Виховний захід «Поряд із сучасним –минуле»

Про матеріал

Виховний захід є презентаційним етапом в проекті «Поряд з сучасним – минуле». Є невеликою екскурсією по пам'ятних місцях нашої батьківщини. Даний матеріал розширить знання учнів про пам'ятники світу, України та малої батьківщини – Кременчуччини як духовної спадщини українців; залучить учнів до роботи по збереженню культурних та історичних пам'яток бойової та трудової слави.

Перегляд файлу

 

Виховна година,

присвячена Дню Пам'ятників і пам'ятних місць

«Поруч з сучасним - минуле»

                          

Мета: допомогти учням усвідомити себе частиною своєї країни, своєї малої Батьківщини; виховувати почуття патріотизму, любові до України, до своєї «малої Батьківщини» Полтавської області, Кременчуцького району, с.Вільна Терешківка; викликати інтерес учнів до книг краєзнавчого характеру; розширення кругозору дітей

Обладнання: ПК, екран, проектор, книжкова виставка, проекти дітей, відеоролики,

 

Народ, що не знає своєї історії, є народ сліпців

О. ДОВЖЕНКО

 

Звучить пісня «Україна духовна» (В.Білоножко)

Учень 1:


Час – назад не повертається,

Не зробить він повторний круг.

Історія – назавжди залишається

З нами. Тільки подивись навкруг!

Тут є поети, гетьмани, учені

Їхні долі – яскраві зірки

Тепер вони у бронзі і граніті

З нами навіки залишаться вони.


 

Учень 2:


А мечеті, пагоди і храми –

Старожитностей далекі маяки ...

І проходячи, історія на пам'ять

Ось такі ось в'яже вузлики.

І сплітаючи сучасне та минуле,

Пам'ять створює казкову в'язь.

Пам'ять всюди пам'ятники ставить,

Щоб зв'язок часів не перервавсь.

 


Учень 3:


Не може існувати Україна

Без козаків, без гайдамаків, без князів,

Без мови нашої, без пісні й без калини,

Без сивих постатей з глибин старих віків.

 

Не може існувати наша мрія,

Не можем збудувати майбуття,

Коли загублена історії перлина,

Коли ми дивимось під ноги все життя,

 

І ми повинні жити й пам’ятати 

Історію свою, і мову, і культуру,

Щоб ми могли співати й працювати,

Щоб завжди нам всміхалася фортуна.


 

Слайд 1.

Учитель: Щороку, 18 квітня, Україна відзначає Міжнародний день пам'ятників і пам'ятних місць. Цей День встановлений в 1983 році Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам’ятників і визначних місць (ІКОМОС), створеної при ЮНЕСКО. І наша виховна година «Поряд із сучасним – минуле» сьогодні присвячена цьому дню.

Людина має пам'ять і невід'ємну її функцію – забуття. Щоб вижити, людині потрібно було пам'ятати про найголовніше. Так з'явилися пам'ятники. Спочатку – наскальні малюнки, потім – могильні камені (без письмових знаків, а пізніше – і з ними). Зрештою виникли спеціальні композиції, посвячення.

Слайд 2. Першими пам'ятниками в історії України можна вважати кургани і катакомби. Львів'яни наприкінці XVIII ст. відзначили пам'ятником гетьмана Станіслава Яблоновського, який 100 років до того захистив місто від татарського нападу. Цей монумент вважається першим на Україні та втрачений у середині ХХ ст.

Пам'ятники встановлюються в громадських місцях, частіше за все на відкритому повітрі. Вони відрізняються великими розмірами, довговічністю матеріалу. Пам'ятники увічнюють людей або події, які придбали загальну популярність. Не можна поставити на міській площі пам'ятник особі, яку близько знає тільки сам скульптор (дружині, братові, другу), тоді як створити їх портрети для виставки чи музею цілком можливо.

Вплив пам'ятника, що стоїть на площі і створений «для всіх», хочеться назвати категоричним. Можна не піти в театр, в кіно, на виставку, можна не прочитати книгу, – але не можна не помітити споруджений на площі монумент! І наш народ не залишається байдужим до творів монументальної скульптури: біля пам'ятника завжди можна бачити людей, що зупиняються, щоб уважно розглянути скульптуру.

На гранітних п'єдесталах пам'ятників дуже часто лежать букети квітів - зворушливий знак поваги і любові нашого народу.

          Слайд 4. Згідно Закону України «Про охорону культурної спадщини» від 2000 р. пам’яткою культурної спадщини є об’єкт культурної спадщини, який занесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, або об’єкт культурної спадщини, який взято на державний  облік відповідно до законодавства

Україна, Полтавська область, Кременчуцький район мають величезну кількість об'єктів культурної спадщини. У нашому регіоні на державному обліку перебувають 1818 пам’яток та пам’ятників. З них 217 пам’яток у м. Кременчук (за даними 2008 року) та 78 у Кременчуцькому районі

Всі заходи, пов'язані з охороною, використанням об'єктів культурної спадщини нашого регіону, здійснює управління культури Полтавської облдержадміністрації.

Учитель: Народ, що не знає своєї історії – є народ сліпців. Так сказав Олександр Довженко. Ми вирішили ліквідувати прогалини у своїх знаннях історії України. Напротязі місяця учні 9 класу працювали в проекті «Поряд з сучасним - минуле». І сьогодні ми готові провести невелику екскурсію по пам'ятних місцях нашої батьківщини.

Учитель: У Києві, столиці нашої України, 3905 пам'яток. Існуючи більше 16 століть, природно, що він має таку величезну кількість пам’яток старовини та сучасності. Сьогодні ми зустрінемось із деякими пам’ятками Києва. Та хотілося б розпочати свою подорож із нашої малої батьківщини м.Кременчука та Кременчуцького району. І нашими екскурсоводами сьогодні будуть Філінський Іван, Трофімчук Станіслав та Хаян Олександр.

Слайд 5. Екскурсовод 1. Візитною карткою м.Кременчука є па́м'ятник «Щу́ка з Кременчу́ка». У 2008 році Всеукраїнський благодійний фонд «Джерело Дніпра» спільно з газетою «Кременчуцька Панорама» оголосили конкурс дитячого малюнка «Символ Кременчука — це …», ідеєю якого було встановлення скульптурної композиції, яка б нагадувала кременчужанам історію міста. Під час проведення конкурсу було відібрано три роботи, одна з яких була «Щука з Кременчука». «Пливе щука з Кременчука» — саме так називається народна пісня зі збірки Тараса Шевченка.

Пливе щука з Кременчука, тече собі стиха,

Хто не знає закохання, той не знає лиха;

Пливе щука з Кременчука, луска на ній сяє,

Хто не знає закохання, той щастя не знає

У 2009 році цей пам’ятник урочисто відкрили на набережній Дніпра, у Придніпровському парку.

Слайд 6. Великою подією 2010 року стало встановлення в парку Миру м.Кременчука Гонгу Миру. Він символізує мир, неприйняття ксенофобії і тоталітаризму. Звук Гонгу імітує стародавню індонезійську традицію ознаменування закінчення військових дій, інтерпретує відлуння вибуху, яке закінчує ритм і відголоски війни, і водночас подає знак кращого початку, глибокої надії та благородних ідеалів. За переказами, коли звучить Гонг Миру — духи миру прокидаються.

Гонги Миру встановлені в таких країнах як: Індія, Індонезія, В'єтнам, Китай, Мозамбік, Лаос, Польща, Ізраїль, Угорщина, США таУкраїна. За правилами Індонезія встановлює такий Гонг в подарунок країні і лише в одному місті в окремо взятій державі, з якою в Індонезії є дружні відносини. Таким містом України і став наш Кременчук. На відкритті цієї споруди були і учні нашої школи, випускники 2011 р.

Свою віртуальну екскурсію по пам’ятним місцям України пропонує група у складі: Марченко Дарина, Хаян Марія, Хаян Олександр та Кулик Максим.

(перегляд відеоролика)

Слайд 7. Екскурсовод 1. А скільки пам’ятників, присвячених козацтву. Це: пам’ятники козакам у м.Полтава, у м.Умань, у м.Запоріжжя, пам’ятник запорізьким козакам у Австрії. Пам’ятний знак на честь козаків, полеглих у битві біля Куруківського озера є і у Кременчуцькому районі, село Чечелеве. Битва відбулася 1625 року між селянсько-козацьким і польсько-шляхтським військом .

Слайд 8-9. У нашому регіоні ми можемо зустріти пам’ятники вченим (пам’ятник Вернадському – м. Кременчук, сквер ім..Олега Бабаєва), педагогам (пам’ятник Макаренку – м.Кременчук, територія педагогічного ліцею), поетам (пам’ятник Пушкіну – м.Кременчук, сквер Пушкіна), а ще літературним героям (Тарас Бульба – с.Келеберда Кременчуцький р-н).

Слайд 10. Про інші пам’ятники літературним героям на Україні розкаже відео екскурсія групи Трачук Богдани, Тирін Яни,  Трофімчука Станіслава, Крупи Артема.

(перегляд відеоролика)

Учень 4.


Україно! Земле моя мила!

Найпрекрасніший на світі край!

Шум дібров, полів зелена сила,

Чистих рік яскравий водограй!

 

Все у тебе створено для щастя

Хліборобів мирної землі.

Ось чому на Україну часто

Зазіхають люті вороги.

 

Мріють наше небо, землю й воду,

Всі багатства і лісів, і нив

Захопити, з вільного народу –

З українців – виховать рабів.

 

Мій народе! Мирний, але сильний,

Мужній, непохитний у бою,

Ти завжди був незалежний, вільний,

Батьківщину захищав свою!

 

Скільки їх: загиблих в полі бою,

Закатованих, розстріляних синів!

Нам, нащадкам, не дають спокою

Пам’ятники в кожному селі.

 

Обелісками країна вкрита,

Монументи – ніби вказівки:

Тут земля, що кровію полита,

Пам’ятайте, люди, на віки!


Слайд 11. Екскурсовод 1. Історичною пам’яткою м.Кременчука є меморіал «Вічно живим», створений архітекторами В. А. Касіяном і Є. Ю. Черкасовим. Під час війни 1941-1945 рр. на місці, де зараз розташований меморіал, знаходився найбільший з дев'яти концтаборів міста.

Скульптурна група композиційно складається з семи фігур (висота 6,5 м) — п'ятьох чоловічих, однієї жіночої та однієї дитячої. Центральною є постать лікаря-військовополоненого з гордо піднятою головою. Він підтримує свого знесиленого товариша і ніби промовляє: «Гину, але не здаюся!».

Слайд 12. Пам’ятник Жертвам Голокосту відкритий в пам'ять 15 тис. євреїв Кременчука та району, які були знищені фашистами у 1941–1943 роках.

Слайд 13. Пам'ятний знак загиблим військовим льотчикам було відкрито 9 травня 2011р. у Кременчуці.

У с.Садки в районі Деївської гори знаходиться пам’ятник льотчику Виноградову, який під час важких боїв за Кременчук таранив танкову колону і загинув.

Слайд 14. Щороку День Перемоги приходить з рясними дощами, зеленим трав'яним килимом, з щебетом птахів, духмяним ароматом, з пишним яблуневим цвітом і до нашої громади. І падає до гранітних ніг обелісків на братських могилах сіл Нова Знамянка, Майбородівка та Писарщина білий цвіт, де стелиться білим килимом, підіймається з вітром і знову летить, мережачи слова:

Багато на нашій землі обелісків,

Вкарбовані в них золоті імена.

Вклонися, людино, низько-низько –

Це пам'ять, яку залишила війна!

 Слайд 15. Але пам’ятники Кременчука нагадують нам не тільки про тих, хто загинув під час війни 1941-1945 років, але і про учасників війни в Афганістані (пам’ятник «На афганській стежині»), і про учасників зовсім «молодої» війни (пам’ятник «Учасникам АТО»), і про учасників битви за екологію України (пам’ятник «Жертвам Чорнобиля»).

(хвилина мовчання)

Учень 5.


Ми дуже часто забуваєм, що було,

Ми просто пропускаєм все повз вуха…

І ми летим, несемся, женемось

За чимось незбагненним відчайдушно.

 

Як нам не вистачає тої миті,

Щоб зупинитися, прислухатись, згадати,

Щоб не було чим потім нашим дітям

Усе життя ганебно дорікати.

 

Нам треба зберегти й створити

Історію. Свою лиш, самобутню.

Щоб, згадуючи славу днів минулих,

Нам впевнено дивитись у майбутнє.


 

Слайд 16. Учитель. На жаль пам’ятників чи пам’ятних знаків с.Вільна Терешківка немає. Тому учні 9 класу пропонують свої проекти пам’ятників, якими ми могли б прославити своє село.

(Демонстрація проектів)

 

Ескурсовод 2. І зовсім короткі факти про пам'ятники України:

Слайд 17. Найпопулярніші пам'ятникиТ.Г.Шевченку -  українському поету, письменнику, художнику, громадському та політичному діячу. Загалом, в Україні та світі є 1384 пам'ятники Кобзареві, з них 1256 — в Україні та 128 — за кордоном у 35 країнах. 

Слайд 18. «Наймолодший» пам'ятник Кременчука - Пам'ятник матросам Дніпровської флотилії, які загинули під час Громадянської війни у 1918—1919 р.р. Споруджений у 1938 році.

Слайд 19. Найвищий пам'ятник України -"Батьківщина-Мати" в Києві (Висота: 102 м). Величний монумент не тільки є найвищим пам'ятником України, а й одним з найвищих на планеті (займає 7 позицію). Побачити цю грандіозну статую-велетня можна майже з кожного куточка лівобережжя. Вона являє собою потужну монументальну споруду, яка своїми розмірами перевищує нью-йоркську статую свободи, висотою 93 м. Споруджено пам'ятник з нержавіючого заліза і каменю. Його вага — 450 тонн. У приміщеннях п’єдесталу монумента розміщено музейну експозицію.

Слайд 20. Найапетитніші пам’ятники України:

  • Полтавській галушці,
  • Херсонському кавуну,
  • Ніжинському огірку,
  • Житомирському морозиву,
  • Запорізькому помідору.

Слайд 21. Найприкольніші пам’ятники України:

  • Пам’ятник водопровідникові в Черкасах. Для виготовлення пам’ятника переплавили 26 старих чавунних труб. До речі, у цього водопровідника навіть є ім’я. Його звуть Дядя Вася;
  • Горішні Плавні. Пам’ятник бабусі з насінням.
  • Київ. Пам’ятник Літаюча корова. Зібраний він з різних підручних засобів: одноразових виделок, дроту і дерева;
  • Миргород. Свиня у калюжі.  13-тирічний учень школи прикладного мистецтва хотів своєю роботою нагадати людям, що зовсім не обов’язково вести себе як свині;

Слайд 22. Закохані пам’ятники України:

  • «Закохані стільці» у м.Київ;
  • «Закохані» у м.Харків;
  • «Закохані ліхтарі» на Майдані Незалежності м.Київ;
  • «Закохані колобки» м.Дніпро.

І це тільки невелика частка найпопулярніших пам’ятників України.

Свою віртуальну екскурсію по пам’ятним місцям України пропонує група у складі: Філінський Іван, Козлітін Дмитро, Коряк Денис, Данилейко Владислав.

(перегляд відеоролика)

 

Учитель: Тепер хотілося б звернути вашу увагу на книжкову виставку «Без минулого немає майбутнього»

Цитата:

«Минуле, яке зберігається в пам'яті, є частиною сучасності».

                                                                                           (Тадеуш Котарбінський)

 Слово надається сільському бібліотекарю Тетяні Ярославівні.

(Бібліотекар робить короткий огляд)

Свою віртуальну екскурсію по пам’ятним місцям України пропонує група у складі: Лавренко Олексій, Вертіль Олександр, Маринець Маряна, Самойленко Дмитро.

(перегляд відеоролика)

 

Слайд 23. Екскурсовод 3. Над багатьма веселими пам'ятниками світу можна сміятися не тільки 1 квітня, а цілий рік!

Слайд 24. • У Марселі є дивний пам'ятник. Гігантський палець вилазить із землі! Він зведений на честь місцевої морської бухти. Вона має форму пальця

Слайд 25. • Нічого собі вилочка! Ця громадина заввишки з триповерховий будинок «стирчить» з землі в норвезькому місті Осло.

Слайд 26. • А цей пам'ятник, що стоїть догори дригом, знаходиться в Австралії, в Мельбурні. Поруч з місцевим університетом. Це його засновник. Уявляєте, які там студенти ?!

Слайд 27. • До речі, там же, в Мельбурні, є найбільший в світі гаманець. Підходь, всім дрібязку вистачить! Цікаво, чи полює ночами цей гаманець на набридливих голубів?

Слайд 28. • Цьому брюссельському полісмену ні за що і ніколи не спіймати злодія. Тому що його самого спіймали. За ногу.

Слайд 29. • В Іспанії, в місті Кандіз, в повітрі ширяє кран, з якого тече потік води. Здається, що кран злітає, хоча, звичайно, це не так. Труба, яка його тримає, просто прихована під водою.

Слайд 30. • А цій цікавій Лос-Анджелеській Варварі стало дуже цікаво, що ж там в будівлі відбувається.

Слайд 31. • Ми опинилися в Нідерландах, в містечку під назвою Вестенбергстраад. Тут машини паркують прямо на стінах, як цей «Морріс - міні». Увечері цей пам'ятник старанно освітлюють. Мабуть, щоб хто-небудь випадково не припаркувався поруч.

Слайд 32. • А тепер нас чекає Хеддінгтон, звичайний англійське містечко, що славиться безголової акулою, яка застрягла в даху самого звичайного будинку.

 

Слайд 33. Вчитель: Ми дуже добре відпочили, посміхнулися, а тепер на завершення нашого заходу хотілося б нагадати вам про те, що пам'ятники вимагають дбайливого ставлення до себе.

Ось ці правила:

• Оглядаючи пам'ятки історії та культури, необхідно проявляти високу свідомість, дотримуватися чистоти, тиші і порядку. Поблизу пам'ятників не варто влаштовувати гучні ігри.

• Неприпустимо брати що-небудь «на пам'ять» від архітектурних пам'яток. У вас вдома це буде всього лише сувенір, а пам'ятник втратить багато.

• Не можна своїми діями змінювати і те природне оточення, ландшафт, який становить, як правило, єдине ціле з архітектурними пам'ятками. Адже саме сплетені тісними багатовіковими зв'язками пам'ятник і земля, на якій він виник, виробляють найбільш сильне враження на людину. Зміни навколишню природу вирубкою лісу, пожарищем, недоглянутими табірними стоянками, і пам'ятник втратить свою силу і красу.

Слайд 34. (Пісня «Де б ти не був»)

Учень 6:

Людське безсмертя з роду і до роду

Увись росте корінням родоводу.

І тільки той, у кого серце чуле,

Хто знає, береже минуле,

Хто вміє шанувать сучасне, -

Лиш той майбутнє

Вивершить прекрасне.

 

Слайд 35. Вчитель: Ось такими прекрасними словами хотілося б закінчити наш захід. Вивчайте пам'ятники, любіть і бережіть їх! Дякуємо за увагу! (слайд № __)

 

 

 

 

Література

  1. Савченко Даниїл Володимирович, Чернігівська загальноосвітня школа І-ІІІ ст. №20 Чернігівської міської ради «Нам треба пам’ятати про минуле», «Не може існувати Україна»
  2. Маргарита Шеверногая (Каменева), Обеліски, - http://www.poetryclub.com.ua/author.php?id=17555
  3. Памятники Кременчука https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D0%BC%27%D1%8F%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B8_%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%87%D1%83%D0%BA%D0%B0
  4. Памятники Кременчуцького району

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%87%D1%83%D0%B3%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%BD

  1. Братські могили

http://gorod-kremenchug.pl.ua/Bratskie/Bratskie.htm

  1. Закон «Про охорону культурної спадщини України»

http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/1805-14

  1. Об`єкти культурної спадщини Полтавської області, взяті на облік відповідно до законодавства Української РСР "Про охорону і використання памяток історії та культури" й вважаються пам’ятками культурної спадщини місцевого значення
  2. МК УКРАЇНИ НДІ ПАМ’ЯТКООХОРОННИХ ДОСЛІДЖЕНЬ, ТОМ ІХ.2 «ЗБЕРЕЖЕННЯ ТА ОХОРОНА ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ» КНИГА 1.1 ПЕРЕЛІКИ ПАМ’ЯТОК КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ ТА ОБ’ЄКТІВ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ
docx
Додано
23 травня 2018
Переглядів
4502
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку