Виховний захід на тему:"Її величність - Жінка"

Про матеріал

Звернути увагу на місце жінки в суспільстві, підкреслити її велике призначення на Землі, підтвердити значимість в історії представниць нашої держави; виховувати почуття гордості, поваги, шани до жінки, любов до рідного краю; розвивати вміння декламувати вірші.

Перегляд файлу

 

 

 

«ЇЇ  Величність-Жінка»

 

 ( Сценарій виховного заходу для учнів 1-9класів)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета: звернути увагу на місце жінки в суспільстві, підкреслити її велике призначення на Землі, підтвердити значимість в історії представниць нашої держави;  виховувати почуття гордості, поваги, шани до жінки, любов до рідного краю; розвивати вміння декламувати вірші.

Хід свята

Святково прикрашений зал. У центрі — образ Божої Матері, навколо рушники, квіти, композиція з калини та колосків. Оформлено книжкову виставку «Образ жінки в літературі та історії».

Учні одягнені в українські національні костюми. Звучить запис української народної пісні «Ой зелене жито, зелене» у виконанні О. Білозір.

Ведуча 1. Добрий день вам, люди добрі,

                  Що зібрались у цій залі,

                  Раді з святом вас вітати,

                  Щастя і добра бажати.

Ведуча 2. Весна! Весна – це тепле,
Блакитне небо, яскраве сонечко.
Весна – це перші квіти, веселі пісні пташок,
Весна – це магія, це свято жінок!

Ведуча 1. Сьогодні ми  вітаємо всіх жінок із найсвітлішим, найніжнішим, найкращим серед усіх свят — Міжнародним жіночим днем 8 березня.

Отже, саме в цей день, який видався чудовим і весняним, людство вшановує жінку: жінку — кохану, жінку — господиню, жінку — трудівницю, жінку — берегиню життя на Землі. А перш за все — жінку-матір.

Ведуча 2.  Мама — це перше слово, яке з вимовляє дитина. Слово мама несе в собі надлюдські глибини скарбів! Мама дає красу та мову. У кожної людини мама стоїть на початку життєвого шляху і є початком доброти. На великому материнському терпінні тримається земля наша. Царство матері – це царство ніжності, витонченості і терпіння! Мати для нас завжди була і є символом рідного дому,  рідної землі, Батьківщини...

Ведуча 1.

Тарас Шевченко писав:

«У нашім раї на землі

Нічого кращого немає,

Як тая мати молодая

З своїм дитяточком малим».

Вітання від   першокласників

Танцюють найменші школярі.

(Діти танцюють)

Ведуча 2. Підростаючи, діти вилітають  у широкий світ, де потрапляють  під опіку вихователів, вчителів, наставників, серед яких переважають жінки, під їхнім впливом формуються  як особистість, як частка суспільства, держави. І щасливими є ті, хто знайшов серед них материнську любов.

Ведуча 1.Українському суспільству щастило на безліч прикладів самовідданого,  шанобливого ставлення українських вчителів  до своїх вихованців. Є багато прикладів материнського ставлення до своїх учнів, які з материнською любов’ю плекають  інтелект нації.  Це цінується, це не забувається... Зі словами пошани сьогодні ми звертаємось  до  наших  вчителів   і  хочемо побажати  всім  такої любові від своїх учнів. Хочеться, щоб постаті викладачів порівнювалися дітьми із образами їхніх рідних матерів, і щоб у цей день учні із щирою, непідробною любов’ю і вдячністю привітали своїх вчителів.

Вітання від учнів                2 класу

Учитель. Ми приходимо у цей світ завдяки Жінці, і все найсвітліше, що є у нашому житті, пов'язане з нею. Жіночі посмішки, слова підтримки і допомоги, дотик теплої долоні до щоки допомагають чоловікам боротися і перемагати. Без жінок усі багатства світу нічого не варті, бо Жінка в усі часи славилась своєю чарівною вродою, ніжністю, тендітністю. Скільки про неї написано і сказано! Сьогодні ми хочемо звернутися до цієї одвічної загадки природи і зрозуміти, яка вона, жінка-ідеал, яке її місце в суспільстві, на що здатна жінка…

Колись давно на славному Олімпі,

Жили одні Боги-чоловіки,

Так існували ще б вони довіку,

Якби там не з’явилися жінки...

Сценка «На Олімпі»

(виконують учні 8 класу)

(На сцені декорації Олімпу. Зевс миє підлогу. З’являється Гермес)

Гермес: - Я Гермес - вісник богів, вітаю тебе, о могутній Зевсе. А що це ти робиш? Ти ж бог, а працюєш,  як простолюдин?

Зевс: - Бог, Бог…  Та це  моя люба Гера відлучилася у салон краси. Бач, свято у неї… Та мало того, ще подарунок замовила -  крем заморський - «чорна перлина» називається. І де його шукати? Біда, тай годі... (миє далі). А ти не вештайся тут,  Гермесе, не заважай порядному чоловікові працювати.

Гермес: - Тобою керує жінка? Який же ти бог?

Зевс: - (витираючи піт з чола,  сідає) А знав би ти, який у Гери характер. З нею не посперечаєшся. Не зроблю всього, то вона не подивиться, що я бог. Як почне метати блискавиці з очей - спопелить до тла!

(З’являється Юпітер у фартусі та з качалкою в руці)

Юпітер: - Оце так маячня ця домашня робота! Жив собі, не тужив, і от зустрів Афіну і почалося: милий, помий посуд, милий, приготуй сніданок, милий, випери білизну,... годі з нас (скидає фартух). Знущаються, Зевсе, давай виженемо наших богинь на землю!

Гермес: - Ви що? Та чого ми варті без жінок? Вони такі ніжні, красиві, витончені.

Юпітер: - А ти не лізь! Добре тобі говорити,  ти ж іще не одружений!

(Суперечка між Гермесом і Юпітером)

Зевс: - Ну,  годі сперечатися! Я  - головний бог, і останнє слово за мною. Вигнати їх ми завжди встигнемо, краще подивимось у мій срібний піднос, як ставляться до жінки жителі землі? Чи жаліють їх? І що це за жіноче свято? Принеси, Гермесе, мій срібний піднос і золоте яблуко.

(Всі троє дивляться на піднос, по якому котиться золоте яблуко, Зевс, Юпітер і Гермес зникають.  Виходять ведучі.)

 Ведуча 2.  Чи може хтось сказати, чому жіноче свято ми відзначаємо саме на весні? Все дуже просто. Весною відбувається оновлення в природі, зародження нового. А жінка теж дарує світові нове життя.

Ведуча 1. Саме з жінки починається краса… Краса в усьому: краса розквіту землі, кохання, краса у ніжності дівчат, у чарівності та загадковості жінок. Жінка – одвічна загадка природи. А чи знаєте ви, як з’явилася жінка на світ?.

Ведуча 2. Легенда про жінку розповідає Хабенко Ольга.

Якось прийшов Адам до Бога і каже:

- Усе у мене є, Боже, але чомусь сумно мені одному жити.

Задумався Бог і вирішив створити для нього жінку. Але з чого? Весь людський матеріал він використав для чоловіка. Після довгих роздумів узяв Всевишній кілька яскравих променів сонця, чарівне сяйво зір, задумливий смуток місяця, красу лебедя, грайливість кошеняти, граційність газелі, ласкаве тепло хутра, притягальну силу магніту. Змішав усе разом, а потім додав туди: впертість віслюка, в’їдливість мухи, зажерливість акули, ревнивість тигриці, сміливість пантери, кровожерливість п’явки, отруйність змії, дурман опіуму, безпощадність стихії. Ще раз усе це змішав, оформив фігуру жінки і вдихнув у неї життя. Цю жінку Бог передав чоловікові і промовив:

- Бери її такою, якою вона вийшла, і не намагайся її переробити, блаженствуй з нею усе життя і терпи муки від неї до самої смерті.

Ведуча 1. Ця легенда – жарт. Але в ній є частина істини, бо жінка дійсно поєднує в собі безліч позитивних і негативних рис – це одвічна втіха і одвічний біль. Вона може перетворити життя на рай і на пекло. Із-за жінок починалися війни, але і деякі з них закінчувались завдяки жінці. Від її любові чи нелюбові залежить дуже багато.

Ведучий 2: Так, адже жінка – це краса, любов, радість і ніжність. Жінка постійно міняється. Жінка – муза, натхнення, актриса, зірка. Зірка незгасна і невмируща у пам’яті. Недарма ж найсвятіші на землі слова мають жіночий рід – Земля Вітчизна, Матір, а ще Віра, надія , Любов.

 

Ведуча 1. Прекрасне свято-8 Березня. Адже в цей день ми вітаємо жінку, від якої пішло все прекрасне на землі. Усе прекрасне в людині від променя сонця, і від молока матері.

(Пісня «Мамо» у виконанні  учнів 5 класу)

Ведуча 2: Чи знаєте ви, що міжнародний жіночий день має давні традиції. Виявляється, що його відзначали ще у стародавньому Римі як матрони, так і їхні рабині. Перші отримували подарунки від чоловіків, а інші — вихідний. І ті, і інші вирушали  до храму Весни — хранительки домашнього вогнища. А згодом  ці традиції увійшли в минуле.

Ведуча1: 8 березня 1857 року кілька сотень робітниць текстильних і взуттєвих фабрик Нью-Йорка провели страйк і демонстрацію — вони вимагали 10-годинного робочого дня, поліпшення умов праці й однакової з чоловіками заробітної платні. Як і передбачалося, поліція розігнала демонстранток. Однак страйкарі й не збиралися здаватись, а об’єдналися в одну профспілку.

Ведуча 2: На честь цих подій на міжнародній конференції  жінок-соціалісток у Копенгагені 1910 року виступила Клара Цеткін і запропонувала відзначати щороку в цей день «Міжнародний день жінок».

Учитель. У одній  притчі  Господь сказав  про жінку "Я дав їй волю, настільки сильну, що вона йде вперед, коли інші падають". Щоб дізнатися, яких відомих жінок в літературі  та  історії ви знаєте  проведемо вікторину.

 (Учні відповідають)

Вікторина "Жінки в міфах, легендах, переказах, літературі, історії"

1. Назвіть історичний роман у віршах Л.Костенко - вершину її творчості ("Маруся Чурай")

2. Столиця європейської країни, названа жіночим ім'ям. (Софія)

3. Продовжіть рядки: "У Путивлі вранці-рано співає, плаче..." (Ярославна)

4. Остання цариця Єгипту з роду Птоломеїв - знаменита... (Клеопатра)

5. Кого із жінок називали "залізною леді"? (Маргарет Тетчер)

6. Богиня кохання, яка, за легендою, народилась із морських хвиль? (Афродіта)

7. Усім відома американська кіноактриса Норма Бейкер. Назвіть її псевдонім? (Мерлін Монро)

8. Своєю світовою славою ця англійська письменниця зобов'язана кримінальним злочинам. (Агата Крісті)

 9. Назвіть ім'я головної героїні драми-феєрії Л.Українки "Лісова пісня" (Мавка)

10. У назві якої п'єси Івана Котляревського є жіноче ім'я? («Наталка-Полтавка»)

11. Жінка,  заради якої турецький султан Сулейман І Пишний розпустив свій гарем і не хотів нікого знати, крім своєї Гуррем?(Роксолана)

12. Назвіть єдину жінку, яка двічі ставала лауреатом Нобелівської премії: у 1903 році — з фізики, у 1911 році — з хімії.(Марія Склодовська-Кюрі.)

13. Нестор-літописець порівнював її із зорею, що передує сходу сонця, маючи на увазі хрещення княгині, а під сонцем — прийняття християнства на Русі у 988 році. Назвіть ім'я княгині. (Ольга)

14. Назвіть римську богиню квітів та юності. Її іменем у сучасній мові називають рослинний світ. (Флора)

15. Назвіть ім'я першої жінки на Землі. (Єва)

16. Дружина єгипетського фараона Ехнотона (XV ст. до не.) — прекрасна... (Нефертіті)

17. Дочка Ярослава Мудрого — французька королівна. Назвіть її ім'я.(Анна)

18. Назвіть ім'я героїні феєрії Олександра Гріна «Червоні вітрила».(Ассоль)

Ведуча 1. Жінка – не лише мама, а й господиня, берегиня роду. Поряд із нею майже завжди – чоловік, господар. Відомо, що  без чоловіків жіноча краса не цвіла б так яскраво. Тож бажаємо, шановні жінки, щоб чоловіки завжди вас поважали, любили, на руках носили, були прекрасними господарями і люблячими та мудрими батьками, адже це надзвичайно важливо!

Прослухайте гумореску  «Сюрприз» у виконанні Іванова Дмитра
На жіночий день Микола
В березневий ранок
Зготував своїй дружині
Сюрприз на сніданок:
-    Іди, мила, юшку їсти.
Смачна (щоб я жив) –
Ніхто й пальцем не торкався,
Усе сам варив.
А на друге, моя люба,
Ось цей холодець.
Надя рада, який Коля
В неї молодець.
За сім років отак вперше
Її вшанував:
Крім наїдків зробив дещо,
Ще й з цілющих трав.
Загорілись в любки очі
Та враз настрій впав:
Неприємним чимсь запахло
Від святкових страв.
І все ж спробувала Надя
Харчі і напій,
Повезли мерщій в лікарню
Її на швидкій!

Ведуча 2. Сучасна жінка може обрати як роль домогосподарки і бути щасливою, так і зробити ту чи іншу кар’єру, отримати професію, стати справжнім фахівцем. Жінка повинна настільки піднятися сама духовно, морально і інтелектуально, щоб повести за собою. Саме жінка має завжди і в усьому показувати приклад моральності, добра, любові, вірності, терпіння і миротворчості і запалювати своїм прикладом інших.

Читець. Весна, як жінка. Жінка, як весна:

Буває ніжна, а бува примхлива,

То зазвучить грайливо, як струна,

А то раптово вибухне, мов злива!..

Весна і жінка. Жінка і весна:

У них обох свої земні турботи

Своя морська бездонна глибина,

Свої космічні зоряні висоти.

І не спізнаєш істину сповна,

Бо хміль думок обсиплеться, мов сонях...

Весна - це жінка. Жінка-це весна:

Чиясь розрада і чиєсь безсоння... 

Учитель. Загальноприйнято, що у політики не жіноче обличчя. Але протягом багатьох століть жінки у всьому світі керували державами, боролися за права своїх народів, робили наукові відкриття, надихали на подвиги і самі ставали першовідкривачами. Лідерство жінок в суспільстві завжди прикрашає суспільство, тому що це явище ще досить таки рідкісне. Імена деяких нам добре відомі, про інших ми мало  чули, але це не робить їхні досягнення менш цінними і значимими.

( Пісня «Це моя Україна» у виконанні Шестобуз Є.)

Учитель. Так давайте прагнути до створення такого світу, в якому кожна жінка має право і свободу самовираження. Світу, в якому не буде місця сумніву і невпевненості, в якому віра в себе ніколи не покине. І коли ми читаємо історії про жінок, які своїм прикладом надихають і захоплюють нас, нехай прийде усвідомлення того, що представниці прекрасної статі дійсно можуть змінити світ.

Ведуча  1. Українська жінка в усі часи славилась своєю чарівною вродою, ніжністю, тендітністю. І всім нам так хочеться, щоб це помічали і цінували наші чоловіки. Кажуть, чоловіки стають на коліна в трьох випадках: щоб напитися із джерела, зірвати квітку для коханої і щоб вклонитися матері. Хотілося б, щоб чоловіки вклонялися нам не тому, що сьогодні свято, а тому,  що ми — жінки. Саме жінка  дає життя. Це її безсонні ночі роблять з безпорадних крикунів старанних дівчат і безстрашних хлопців. Це її терпіння, її турботи, її любов благословляють  на подвиги в ім’я життя на землі.

 Ведуча 2.  Все на землі від жінки: добро і краса, ніжність і ласка, любов і вірність, поезія, музика, картини і скульптури.
В усі часи жінка надихала на великі справи. Але поряд з цим завжди залишалася людиною, була творцем своєї справи.

Читець: Вірш «Цінуйте жінку!»  

Ведуть у даль життя стежки,

Красу його пізнавши,

Цінуйте нас, чоловіки,

Бо ми – сумління ваше.

Як з неба падають зірки,

Бажання загадавши,

Цінуйте нас, чоловіки,

Бо ми – підтримка ваша.

На пульсі мужньої руки,

Спіткнувшись і не впавши,

Цінуйте нас, чоловіки,

Бо ми – підтримка ваша.

За довгі пройдені роки,

Усе в житті прощавши,

Цінуйте нас, чоловіки,

Бо ми – кохання ваше.

Немає в всесвіті таких,

Що гинуть, все віддавши.

Цінуйте нас, чоловіки,

Бо ми – майбутнє ваше!

Заключне слово вчителя.  Микола Реріх казав: “Коли у домі важко, тоді звертаються до жінки. Коли більше не допомагають розрахунки та обчислення, коли ворожнеча та взаємне руйнування сягають межі, тоді приходять до жінки. Коли злі сили беруть гору, тоді кличуть жінку».

Так, жінки можуть усе. Але ким би не були вони, які б рекорди не встановлювали, вони завжди залишаються жінками.

Тому бажаємо  Вам завжди бути музами для своїх чоловіків, найкращими мамами для своїх дітей і просто  щасливими людьми.

 Нехай кожну із вас вважають найвеличнішою таємницею Всесвіту, яку не може розкрити жоден чоловік, який живе на планеті Земля.

Ведуча 1.Весна- символ молодості й здоров`я, краси і кохання. Ми бажаємо всім жінкам і дівчатам завжди бути такими ж молодими, красивими, ніжними і коханими, як сама весна.

Читець.

Ти - ЖІНКА! Значить дуже ніжна!

Ти гармонійна, дивна і п'янка,

Ти дуже вишукана, дивовижна,

Для когось в світі ти одна така!

Ти - ЖІНКА! Значить духом сильна,

Ти знаєш, чого хочеш від життя,

Водночас і проста, і дуже стильна,

І загадкова, як саме буття...

Ти - ЖІНКА! Значить ти - кохана!

Хоч раз в житті ти відчувала це.

Для когось ти - найкраща і жадана,

Для когось лик святий - твоє лице...

Ти - ЖІНКА! Пам'ятай це всюди!

І як би там не склалось майбуття,

А справжня ЖІНКА завжди в шані буде,

Бо ЖІНКА - це і є творець життя!..

(Пісня «Матуся рідна моя» виконують учні 6 класу)

 

Ведуча 2. Щастя вам дорогі жінки! Хай воно входить у ваші домівки затишком, дзвінким дитячим сміхом, музикою, квітами, любов'ю.  Нехай щастить вам у житті, чистих рос вам, мудрої думки, краси і нев’янучої вроди. Ще раз бажаємо вам, міцного здоров'я, успіхів, благополуччя, любові й усього найкращого.

 

docx
Додано
25 лютого 2018
Переглядів
4264
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку