Виховний захід на тему "Український віночок"

Про матеріал
Даний матеріал можна використати в виховній роботі для розвитку пізнавального інтересу до історії свого роду, свого краю. Збагатити знання учнів про чудодійні обереги нашого життя – квіти і виховувати глибокі почуття любові рідного краю, батьків. Сприяти розвитку творчих здібностей дітей, бажання примножувати родинні традиції.
Перегляд файлу

Комунальний заклад «Середня загальноосвітня школа№8»

Кам’янської міської ради

 

 

 

 

 

 

Виховний захід

у 6 класі

«Український віночок»

 

 

 

Забара Т. П.,

вчитель математики,

спеціаліст вищої категорії

 

 

 

 

 

 

м. Кам’янське

 

 

 

Тема: Український віночок.

Мета: Розвивати пізнавальний інтерес до історії свого роду, свого

краю. Збагатити знання учнів про чудодійні обереги нашого життя – квіти і виховувати глибокі почуття любові рідного краю, батьків. Сприяти розвитку творчих здібностей дітей, бажання примножувати родинні традиції.

Обладнання: плакат «Український віночок», картини, малюнки, зразки українського національного костюма, кросворд «Український віночок», вишиті серветки. 

Хід години спілкування 

І.Вступне слово вчителя (під музику).

Дорогі діти, шановні гості! Я щиро рада вітати всіх вас на нашій годині спілкування.

Є щось святе в словах:

мій рідний край,

для мене – це матусі пісня ніжна.

І рідний сад, від цвіту білосніжний

і той калиновий у тихім лузі гай…  

Україна…Батьківщина…Рідний край…Скільки ніжності і тепла в цих словах…Ми не раз з вами говорили про символи нашої держави, про рослини – символи, а сьогодні поговоримо ще про один символ, який є символом добра і надії.Як ви думаєте, про що у нас піде мова?  

(Відповіді учнів).  

Так, ми поговоримо про український віночок. Він є невід’ємною частиною українського національного костюма. Український віночок – це не просто прикраса, а це оберіг, «знахар душі». В сиву давнину вінки носили тільки дівчата. А плели віночки з живих квітів, бо вважали, що в них є чаклунська сила, яка здатна захистити від будь–якого лиха.

Носити віночок починали дівчатка з трьох років ( перші віночки їм плела мама). І для кожного віку був свій набір квіточок.

     Крім "вікових" віночків, що плелися відповідно до віку дитини, ще існували ритуальні, звичаєві, магічні тощо. Усього 77 видів вінків.

 У віночок вплітали чорнобривці, незабудки, барвінок, ромашки (показ цих квітів на малюнках). Вважалося, що кожна квітка лікувала дитину. У чотири роки плівся інший вінок. Допліталися ще безсмертник і листочок яблуні. А для шестирічної доньки у вінок вплітали мак і волошки. Для семирічної дівчинки плели вінок з семи квітів. І вперше квіт яблуні вплітали. Всього в українському віночку дорослої дівчини – 12 квіток і кожна лікар і оберіг. Плести віночки — то ціла наука і дійство. Наші прабабусі знали різні секрети; як плести і коли, як зберігати квіти у вінках. Де відшукати той рецепт, за яким квіти замочували у рослинних соках, аби довший час були свіжими?  Ми сьогодні поговоримо про ті квіти, які вам найбільш знайомі і які вплітали до віночка. 

ІІ. Розповіді дівчат. (Діти розповідають і прикріплюють свої невеличкі квіточки на дошці, утворюючи з них гарний віночок). 

1 дівчинка. Чудова й гарна квітка ромашка. Вона приносить не лише здоров’я, а й добробут. Цю квітку клали у першу купіль дівчинки, щоб була рум’яною. Вплітали її у віночок інколи з гронами калини, з вусиками хмелю. (Прикріпити квітку на дошці).  

2 дівчинка. Ще до віночка вплітали квіти вишні чи яблуні, як символ материнської любові, бо батьки найрідніші люди для кожної дитини.

Мамо рідна, хай святиться твоє ім’я.

Україно, я – краплинка маленька твоя.

Всі квіти обом вам складаю до ніг,

бажаю довгих та щасливих літ. 

3 дівчинка.

Розцвіли червоні маки вранці на росі.

Я піду і назриваю маків для краси.

А тоді найкращу квітку в коси заплету

і сама посеред поля маком зацвіту. 

Мак  з’явився в українському віночку у часи, коли наш народ боровся за незалежність. За легендою Мак – це козак, що загинув від ворогів.

І розцвіла пролита кров маковою квіткою в українському віночку. Мак є символом печалі і туги. Ще його вважають оберегом. 

4 дівчинка.

 Ще у віночок вплітали квіти ніжно-синього кольору, ніби очі дівчини. Це волошки. Здавна люблять у народі цю рослину, хоч і завдає вона мороки хліборобам. Волошки – хоч і гарний бур’ян, але люди його виривають. Легенда розповідає, що ображені волошки поскаржилися на хліборобів богині жнив Церері. Мовляв, їм немає життя через постійне переслідування. Пожаліла богиня жнив ці польові квіти і сказала: «Красуйтеся в оточені трудівника-жита і люди шануватимуть вас і прикрашатимуть свої голови вінками з волошок».  

5 дівчинка.

До віночка дівчата також вплітали барвінок, вважаючи його символом життя, бо він має лікувальні властивості. У барвінку купали немовлят, щоб вони росли здоровими і красивими. Важливу роль відігравав барвінок в обрядах весілля, бо вінок на весіллях плетуть з барвінку. Ним прикрашають коровай на весіллі. Взимку відваром барвінку лікувалися від простуди. 

6 дівчинка.

Калина у віночку – символ краси та дівочої вроди, символ нашої України. Правду каже прислів’я : «Без верби і калини нема України». Квітки і ягоди цієї чудової рослини вишивають на рушниках, серветках, на одязі. У купіль дівчинки клали калину, щоб красивою була. Ця рослина також і дуже корисна. Квіти і кору калини використовують при застудах і кровотечах. Мабуть не було у народній медицині ліків, які краще допомагали від застуди, як смачний калиновий чай.

Легенда про калину. Було це дуже давно. Налетіли на нашу землю турки і треків чимало. Головного їхнього воєводу-грека було поранено отруйною стрілою. Тому, ХТО його вилікує, пообіцяли нагороду, яку сам собі забажає. Ллє ніхто не міг вилікувати. Толі прийшла в табір дівчина в убогій одежі, але дуже красива. Звали її Пелагея. Вона пообіцяла вилікувати грека, але взамін він мусить поклястися, що більше не прийде на нашу землю. Так і сталось. Воєвода забрав її у Грецію, і була вона там царівною трав. У Пелагеї була сестра Калина. Прощаючись із сестрою, Пелагея сказала: «Твоїм іменем, сестро, назву цю рослину, яку найбільше люблю, бо росте вона у наймальовничіших куточках, над чистими струмками, в гаях. Коли вона цвіте, то соловейко прославляє її красу, а восени на ній – дивні кетяги ягід, ніби налиті кров'ю нашої землі». Ті ягоди звуться калиною.

А в легенді «Дівочий ліс» мужня дівчина Маринка завела турків-бусурман у хащі. Там вони і загинули. За це султан-турок стяв Маринці голову. Заструменіла гаряча кров. І де крівця на камінь упала – калиною стала.

7 дівчинка.

Чорнобривці у віночок вплітали з самого першого вінка. Ці квіти ніби мамині руки – ніжні і теплі. Тому напевно немає в Україні хати, де б не сіяли чорнобривці. Вони своєю скромною красою милують наш зір з весни до пізньої осені. Ці квіти ніби завжди усміхаються мамі, яка вічно заклопотана, ніби кажуть до неї : «Усміхнися, мамо, ми твої діти». У цих квітах краса, простота і вічність.

8 дівчинка.

У народі кажуть, що Ружа колись була дуже красивою дівчиною. Вона, як її сестри — Мальва та Півонія, лікувала людей від сердечних хвороб. І прийшов якось до них лікуватися Зимовий Вітер.

Постукав у двері та й питає, а чи тут дівчата-красуні живуть, що людей лікують, здоров'я дають.  

          - Тут, - відповіла Троянда.

          - То впустіть до хати.

          - А хто ти будеш?

          - Той, хто гори верне,   страху наганяє, людей від сонця оберігає.

          - А чи не завдаси ти нам шкоди?

          - Ні!

          Відчинила Троянда двері і влетів у хату Вітер-вітрисько.

          - На що скаржишся? — спитала Мальва.

          - На безсилля з Морозом боротися.

          - А чи добре ти щось вчинив людям?

          - Ні!

          - То за, що ж тобі співчувати?

          - За те, що я хворий.

          - Але ми лиш добрим людям помагаємо, - відповіли дівчата.

          Тоді дмухнув Вітер на сестер і перетворив на квіти. А люди навесні висадили їх у квітник: мальву коло вікна ближче, півонію — до води, ружу - до сонця. Так і ростуть сестри, своєю красою людей милують. У віночку ж це символи віри, надії, любові.

Вчитель: А тепер давайте згадаємо пісні і складемо з них віночок. Не простий віночок, а віночок пісень, у яких згадується про квіти, про маму, про рідний край.  

(Діти співають уривки різних пісень).  

Ще до віночка в’язалися стрічки, які треба вміти в’язати і символи їх знати. Про це нам зараз розкажуть наші хлопці. 

ІІІ. Розповіді хлопців. 

(Кожен хлопчик підходить до дошки і прикріплює стрічку, про яку розказує).

 

1 хлопець. Найпершу у віночку – посередині, в’яжуть світло–коричневу стрічку – символ землі–годувальниці.

2 хлопець. Біля цієї стрічки з обох боків в’язали жовті стрічки – символ сонця. 

3 хлопець. За жовтими стрічками в’яжуться світло–зелені – символ краси і молодості. 

4 хлопець. За ними в’яжуться блакитні стрічки – символ неба. 

5 хлопець. Далі в’яжуть червону стрічку – символ печалі і магічності. 

6 хлопець. Далі в’яжуть жовтогарячу – символ хліба. 

7 хлопець. Далі в’яжуть фіолетову стрічку – символ мудрості людини.

8 хлопець. В'язали  малинову — символ душевності, щирості.

9 хлопець. В'язали  рожеву - символ достатку. По краях в'язали білі стрічки - символ чистоти.

Вчитель: Люди вірили у силу стрічок.  Стрічки — обереги волосся од чужих очей; відмірювались вони по довжині дівочої коси і відрізались трохи нижче коси, щоб її сховати.

          Коли дівчинка росла сиротою, то в косу вона вплітала голубі стрічки. І люди при зустрічі обдаровували таку дівчинку подарунками, хлібом, грошима, тканиною, одежою. Бажали їй стати щасливою та багатою.

          Бездітні люди прохали бути їм за доньку. А дівчинка за повагу таку дарувала тим людям стрічку з віночка чи вишиту хустинку, в якій носила насіння любистку.

Вчитель: учениця підготувала для вас квіткову вікторину. 

Вікторина

Стоїть півень на току у червонім ковпаку. (Мак).

 

Я на сонце дуже схожа,

золотиста, ніжна, гожа.

Здогадатись вам не важко,

що за квітка я? (Ромашка).

 

Цвіте синьо, лист зелений,

квітник прикрашає.

Хоч мороз усе побив,

його не займає. (Барвінок).

 

Я найперша зацвітаю,

синім цвітом серед гаю.

Відгадайте що за квітка,

Бо мене не стане влітку. (Пролісок).

 

Без рук, без ніг,

а на повітку збіг. (Хміль).

 

Стоять красуні на воді,

вінки в них білі й золоті.(Водяні лілії).

 

Навесні зацвіте білим цвітом, а у жнива – червоним плодом. (Калина).

 

Синьоока чарівниця, де вінки вона спліта. Часто в полі її бачим у пшеницях та в житах. (Волошка).

 

Тільки сніг зійшов, я на світ прийшов.(Підсніжник).

 

ІV. Підсумок години спілкування.

Кросворд.

  1.               Рослина, яка неодмінно впліталася у весільний вінок, символ тривалого кохання. (Барвінок).
  2.               Металевий головний убір, що носиться на Гуцульщині, подібний до вінка. Носять над чолом. Молода вдягає на весілля, а дівчата на свято. (Чільце).
  3.               Рослина, яку вплітали у вінок, щоб не зачіпали мавки і русалки, щоб боялися злі духи. (Полин).
  4.               Хто мав право носити вінки? (Дівчата).
  5.               На яке свято дівчата ворожили з вінками? (Івана Купала).
  6.               Головний убір, що носять бойки і гуцули – виплетені косою червоні нитки. (Уплітка).
  7.               Яка рослина любить часто задивлятися у воду на свою хорошу вроду? (Калина).
  8.               Який танець танцюють дівчата, коли у центрі стоїть дівчина у віночку? (Подоляночка).

 

Вчитель: спасибі всім за активну участь у підготовці та проведенні години спілкування.

docx
Додано
19 січня 2019
Переглядів
1501
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку