Виховний захід "Домашні святині та обереги"

Про матеріал
Виховний захід сприяє шанобливому ставленню до народних оберегів, символів, до історії, побуту українського народу; розрахований на учнів 7-9 класів.
Перегляд файлу

Виховний захід  «Домашні святині та обереги»

для учнів 7-9 класів

Дата проведення 15.11.16

Місце проведення: Дружненська ЗОШ

 

Мета: сприяти шанобливому ставленню до народних оберегів, символів, до історії культури та побуту українського народу; прищеплювати любов до культурної спадщини свого народу; сприяти розширенню кругозору, розвитку логічного мислення; виховувати в учнів почуття національної свідомості.

Обладнання: хатні обереги (рушники, ляльки-мотанки, писанки, підкова, ікони, оберіг-віник, витинанки), музичні записи, картки із назвами команд, оцінювальний лист для журі, грамоти для нагородження, епіграф.

Очікуваний результат: усвідомлення духовної спадщини свого народу, повага до звичаїв та традицій наших пращурів.

Хід заходу.

                                                                 У світі доріг, ми не знаємо тої,

                                                                 Щоб завжди вела не торкаючи ніг 

                                                                 Вже пройдений шлях ми завдячимо долі,

                                                                 Допоки плекаємо свій оберіг

 Андрій Гагін

Ведучий 1. Доброго дня, усім присутнім! Ми раді вітати вас на виховному заході «Домашні святині та обереги». Сьогодні ми з вами зазирнемо в українську світлицю народних оберегів, почерпнемо звідти багато цікавого та візьмемо участь у конкурсній програмі «Домашні обереги».

Ведучий 2.     Дім, домівка, рідна хата... Ці давні поняття близькі і зрозумілі кожному. Але житло лише тоді ставало домом, коли у ньому селився дух, спалахувало вогнище. Чимало у цьому важили перетворені домашні святині та обереги: стіл, піч, рушники, ікони, бо в традиційній побутовій культурі українців кожна річ, окрім практичного свого значення, мала ще й символічне.

Ведучий 1. Серед найвідоміших українських хатніх оберегів найпоширенішими були: рушники, ляльки-мотанки, ікони, писанки, підкова, стіл, піч, хлібна діжа, вінник, витинанки, вишита сорочка, колиска та багато інших. Ми – сучасне покоління успадкували від пращурів багато оберегів та символів, що захищають наш дім. Мабуть, немає такої домівки, де б не знайшлося українського оберегу.

Ведучий 2. Успадкувавши це від своїх пращурів ми й сьогодні використовуємо обереги. Тому хочемо розповісти вам про ті обереги, які є у наших  домівках.

Виходять по черзі учні та представляють такі обереги:

  1. Рушники - найсвятіший оберіг, який і до сьогодні живе, діє, допомагає добрим людям у житті. Вішали рушники над вікнами, над дверима, на покуті - це були обереги від усього злого, що може зайти в дім. Рушник захищав усю родину від «поганого ока» і був справжнім витвором мистецтва. Також він символізував дорогу (його давали із собою на щасливе повернення). Я хочу продемонструвати рушники із своєї домівки……..
  2. Лялька-мотанка – берегиня  – мати всього живого, захисниця людини, природи та добра, охоронниця дому. Лялька була оберегом душі людської. Наші предки клали її у колиску для новонародженої дитини, щоб у хаті не селилися домовики; ляля забавляла дитя, допомагала йому пізнавати світ, перебирала негативну енергію, забирала хворобу; ляльку віддавали богам за здоров'я, урожай, дощ. У моїй оселі є такий оберіг …..
  3. Ікони  - мабуть не має такої домівки, де б їх не було. Ікони захищають дім та родини від усього злого. Тому кожна господиня старалася вишити ікону своїми руками. У моїй домівці…………..
  4. Підкова - це не тільки символ удачі, щастя, достатку, а й оберіг від злих сил. Навіть існувало повір’я, що злий дух ходить кругами, але дійшовши до того місця, де підкова розірвана, він змушений повертати назад. Тому в давнину підкову вішали не тільки над вхідними дверима, а й над усіма можливими місцями проникнення злого духа - вікна, піч, камін. В моєї родини є такий оберіг……..
  5. Витинанки - подібні візерунки й орнаменти для наших предків були не тільки святковою декорацією, але й оберегом. Спочатку для витинанок (від слов`янського слова «витинати» - вирізати) в якості підручного матеріалу використовували залишки шкіри, що залишились після шиття одягу. З них вирізали прості орнаменти, фігурки людей і тварин. Ці вироби нашивались на одяг і взуття й охороняли власника від хвороб і неприємностей. Коли в селянський побут ввійшов папір, витинанки можна було побачити в хатах на вікнах, стелі, стінах.
  6. Писанки - оберіг, символ життя. Для розпису вибирають ціле яйце, не тріснуте, бажано домашнє, і ні в якому разі яйце не вариться, бо з вареного не буде життя. За законом писанкарства, оберіг має зберігатися рік, до чергового Великодня, а потім пишеться нове яйце, адже протягом року в людини щось змінюється в житті, вона прагне чогось іншого, відповідно, замовляє щось нове для себе. Писанка – це оберіг життя.

Ведучий  1. Грудочка батьківської землі, вишитий чорним з червоним рушник чи то сорочка, гілка калини, вінок, прикрашений стрічками, у який дбайливо вплетені барвінок та волошка, мелодійна пісня, дотепний жарт. І на полі, і на вечорницях завжди лунала пісня. Це – ще один з оберегів українців.

Ведучий 2. А в піснях багато символів, які для українців є оберегами: золотаві колоски пшениці – як символ достатку, врожаю, стиглі кетяги калини – любов до рідної Батьківщини, сині квітки волошки – кохання. Тому пропонуємо вам послухати пісню «Моя Батьківщина».

Учні виконують пісню «Моя Батьківщина»

Ведучий 1. А зараз ми пропонуємо нашим командам позмагатися у конкурсній програмі «Домашні обереги». Сьогодні грають 2 команди: «Берегиня», «Обереги».

Ведучий 2. А для початку представимо журі нашої програми:

1……………………………………………………………………

2……………………………………………………………………

3……………………………………………………………………

Ведучий 1.

 

Увага! Оголошуємо правила та умови проведення конкурсної програми:

  • зміст завдання зачитується один раз;
  • за правильну відповідь нараховується 1 бал;
  • якщо команда не відповідає, то право на відповідь надається учасникам 2-ї команди.
  • якщо на питання жодна з команд не запропонувала правильної відповіді, то допомагають глядачі, котрі ж самі вирішують якій команді віддають бал;

 

Вчитель. Наша конкурсна програма складатиметься із 3 турів. І перший тур – це вікторина «Обереги українців», яка складається з 8 запитань для кожної команди. Отож ми попросимо капітанів представити свої команди  і розпочинаємо:

  1. Яке дерево використовувалось в українців як один із надійних оберегів від відьом, упирів тощо? (Осика)
  2. Освячена, вона зберігалася в хаті й широко застосовувалася як лікувальний засіб чи як оберіг. Побутувало повір’я: де вона є – там не вдарить блискавка, вона перепиняє дорогу в дім нечистій силі, особливо – відьмам. Що це? (Верба)
  3. Він відігравав важливу роль як оберіг від злих сил, а також – у практиці народної медицини. Наділення його чудодійною силою значною мірою було зумовлене цілющими властивостями і своєрідним запахом. Що це? (Часник)
  4. Як на зивався сніп жита чи пшениці, що стояв в українській оселі на покутті? (Дідух)
  5. Якого птаха, що за повір’ями оберігає родинне щастя, називали „гайстриком”, „веселиком”? (Лелеку)
  6. Без господаря двір плаче, а без господині – хата, бо вона в ній три вугли тримає”, – говориться в українському народному прислів’ї. Назвіть ці три вугли. (Піч, стіл, пікна діжа)
  7. Як у народі називається рушник для пов’язування сватів? (Плечовий)
  8. Поясніть, що таке очіпок? (Обов’язковий головний убір заміжніх жінок)
  9. Як називається зимовий одяг з овечих шкір хутром усередину? (Кожух)
  10. Символ глечика, розміщений на оберегові означає (вода, здоров»я)
  11. Часник і перець, захищають дім від …..? (Зла і нечистої сили)
  12. Цей предмет оберігав українську оселю від небажаних гостей, за якими можна було «замести слід». (Вінник)
  13. Назвіть найдавніший зразок оберега – жіноче божество, вона ж Берегиня, мати всього живого. (Лялька-мотанка).
  14. Цим оберегом прикрашали хату, використовували у родинних традиціях, його давали із собою у далеку дорогу на щасливе повернення. (Рушник).
  15. Це не тільки символ удачі, щастя, достатку, а й оберіг від злих сил. Його українці вішали над вхідними дверима, комином, вікнами. (Підкова)
  16. Невід'ємний атрибут традиційної української оселі – виконувала не лише важливу господарську, але й обрядову роль. Нерідко її називали хатнім вогнищем чи опікункою дому. (Піч)

Вчитель. А тепер ми переходимо до 2-го туру, який має назву «Відгадай». Кожній команді роздається оберіг, на якому чогось не вистачає. Ваше завдання – пояснити що це за оберіг, від чого він захищає та вказати, чого саме не вистачає на даному оберегові. Максимальна кількість балів – 3 б.

І у нас останнє завдання – 3 тур «Таємниця глечика». Участь у ньому беруть лише капітани команд. Кожний з вас підходить до глечика, не дивлячись, витягує звідти 2 предмети – обереги, або ж символи, що можуть знаходитися на оберегах і пояснюєте від чого цей оберіг захищає або що він символізує.

Максимальна кількість балів – 2б.

Учні пояснюють.

Вчитель. І поки журі підбиватиме підсумки, наші глядачі можуть допомогти командам заробити додаткові бал, відповівши на питання. Отож, уважно слухаємо, відповідаємо і підтримуємо наші команди. Продовжте прислів»я чи приказку про оберіг:

  1. Мати навчала дочку: "Тримай хату, як у віночку, і рушничок на……… кілочку!"
  2. Хата без рушників що пустка – там нечистий ……………………живе
  3. Як неділя то і ……………………………………………сорочка біла
  4. Без хазяїна двір, а без хазяйки - …………………………………… хата .
  5. Як піч не згуртує, то лихий ………………………………….запанує".
  6. Добрі речі біля …………………………………………..печі

Вчитель.  А зараз – ми надаємо слово журі.

Оголошення результатів. Визначення переможця.

Ведучий 2. Давайте разом відроджувати обереги. Вони оберігатимуть наші домівки і донесуть культуру та звичаї українців до наступних поколінь.

Ведучий 1. І сьогодні, ми хочемо подарувати вам, дорогі вчителі давній український оберіг – підкову,  на щастя та успіх. І побажати, щоб ваш дім був повною чашею достатку, благополуччя і щастя.

Учні дарують обереги-підкови вчителям.

Ведучий 2. Там, де місто й гамору багато,

Де нема пташиних голосів,

Хочеться в сільську маленьку хату,

До старих, як вічність, образів.

Ведучий 1. Рушники, напевне, часом шиті,

Крапелька свяченої води,

І, неначе з золота відлиті,

Вічні українські образи.

Ведучий 2. Любімо Україну, збережемо традиції, які отримали у спадок, цінуймо свій скарб – рідну мову, рідну пісню, рідну Батьківщину та свої неповторні традиції!.

Звучить пісня «………………………………………………………….»

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
31 січня 2019
Переглядів
1098
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку