Виховний захід на тему "Парад країн Європи"

Про матеріал
Основною метою виховного заходу є: поглибити знання про країни Європи, які входять до складу Європейського Союзу; підкреслити приналежність нашої держави до європейської сім’ї народів; поважати національні, духовні, культурні надбання європейських народів; розширювати кругозір учнів; розвивати пізнавальну діяльність, логічне мислення
Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

 

ВСП “Мелітопольський коледж Таврійського державного агротехнологічного університету”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пізнавально-виховна вікторина

«Парад країн Європи»

 

 

 

 

 

Розробив:

      Кидалов Ю.В.

 

 

 

 

 

Мелітополь, 2019

 

 

Мета:      поглибити знання про країни Європи, які входять до складу Європейського Союзу;

  • підкреслити приналежність нашої держави до європейської сімї народів;
  • поважати національні, духовні, культурні надбання європейських народів;
  • розширювати кругозір студентів;
  • розвивати пізнавальну діяльність, логічне мислення

 

Обладнання:  плакати-листівки (з інформацією про деякі краіни ЄС), прапорці Франції, Великобританії, Італії, Німеччини, Фінляндії та Греції, мульти-медійна дошка, роздавальний матеріал, музичне супроводження

 

 

Хід заходу

 

 «Ніхто нам не збудує держави,

коли ми самі її не збудуємо».

В. Липинський

 

 

1-й ведучий «Моя любов до Вітчизни не примушує мене заплющувати очі на досягнення іноземців. Навпаки, чим більше я люблю Вітчизну, тим більше намагаюсь збагатити мою країну скарбами, здобутими не з її надр». Так сказав Вольтер, і ми не можемо не погодитись з цією думкою.

2-й ведучий Щоб рухатись уперед, потрібно не лише любити Батьківщину, а й знати та поважати своїх сусідів. Наша держава зробила перший крок на зустріч до Європи. Сьогодні весь світ дивиться на нас, сподіваючись, що високі стандарти духу реалізуються в конкретні справи, які піднімуть вагу і значення нашої держави в світі.

1-й ведучий Шановні друзі, ми раді вітати вас на святі. «Парад країн Європи» оголошується відкритим.

(звучить гімн України)

 

2-й ведучий  На нашому святі присутні гості......................

1-й ведучий  Привітальне слово надається .........................

2-й ведучий  У «Параді країн Європи» беруть участь країни Євросоюзу Північної, Південної та Центральної Європи. Вітаємо представників:

Франції, Великобританії та Італії – євроклуб «Планета»

Німеччини, Фінляндії та Греції – євроклуб «Співдружність»

1-й ведучий  Шановні учасники, сьогодні ви будете «відкривати» для нас шість країн Євросоюзу за таким планом:

  • коротка «візитка» крани (площа, населення, столиця)
  • специфіка культури, відомі люди, національна страва, тощо.

На характеристику країни кожному доповідачу відводиться 5 хвилин. За це завдання максимальна оцінка 5 балів. А зараз невеликий екскурс в історію створення Європейського союзу.

2-й ведучий  З 50-тих років ХХ століття існує Європейський союз, що об’єднує на сьогоднішній день 28 країн центральної і західної Європи. Процес його розширення продовжується, але є і невдоволені його єдиною політикою та економічними проблемами. В рамках Європейського союзу діє безвізовий простір, єдиний ринок та спільна валюта.

Спочатку створення союзу розглядалось лише з економічної точки зору і мало за мету об’єднання вугільної та сталеливарної галузей двох країн Німеччини і Франції. Про це 9 травня 1950 році заявив міністр іноземних справ Франції Робер Шуман. В ті роки важко було представити скільки країн згодом увійде до об’єднання.

Згодом до об’єднання увійшли такі розвинуті країни як ФРН, Королівство Нідерландів, Італія, Франція, Велике Герцогство Люксембург і Королівство Бельгії. Воно позиціонувалось як особливе міжнародне об’єднання, що включало риси міждержавної організації і єдиної держави. А вже 11 листопада 1993 року після набуття чинності Маастрихтської угоди було створено Європейський Союз.

Населення країн Євросоюзу, володіючи незалежністю, слідує загальним правилам, що стосуються всіх сфер життя, внутрішньої і міжнародної політики, питань освіти, охорони здоров’я, соціального обслуговування.

1-й ведучий  Не всі країни можуть стати членами ЄС, а лише ті, що відповідають «копенгагенським критеріям», в основу яких покладено принцип демократії. Країни-члени ЄС перед прийняттям будь-якого вагомого рішення, повинні узгоджувати його з іншими країнами, оскільки це рішення може вплинути на їх громадське життя.

Як вже зазначалось, крім спільного політичного курсу на єдиному просторі діє безвізовий режим перетинання державних кордонів та користуються єдиною грошовою валютою – євро. На 2016 рік підтримали й прийняли ходіння євро на території своєї держави 19 країн з 28, що входять до Євросоюзу, визнавши її державною валютою. Решта країн союзу готуються до переходу на єдину валюту після підготовки всіх необхідних механізмів. Винятком стали Данія і Великобританія, які мають спеціальну відмову.

Багато європейських країн прагнуть стати членами ЄС. На 2016 рік відомо про 5 офіційно заявлених кандидатах на вступ до ЄС: Сербія, Туреччина, Македонія, Албанія, Чорногорія. В потенційних кандидатах числиться Боснія і Герцеговина. 1 липня 2013 року до союзу приєдналась остання на цей момент країнаХорватія.

Постійно розростаючись, населення ЄС вже нараховує трохи більше 500 млн чоловік.

Як і кожна держава ЄС має основні органи влади: Європейська влада, Європейська комісія, штаб-квартира яких знаходиться в Брюсселі (Бельгія), Рада ЄС, Європейський парламент та Європейський суд, місцезнаходження якого в Люксембурзі. Пленарні засідання Європейського парламенту проходять або в Брюсселі, або в Страсбурзі (Франція).

2-й ведучий  А зараз давайте перевіримо свої знання  у невеличкій грі-розминці «Вікно в Європу». Ми маємо 16 запитань, тому один представник від кожного клубу по черзі дістає номер запитання, а команда дає на нього відповідь. Тож, почнемо...

  1. Коли святкується день Європи? Коли і ким було запроваджене це свято? (20 травня; Робером Шуманом 9 травня 1950р.)
  2. Скільки держав входить до складу Євросоюзу? Назвіть їх якомого більше. (28. Болгарія, Австрія, Бельгія, Британія, Греція, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швеція)
  3. З якою метою було створено перше об’єднання Німеччини і Франції в 1950 році? (з метою об’єднання вугільної та сталеливарної галузей цих країн)
  4. Які 5 «країн-кандидати» на 2016 подали заяви про всуп до ЄС? (Сербія, Туреччина, Албанія, Чорногорія, Македонія)
  5. Яка країна е потенційним кандидатом? (Боснія і Герцеговина)
  6. Коли і яка країна приєдналась до ЄС останньою? (Хорватія, 1 липня 2013р.)
  7. Яке населення ЄС на сьогоднішній день? (500 млн чоловік)
  8. Назвіть основні характерні риси ЄС? (безвізовий простір, єдиний ринок, спільна валюта)
  9. Які країни можуть вступити до ЄС? (ті, що відповідають «копенгагенським критеріям»)
  10. У скількох країнах запроваджена єдина валюта – євро? (19 з 28)
  11.  Які країни мають спеціальну відмову від євро? (Данія та Великобританія)
  12.  Яка державна мова ЄС? (офіційна мова кожної країни-члена ЄС; 23)
  13.  Назвіть офіційну дату створення Європейського Союзу. (11 листопада 1993 р.)
  14. Перелічіть головні органи ЄС? (Європейська Рада, Європейська Комісія, Рада ЄС, Європейський Парламент, Європейський Суд)
  15. Де знаходиться штаб-квартира Європейської Комісіїї? (Брюссель)
  16. Яке місце знаходження Європейського Суду? (Люксембург)

 

1-й ведучий Дякуємо всім за участь у конкурсі і запрошуємо до виступу представників Франції та Німеччини. Евроклубівці, слухайте уважно доповіді, адже по закінченню вам будуть поставлені по 1 запитанню. За правильну відповідь ви можете отримати додаткові 2 бали.

(виступи дітей, презентації країн)

 

2-й ведучий  Як і кожна держава ЄС має гімн. У широкому значенні – це гімн не лише Євросоюзу, але й усієї Європи. Музика гімну взята з Дев’ятої  симфонії, яку Людвиг ван Бетховен написав у 1823 році. У фінальній частині своєї симфонії Бетховен поклав на музику «Оду Радості», написану у 1785 році Фрідріхом фон Шиллером. У цьому вірші знайшла відгук ідея братання народів, яку поділяв і Бетховен.

У 1972 році Рада Європи схвалила бетховенську тему «Оди радості» як свій гімн. Відомому дирегенту Герберту фон Караяну було доручено написати три інструментальні аранжування – із соло для фортепіано, для духових інструментів і для симфонічного оркестру. Без слів, універсальною мовою музики, гімн виражає ідеали свободи, миру та солідарності.

У 1985 році гімн було схвалено президентами та главами урядів країн ЄС як офіційний гімн Європейського Союзу. Цей гімн не має на меті замінити існуючі гімни країн ЄС. Гімн ЄС – це утвердження спільних цінностей та єднання в усьому розмаїтті національних відмінностей.

(звучить гімн ЄС)

 

1-й ведучий  А зараз надається слово представникам Великобританії та Фінляндії. Давайте заслухаємо їх доповіді.

(виступи дітей, презентації країн)

 

2-й ведучий  Історія створення прапору починається у 1985 році. Тоді Європейський Союз існував ще у вигляді Європейського обєднання вугілля та сталі, до якого входило 6 країн. Однак існувала окрема організація з широким представництвом – Рада Європи – яка була заснована на кілька років раніше для захисту прав людини та пропагування європейської культури. У той час Рада Європи підбирала собі емблему. Після активних обговорень було прийнято нинішній варіант прапору – коло з 12 золотих зірок на блакитному тлі. Число зірок не має нічого спільного з кількістю країн-членів організації. У різних традиціях «12» є символічним числом, що означає абсолютну досконалість. Це також і кількість місяців у році, і кількість цифр на циферблаті годинника, тоді як коло є ще й символом єдності.

Так народився Європейський прапор, який представляє ідеал обєднання народів Європи. На ньому сяє 12 зірок, як символ довершеності, повноти та єдності. Прапор залишається незмінним протягом років, не зважаючи на розширення ЄС. Пізніше Рада Європи закликала інші європейські установи прийняти той самий прапор, і у 1983 році його затвердив Європейський парламент.

1-й ведучий  Пропонуємо пограти всім у гру «Відгадай державний прапор». Ми будемо почерзі показувати прапор країни ЄС, а ви повинні відгадати, якій державі він належить. Тож, починаємо...

(презентація на мультимедійній дошці)

2-й ведучий  Дякуємо всім та продовжуємо «відкриття» країн. На черзі Італія та Греція.

(виступи дітей, презентації країн)

1-й ведучий  Поки журі буде підраховувати бали, пропонуємо всім відпочити і послухати музику. До вашої уваги класична та сучасна музика Європи.

2-й ведучий  А зараз надається слово журі......

1-й ведучий  Все це ще попередні підрахунки. Останній конкурс може змінити результати. Отже, євроклубівці, зосередьтесь. До вашої уваги «Європейський калейдоскоп» ми підготували цікаві запитання про європейські країни. Кожна правильна відповідь принесе клубові 2 бали. Одне прохання: не викрикувати, а піднімати прапорець з емблемою клубу.

  1. Автомобіль, на емблемі якого зображений лев. (Пежо)
  2. Батьківщиною Діда Мороза називають.......(Лапландію)
  3. Яка країна займає площу 0,5 км2 (Ватикан)
  4. Світовий рекорд швидкості потяга встановлено у .....(Франції)
  5. Світовим лідером виноробства є .........(Італія)
  6. Яка країна є резиденцією Папи Римського? (Ватикан)
  7. Найулюбленішим національним напоєм німців є......... (пиво)
  8. Яка краіна є батьківщиною всесвітньо відомих Чарльза Діккенса, Роберта Бернса, Вільяма Шекспіра? (Велика Британія)
  9. Які країни з’єднує тунель через протоку Ла-Манш? (Великобританію та Фанцію)
  10. Скільки золотих зірок на прапорі Європи? (12)
  11. Твір, що став Гімном Європи? («Ода радості» з 9-ї симфонії Бетховена)
  12. Яка європейська країна славиться виробництвом годинників? (Щвейцарія)
  13. Найбільша українська діаспора в центральноєвропейських країнах у ..... (Польщі)
  14. Найбільша за площею європейська держава, це.... (Україна)
  15. Столиця Європейської держави, через яку протікає річка Вісла. (Варшава)
  16. У басейні якої річки розташовані такі країни, як Румунія, Україна, Болгарія та Угорщина? (Дунаю)

 

2-й ведучий  На жаль час нашої зустрічі завершується. Поки журі підраховує бали, ми хочемо розповісти вам одну легенду. Один мудрий цар, помираючи, покликав своїх дітей і запитав:

1-й ведучий  Що кожен з вас думає про існуючий світ?

2-й ведучий  Нічого гарного в ньому не має,  – відповіли царевичі, –  в ньому зло, жорстокість, образи, несправедливість, обман.

1-й ведучий  Гірко мені від ваших слів, діти мої. Бо як можна жити і правити світом, якщо ваш розум і серце отруєні думками про зло і смуток. Благословляючи вас на царство, я хочу, щоб ви памятали: що ви принесете в цей світ, таким він і буде.

Тож хай один з вас несе в нього щастя, другий – добро, третій – мудрість, четвертий – справедливість. Але знайте щастя – це не гроші, не володіння чимось; це – стан душі і шукати його треба всередині себе. Добро – вміння не нести у світ свої прагнення і не навязувати нікому того, чого бажаєш сам. Мудрість – це не вказувати комусь, яким треба бути, а здатність змінюватись самому. Справедливість – це вміння не оцінювати інших за всоїми мірками.

2-й ведучий  І пішли його діти нести у цей світ щастя, добро, мудрість і справедливість. Але всі вони пішли по одному, в різні боки і тому скрізь чогось не вистачало.

Разом Тому ми бажаємо, щоб у вашому житті ці чесноти йшли поруч із вами одним шляхом, єдиною дорогою.

Слово журі..............

 

doc
Додано
6 квітня 2019
Переглядів
1264
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку