Виховний захід до 600- річчя Верховинзини

Про матеріал
Виховний захід до 600- річчя Верховинщини. Призначений для старших класів, виховання патріотизму і любові до рідного краю.
Перегляд файлу

 

Виховний захід

 

 

«Вітаємо Верховинщину

з 600-річчям»

Панорама Верховини

 

 

Буковецька гімназія

2024

ТЕМА: Вітаємо Верховинщину з 600-річчям.

МЕТА: Виховувати в учнів любов до Батьківщини, до рідного краю, до своєї землі, збагатити знання про Верховинщину, Гуцульщину, навчити пишатися своїм походженням і популяризувати свої звичаї і традиції.

Грає пісня https://youtu.be/4oEiJS5FvSg?si=px76LCQfZ0oPYYB4

1.Слово вчителя.

Є край, де найкращі у світі пісні

І цвітом чарує калина,

Де сонечко вперше всміхнулось мені,

Це дім мій — моя Верховина.

 

2.Слово вчителя.

Добрий день. Сьогодні у чудовий весняний день я хочу, щоб кожний з вас відчув гордість за свій рідний край,  пишався  своїм походженням і гордо ніс звання «Гуцул», «Гуцулка»

 

1.Слово вчителя.

Виховний захід присвячений 600 річниці Верховинщини оголошую відкритим. (звучить гімн)

 

2.Слово вчителя.

Україна – це територія гідності і свободи, які ми ортимали тяжкими втратами людських життів. Не оминула війна і наш край, не одноразово плакали Чорні гори хоронячи найкращих дочок і синів. В центрі Верховини  відкрито стелу пам’яті на честь загиблих бійців. Сьогодні  згадаємо  всіх наших героїв-земляків,  подвиги яких закарбувався навічно у наших серцях. (відео зі стели) Вшануймо їхню світлу пам'ять хвилиною мовчання.

 

 

1.Слово вчителя.

Кожна країна, кожне село і містечко має свою історію.

Всі ми народилися і живемо в Україні- це наша Батьківщина. Та кожний з нас трепетом згадує свій дім, подвір’я, стежки, село і серцю милі місця, свою малу Батьківщину , де живуть наші батьки, де коріння нашого роду, що сягає сивої давнини.

 

2.Слово вчителя.

Нашу з вами Верховинщину називають центром гуцульської культури. Це край, багатий на легенди, природні та архітектурні пам’ятки. Перша писемна згадка про селище датується 1424 роком: 17 серпня Жаб'є згадане у грамоті великого князя Лева-Свидригайла.  У 1962 році відбулося перейменування поселення. Цікавим є факт, що Верховину хотіли назвати Франківськом, на честь прізвища Івана Франка. Назву Верховина запропонували через безліч верхів, якими оточене селище — коли дивитися з висоти, то поселення насправді нагадує чашу, тобто знаходиться в умовній ямі, оточеною верхами та горами.

(Вірш «Чи ви були колись у горах)

 

1.Слово вчителя.

 (на екрані відео  https://youtu.be/tFJrWsEHeZc?si=r9E82mBnrkfeimfZ)

Для любителів зеленого туризму Верховина це справжній скарб. Приїжають сюди не тільки за гарними краєвидами та стрімкою стежкою на гору-двотисячник, але також заради місцевих оповідей: про скарби Довбуша, заховані десь глибоко в горах, про дівчину Марічку, яка село від ворогів врятувала, про древні святилища і богів, яким на них поклонялись, про традиції нинішні і забуті. Верховинщина має Сім власних чудес: обсерваторію на г. Піп Іван Чорногорський, геологічну пам’ятку Писаний Камінь, високогірне льодовикове озеро Марічейка, шпилясті скелі Шпиці, церкву Різдва Богородиці у Криворівні, Довбушеві Комори на г. Синиці та скелі і багато інших цікавинок.

 

2.Слово вчителя.

Гуцульський край славиться своєю автентичністю, унікальними звичаями і традиціями, одягом ремеслами і обдарованими, щирими та привітними людьми. Тут побували  вчені-фольклористи Я.Головацький ), М.Бучинський (1867), М.Драгоманов (1875), дружини священика Йосипа Бурачинського, яка записувала гуцульський фольклор); етнографи С.Вінценз, Ф.Ржегорж, В.Гнатюк, В.Шухевич, Ф.Вовк; історики М.Грушевський, В.Антонович, І.Крип'я-кевич та інші. Помилуватися казковими краєвидами і подихати свіжим повітрям гір приїжджали сюди і кращі українські письменники: І.Франко, Леся Українка, М.Коцюбинський, О.Кобилянська, О.Маковей, А.Крушельницький, Г.Хоткевич, М.Козоріс, К. Гриневичева, С.Твердохліб; літературознавець М.Могилянський, художники: М. Жук, Ф.Красицький, І.Труш, І.Северин та багато інших. Всі завжди милувались її красою. Презентуємо  виставку книг «Так мовить Верховина»

(Вірш «Верховина»)

1.Слово вчителя.

Педогогічний колектив Буковецької гімназії бере активну участь у популяризації гуцульських звичаїв традицій та легенд. Маючи звання нородно-аматорського колективу брали участь у зйомках таких відомих фільмах, як: « Кам’яна душа», «Черемоша хвилі плинуть», «Анничка», «Верховино, свідку ти наш», «Останній москаль» та у закордонних фестивалях. Вітають із 600-річчям нашу освітньо-культурну столицю, педагоги гімназії піснею «Верховино, свідку ти наш» (пісня)

 

2.Слово вчителя.

З нагоди цього дійства презентуємо герб Верховинщини.

(Виходять діти з гербом)

У нашому гербі використані різні символи, які розкривають змістовність  та сенс цього виробу:

Державні символи України – єдність.

Гори – символізують духовний підйом, наближеність до Бога та віру гуцулів.

Смереки – вічно зелену красу, довговічність та  здоров’я.

Бартка – войовничість, відвагу і непереможність.

Вівці – любов до землі і тварин, працьовитість гуцулів

Трембіта -  містичність, духовність та гордість, душа Гуцульщини.

Різблена тарілка- уміння, майстерність та творчість.

Вишивка – це код нації, ідентичність і неповторність.

Калина – символізує жіночність, дівочу красу та сімейні цінності.

 

(ВІРШ)

Де синії гори, де гори Карпати,

Туман в полонинах пливе…

Струнка, як смерека, близька і далека

Кохана гуцулка живе.

Рожеві серпанки, дівочі співанки

Ген-ген вітер в гори жене…

Тебе, рідний краю, до болю кохаю,

Навік полонив ти мене.

Такому коханню повік не зів’яти,

Цвісти йому в серці, цвісти!

В Карпати, в Карпати, в далекі Карпати

Лети, моя пісне, лети!

(Пісня «Ой у лузі червона калина»)

1.Слово вчителя.

А зараз ми проведемо вікторину «Знай своє». На екрані будуть появлятись картинки предметів і речей вжитку, вам потрібно сказати назву.

Тобивка

Чільце

Зараски

Зґарди

Кожух

Сардак

Бербениця

Попружка

Раківка

Баршивка

Бартка

Дукати

Тайстра

Скриня

Онучі

Черес

Сколотавка

Постоли

Капці

Веретено.

 

2.Слово вчителя.

Від знань, розуміння і любові кожного з нас залежатиме, яким буде майбутнє. Нові часи, нові завдання, нові вимоги- суспільству потрібні  мудрі, умілі, дбайливі, унікальні особистості. Тож попри всі щоденні турботи пам’ятайте про головне – формувати себе, як Людину. Щоб ви завжди з гордістю могли сказати: „Я українець! Я гуцул! Я з Верховини!».

1.Слово вчителя.

Треба вірити, що настане час, коли наше життя наповниться щастям, спокоєм, теплом, хлібом і квітами, сподіваннями і радістю, працею і відпочинком – тим, що робить життя людське повноцінним. Для цього сьогодні потрібно головне – впевненість у силах свого народу і своїх власних, дружна робота і віра в її успіх, у майбутнє України.

(вірш)

Долайте незгоди, прикрощі й зради,

Хай Віри промінь дає майбуття,

І б’ється серце вірної громади.

Живи, Україно!!! Хай квітне  життя!

З тобою твої вірні дочки і сини!

 Мужність, гордість, честь і слава!

(Пісня «Незламна»)

2.Слово вчителя.

Хочу сказати слова вдячності за можливість провести сьогоднішній виховний захід нашим захисникам. Ваша сміливість і мужність заслуговують на найбільшу подяку та визнання. Дякую за вашу неоціненну роль у захисті нашої країни та наших цінностей, за збереження нашої мови та культури. Нехай Бог оберігає вас та ваші родини, і нехай якнайшвидше кожен захисник обійме своїх рідних!

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
21 квітня
Переглядів
12
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку