Виховний захід до 150-річчя з дня народження Лесі Українки "Поетичний батл між учнями і вчителями "

Про матеріал

Поетичний балл мав на меті передати силу і глибину поетичного світу Лесі Українки . Виховувати повагу до творчої спадщини поетеси, почуття прекрасного.

Перегляд файлу

Виховний захід до 150-річчя з дня народження Лесі Українки

«Поетичний батл  між старшокласниками і вчителями Щасливського ЗЗСО    з нагоди 150-річчя з дня народження Лесі Українки»

Мета:  передати силу і глибину поетичного світу Лесі Українки. Виховувати любов до Вітчизни, до творчої  спадщини поетеси, виховувати почуття прекрасного.

Зала оформлена декораціями з «Лісової пісні», виставкою малюнків-ілюстрацій до творів Лесі Українки, плакатами, виготовленими дітьми.

Ведучий   Вогонь пісень Лесі Українки палає уже півтора століття. Це незгасимий вогонь таланту, справжнього,  від Бога. Люди її назвали Донькою Прометея і вона несла їм вогонь своїх поезій  за життя і несе зараз, устами нашими,  її потомків. Хай звучить сьогодні слово Лесі і слово про Лесю як шана наша її великій пам’яті. Ми розпочинаємо наш поетичний батл.

Леся Українка  (Дворцова В.В.)

Мріє, не зрадь! Я так довго до тебе тужила,

Стільки безрадісних днів, стільки безсонних ночей,

А тепер я в тебе остатню надію вложила.

О, не згасни, ти, світло безсонних очей!

Ведучий

Хто ж така ця безсмертна жінка з Волині – Леся Українка

(Репліки , які промовляють учні і вчителі)

- Окраса і гордість української нації, одна з

основоположників нової української літератури.

- Геніальна поетеса і драматург.

- Талановитий прозаїк і перекладач.

- Учений літературознавець і фольклорист-етнограф.

- Публіцист, педагог,видавець,журналіст,поліглот(знала до 10 мов),громадський діяч.

- Просто жінка, котра багато страждала,уміла кохати і хотіла бути потрібною.     1111111111  П111113333333311ууууууу

Ведучий.   Леся Українка — це така багатогранна творча особистість, про яку Микола Бажан сказав: ”В історії світової літератури важко знайти таке ім’я, яке дорівнювало б їй талантом,мудрістю,проникливістю, значущістю ”. І світ не знав ще такої поетеси, не знав такої страдниці святої. А Іван Франко назвав чи не єдиним чоловіком на всю сьогочасну соборну  Україну. .

Так якою ж була Леся Українка? Про це сьогодні говоритимуть її поезії. C:\Users\игор\Downloads\FB_IMG_1622800899985.jpg

 

Ведучий. 150 років тому , 25 лютого у місті Новоград-Волинську у сім’ї Косачів народилася донька з душею гордою і ніжною, серцем лагідним і чистим, характером сильним, волею незламною.

 На Волині,серед розкішної природи,товаришуючи із сільськими дітьми,пізнала вона перші соціальні контрасти,а пам’ять вбирала перекази про народних месників. А ще любила маленька дівчинка слухати народні пісні.

Ведучий . Незабутня пора дитинства, коли світ уперше розкриває свої таємниці, коли захоплює все. Саме дитячі враження найглибше закарбовуються у свідомості. Тому так важливо, щоб дитинство було сповнене красою, розумно спрямоване до усвідомлення правди, спра­ведливості, зігріте ласкавим словом, збагачене піснею, музикою. Ди­тинство Лесі минуло саме в таких благодатних умовах.

Ведучий.  Таких дітей , як Леся. зараз називають дітьми-індиго: в 4 роки вже читає і знає кілька мов,  а в 9 пише свого першого вірша , а в 13 дебютувала в літер.атурі поезією «Конвалія», яку надрукував у Львові Іван Франко..

Вірш «Надія» ( уч .9 класу Гладченко Г. )

Ведучий .Про себе Леся писала: «Жодних шкіл не покінчила і взагалі систематично вчилась тільки до 14 років, а потім пішла “на власний хліб”, себто вчилась тільки того, що мені подобалось, а читала все, що запорву, без жодної заборони. Правда  коректив був в особі моєї матері та в листах дядька Драгоманова, якого вважаю своїм учителем»

Ведучий Відчуття краси навколишнього світу Леся пронесла через усе своє життя. Вона вміла побачити  незвичайну красу нічного неба, почути плюскіт хвиль, затримати погляд на мерехтінні струмка і надзвичайно любила весну з її буянням.

«Вечірня година» ( 9 клас Бейзгерц Є.)

«Тиша морська»  (10 клас Прокопенко  О.) C:\Users\игор\Downloads\FB_IMG_1623059352239.jpg

 

«Хотіла б я піснею стати» 10 клас  (  Тереферько А.)

Ведучий. Вражаючою є ліричність і музикальність творів Лесі  Українки, які пронизані величезною жагою до життя.

«Давня весна» (Співає Назаренко Н.П.)

«Красо України Подолля»  (10 клас Журавльов  І.)

  Ведучий.  Ви чули нотки суму і болю , яки Леся Українка тамувала , бо життя навколишнє її настільки захоплювало. Це була на той час надзвичайно  креативна, хризматична, передова у своїх поглядах жінка, яка багато подорожувала. І де б вона не була,  навколо  неї  збиралися однодумці

 «Хто вам сказав , що я слабка» ( Москвичова  Л.О.) C:\Users\игор\Downloads\FB_IMG_1622800915131.jpg

 

Ведучий. Леся справді не квилила ,а була справжнім борцем,  і слово було її справжньою зброєю.

«Слово, чому ти не тверде, як криця» ( 10 клас Клундук І.)

 “Contra Spem Spero!”  (Улініч І.О.)

«О знаю я, багато ще промчить злих хуртовин над головою» (Соколова Н.М.)

Ведучий. Ця сильна жінка могла бути і люблячою  і жертовною.

У 1897 р., перебуваючи на лікуванні в Ялті, Леся Українка знайомиться з Сергієм Костянтиновичем Мержинським, службовцем з Мінська, який у Криму лікувався від сухот. Зустріч ця відіграла важливу роль у житті поетеси.

Варто лише сказати, що шедеври інтимної лірики, неопубліковані за життя Лесі присвячені саме Мержинському . Це до нього, помираючого, поїхала  Леся , не зважаючи на заборону матері. Це вона під диктовку Мержинського писала прощальні листи іншій жінці.

«Все, все покинуть, до тебе полинуть» (Янюк Л.В.)

 Ведучий.   Перлиною творчості поетеси  стала драма-феєрія «Лісова пісня» . Улітку 1912 року Леся на лікуванні. Далеко від рідної домівки… Туга за рідним краєм, милою Волинню дала поштовх до написання драми-феєрії “ Лісова пісня ”, в яку Леся Українка вклала «цвіт душі». Вона вражає нас красою мрій, глибиною думки, музикою слова.

Монолог  Мавки (  Скаковська Л.З.) C:\Users\игор\Downloads\FB_IMG_1623059367099.jpg

 Ведучий. Чоловік Лесі Українки Климентій Квітка був молодшим за неї на 6 років , але Леся не боялась пересудів і навіть материне НІ її  не зупинило  Чоловік був поряд з нею до останньої хвилини і дуже багато зробив для популяризації її творів.

 Ведучий. Хіба була ще на світі така жінка,в серці якої поєдналися б така мужність,така геніальність, такий вогонь і розум,така пристрасна любов і така відданість народові та Батьківщині? Ні, другої такої на світі не було. Твори Лесі Українки перекладені багатьма мовами світу. Зараз ми прослухаємо , як звучить поезія  «Стояла я і слухала весну» англійською мовою. (Гір’я К.С.)

Ведучий.  Видатні митці ніколи не полишають нас. З’єднавши своє життя з мріями та стражданнями людей,із їхнім пориванням до волі й щастя, вони крокують великою землею безсмертя.

Ведучий. І час підносить їх над нашими думами і турботами, обдаровуючи безмежною молодістю, і стають вони нашими сучасниками й ровесниками прийдешніх поколінь.

Леся Українка (Дворцова В.В.)

Як я умру, на світі запалає

Покинутий вогонь моїх пісень,

І стримуваний пломінь засіяє,

Вночі запалений, горітиме удень.

 

Наш поетичний батл добіг кінця, важко визначити, хто був переможцем,  тому що там , де звучить поетичне слово , усі залишаються у виграші. Наші старшокласники були не опонентами а нашою підтримкою. Ми із задоволенням слухали .

 

 

 

 

 

       !50111

 

 

1

 

docx
Додано
7 червня 2021
Переглядів
258
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку