтування сім'єю і друзями;

· Відчуття порожнечі, депресії, роздратування не за комп'ютером;

· Брехня роботодавцям або членам родини про свою діяльність;

· Проблеми з роботою чи навчанням.

Небезпечними сигналами є також: 

· Нав'язливе прагнення постійно перевіряти електронну пошту;

· Передчуття наступного сеансу он-лайн;

· Збільшення часу, проведеного он-лайн;

· Збільшення кількості грошей, витрачених он-лайн.

Інтернет це інша реальність? Багато хто з нас живуть тут. Часто пари знайомляться один з одним в ICQ, на форумах в чатах і тому подібне, потім одружуються в реальному житті. Тут у нас у всіх є друзі, є коло спілкування, є своя модель поведінки. І в багатьох із нас друзів тут набагато більше, більше ніж насправді. Чому так? Чому багато що б поговорити з одним запускають ICQ або Mail.ru Agent, а не йдуть до нього в гості? Саме тут у багатьох вийшло реалізувати себе як фахівців, знайти розуміння і заслужити визнання. Інтернет це інша реальність, світ усередині світу. Але чому багато хто з нас вважають за краще реальності - Інтернет? Або Інтернет це і є реальність сьогоднішнього дня? Уявіть собі, що всі ми одного разу зберемося в життя в одному місці. Ну не всі тисячі людей. У кожного форуму є база, своя команда однодумців, друзів. Ну, припустимо я можу виділити людина 40-50 з усіх відвідувачів, які складають основу форуму. Ось ми всі 50 чоловік зібралися. Я гарантую, що через тиждень спільного проведення часу ми пересваримося. А тут - ніколи. Чому так? 

  1.               Так, що ж таке Інтернет з точки зору підлітка?

Перш за все - це засіб розваги, а вже потім джерело знань і помічник у навчанні. Та й, чесно кажучи, не все друге взагалі застосовують. Дуже малий відсоток підлітків використовують комп'ютер та Інтернет в навчальних цілях.

Більша частина підлітків проводять величезну кількість часу в різноманітних чатах і форумах, що, на їхню думку, розширює їх кругозір і світогляд. Але ж насправді це зовсім не так! Від цього вони стають тільки тупіший і обмеженішими - у спілкуванні, і свободі в цілому. Це вже в деяких випадках переростає в залежність. Але на жаль довести це самому підліткові неможливо! Він повинен сам це зрозуміти і усвідомити - тільки тоді можливо все змінити! 
Для більшості підлітків Всесвітня мережа - це чергова іграшка для отримання цікавить його інформацією, корисною з його точки зору, але ніяк не з точки зору дорослих. 
Мільйони людей перебувають у своєрідній залежності від Інтернету, і це не тільки підлітки, це і цілком дорослі чоловіки і жінки. Інтернет допомагає багатьом заміняти спілкування в реальному житті, але хіба це добре, тут же заперечать багато читачів. Природно це не дуже добре, але багатьом просто дуже важко спілкуватися в реальності. Просто буває так, що тебе не розуміють, вважаєш себе ізгоєм у цьому суспільстві, а в Інтернеті знаходиш людей, у яких з тобою однакові погляди, і жити стає легше! 
Але не все втрачено. Не все так жахливо як здається на перший погляд. Є й ті, для кого Інтернет - це не замінний помічник для отримання знань. А хтось, взагалі до цих пір просиджує в бібліотеках і отримує інформацію «по старинці». Маже це і не так уже й погано? Так, безсумнівно, Інтернет набагато спрощує нам життя. Одним натисканням клавіші, ми отримуємо інформацію, у пошуках якої ми могли б витратити «купу» часу. А тут усе як на долоні: будь-яка енциклопедія, довідник, рідкісна або дорога книга, яку можливо ви ніколи і не купили б. 
Інтернет поганий тим, що він не має меж! Тобто, він не убезпечує підлітків від не нормативної інформації, яку їм зовсім нема чого знати. З усього вище сказаного випливає те, що, остається сподівається тільки на свідомість самих дітей, на їхню чесність. Чесність перед самим собою. Було б здорово, якби кожен задумався, замислився про себе, про свої вчинки, і, що взагалі він зробив для того, що б світ став кращим. Про те, скільки дорогоцінного часу він втрачає, просиджуючи в Інтернеті за безглуздим заняттям. Підлітковий період і наша молодість - це саме чудове час, який потрібно заповнити яскравими моментами і провести його з користю - по максимуму! Що б потім не було боляче за безцільно і марно прожиті роки! 
Споконвіку, кожне покоління дорослих бачить в нових технологіях їх тенденцію руйнування. Платон попереджав (і цілком справедливо): «Писемність і читання знищать ораторське мистецтво». Автомобіль відняв у нас здатність до споглядальності. Телефон привів до занепаду епістолярний жанр. Місце ораторського мистецтва зайняла література. На зміну споглядальності прийшла драма. А епістолярний жанр був відроджений в електронній пошті. 
Розглядаючи цю проблему, я провела соціальне опитування серед старшокласників нашої школи. Результати опитувань можна побачити у додатках до цього реферату. На жаль, результати невтішні. В опитуваннях брало участь від 38 до 49 респондентів. 

  1.               Тепер давайте подивимося, як ставляться до цього батьки. "Інтернет-це залежність, і мені б хотілося захистити свою дитину від цього. Інтернет - це підміна віртуальним реального, маса інформації без цензури, безкарність. В Інтернеті люди творять, що хочуть. Я не хочу, щоб мою дитину обманювали, або він сам обманювався. Я думаю, що це не нормальне спілкування, а пародія на нього. Раніше моя дитина сидів там через те, що йому не було чого робити. Я намагалася його позбавити від цієї залежності, але: "В основному батьки вважають, що це велике зло. Інтернет для багатьох є засіб спілкування - щось на зразок розмови по телефону (випадки чатів та ICQ і т.д.), до того ж електронна пошта працює набагато швидше, ніж звичайна, хоча ніщо не замінить листів від руки. Вважається, що Інтернет псує психіку і заважає вчитися. Щодо психіки - все в житті негативно на неї впливає (постійні стреси в школі, інституті, на роботі): і Інтернет тут ні при чому, важка музика, до речі, теж. "Ти став (а) гірше вчитися. Це все Інтернет" - правда? "А може, мені просто стало складніше? Або просто мені ліньки? Або мені не цікаво те, що мені викладають у школі? Багато відповідей, багато причин, а звинувачують у всьому глобальну мережу. Батьки відключають Інтернет вдома. Наївні люди. По всьому місту існують Інтернет клуби, кафе. Перекриваючи його будинку, батьки ускладнюють життя і собі і своєму чаду. Інтернет звинувачують в тому, що він заважає нормально розвиватися (вчитися зокрема) ; важку музику в основному звинувачують в тому, що вона негативно впливає на психіку і т.д. Давайте продовжимо: попсу (поп-музику) можна звинуватити в тому, що вона розпусна (більшість текстів досить-таки вульгарного змісту); книги можна звинуватити в тому, що вони відволікають від творчої праці та навчання (іноді такі бувають книжки, що читаєш і не можеш відірватися .. буквально і їж і спиш з книжкою, природно, уроки залишаються "на потім"). Прикладів маса. Цю проблему потрібно вирішувати по іншому: наприклад, запитати у своїх дітей, чому їх успішність впала, і стиль одягу різко змінився (не в кращий бік) і не треба робити поспішних висновків. Різкими і жорсткими діями можна тільки озлобити проти себе, робіть демократично і намагайтеся зрозуміти своїх дітей або просто поставити себе на їхнє місце. Але добре, що зараз, в основному, батьки не мають нічого проти Інтернету. 
    Провівши опитування серед вчителів нашої школи, задавши їм таке запитання: «Які з сайтів ви вважаєте корисними для підлітка?», Я отримала результати які показані в Додатку № 2. 
  2.               Що обіцяє спілкування через Інтернет

Досвід показує, що на сайти знайомств люди звертаються з кількох причин, і ці причини постаралися сформулювати творці цих сайтів у вигляді цілей знайомства: романтичних, сексуальних, для листування, серйозних і т.д. Спочатку, вас може залучити сюди інтерес, очікування нової пригоди або конкретна мета завести собі друга. Ті, хто приходять задовольнити цікавість, швидко досягають мети й зникають. 
Завсідниками сайту знайомств залишаються люди, які віддають перевагу спілкування у Віртуальному світі спілкуванню у світі реальному, повсякденному. Для них не стільки важливо знайти партнера, щоб потім продовжити з ним зустрічатися "реально", скільки сама "тусовка", спілкування з новими людьми через Інтернет. І треба сказати, що цю мету вони реалізують цілком, так як саме тут ви можете зустріти людину, з якою, можливо, ніколи б не зустрілися у своєму житті, не кажучи вже про міжнародні масштаби знайомств. У цьому сенсі ви отримуєте унікальну можливість і переживаєте новий цікавий досвід. Перевага спілкування через Інтернет полягає в анонімності, в тому, що Вам не обов'язково бути самим собою. 
Ви можете вибрати для себе будь-яку роль, надягти будь-яку маску й ваш співрозмовник можливо ніколи не дізнається, хто за цією роллю, маскою. Ви можете стати улюбленим позитивним героєм або лиходієм, програючи позитивні або негативні якості своєї натури. І ви будете з'являтися і зникати в будь-який момент часу, який визначите Ви самі. Таким чином, Ви починаєте відчувати себе більш розкуто й безпосередньо, ніж в реальному житті, де Ви скуті певними соціальними ролями. 
Комусь така гра буде до душі, але навряд чи вона сподобається людині, яка хоче знайти реальний об'єкт для знайомства. Якщо Ви хочете зустріти супутника життя, то якийсь час Вам доведеться вести листування як у стародавніх романах, тільки замість модного дівочого альбому Вам доведеться відповідати на запитання анкети, не завжди зрозумілі. 
Якщо чесно відповідати на всі ці питання, то виявляється, що ти розповідаєш про себе незнайомим людям, яких ти не бачиш, і ці незнайомі люди будуть приймати рішення писати тобі чи ні, знайомитися чи ні. І ще не відомо, хто з тобою зв'яжеться і чи сподобається тобі ця людина. Трохипростіше, якщо ви обираєте партнера самі по вже існуючій базі анкет (краще робити і те, й інше: заводити свою анкету і проглядати вже введені). Тут вам необхідно прийняти рішення про критерії пошуку: що важливіше колір очей і волосся або вік, сімейний стан та інше. Для того щоб правильно визначити важливість цих критеріїв, потрібно задуматися про власну систему цінностей. У якій ієрархії перебувають ваші ціннісні критерії: матеріальна спроможність партнера, його привабливість, кар'єра, вік і так далі. Наприклад, якщо колір волосся не так важливий порівняно з кар'єрою і сімейним станом, то в потрібній графі можна вказати "будь-який" (поставити прочерк або взагалі не ставити). 
Потрібно мати на увазі, що чим більше цих критеріїв Ви вводите, тим більше вузький пошук, тим менше результатів Ви отримаєте. Менша кількість критеріїв передбачає велику свободу вибору, більше випадковостей. Графа "хобі, захоплення" передбачає вашу сумісність з партнером. Так, якщо дівчина любить дискотеку, а молодий чоловік - риболовлю, то їй, імовірно, подобається товариство, а йому - самота. А це вже привід для конфлікту. Крім внутрішніх і зовнішніх якостей, які Ви очікуєте побачити в своєму новому другу, а також проблемі Вашої з ним сумісності, доведеться задуматися про його психологічному і фізичному здоров'ї. Також як і в реальному житті, знайомлячись з людиною, Вам буде не дуже зручно питати в нього довідку про відсутність СНІДу, сифілісу та інших хвороб. Хоча, деякі шлюбні агентства передбачають цей варіант і вводять в своїх анкетах графу про захворювання, в тому числі венеричних. 
Як і в реальному житті, Вам доведеться розраховувати на чесність свого партнера. Крім того, ні для кого не секрет, що за знайомствами в Інтернет дуже часто звертаються люди, які мають проблеми у спілкуванні в реальному житті. Наприклад, може виявитися, що Ваш новий знайомий страждає комплексом невпевненості в собі і високим рівнем тривоги в кращому випадку, а в гіршому - може бути алкоголіком, наркоманом чи страждати важким психічним розладом, типу шизофренії. З часом, дізнавшись про це, Ви опинитеся перед вибором: кинути його і завдати йому тим самим ще одну травму або намагатися допомогти впоратися з цією проблемою. Можна навести приклад одного знайомства в Інтернеті і його наслідки. 
Одна дівчина познайомилася по листуванню, і її партнером став колишній алкоголік і наркоман, а на момент їхнього спілкування страждав від важкої депресії. Це не заважало йому бути розумним, чарівним і симпатичним чоловіком. Потрібно сказати, що їхня перша зустріч була сильним стресом і для неї, і для нього. До зустрічі вони спілкувалися по телефону, вона знала який у нього голос, але не уявляла собі як він виглядає, хоча можна було подивитися фотографію в Інтернеті. Здавалося, що при зустрічі буде зрозуміло чи та це людина, що їй потрібен, чи ні. І справді, виявилося, що вони зовсім різні люди: у них різні цінності, життєвий досвід, освіту і так далі. Навіть фізично він був нижче її ростом. З проблемою депресії їм вдалося впоратися. І після декількох місяців спілкування вони вирішили розлучитися, залишившись хорошими друзями. Вона дуже вдячна цьому досвіду, так як зустріла людину не схожого на коло її знайомих. Я не думаю, що буде голосно сказано, що ця зустріч змінила їхню долю. 
Цей досвід, а також досвід інших людей показує, що якщо Ви наважилися зустрітися зі своїм обранцем реально, то реальність, яку Ви побачите і відчуєте в особі нового партнера може сильно відрізнятися від віртуального. Щоб ця зустріч не виявилася для вас стресом або навіть шоком, постарайтеся як можна більше дізнатися про партнера, спілкуючись у віртуальному просторі. Якщо ви не можете підключити мікрофон або відеокамеру, які дають значно більше інформації, ніж просто текст, то в якийсь момент спробуйте спілкуватися по телефону. 
Як відомо, людина сприймає навколишню дійсність через 5 органів сприйняття: зір, слух, смак, нюх і дотик. Текст і людська мова вторинні і засновані на первинних образах, створюваних цими почуттями. Тому можливості безпосереднього сприйняття партнера сильно обмежені в Інтернеті. Він хороший, скоріше, для ділового листування або для лицедійства в костюмах і масках, що приховують справжнє обличчя. Можливо, саме тому для деяких людей, що мають певні проблеми у спілкуванні, у сфері пов'язаної з емоційним контактом, Інтернет як наркотик, тому що в ньому, і, зокрема, на сайтах знайомств такі люди знаходять багато корисної інформації і безболісно для себе розширюють коло свого спілкування. Для багатьох Інтернет став свого роду екологічної нішею. 

Обговорення доповідей та складання правил інтерне-безпеки та інтернет-етики для підлітків

  •                  Ніколи не давайте приватної інформації про себе (прізвище, номер телефону, адресу, номер школи) без дозволу батьків.
  •                  Якщо хтось говорить вам, надсилає вам, або ви самі віднайшли у мережі щось, що бентежить вас, не намагайтеся розібратися в цьому самостійно. Зверніться до батьків або вчителів - вони знають, що треба робити.
  •                  Зустрічі у реальному житті із знайомими по Інтернет-спілкуванню не є дуже гарною ідеєю, оскільки люди можуть бути дуже різними у електронному спілкуванні і при реальній зустрічі. Якщо ж ви все ж хочете зустрітися з ними, повідомте про це батьків, і нехай вони підуть на першу зустріч разом з вами.
  •                  Не відкривайте листи електронної пошти, файли або Web-сторінки, отримані від людей, яких ви реально не знаєте або не довіряєте.
  •                  Нікому не давайте свій пароль, за виключенням дорослих вашої родини.
  •                  Завжди дотримуйтесь сімейних правил Інтернет-безпеки: вони розроблені для того, щоб ви почували себе комфортно і безпечно у мережі.
  •                  Ніколи не робіть того, що може коштувати грошей вашій родині, окрім випадків, коли поруч з вами батьки.
  •                  Завжди будьте ввічливими у електронному листуванні, і ваші кореспонденти будуть ввічливими з вами.
  •                  У електронних листах не застосовуйте текст, набраний у ВЕРХНЬОМУ РЕГІСТРІ - це сприймається у мережі як крик, і може прикро вразити вашого співрозмовника.
  •                  Не надсилайте у листі інформації великого обсягу (картинки, фотографії тощо) без попередньої домовленості з вашим співрозмовником.
  •                  Не розсилайте листи з будь-якою інформацією незнайомим людям без їхнього прохання - це сприймається як "спам", і звичайно засмучує користувачів мережі.
  •                  Завжди поводьтеся у мережі так, як би ви хотіли, щоб поводилися з вами!

 

docx
Додано
20 січня 2023
Переглядів
549
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку