Виховний захід "Подорож-змагання новорічним експресом"

Про матеріал
Новий рік – найвеселіше , яскраве і радісне свято . Я пропоную вам відправитися в незабутню новорічну подорож, в круїз новорічною планетою і разом із іншими народами відсвяткувати Новий рік. Сценарій містить багато конкурсних змагань для трьох команд. Можна доповнити художніми номерами на свій розсуд. Не потребує великої підготовки та репетицій.
Перегляд файлу

Подорож-змагання новорічним експресом

Обладнання: проектор, презентація, три маленьких штучних ялинки, ялинкові іграшки, пінопластові (тенісні) кульки, 3 відра, 

листки А-4, шкільне приладдя, 3 портфелі, 3 ватмани, 3 маркери, одяг великого розміру, повітряні кульки.

(слайд 1)

 

Побіліло навкруги,

Все убралося в сніги.

 Ліс завмер, як у ві сні

В срібнотканій пелені.

Це прийшла до нас сама

В гості Зимонька-зима.

 

    Яке чарівне, дивне свято

Чекаємо ми рік увесь,

Що і дорослим і малятам

Дарує світ добра й чудес.

 

    Як можна про таке питати?

     Коли лунає всюди сміх,

     Коли співати й танцювати

         Зима запрошує усіх.

 

Коли сніжинки, наче пави,

Спадають ніжно до руки

І на ялиночці яскравій

Вночі спалахують зірки.

 

Коли Дідусь Мороз й Снігурка

Минають тисячі доріг,

щоб в кожну школу зазирнути-

це значить з нами (разом) …Новий рік!

 

Вчитель:  Сьогодні у нас свято-змагання трьох команд: Метелиця, Хурделиця і Завірюха. За кожну перемогу команда отримує  іграшку, якою прикрашає свою ялинку. Хто їх збере більше, той і переможе. ( Діти діляться на три команди)

 

Змагання 1. Зібрати з паперових літер назви своєї команди.

 

Вчитель: У нас не просто змагання. Ми подорожуємо новорічною планетою і дізнаємося, як святкують Новий рік в різних країнах світу. Тож, поїхали! (Звук потягу. «Прибуття» до країн супроводжується мелодією пісень популярних у цих країнах.)

(слайд 2)

 

Учень: - Прибуваємо до Польщі. Варшава- столиця Польщі, в новорічні свята перетворюється в справжній балаган, день і ніч проходять карнавали, чоловіки перевдягаються в жіночі костюми, діти розписують фарбами обличчя. В 12 годин ночі спалахує салют.

 

Вчитель: - Влаштуємо і ми салют із сніжинок.

Змагання 2. «Попади в ціль». Діти отримують пінопластові сніжки або тенісні м’ячики і попадають у відро.

 

Учень: - Прибуваємо до Італії. (Слайд 3)Тут в новорічну ніч викидають із вікон старі меблі, посуд. Існує така прикмета, якщо викинеш стару річ у вікно, то придбаєш нову.

 

Вчитель: - Ми речі викидати не будемо. Краще наведемо порядок у шкільних речах.

Змагання 3. «Хто швидше збере портфель». Естафета. Перенести по черзі підручник, ручку,олівець, ручку, лінійку, фарби, альбом і т.д. в залежності від кількості учасників. Складають у портфель. Хто швидше - той переміг.

 

Учень: - Прибуваємо до Швеції. (Слайд 4) Тут перед Новим роком діти обирають Королеву Світла – Лючію. Вона несе подарунки дітям і звірятам. У святкову ніч у будинках не гасне світло, а вулиці яскраво освітлені.

 

Вчитель: -  Ми теж спробуємо запалити «гірлянду».

Змагання 4. «Гірлянда». По 6 дітей з команди присідають. Вчитель вигукує число не більше 6. Відповідна кількість дітей кожної команди повинна встати без допомоги голосу і жестів. Перемагає та команда , чия «гірлянда» спалахнула швидше.

 

 

Учень: - Прибуваємо до Франції. (Слайд5) Французький Дід Мороз – Пер Ноель– приходить у новорічну ніч і залишає подарунки у дитячих чобітках. На столі у новорічну ніч має бути святковий пиріг. Кому дістанеться запечений у пирозі біб, той отримує титул «бобового короля», і вся сімя виконує його накази. Головне, щоб було весело!

 

Вчитель: - Змагання 5. Вікторина.

-Який рік триває один день? (Новий рік)

-Хто взимку виводить пташенят? (Шишкар)

-Скільки діб у році? (365)

-Скільки днів зими? (90)

-Перший місяць зими? (Грудень)

-Коли свято Миколая? (19 грудня)

-Яке свято 15 лютого? (Стрітення)

-Хто яйця тримає у лапах, поки не вилупиться? (Пінгвін)

 

Учень: - Прибуваємо Японії (Слайд 6) Японія - маленька країна, що знаходиться далеко в Тихому океані. Там, як і у всьому світі, люди страшенно люблять Новий рік і святкують його по своєму. Японські дітлахи зустрічають свято у новому яскравому одязі та обов'язково кладуть собі під подушку картинку з зображенням кораблика, в якому пливуть сім чарівників, що несуть новорічне щастя.

Таку знайому нам ялинку в японській оселі можна зустріти вкрай рідко. Японці прикрашають свій дім гілками бамбуку, сливи та сосни. А на особливе новорічне деревце замість блискучих іграшок вішають кульки, зроблені з рису. Новорічна вечеря проходить в Японії дуже серйозно. Ніхто не слухає музику, не співає і не танцює, навіть не бавиться хлопавками - кожен сидить мовчки та розмірковує над тим, що чекає на нього у новому році. Проте у момент настання власне Нового року усі японці раптом починають сміятися.
Вони сміються довго і голосно, адже впевнені, що новорічний сміх подарує їм гарний настрій у наступному році. Замість бою годинника опівночі японці чують бій металевих дзвонів, що лине з усіх храмів країни. Японці вірять, що з останнім звуком дзвону зникають усі проблеми. Коли це відбувається, люди виходять зі своїх осель і йдуть дарувати один одному подарунки та зустрічати сімох богів щастя, які зі сходом сонця мають відвідати Японію на своєму чарівному човні.

 

Вчитель: - Змагання 6. Естафета «Сороканіжки». Команди шикуються в шеренги, затискуючи між собою повітряні кульки. Потрібно оббігти кругом своєї ялинки не допомагаючи руками тримати кульку.

 

Учень: - Прибуваємо до Великобританії. (Слайд 7). У Великобританії на Новий рік обов'язково прикрашають ялинку. Так само свої будинки англійці прикрашають букетами омели. Новий рік у Великобританії починається з проводів Старого року. 
Його виганяють за допомогою вогню. Англійці розпалюють багаття і влаштовують факельні ходи. Згідно з повір'ям, все погане, що було в минулому році потрібно спалити. Тоді новий рік буде щасливим і вдалим. У деяких областях, наприклад в Уельсі, рівно опівночі, з першим ударом годинника, прийнято розкрити навстіж двері, щоб випустити Старий рік і впустити Новий. Коли годинник проб'є 12, двері закривають. 
На Новий рік люди дарують один одному листівки і подарунки. 

У Новий рік до дітей приходить Санта-Клаус, він одягнений в червону куртку з білим хутром і червоний шаровари, на голові у нього червоний ковпак. 
У англійців важливим днем вважається перший день року. Щастя і достаток у домі залежить від першого відвідувача. Сім'ю чекає щастя, якщо першим у дім прийде темноволосий чоловік з шматочком вугілля та гілками сосни в руках. Багатий і щасливий відвідувач принесе в будинок успіх, бідний і злий - нещастя. 
У перший день нового року не можна нічого виносити з дому. Господині в цей день навіть сміття з дому не виносять.

 

Вчитель: - Змагання 7. Естафета «Переправа». Командам видаються по дві коробки, або два листки А-4. За допомогою цих «льодинок» треба перебратися на другий «берег».

 

Учень: - Прибуваємо до Німеччини. (Слайд 8). Німецькі дітлахи чекають в цей день Санта-Ніколауса. Добрий чарівник приїжджає на маленькому ослику і залишає на підвіконні подарунки та солодощі для дітлахів. 

У Німеччині святкують Новий рік дуже шумно й емоційно. Коли годинник почне бити 12, німці стають на стілець і з останнім ударом встрибують в Новий рік. Вони кричать, сміються і поздоровляють один одного. 

 

Вчитель: Змагання 8. «Одежня метушня». Для гри потрібно багато старого одягу великого розміру. За 5 хвилин діти повинні одягти якнайбільше речей. Виграє той, хто одягнеться «найтепліше».

 

Учень: - Прибуваємо до Кенії.(Слайд9). Ви знаєте ,в одному із племен , у Кенії, у Новий рік при зустрічі одноплемінники плюють одне на одного, так вони бажають одне одному здоров’я,  щастя та удачі.

Вчитель: - Так, дуже екзотичний звичай, але ви не хвилюйтеся, ми плюватися не будемо, але привітати друзів святковим пирогом спробуємо.

Змагання 9. «Святковий пиріг» 
Всім учасникам роздають по аркушу паперу і фломастери. Кожна команда малює на своєму листі пиріг. Коли всі малюнки готові, настає час кидати ігровий кубик з нанесеними на його сторонах точками. Гравці домовляються про те, хто з них буде випробовувати долю (кидати кубик першим). Число, що випало - це число родзинок (квіточок, ягідок, свічок), які гравці можуть намалювати на своєму пирозі. Виграє той, у кого на пирозі число елементів прикрас буде більшим.

 

 - Ось і скінчилась наша подорож-змагання. Вдома нас чекають рідні традиції, веселощі і надії. Незмінними героями Нового року в Україні є Дід Мороз і Снігуронька. Тож запрошуємо їх до зали.

 

Дід Мороз: - Ось і ми ! Здрастуйте, здрастуйте!

Ми цілий світ цей обійшли

Де лиш сягнути можна оком

І ось тепер до вас прийшли,

Щоб привітати з Новим роком!

 

Снігуронька: - Хай буде Новий рік схожий на диво,

Щоб кожен день жилось радісно й щасливо!

Щоб здійснилися задуми і мрії

І щастям повнились надії!

 

Дід Мороз: - Хай моїх поздоровлень потік

У серцях ваших лунко роздасться

І хай вам наступаючий рік

Принесе лише радість і щастя.

 

Снігуронька: - Будьте добрі та здорові

Побажаємо любові,

Світла й радощів багато,

Щоб життя було , як свято!

 

Підведення підсумків змагань. Вручення подарунків.

 

 .

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Дуленко Елена
Додано
12 лютого 2019
Переглядів
535
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку