виховний захід "Суд над СНІДом"

Про матеріал
Оскільки вакцини проти СНІДу не існує, єдиним способом запобігти інфекції є уникнення ситуацій, що несуть ризик зараження, таких як спільне використання голок та шприців або практикування неубезпечених статевих зносин.
Перегляд файлу

 

Виховний захід

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cуд над СНІДом”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Суд відбувається над СНІДом, а не над ВІЛ – носіями.

На сцені плакат „СНІД – загроза ХХІ століття”.

Відеоматеріал. (3.20 – 5.50)

Янголи:

Всі народи нашої планети,

Голос наш, голос наш посилаємо вам.

Дайте руку тим, хто у тенетах,

Молодим  серцям.

Голос наш летить понад землею,

У байдужі стукає серця.

Дорожіть планетою своєю,

Не  доводьте ви до її кінця.

Скажем наше „Ні” шкідливим втіхам.

З розумом, з розумом проживім життя.

Хай зустріне нас щасливим сміхом

Наше майбуття.

Голос наш почуйте, люди світу,

Хай несе нам радість кожен день.

Захистіть майбутнє нашим дітям

І здоров’я всіх на світі людей!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Секретар. Встати, суд іде (заходить суд).

Суддя.  Один мудрець сказав: „Якщо ти не знаєш ні себе, ні супротивника – ти програєш. Якщо ти знаєш тільки себе – можливо, ти виграєш. Якщо знаєш і себе, і супротивника – перемога буде на твоєму боці”. Під супротивником сьогодні я маю на увазі СНІД, і мета нашої зустрічі – дізнатися про свого супротивника якомога більше. Ми зібралися на суд, щоб розглянути справу „СНІД – ворог чи товариш людства” і з’ясувати, чи потрібен він на планеті Земля. На засідання запрошені: прокурор, свідки, звинувачувач.

Секретар. Введіть підсудного СНІД.

Суддя. Слово надається прокуророві.

Прокурор. Шановне товариство! Кожен знає, що найбільше багатство людини – здоров’я. Людина, яка ніколи не хворіє, зовсім не шанує свого здоров’я і навіть не уявляє, що може бути інакше. Здоров’я – це стан повного фізичного і духовного добробуту, каже наука. Та є така хвороба СНІД, що загрожує здоров’ю людини.

Суддя. Слово надається підсудному СНІДові.

СНІД. Я – СНІД – синдром набутого імунодефіциту людини – важке інфекційне захворювання, збудником якого є вірус імунодефіциту людини ВІЛ. Я проникаю в організм і руйную імунну систему, яка необхідна для захисту від різних інфекцій. Вперше я зареєстрований у 1981 році. Відтоді я вже об мандрував всю планету. І в найближчі 20 – 30 років знищу половину населення земної кулі, бо маю вірних друзів, помічників: алкоголь, наркоманію, венеричні хвороби.

Суддя. Послухайте звинувачення.

Звинувачувач. Шановні друзі! Перед нами примара другого Чорнобиля. СНІД цілить у саме серце народу. Якщо він не буде зупинений, то „переїсть” половину людства. Епідеміологічна ситуація щодо СНІДу в Україні продовжує ускладнюватися. Порівняно з 2000 роком показник захворюваності на ВІЛ в 2003 році збільшився з 12,5  до 14,2 на 100 тисяч населення. СНІД – важке смертельне захворювання. Щодня СНІДом заражається до 5 тисяч чоловік. Перед цією хворобою виявилися беззахисними дорослі і діти, багаті і бідні, чоловіки і жінки, білі і чорні, люди різного віросповідання. Загалом у світі 58 млн ВІЛ – інфікованих людей, 22 млн померло, 36 млн хворіє, у тому числі – 10 млн дітей.

Відеоматеріал (26.32 – 28.58)

 

 

Пам’ятайте, що заразитися цією хворобою можна:

  • Через ін’єкцію (наркотики);
  • Через кров (під час переливання);
  • Статевим шляхом;
  • Мати може заразити свою дитину під час пологів.

Методів та засобів лікування СНІДу поки що не відкрито – це досить віддалена проблема. Нам сьогодні потрібно з’ясувати „СНІД – друг чи ворог людства”.

Суддя. (звертається до СНІДу). Підсудний, чи визнаєте ви себе винним?

СНІД. Ні!

Я – СНІД, мені ще мало літ,

І я тут можу не сидіти,

Бо в світі ще нема ніде,

Щоб за батьків карались діти!

Мій батько – алкоголізм, а наркоманія – матуся.

Я їх улюблене дитя і ваших суддів не боюся!

Отож спитайте їх як слід –

Чому на світ з’явився СНІД.

Суддя. Починаємо слухати свідків. Свідки, чи знаєте ви, що повинні давати лише чесні, правдиві свідчення?

Свідки (усі разом). Так.

Суддя. Слово надається свідкові – ученому.

Учений. Людству притаманна деяка безтурботність. Лише на початку 80 – х років ХХ сторіччя люди почали прислухатися до жахливих повідомлень журналістів, медиків, учених. „Щотижневий вісник захворювань і смертності”, який виходить у США, повідомив про нову хворобу. Зіставляючи дані, отримані від кількох лікарів, Центр контролю захворюваності встановив, що ця хвороба вперше виявилась серед чоловіків – гомосексуалів, яка зовсім не піддається лікуванню. Спочатку виникнення такого захворювання пояснювали наслідки їхнього способу життя. Та згодом було встановлено, що в основі нового захворювання лежить ураження імунної системи організму – набутий імунодефіцит. Причина цього захворювання – ретровірус. Його вперше виділив Люк Монтаньє у 1983 році в Парижі. Особливість ретровірусів полягає у тому, що вони відтворюють свій генетичний матеріал у клітинах людини. А це означає, що інфіковані клітини залишаються такими до кінця свого існування.

 

 

 

Суддя. Слово надається свідкові – лікарю.

Лікар. 15 – 18 % хворих на СНІД – це наркомани, що вживають наркотики внутрішньовенно. Дослідження показали, що 2/3 наркоманів – підлітки та молодь до 30 років, з них 12% - дівчата.  Обстеження на ВІЛ проводиться за допомогою спеціальних методів. Після проникнення вірусу в організм імунна система починає виробляти антитіла. Наявність цих антитіл у крові вказує на те, що відбулося ВІЛ – інфікування. Варто знати, що з моменту проникнення ВІЛ в організм проходить певний час, так зване „вікно”, у продовж якого організм не виробляє достатню для діагностування кількість антитіл. Існування „вікна” може тривати від 2 до 12 тижнів, а іноді й довше. У цей період аналіз на виявлення антитіл до ВІЛ буде ще неготовим. Тому для отримання остаточних результатів рекомендують у випадку негативної відповіді повторити аналіз через три місяці. Звертатися у таких випадках можна анонімно за такою адресою: м. Чернівці, вул. Головна, 137 тел. у Чернівцях 54 – 18 – 96, а також цілодобово та безкоштовно працює телефон довіри по всій Україні з питань ВІЛ/СНІД: 8 800 500 45 10.

Відеоматеріал (29.00 – 31.20)

Суддя. Слово надається свідкові – юристу.

Юрист. У ст. 4 Закону України „Про попередження захворювання на СНІД і соціальний захист населення” ідеться про те, що держава гарантує: доступність, якість, ефективність медичного огляду з метою виявлення ВІЛ – інфекції до того ж  анонімно, із наданням попередньої та наступної консультативної допомоги, для людини, яку обстежують, і персоналу, що його проводить. Далі йдеться про забезпечення попередження поширення ВІЛ – інфекції серед осіб, які вживають наркотичні речовини ін’єкційним шляхом, зокрема створенням умов для заміни використаних ін’єкційних голок і шприців на стерильні. У ст. 7 цього закону йдеться про те, що громадяни України, іноземці та особи без громадянства мають право на безкоштовний медичний огляд з метою виявлення зараження вірусом. Ст. 9 зазначає необхідність ВІЛ – інфікованій особі дотримання профілактичних заходів, спрямованих на недопущення поширення ВІЛ –інфекції, про гарантії дотримання прав і свобод ВІЛ – інфікованих, а також про кримінальну відповідальність за свідоме зараження інших осіб вірусом імунодефіциту.

Суддя. Побороти цю страшну хворобу лікарі ще не навчилися, але світ живе надією. Журналісти пильно стежать за новинами у галузі медицини. Слово надається свідкові – журналісту.

Журналіст. На сьогодні 73% ВІЛ – позитивних жінок вирішують народжувати, на відміну від попередніх років. Ще кілька років тому матері, дізнававшись про інфікованість, позбавлялися вагітності навіть на останніх місяцях. Нині лікарі двічі перевіряють, ВІЛ – інфіковані майбутні матері, чи ні. Кількість інфікованих матерів зростає. А от кількість хворих від них дітей зменшується. Це дані соціальних обстежень всесвітньої організації охорони здоров’я. За три останні роки втричі зменшилася кількість народжених хворих дітей. Це – результат застосування нових технологій лікування. Світ живе надією.

Адвокат. Мій підзахисний має багато друзів – це алкоголь і наркоманія.

Суддя. Ми розуміємо, що спокус у людини багато, але не варто бути рабом обставин. Згадайте прислів’я: здоров’я маємо – не дбаємо, а загубивши – плачемо.

Янголи:

Ти знаєш,

Що ти – людина?

Ти знаєш про це чи ні?

Усмішка твоя – єдина,

Мука твоя – єдина,

Очі твої одні.

Більше тебе не буде

Завтра на цій землі.

Інші ходитимуть люди,

Добрі, ласкаві і злі.

 Сьогодні усе для тебе –

Озера, гаї, степи

І жити спішити треба –

Кохати спішити треба –

Гляди ж, не проспи!

Бо  ти на землі – людина,

І хочеш того чи ні –

Усмішка твоя – єдина,

Мука твоя – єдина, очі твої одні.

Суддя. Слово надається останньому свідку – юності.

Юність. Особливу тривогу викликає те, що СНІД помолодів, його жертвами є підлітки і навіть новонароджені. Україна займає одне з перших місць в Європі за кількістю інфікованої молоді. СНІД, як масна пляма на воді, розтікається по планеті. ВОЗ повідомляє: якщо не будуть вжиті широкомасштабні експертні заходи боротьби зі СНІДом, то в 2010 році стане реальна загроза вимирання 40% молодого покоління. Збудник СНІДу мають здатність змінюватися: існують ВІЛ – 1, ВІЛ – 2, ВІЛ – 3. радикальних засобів лікування СНІДу на сьогодні не має, це віддалена перспектива. 60% експертів ВОЗ вважають, що засоби лікування СНІДу будуть винайдені не раніше 2010 року.

Відеоматеріал (49.55 – 52.05)

Янгол.

Мамо, почуй мене, мамо.                                          

Бачиш, що я помираю,

Мамо, врятуй, я благаю.

Ненечко, якби ти знала,

Як мені хочеться жити,

Світ я ще не бачила, мамо,

Але його полюбила.

Мамо, як весело у цвіті

Бджілка маленька літає,

Сонечко лагідно світить,

Вітер з хмаринками грає.

Веснонька землю голубить

В квіти і трави вдягає,

Балує, жалує, любить.

Тихо щось шепоче, співає.

Мамо, як гарно у житі

Ластівка й жайвір літає.

Мамо, як добре в цім світі.

Мамо, я жити бажаю.

Мамо, чому я хворію?

Чому ти плачеш ночами?

Мамо, невже не зумію

Батька обняти руками?

Ненько, чого ти ридаєш?

Мамо, невже помираю?

Як помогти ти не знаєш?

Мамо не хочу до раю,

Хочу я бути з тобою.

Жити, радіти так само,

І не вплітатись журбою

В коси твої, моя мамо.

 

 

Звинувачувач.  Виходячи з вищесказаного, вважаю СНІД ворогом людства і вимагаю винесення йому найвищої міри покарання.

Секретар. Для винесення вироку прошу встати.

Суддя (виголошує вирок). Шановні дорослі, будьмо взірцем для своїх дітей, із свого повсякденного життя викореніть алкоголь, наркотики, нікотин. Дорогі батьки, приділяйте більше уваги своїм дітям! Шановні вчителі, пам’ятайте, профілактика колективна чи індивідуальна – це єдине, що загальмовує вірус. Шановні лікарі, пам’ятайте про стерильність інструментів та використання лише разових шприців. СНІДу не має місце в нашому суспільстві, а мірою покарання буде виселення його з нашої планети. Пам’ятайте: єдина людина, що може вберегти вас від СНІДу, - це ви самі! Отже, якщо все сказане ви візьмете до уваги, ваше здоров’я , а головне – ваше життя – поза небезпекою.

Відеоматеріал (58.46 – 01.00.18)

Всі учасники.

Цей день тобі багато показав.                                                      

Подумай, що життя варто тобі.

Не стань на шлях забутих темних снів.

Це є твій вибір.

СНІДу – ні!

Двічі ти життя не проживеш,

Не втрачай його.

Вибери свій вірний шлях

І пройди його.

Хай урок про СНІД

Тобі покаже хто ти є.

Скажем СНІДу – ні!

А краще жити...

 

 

 

 

doc
Додано
20 січня 2020
Переглядів
534
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку