Виховний захід "Експрес у майбутнє"

Про матеріал

Виховний захід на тему "Експрес у майбутнє" Мета: спонукати учнів до роздумів про власне майбутнє; формувати усвідомлення учнями широкого кола своїх можливостей, позитивний світогляд, активну життєву позицію; розвивати вміння висловлювати власну думку, критично мислити; виховувати культуру спілкування, почуття людської гідності та бажання самовдосконалюватися.

Перегляд файлу

 

                                                               

 

Розробка виховного заходу на тему:

«Експрес у майбутнє»

 

 

                        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета: спонукати учнів до роздумів про власне майбутнє; формувати усвідомлення учнями  широкого кола своїх можливостей, позитивний світогляд, активну життєву позицію; розвивати вміння висловлювати власну думку, критично мислити; виховувати культуру спілкування, почуття людської гідності та бажання самовдосконалюватися.

Обладнання: мультимедійний проектор, ноутбук, слайдова презентація, відеоролики.

Хід заняття:

Доброго ранку! Розпочати сьогоднішню нашу зустріч мені б хотілося словами Елеонори Рузвельт:

«Майбутнє належить тим, хто вірить у красу своєї мрії….»

                                                                                                               Е. Рузвельт

Класний керівник:

І сьогодні ми будемо говорити про майбутнє. Зазвичай, коли ми говоримо про майбутнє, ми уявляємо собі щось далеке, примарне, абстрактне і мало хто з нас задумуємося над тим, що наше майбутнє починається кожного ранку нового дня. Адже  наше життя – це безперервний рух, і  ми не можемо його призупинити чи взяти тайм-аут.

Кожна дія, кожне рішення, яке ми приймаємо вже зараз має безпосередній вплив на майбутнє. І те, що ми посіємо сьогодні, ми обов’язково, рано чи пізно пожнемо. Всіх нас хвилюють питання: Як досягти самореалізації в житті? Як здійснити свої мрії? Як бути щасливою людиною? Для того, щоб знайти відповіді на ці питання, я запрошую Вас відправитися у подорож під назвою «Експрес у майбутнє».

  • Як Ви вважаєте, з чого починається подорож?

Кожна мандрівка починається із,  на перший погляд, простого, але на справді нелегкого процесу збору багажу. Перед нами стоїть завдання взяти  ті найнеобхідніші та найцінніші речі, які нам знадобляться у майбутньому.

Вправа «Валіза» :

Давайте уявимо, що у нас є можливість взяти у нашу подорож по які дві якості від батьків, друзів та ліцею, які допоможуть нам бути успішними у майбутньому? Які якості Ви б обрали?

Обговорення:

  • Які подарунки Ви обрали?
  • Чому саме ці подарунки Ви б взяли у майбутнє? Чим вони стануть Вам у пригоді?

І так, багаж зібрано, нам залишилося лише отримати квиток на наш «експрес». А перепусткою у нашу подорож є мрія. 

  • Скажіть, а у Вас є мрії?
  • Про що Ви мрієте?

Як бачимо, кожен із нас про щось мріє. Мрії наповнюють наше життя яскравими барвами, ніколи не можна позбавляти себе мрій, бо людина без них існувати не може. Мрія - це вогонь з майбутнього, що висвітлює ваш нинішній шлях!

Так, як на нашому експресі можливо все, давайте  уявимо собі таку ситуацію, що ми отримали можливість здійснити будь-які три свої  бажання. Які б бажання Ви здійснили? (обговорення)

Більшість із Вас попросили здійснення матеріальних бажань, це були гроші, автомобілі, робота, але чи дійсно ці речі є найважливішими у нашому житті, і чи дійсно вони зроблять нас щасливими людьми?

Притча про досягнення мети. (обговорення)

  • Як Ви вважаєте, чи достатньо лише мріяти, щоб ваші бажання стали дійсністю???

Дійсно, щоб мрія почала діяти, вона повинна стати метою. Необхідно робити конкретні кроки, рухатися, діяти на шляху до мети. Виникає питання, а коли ж розпочати рухатися до своєї мрії? Зазвичай, ми відкладаємо цей момент.

Досить часто, ми думаємо, що ми ще не достатньо дорослі, недостатньо зрілі для боротьби за свою мрію, але чи дійсно це так (перегляд відеоролику). https://www.youtube.com/watch?v=BaJ78b76LLs

Класний керівник:

Юність – це прекрасний період Вашого життя, адже зараз Ви робите найвеличніше своє відкриття – відкриваєте самих себе. Це найкращий час для саморозвитку навчання, нових знайомств. Не витрачайте час даремно. Починайте діяти вже сьогодні.

  • На початку подорожі, Ви говорили, що у кожного із Вас є мрія, давайте спробуємо скласти маршрут до здійснення своєї мрії. (Вправа «Маршрут до мрії»), обговорення.
  • Класний керівник:

Дорога до свого майбутнього не завжди легка. Потрібно бути наполегливими, для того, щоб Ваші мрії стали реальністю.

Перегляд відеоролику. https://www.youtube.com/watch?v=QC7Y5_wmgzI

Так сталося, що у більшості із нас є страх зробити крок на зустріч своїй мрії. Ми вигадуємо величезну кількість відмовок та причин і відмовляємося від неї.

На справді успіх приходить до тих, хто рве і метає,  тяжко і наполегливо працює. Успіх приходить, коли спортсмен, в якого ніхто не вірить і якому всі говорять, що у нього немає шансів, незважаючи на біль в кожній клітині тіла, йде на тренування, а потім цей хлопчина стає Олімпійським чемпіоном. Успіх приходить, коли дівчина, якій батьки з дитинства твердили, що танці - це не професія, і що потрібно викинути дурниці з голови, репетирує ночами і у вільний від навчання час, а потім стає відомим хореографом Успіх приходить тоді, коли людина жертвує багато чим задля  мрії, коли, незважаючи на тисячі невдач і падінь, вона  встає і йде знову до своєї мети.

Перш ніж опускати руки і говорити, що в житті  неможливо чогось досягти, задумайтесь  над тим, що особисто Ви зробили для того, щоб ваша мрія стала реальністю? Ми, люди, вміємо собі вигадати мільйони відмовок, щоб не діяти. «Я дуже втомився», «Немає часу», «Я не талановитий»  і інші виправдання.  Хіба це про тебе? Все можливо у цьому житті. Якщо ти в це віриш і по- справжньому цього бажаєш. Бо немає на світі вершин, що взяти не можна!

Кожен із нас наділений різноманітними рисами характеру, схильностями, здібностями, але на жаль не всі вони позитивні.

Пропоную Вам написати на стікері три риси, які заважають вам рухатися на шляху до своєї мрії?(учні пишуть риси  на стікерах)

    Які це риси?

Пропоную Вам ще раз уважно на них подивитися, і сказати їм до побачення, ми їх відпускаємо (учні прив’язують стікери з написами до гелієвої повітряної кульки і відпускають їх).

І свідченням того, що мрії здійснюються, є приклади із життя багатьох відомих особистостей.

Пропоную вам ознайомитися із життєвим шляхом відомої французької співачки Едіт Піаф.

Здавалося, що  народження Едіт Піаф було насмішкою долі: мати співачка народила її просто на тротуарі, поки батько шукав візника. Першою пелюшкою майбутньої зірки Едіт Джованні Гасьон — таке справжнє ім’я Едіт Піаф — стала шинель поліцейського. Її виховувала бабуся, що мала пристрасть до алкоголю. Із 8 років Едіт почала допомагати батькові, виступаючи на вулиці. Вона пізнала все: голод, злидні, презирство, смерть малолітньої дочки… Проте не розгубила свій талант, змогла вийти на сцену, навчилася співати під акомпанемент, створила свій репертуар і… стала знаменитою. Публіка захоплювалася нею — до Піаф прийшли гроші і слава. Едіт зуміла із найнижчих верств суспільства переміститися нагору. Але це аж ніяк не казка про Попелюшку. Щоб досягти успіху, співачці довелося виявити силу волі, твердість характеру.

Класний керівник:

Ми схожі ,але мрії у нас різні.

Як бачите, коли людина йде правильним шляхом, коли вона дійсно робить те, чого по справжньому хоче, здається, що увесь світ сприяє їй на її шляху.

Ось вам декілька простих порад, які допоможуть вам рухатися до своєї мети:

  • Готуйся, поки інші мріють!
  • Почни, поки інші відкладають!
  • Слухай, поки інші говорять!
  • Посміхайся, поки інші супляться!
  • Навчайся, поки інші сплять!
  • Хвали, поки інші критикують!
  • Працюй, поки інші бажають!
  • Продовжуй йти, поки інші відступають!    

Класний керівник:

  На  згадку про нашу виховну годину, я пропоную Вам написати листа собі у майбутнє (учні пишуть собі листа у майбутнє, декілька учнів зачитують свій лист)

Класний керівник:

На цьому наша розмова добігає кінця, та наш експрес продовжує свій рух у майбутнє. На цьому шляху дуже важливо не втратити себе. Навчіться прислухатися до свого серця, у ньому є відповіді на всі ваші питання. Пам’ятайте,  успіх приходить лише до того, хто його прагне, хто вміє максимально використати все найкраще із власних внутрішніх ресурсів. Не чекайте, що хтось відкриє вас, відкрийте себе самі, скажіть собі: «Я хочу, я можу, я зроблю».

  • Дякую за увагу!!!

 

 

docx
Додано
1 лютого 2019
Переглядів
766
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку