Виховний захід "Розкажемо Європі про себе"

Про матеріал
Виховний захід з національно-патріотичного виховання "Розкажемо Європі про себе"
Перегляд файлу

1

 

Виховний захід

Тема: «Розкажемо Європі про себе»

Мета: виховання в учнів почуття патріотизму, національної гідності, любові та поваги до історії Батьківщини та рідного краю, поглиблювати знання учнів про Україну, про видатних українців; вшанування народних звичаїв та свят, формувати переконання у нетлінності духовних скарбів народу; розвиток пізнавальної активності учнів.

Хід уроку

І. Вступна частина.

-Доброго ранку усім присутнім у нашому гарному та затишному класі. Хочу привітати усіх вас з початком нового навчального року, побажати всім вам підкорити нові вершини знань, зустріти добрих і надійних друзів, бути здоровими та життєрадісними.

Наш перший урок пропоную розпочати рядками про Батьківщину -Україну.

Дорога Батьківщино,

Україно, моя.

Милий край тополиний

І степи і моря.

 

Пісня лине в Карпати

Від південних морів,

Щоб була ти багата

На дочок і синів.

 

В цьому краї зростали

І батьки, і діди,

Рідний край відстояли

Від ганьби і біди.

 

Серце радісно б’ється

У країні батьків,

Хай дитинство сміється,

Лине радісний спів.

 

Щоб вишневі садочки

Навесні розцвіли,

Щоб синочки і дочки

Твої в мирі жили.

 

Кожній людині мила своя сторона. Земля, на якій ви народились є рідною для вас, бо на ній живуть ваші мама і тато, братики і сестрички, бабусі та дідусі. Подивіться будь ласка на дошку і спробуйте розшифрувати словосполучення. Правильно, наша Україна у нас Єдина. Наша країна єдина та особлива.

А що саме особливого у нашій країні ми зараз дізнаємось. Є такі місця, про які ви могли не чути або не бачити. Пропоную вирушити у віртуальну подорож нашою країною і надаю слово нашим учням, які сьогодні підготували для вас повідомлення.

Будь ласка:

1.Романенко Дарина- Буковель

Букове́ль — найбільший  гірськолижний курорт України. Розташований неподалік  від села Поляниця Яремчанської міської ради, біля підніжжя гори Буковель на висоті 920 метрів над рівнем моря. Найвища точка курорту — г. Довга — 1372 м. Сезон триває з кінця листопада до середини/кінцяквітня.  2012 року Буковель було визнано найбільш швидкозростаючим  гірськолижним курортом світу.

 

2.Хочолава Маріам – Хотин

Хотинська фортеця (рум.CetateaHotinului) — фортеця XIIIXVIII століть у місті Хотині на Дністрі, що у Чернівецькій області, Україна. Вважається одним з семи чудес України. Найкраще зберігся Хотинський замок.

Сьогодні на території  Хотинської  фортеці створено Державний історико-архітектурний заповідник. Тут полюбляють проводити свята козацької  звитяги та знімати фільми.

 

3.Ковбасюк Настя- Віадук

Залізничний віадук біля села Плебанівка (Тернопільська область) був побудований австро-угорцями в 1896 році. Міст провідного типу має 9 арок з натурального каменю.Головна роль віадука – полегшення подолання різних перешкод на місцевості залізничним транспортом. Він пролягає над глибоким яром,з`єднуючи його схили і утворюють пряму дорогу. Арочний стиль конструкції віадука вибраний невипадково. Саме арка збільшує надійність і довговічність всієї конструкції. Під час поїздки на поїзді через віадук вам відкриється просто казкові і дивовижні краєвиди, якими так багатаУкраїна.

 

4.Нефьодов Єгор- Актівський каньйон

А́ктівський каньйон. Розташований на річці Мертвоводі, поблизу села Актового Вознесенського району Миколаївської області в Україні. Гранітні валуни, стрімкі скелі, величезні кам'яні брили нависають над рікою.

Каньйон є частиною природного парку «Бузький Гард», входить до списку семи природних чудес України і вважається однією з найстаріших європейських ділянок суші. Актівський каньйон – єдиний у Європі має подібні до знаменитих каньйонів у Північній Америці геолого-ландшафтні показники. Глибина українського каньйону сягає близько 50 метрів, а його площа – 250 гектарів.

 

5.Харченко Софія- Андріївська церква

Андріївська церква у Києві – пам’ятка історії, архітектури, живопису XVIII ст. світового значення. Вона збудована у 1747-1762 роках  за проектом видатного архітектора Франческо Бартоломео Растреллі. Висота будівлі понад 50 м. Довершеність ліній, чіткі пропорції, дивовижна гармонія форм і навколишнього ландшафту здобули їй загальне  визнання і славу.

Андріївська  церква   будувалася на замовлення  імператриці  Єлизавети – дочки Петра І, яка вирішила  побудувати у Києві  царську  резиденцію.

 

6.Лакатош Артемій – Софіївка

У старовинному місті Умань, що розташоване в Черкаській області, знаходиться одна з найвизначніших пам’яток ландшафтного мистецтва в Європі – Національний дендрологічний парк Софіївка.

Кажуть, любов здатна творити чудеса. У цьому не виникає сумнівів, коли перед твоїм поглядом відкривається уманська Софіївка – дивовижний рукотворний сад, в якому переплелись казка та реальність, легенди, міфи та щось вічне, невловиме та загадкове…Історія Софіївського парку бере свій початок в 1785 році, коли кохана графа Станіслава Потоцького, Софія, написала йому натхненного листа.

Головна прикраса – фонтан Змія, що встановлений посередині Нижнього озера. З широко розкритої пащі хижої рептилії піднімається стовп води висотою майже 20 метрів! Це справді неймовірне видовище, позмагатися з яким під силу ще одному природному чуду парку – великому водоспаду, що розташований на висоті 18 метрів над землею, і стікає в мальовниче спокійне озеро, в якому можна зустріти білих лебедів.

 

7.Демидов Ваня – Олешківські піски

На півдні нашої країни, за 30 км від Херсона у Цюрюпинському району, прямо на березі Чорного моря, знаходиться друга за розмірами пустеля Європи – Олешківські піски. 210 000 га земель з унікальним ландшафтом та природою. Це місце часто, перебільшуючи, називають “українською Сахарою”. Назва походить від колишньої назви міста Цюрюпінськ - Олешки, а перетнути її можна за пів дня, адже діаметр пустелі - всього 15 км. Влітку пісок нагрівається до 70 градусів за Цельсієм, повітря збирається  у гарячі висхідні потоки і розганяє дощові хмари, тож опадів тут дуже мало, значно менше ніж у навколишніх регіонах. Можна потрапити навіть у піщану бурю.

 

8.Кривуля Михайло- Воронцовський маяк

Воронцо́вський мая́к розташований в Одеському порту на Чорномуморі. Він першим зустрічає та останнім проводжає всі судна, що приходять до Одеси.

Найперший маяк Одеси був закладений при генерал-майорові Коблі в 1815 році. Добудований він був при генерал-губернаторі князеві Воронцові,  відкритий 6 грудня 1827 і отримав в  народі назву Воронцовського.

У 1863 році споруджується чавунна башта, перебудована в 1888, яка проіснувала до штурму Одеси у вересні 1941 року. Цей Воронцовський маяк являв собою сімнадцятиметрову чавунну башту витонченої маякової архітектури, що звужувалася догори, з виписаним з Парижу освітлювальним апаратом системи Френеля і, як було голосно записано в лоції, приміщенням для маякових сторожів.

 

 

 

9.Рибчинська Софія – ДніпроГЕС

Дніпровська гідроелектростанція, або Дніпрогес – легендарна гігантська гребля, яка знаходиться в самому серці міста Запоріжжя. Вона сприяла розвитку промисловості багатьох районів і міст Україні. 
Споруда довжиною 1300 метрів і висотою 60 метрів у темний час доби виблискує вогнями жовто-синього кольору, зачаровуючи погляди туристів. Безліч цікавих розповідей можна почути, відвідавши Музей історії будівництва Дніпрогес, який знаходиться в місті Запоріжжі на території самого Дніпрогесу.

Сьогодні Дніпровська гідроелектростанція – це центр міського пейзажу, історико-архітектурний пам'ятник і гарна споруда. Її будівництво почалося в 1927 році під керівництвом академіка Олександра Васильовича Вінтера. Завдяки самовідданій праці тринадцяти тисяч робітників, які працювали на Дніпробуді, в 1932 році здійснено пуск її першого агрегату.

 

10.Кушнір Люда- Кінбурнська коса

Кінбу́рнська коса́ — піщана коса, розташована в Очаківському районі Миколаївської області за 4,0-7,5 км від м. Очакова. Займає крайню північно-західну частину Кінбурнського півострова між Чорним морем і Дніпровсько-Бузьким лиманом.

Коса є частиною Чорноморського біосферного заповідника. Завдяки своєму розташуванню — з одного боку вона омивається морською водою, з іншого — прісними водами Дніпра

На косі росте понад 500 видів рослин, багато з яких є лікарськими- ромашка, чебрець, валеріана, звіробій, м'ята, безсмертник піщаний, золототисячник та ін. У сосновому лісі багато білих грибів.

Велика кількість солоних і прісних озер на косі — місця гніздування білої чаплі, журавля та інших видів птахів. На косі гніздяться численні мартини, крячки, кулики, качки, пастушкові та голенасті. Місце масової зимівлі лебедів, мартинів, куликів, пастушкових. Під час міграції багато гусей (особливо білолобих), куликів, горобцеподібних та інших птахів.

 

11.Громова Софія- о.Хортиця

Острів Хортиця – найбільший острів на Дніпрі, унікальність якого – у рідкісному поєднанні на одній території різноманітних природних комплексів, пам’яток геології, культури, історії.

На Хортиці обов'язково потрібно відвідати історико-культурний комплекс «Запорізька Січ», де відбудовані житло та господарські споруди козаків, укріплення з гарматами, курені і багато іншого, що, без сумніву, допоможе відчути атмосферу тих часів.У південно-східній частині острова розташований фольклорно-етнографічний кінний театр «Запорізькі козаки», де демонструють чудові кінні вистави, козацькі убранства, ремесла, бої на шаблях і чимало іншого. Ви зможете побачити і навіть поговорити зі справжніми козаками!

Відвідавши Хортицю, ви доторкнетесь до первозданної природи, привезете купу вражень і переконаєтесь, що козацькому роду таки дійсно немає переводу!

 

-Дякуємо всім вам за повідомлення, а зараз пропоную переглянути відео, яке дійсно доводить що наша країна особлива.

(Перегляд відео)

-Наступна зупинка нашої подорожі це «Державна унікальність», тобто те, що належить тільки нашій країні. Пропоную вашій увазі декілька цікавих фактів про Україну:

1. Найдовший музичний інструмент у світі – це українська трембіта. Її довжина може досягати чотирьох метрів, а її звуки чутні більш ніж за десять кілометрів.

2.На території України зосереджено 1/4 всіх запасів чорнозему на планеті. Чорноземні ґрунти при правильній обробці дають найбільшу кількість врожаю і дуже цінні. Під час Другої Світової війни німецькі солдати навіть вивозили чорнозем на поїздах.

 3.Українці, а саме конструкторське бюро Антонова, розробили літак із найбільшою у світі вантажопідйомністю — Ан-225 «Мрія», а також найпотужніший літак АН-124 "Руслан". У 2001 році, літак "Мрія", взявши на борт вантаж у 253 тони, за один політ встановив 124 рекорди. Спочатку він проектувався для транспортування космічних кораблів.

 4.Перший рамковий вулик винайдено в Україні у 1814 р. Петром Прокоповичем. Україна в останні роки впевнено зберігає місце в трійці світових лідерів з виробництва меду. Випереджаючи країни Європи за обсягами виробництва меду в кілька разів, Україна є одночасно першою в світі з виробництва меду на душу населення (1,5 кг).

 5.Одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень — це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем.

 6.Пам’ятники відомому українському поетові Тарасу Шевченку встановлені в 1200 місцях по всьому світові.

7.Станція метро «Арсенальна» у Києві — найглибша у світі, і вона йде під землю на 105 метрів. Станцію побудували однією з перших, в 1960 році.

 8.Київський аквапарк вважається найбільшим у Європі.

 9.Українське містечко Рахів, розташоване серед Карпат, офіційно вважається географічним центром Європи. А сама Україна є найбільшою європейською державою, вся територія якої географічно знаходиться в Європі.

- Нам є ким пишатися. Видатні українці відіграють велику роль на сторінках як світової, так і вітчизняної історії.

(Далі перегляд відео «Видатні українці»)

  • Отже, ми можемо сміливо пишатися тим, що ми українці. Вірю що в майбутньому ми пов’яжемо свою долю з Європою, бо ми того варті, бо ми серце Європи.
  • Підведемо підсумок сьогоднішнього уроку. Продовжіть  речення: Я люблю Україну за …
  • Дякую вам за увагу , за роботу. Наш урок закінчено.

 

docx
Додано
24 березня 2020
Переглядів
471
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку