Виховний захід " Мобільний телефон друг чи ворог ?"

Про матеріал
ознайомити учнів з історією виникнення мобільного телефона, його впливом на організм людини.
Перегляд файлу

Виховний захід

  «Мобільний телефон – друг чи ворог?»

Мета: ознайомити учнів з історією виникнення мобільного телефона, його  впливом на організм людини.

 

  1. Вступне слово викладача фізики (сл1)

 Сьогодні мобільні телефони можна зустріти майже у кожної людини . Ми не уявляємо свого життя без них. Адже сучасне життя йде такими швидкими темпами ! Але все більше зявляється інформації про шкідливий вплив мобільних телефонів на організм людини. Правда це, чи вигадка ? Давайте поговорими про це. Але спочатку трішки історії.

Частина І

З історії відкриття мобільного зв'язку (сл2)

    Учень1.

        Англійський   фізик   Майкл  Фарадей  у 1831 році відкрив  явище      електро-магнітної індукції ( сл3), Джеймс Максвел  у1865 році теоретично обґрунтував можливість випромінювання  електро-магнітних хвиль зарядженими  частинками,  що рухаються прискорено (сл4) , Генріх Герц  вперше  експериментально отримав   і   зареєстрував  електро-магнітні хвилі(сл5)

 Опираючись на результати досліджень Г. Герца, фізик О.С. Попов створив  перший  радіоприймач (сл6). 7 травня 1895 року на засіданні фізико-хімічного товариства   Олександр Степанович Попов  продемонстрував усьому світу новий вид зв’язку — радіо і передав першу радіограму   на відстань 250м,

слова якої були  «Генріх Герц» . Початковим призначенням пристрою Попова була реєстрація блискавок. Однак, за своєю суттю,  він  став першим у світі радіоприймачем, налаштованим на виявлення та реєстрацію радіохвиль, які  виникають при грозових розрядах(сл7) Створений Поповим прилад володів непоганою чутливістю - він був здатний реєструвати спалахи блискавок в радіусі декількох десятків кілометрів. Продовжуючи свої експерименти,

у вересні 1895 р Попов відмовився від метрологічного реєстратора, замінивши його телеграфним  апаратом  Морзе. В  1899 році - в удосконаленому апараті прийом сигналів (поки ще азбукою Морзе) здійснювався на головні телефони (навушники) оператора.

Учень 2.(сл8)

Проте дослідники хотіли більшого - передавати без проводів не абстрактні точки-тире, а людський голос, з усім безліччю його інтонацій. Було проведено безліч досліджень, отримано десятки патентів. Спочатку, для передачі голосу, намагалися використати спрямований промінь світла модульований голосом, тобто даний промінь мерехтів відповідно  до мови людини, яка реєструвалася за допомогою вугільного мікрофону. На приймаючій стороні використовувалася капсула з світлочутливим елементом. Генерований   струм дозволяв відтворити в навушниках мову людини.(сл9) 

 

 

 

 

     Подібні апарати мали безліч недоліків, основним з яких були: маленька відстань між джерелом і приймачем сигналу і  сильна залежність від погоди. Також були спроби використовувати для передачі мови провідні властивості грунту і води.

Першим, хто передав людську мову за допомогою радіохвиль, став Реджинальд Фессенден, (сл10)який вперше здійснив це в 1900 році. Через 3 роки, їм був представлений вдосконалений детектор, завдяки якому стало можливим відтворювати з прийнятною якістю людський голос, переданий по радіозв'язку, з прийнятною якістю. Також до заслуг Фессендена відносяться перший двосторонній трансатлантичний радіозв'язок (1906) і перша інформаційно-розважальна радіопередача (1906).

У 1897р. (сл11) Г. Марконі отримує патент на пристрій, схожий на пристрій А.С.Попова. У 1901році  він встановив радіо на борт парового автомобіля, і таким чином  створив перший наземний мобільний зв’язок.(сл12)

   Наступна важлива подія в розвитку мобільного зв'язку відбулося в 1921 році, коли  в американському Детройті була створена перша диспетчерська система телеграфного рухомого зв'язку. Як ви вже здогадалися, основою цієї системи була азбука Морзе, причому зв'язок був односторонньій - поліцейські (сл13) диспетчери викликали автомобіль по радіозв'язку, а поліцейські зв'язувалися з ділянкою по звичайному провідному телефоні. Робочою частотою системи були 2 МГц. Фактично, диспетчерська система телеграфного рухомого зв'язку це ніщо інше, як праобраз пейджингового зв'язку

   17-го червня 1946р. у Сент-Луїзі, США, служба мобільної телефонії

представили перші радіотелефонні послуги приватним клієнтам.

Учень 3. (сл14)

     У 1947 році  компанія АТ&Т  створила мобільний телефон , призначений для монтажу в автомобілях, його маса без джерела живлення сягала 30-40 кг.

     Уже в 50-і роки почалась постійна мініатюризація телефонів . У машинах, вони стали займати менше місця.  На початку 70-х років телефони «схудли»  і досягли маси близько 12-14 кг. (сл15)

     У 1954 році відбулася подія, формально не пов'язана з розробкою засобів мобільного зв'язку, але пізніше вона відіграла вирішальну роль - в компанію Motorola на посаду інженера був прийнятий Мартін Купер, який через кілька років став главою підрозділу по розробці мобільних пристроїв. (сл16)

    У 1967 році під його керівництвом були створені одні з перших портативних рацій, що дало імпульс для створення мобільного телефону, який можна було носити з собою. У справі створення мобільних пристроїв Motorola і Bell Laboratories були завзятими конкурентами, однак у них було одне принципова відмінність - в Motorola робили ставку на портативне обладнання, а в Bell Laboratories - на автомобільну радіотелефонію. Переконаність Купера у перспективності стільникової телефонії переконала Федеральну Комісію з Комунікацій в необхідності виділення Motorola частот для реалізації їх проекту.

 

 

 

 

Учень 4.(сл17)

  У 1972 році інженер фірми Motorola Мартін Купер зрозумів , що він може створити дійсно портативний телефон .

    Рік пішов на втілення ідеї ,а випробування першого у світі мобільного телефона пройшли 3 квітня 1973 року.  До цього дня на вершині 50-поверхового Alliance Capital  Building в Нью-Йорку була змонтована базова станція. Вона могла обслуговувати 30 абонентів і і надавати їм доступ до міської телефонної мережі .  

 Нарешті, всі підготовчі роботи були закінчені і 3 квітня 1973 року, Мартін Купер, особисто керуючи всім процесом, прогулюючись по Манхеттену, дістав з кишені предмет,  подібний  на цеглу з антеною. Під здивовані погляди перехожих, за допомогою клавіатури своєї «цегли», по імені Dyna-TAC, він набрав номер Джоеля Енгеля, начальника дослідницького відділу AT & T Bell Laboratories і підніс апарат до вуха.

Учень 5.(сл18)

   Сам мобільний телефон називався  Dyna-Tac. Це була трубка масою біля 1,1 кг і розмірами 22,5х12.5х3,75 см. На передній панелі було розташовано 12 клавіш, з них 10 цифрових  і дві для відправлення виклику  та припинення розмови. Акумулятор дозволяв спілкуватись цілих35 хвилин , а от заряджати його треба було більше 10 хвилин.  До моменту комерційного впровадження запропонованої технології пройде ще кілька років, протягом яких буде йти вдосконалення апаратури, відпрацювання технічних нюансів і рішення законодавчих проблем. Однак початок переможному ходу стільникового зв'язку по планеті поклав всього один телефонний дзвінок, що показав величезний потенціал запропонованої технології.

  Початок було покладено…(сл19) 6 березня 1983 - Компанія Motorola випустила перший в світі комерційний портативний стільниковий телефон. Апарат DynaTAC 8000X, на який було витрачено понад $ 100 млн, розроблявся 15 років. Телефон важив 794 грама і мав розміри 33 x 4,4 x 8,9 см і коштував 

  3,5 тисячі доларів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Частина ІІ

Вплив мобільного телефону на органім людини

 Викладач  (сл20) Після мобільного буму , що прокотився Україною кілька років тому , мобільний телефон став важливим атрибутом нашого побуту. Сьогодні, мобільні телефони стали дуже поширеними технологічними пристроями, що дозволяють бути постійно на зв’язку завжди і скрізь. Вони дозволяють не тільки говорити, але й приймати і відправляти електронну пошту і навіть “подорожувати” по безкрайніх просторах інтернету. Мобільний телефон є більш, ніж інструментальний засіб зв’язку. Він  з легкістю дозволяє:

синхронізувати дані з вашим персональним комп’ютером, набирати номер по голосу, переглядати новинні стрічки з мережі інтернет, фотографувати, розважатися іграми, відправляти текстові повідомлення, слухати музику і т.д.

   (сл21) Багатот хто з вас вважає свій мобільник найкращим другом,  з яким себе почуваєш впевнено і завжди в курсі всіх новин!

 Оскільки мобільні  телефони  невеликі за розмірами , їх носять у кишенях, чіпляють на красивих шнурочках на шию. І ніхто не замислюється  над тим , що вібрація від «мобілки» негативно впливає на тіло людини. (сл22)

У 1996 році Всесвітня організація охорони здоров’я заснувала проект по вивченню згубного впливу електромагнітних полів на організм людини, зокрема мобільного телефону. (сл23), (сл24),(сл25)

Україна теж долучилася до цього проекту і  в 2007 році був виданий наказ

міністра освіти і науки України Станіслава Ніколаєнка про заборону використання мобільних телефонів під час уроків та виховних годин з метою запобігання: (сл26)

- зриву навчального процесу;

- використання мобільного телефону як джерела списування;

- шкідливого впливу на організм людини;

- використання мобільного телефону як джерела напруги в учнівському середовищі.  (сл27)

Що являє собою мобільний   телефон з точки зору фізики ?

  Це – джерело техногенного, слабкого за інтенсивністю електромагнітного поля, дуже широкого в діапазоні частот 900,1800,1900 Мега Герц. Людина не відчуває впливу цих полів  через відсутність необхідних природніх рецепторів.

Та це тільки до того часу , поки стан здоровя людини не погіршується через довготривалий контакт з мобільним телефоном…

Чому людський організм реагує на ці техногенні поля ? (сл27)

    На будь-які фізичні та техногенні поля , які мають різну частоту та інтенсивність, реагує лише одна природна система – вода. Оскільки людський організм  в основному складається із звязаної води, то він також реагує на дію цих полів. Особливо негативно цей вплив поначається на тих органах людського організму, які на 90% складаються із звязаної води – це головний мозок та клітини м’яких органів тіла..(сл28)

 

 

 

 

   У чому проявляється цей вплив ?

   За результатами досліджень, надмірне користування «мобілками» порушує водний баланс в людському організмі, що і стає причиною різних захворювань –від нервово-психічних розладів до раку головного мозку ( кількість людей , у яких зявилася пухлина мозку, за останні 30 років збільшилася на 45%)

  Вплив радіохвиль частоти 900 Мега Герц  підвищує кровопотік у корі  мозку, яка супроводжується підвищеною втомою і слабкими головними болями.(сл29)

Як впливає мобільний телефон на сон та імунну систему?

  Вчений Huber R., який проводив досліди у  2000 році, встановив , що тривалий вплив електромагнітних полів телефону на мозок призводить до такого ж ефекту , що і вживання кави чи міцного чаю. Якщо ви п‘єте багато кави і довго розмовляєте по телефону ,то є ймовірність того , що ваш сон буде гірший , неспокійний, нетривалий.

Вплив мобільнихтелефонів на імунну систему: .(сл30)

- Зміна характеру інфекційного процесу;

- Сприяють придушенню імунітету.

Чому «мобілки» змушують мутувати клітини ?

Учень 6 .(сл31)

   Дворічне дослідження впливу мобільних телефонів на органім людини, зроблене фінськими вченими показало , що випромінювання від них викликає збільшення активності сотні білків, які знаходяться у клітинах організму . Білок hsp 27  збільшує свою активність , що може призвести до звуження клітин та проникнення в новоутворення шкідливих молекул. Як наслідок – зниження імунного захисту організму від вірусів, бактерій,грибів тощо…

    Вчені дійшли висновку, що електромагнітне випромінювання ушкоджує ДНК.  Клітини-мутанти передавали свої набуті властивості наступному поколінню клітин. А такі мутації є причиною розвитку ракових клітин.

Мобільні телефони мають негативний вплив на органи слуху

Учень 7.(сл32)

   Дослідження показують, що часте використання мобільного зв’язку може погіршити слух , а то й зовсім його втратити.Люди, які використовують

мобільний зв’язок близько години на день , гірше чують високочастотні звуки Приголосні звуки є нижчими по частоті , ніж голосні . Тому , якщо вухо не розрізнятиме високих частот , то не можна чітко чути. Надто сильні звуки руйнують малесенькі волоски, які є в вусі, вони слабшають і врешті відмирають і людина може зовсім втратити слух.

    Шведські і норвезькі вчені опитали 11тис. власників мобільних телефонів і виявили,що 85% з них під час розмови відчувають нагрівання шкіри за вухом, а у деяких були навіть опіки. Більше половини з них скаржились на підвищену втомленість,прогалини в пам’яті, зниження уваги, концентрації та працездатності. При тривалій розмові спостерігається збільшення температури вуха, барабанної перетинки, прилеглих тканин і прилеглої ділянки мозку.

 

 

 

 

 

Напевно, багато хто з вас могли помітити відчуття тепла у вусі після довгої розмови. Це   є  не що інше, як результат впливу електромагнітного поля, створюваного передавачем телефону.

  Дослідження проведені у Швеції показали, що ризик виникнення акустичного нерва зростає вдвічі у людей, які користуються мобільними телефонами.

Такі пухлини виникають з того боку голови, до якого людина прикладає слухавку «мобілки».

Вплив ЕМП мобільних телефонів на пізнавальну функцію

Учень 8 .(сл33)

    Японські вчені довели, що звикання до різних видів цифрової техніки приводить до погіршення пам'яті й звичайного отупіння.

 Якщо постійно використовувати   мобільного телефон для виконання найпростіших завдань, то знижується  активність мозку й погіршується пам'ять. Вчені Японського університету Ісікава стверджують, що цифрова техніка призводить до отупіння.

Яскравим тому прикладом є Британія та США. Чверть жителів Великої Британії не в змозі запам'ятати домашній телефон і дні народження близьких. Та й навіщо? У них же є мобільні телефони й КПК, де все написано. Показники запам'ятовування тих або інших речей у людей у віці 50-60 років набагато кращі, ніж у їхніх дітей.

Викладач

Вплив мобільних телефонів на психіку людини.(сл34)

-Занепокоєння з приводу відсутності телефону.

-SMS-манія.

-Інформаційна манія.

-Манія переслідування.

-Звукові галюцинації.

-Погірщення пам’яті

-Збільшення адреналіну в крові.

Є повідомлення, що користування мобільними телефонами може провокувати: .(сл35)

  • алергію;
  • бронхіальну астму;
  • епілепсію;
  • порушення роботи шлунково-кишкового тракту;
  • зміни в репродуктивній системі;
  • погіршення зору

 Наостанок наведемо ще  декілька доказів негативного впливу мобільного телефону  на життя людини. .(сл36)

 

 

 

 

 

Учень 9

Використання мобільного телефону за кермом автомобіля веде до :

-збільшення кількості аварій через втрату концентрації уваги в чотири рази;

-суттєво впливає на зір водіїв. У них зявляється ефект « тунельного бачення», тобто обмеження оглядовості , коли зовнішня інформація не сприймається, тобто час реакції водія, що розмовляє по телефону, довший, ніж у нетверезого.

   Останні дослідження медиків дали підстави ще для однієї страшилки: під час грози «мобілка» стає смертельно небезпечна.(сл37).

  Річ у тім ,що якщо в людину потрапляє блискавка, то людина може вижити завдяки високому опору шкіри і розряд не пройде   всередину  людини.   Проте матеріали-провідники можуть посилити дію розряду блискавки, спрямувавши його в тіло людини. Подібним провідником є і мобільний телефон, особливо увімкнутий .   

  Учень 10   Вплив на зір.(сл38).

  Експерти повідомляють, що будь-який мобільний телефон випромінює енергію, порівняну з радіацією, яку випромінює мікрохвильова піч або супутникова антена. Всі ці прилади негативно впливають на зір. Довести це вдалося в ході наукових експериментів на телятах (будова їхніх очей схожа з людською).

      Протягом восьми днів підряд лише з десятихвилинними перервами через кожну годину одне теляче око піддавалося дії радіації мобільника. Результати експерименту виявилися однозначними. Опромінене око втратило фокусування. Незаймане ж зберегло стовідсотковий зір. Звідси вчені зробили висновок: мобільний телефон шкідливий для зору, але відмова від використання приладу дає очам шанс на реабілітацію.

Викладач

 .(сл39).Рекомендації щодо використання  мобільного телефону:

- Не вішайте телефон на шию, не  тримайте його у внутрішній кишені чи в кишені брюк; покладіть  його  в сумку;

- дітям та підліткам потрібно обмежувати час користування телефонами, оскільки їх мозок і нервова система все ще знаходяться в процесі формування;

- Використовуйте гарнітуру. Таким чином ви знижуєте опромінення мозку.

.(сл40).

 -Не відправляйте СМС під столом (відбувається відбивання електромагнітних хвиль);

- Тримайте телефон у момент відправлення СМС якомога далі від тіла;

- Скоротіть розмови до мінімуму у місцях з поганим зв'язком. Ваш стільниковий телефон - істота інтелектуальна. Якщо зв'язок поганий , то він збільшує потужність сигналу і навпаки.

- Виключайте його на ніч і не тримайте біля голови; .(сл41).

- Не дзвоніть в машині, автобусі, поїзді, так як випромінювання там стає ще сильнішим;

 

 

 

 

 

- Не бавтеся в ігри на мобільному телефоні;

- Не тримайте його в момент з'єднання біля голови(сл42)

- Дотримуйте в момент розмови відстань в декілька метрів між собою та іншими людьми, так як вони також попадають під вплив випромінювання;

- При купівлі телефону звертайте увагу на значення SAR (норму дозволеного опромінення людини, виражену потужністю електромагнітної хвилі(Вт), що припадає на 1 кг живої ваги) Допустиме значення SAR

 (англ. Specific Absorption Rates)

від 0,28 до 1,5 Вт/кг(сл43)

Мобільний телефон став важливою складовою нашого повсякденного життя. Щоб він не став раптом перешкодою в культурній та соціальній сферах, треба знати деякі правила мобільного етикету.

Правила мобільного етикету серед молоді:

 - Не користуйтесь мобільним зв'язком під час навчальних занять;

- Вимикайте мобільні телефони там де є застереження “Будь ласка, вимкніть мобільний телефон” (у медичних закладах, з установах з великою кількістю радіоапаратури);

- Пам'ятайте, що треба переводити свій мобільний телефон у режим “без звуку” у театрах, музеях, кінотеатрах, на виставках. (сл44)

- Обирайте такі рінгтони, які приємні вам і водночас не будуть турбувати оточуючих;

- Установіть мінімальну гучність сигналу мобільного телефону, коли ви відпочиваєте разом з іншими людьми;

- У громадських місцях: бібліотеці,  магазинах, транспорті, ліфті намагайтеся  розмовляти по мобільному телефону максимально тихо та коротко; (сл45)

- Не телефонуйте на мобільний до 9 годин ранку і після 22 години вечора – ваш абонент і члени його родини можуть відпочивати, і ваш дзвінок може бути недоречним;

- Користуючись навушниками, встановлюйте мінімальну гучність, щоб чути зовнішні звуки;

- Не використовуйте чужі мобільні телефони;

- Не повідомляйте номери телефонів третім особам без згоди їх власників;

- Фотографуючи чи знімаючи відео на свій мобільний телефон поважайте приватне життя інших людей.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
До підручника
Фізика (рівень стандарту) 11 клас (Сиротюк В.Д., Баштовий В.І.)
До уроку
Розділ 2. ЕЛЕКТРОМАГНІТН ЕПОЛЕ
Додано
23 листопада 2022
Переглядів
870
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку