Виховний захід. Танцювально-пізнавальний марафон

Про матеріал

Розробка цього позакласного заходу- це теж втілення ідей інтегрованого навчання, бо розвиток маленької особистості це нероздільний процес навчання і виховання.

Перегляд файлу

Танцювально-пізнавальний марафон

Тема. Як святкують Новий рік у різних  країнах світу?

Мета: ознайомити учнів з традицією святкування Нового року у різних країнах, з історією святкування; розвивати інтерес та бажання познайомитися з традиціями свого народу; коригувати вміння аналізувати, зіставляти ; систематизувати знання учнів; прищеплювати їм повагу до національних традицій різних народів світу

Хід заходу

У залі стоїть ялинка, прикрашена листівками з назвами країн. Діти обирають емблеми (дівчатка – сніжинок, хлопчики – сніговичків.)

Вчитель. Надворі – грудень. Скоро наступить найчарівніше, найулюбленіше свято.   Яке?

( Діти відповідають).

Слайд 1, 2.

  • Новий Рік − найзагадковіше свято, що відкриває нам світ добрих казок і чарівництва. Довірливі малюки, діловиті підлітки, серйозні дорослі і марновірні бабусі − усі рахують хвилини до настання свята.
     
  • Метушливі китайці, стримані англійці, гарячі іспанці й витончені французи − усі зустрічають Новий рік. Усі чекають Діда Мороза, Санта Клауса, Пер Ноеля чи фею Бефану і загадують бажання і дарують подарунки.
     
  • Про те, де, як, що, скільки... Дідів Морозів, подарунків, сюрпризів... розповість вам ця  музична подорож-гра «Як святкують Новий рік у різних  країнах?»
  • Ви сьогодні – учасники гри, зимові казкові персонажі: сніжинки та сніговички. Новорічне свято –це завжди  чарівна казка, яка дарує людям віру в радісне і щасливе майбутнє.
  • А для чого ж люди придумали цю казку, ми спробуємо дізнатися разом. А починалася історія святкування Нового року так…

Слайд 3,4.

  • Наші прадідусі та прабабусі Святкували Новий рік 1 березня – у перший день весни, бо саме навесні починається у природі чарівність, адже все починає пробуджуватися від зимового сну, все відроджується.
  • А потім, після наказу київського князя Володимира Великого , який охрестив Русь, Новий рік почали святкувати 1 вересня, за візантійською традицією,адже саме з  Візантії прийшло до нас християнство.
  • Давньоримський імператор Помпілій переніс святкування  на січень. Саме тоді у Давньому Римі перший місяць називали «януарій» – на честь дволикого Януса, обличчя якого складалося з двох частин : молодої і старої . Вважалося, що він прочиняв двері від старого в нове.

Вчитель.А які символи, ознаки Нового року ви знаєте?

(Команди  сніжинок та сніговичків  відповідають,   набирають по одному балу  за кожну правильну відповідь)

  • Раніше на Україні, незадовго до свята , не ялинку прикрашали, а заносили діжку з посадженою вишенькою, яка була висаджена заздалегідь,заносили в хату, і вишенька зацвітала саме під Новий рік.

Слайд 5.

  • Нині ж у нас замість вишеньок прикрашають ялинки, які своєю вічнозеленою хвоєю символізують нескінченність життя.
  • Україна, Білорусь, Росія Довгий час ці три країни входили до складу однієї держави, тому і святкують Новий Рік тут сьогодні більш або менш однаково.

 

  • Невід'ємні атрибути Нового Року - це вбрана ялинка з обов'язковим Дідом Морозом і Снігуронькою, феєрверками, шампанським, мандаринами, шоколадом і... звичайно ж, боєм годинника рівно опівночі.

 Слайд 6.

  • Всі ці новорічні атрибути перекочували сюди з Європи. Одні раніше, інші пізніше. Так, наряжену ялинку і феєрверки - приніс ще Петро Перший.

 

  • До його ж нововведень відносять і святково накриті столи. Правда, в той час, на стіл ставили каші і пироги. А Дід Мороз і Снігуронька, шампанське, мандарини, шоколад і бій курантів – це вже «завоювання» Радянського часу.

 

  • Про традиції святкування часів слов'янської Русі сьогодні нагадують хіба що ряджені, клоуни і скоморохи на уявленнях під міськими новорічними ялинками.

Слайд 7, 8.

  • Сьогодні наша ялинка незвичайна, вона як міжнародна красуня, прикрашена поки що тільки листівками. Давайте поцікавимося, звідки вони. ( Учень знімає листівку, на якій написано слово Франція)
  • У Франції є свій Дід Мороз, і звуть його Пер Ноель. Він теж неохоче показується дітям на очі, зате любить дарувати їм подарунки, крадькома наповнюючи ними черевички дітвори.

 

  • У новорічну ніч на французькому столі обов’язково має бути пиріг із запеченим всередині одним зерням бобу. Людина, що знайшла його, буде щаслива весь наступний рік, а під час святкування всі повинні її слухатися і виконувати будь-які її побажання.

Слайд 9,10.

  • Ну і, звичайно, який французький Новий рік без келиха доброго вина!Перед тим, як його спробувати і почастувати гостей, винороб обов’язково повинен         цокнутись з бочкою, привітати її з Новим роком, подякувати за врожай і побажати, щоб наступний був ще багатшим.

Слайд 11.

Вальс «Під небом Парижа»

( Учень знімає листівку, на якій написано слово Польща)

Слайд 12.

  • Новий рік в Польщі названо на честь Святого Сильвестра не випадково. Згідно з переказами, Сильвестр зловив страшного монстра Левіафана, який міг знищити світ. 
     
  •  На новорічному і різдвяному святковому столі у поляків обов'язково присутні 12 страв (за числом апостолів і місяців) Головна страва на новорічному столі - це короп. 

Слайд 13,14.

  • Голову коропа повинен з'їсти господар будинку, цим йому виявляється пошана. Господар будинку на святі сидить на чолі столу. У Польщі існує ритуал - лусочки коропа потрібно покласти в гаманець глави сім'ї, після Нового року вони перетворяться в монети. 
     
  • Подарунки польським дітям вночі приносить Святий Миколай (польський Дід Мороз). Приходить він 6 грудня, подарунки кладе дітям подарунок під подушку або на підвіконня. У святого Миколи є донька по імені Сніжинка, але з батьком вона не подорожує. Сніжинка сидить удома і в'яже для землі сніговий покрив.

Слайд 15.

Польський танок «Краковяк»

Слайд 16.

( Учень знімає листівку, на якій написано слово « Англія»)

Вчитель. І так ми вирушаємо до Англії.

  • Перед тим, як сісти за святковий стіл, англійська родина йде до церкви. Там діти замовляють подарунки Батьку Різдву – пишуть лист-прохання, якого потім приносять додому і вкидають камін. : дим з димаря неодмінно доправить список бажань за призначенням.

Слайд 17,18.

Вчитель. Діти, а хто знає, як звуть в Англії Діда Мороза? ( Діти відповідають, набирають бал для своєї команди)

  • Так  – це Санта Клаус! До речі, саме в Англії виник звичай обмінюватися новорічними вітальними листівками. Найперша листівка була намальована із зимовим пейзажем. То ж пропоную на ялинку повісити новорічну листівку як спогад про найперше письмове новорічне привітання 

(Вішають листівку біля слова «Англія») .

Слайд 19.

  • Гумор англійців став своєрідною візитною карткою народу. Особливості його такі, що інші народи можуть сприймати цей гумор з подивом, оскільки обставини більшості жартів і анекдотів англійців вкрай неправдоподібні.Наприклад, наступні анекдоти:
  • Сер, який у вас у будинку чудовий посуд, він підкреслює ваш витончений аристократичний смак! Я вражений!
    - Так, сер, це унікальна китайська порцеляна 17-го століття. А от ця неглибока витончена чашка, що я її придбав нещодавно на аукціоні, мені особливо подобається!
    - І чим же, сер?
    - Її дуже зручно вилизувати після сметани…

 

  • Двоє джентльменів після полювання сидять біля каміну, витягнувши ноги до вогню. Після тривалої мовчанки:
    – Сер, боюся, що Ваші шкарпетки починають тліти.
    – Ви, ймовірно, хочете сказати – чоботи, сер?
    – Ні, Ваші чоботи вже давно згоріли, сер.

Слайд 20.

Вчитель. А зараз конкурс «Найкращі побажання»

(Команди сніжинок і сніговичків стають з різних боків зали. Кожний крок назустріч – щире побажання товаришу. Вони говорять побажання по черзі. Кожна команда набирає по одному балу за кожне побажання)

Слайд 21, 22,23.

  • Наступна наша мандрівка до Німеччини.

( Зриває листівку на якій написано слово «Німеччина») .

  • В цій країні Дід Мороз – Вайнахтсман – з’являється на віслюкові. Німецькі діти кладуть в новорічну ніч у черевики сіно, щоб віслючок підкріпився, поки Вайнахтсман розкладе подарунки.
  • В Німеччині Новий рік , як і у нас, – сімейне свято. Родина збирається за великим святковим столом, і ставиться обов’язково таріль з яблуками, горіхами, родзинками. Яблуко – це символ пізнання добра і зла, горіхи символізують таємниці життя, а родзинки – багато щасливих днів у новому році.

 

Слайд 24.

Вчитель. А чи відомо вам , звідки,коли і чому з’явилися скляні новорічні іграшки?

( До залу заходить дівчинка у костюмі «Скляної іграшки»)

  • Скляна іграшка. Віками люди вішали на ялинку лише їстівні прикраси: фрукти, цукерки,горіхи, печиво, вафлі. Доки в Німеччині не стався неврожай. Потім з’явилися іграшки з паперу, ще згодом із воску. Але вони були не яскраві, ось мене і створили.

Вчитель. Діти, давайте прикрасимо нашу ялинку скляними іграшками!(Діти вішають біля листівки з надписом «Німеччина» скляні кульки)

Слайд 25.

( Учень знімає листівку з надписом  Іспанія)

  • Напередодні Нового Року опівночі, в Іспанії існує традиція – швидко з’їсти 12 виноградин, причому одна виноградинка споживається з кожним новим ударом курантів.

Слайд 26,27.
 

  • Виноград повинен принести удачу в кожному місяці наступного року. Жителі країни збираються на площах Барселони та Мадрида, щоб встигнути з’їсти виноградини й випити кави.
  • Цій традиції вже більше ста років, вперше це було реакцією населення на надвисокий урожай винограду.

Слайд 28.

Іспанський танок

Слайд 29, 30.

(Зриває листівку із надписом «Італія»)

  • А наступна наша мандрівка до Італії
  • Все, що ношено до дірок, 
    Вилки, ложки і стакани, 
    Стільці, тумбочки, дивани, 
    І так далі, і так далі, 
    Вниз на вас летить в... Італії. 
  • Дуже цікавий звичай в Італії! Там переконані, що в новорічну ніч треба позбуватися всього поганого й непотрібного. 31 грудня починають викидати різний домашній непотріб…просто у вікна.

Слайд 31.

  • Мешканці Італії обожнюють свого Санту – Боббо Натале, в новорічну ніч і жінки, і чоловіки, і діти, одягають щось червоне, навіть якщо це нижня білизна. До італійських діток, до речі, поки вони сплять, приходить не лише Боббо Натале чи Миколай, а й фея Бефана.

Слайд 32.
 

  • Вона прилітає вночі на мітлі, відкриває золотим ключиком двері і, якщо дитина поводилася в старому році добре, то її шкарпетки біля каміна заповнюються солодощами, а от пустун на ранок виявить замість подарунків тільки вуглинки.

 Вчитель. До речі, італійські кондитери випускають цукерки у вигляді вуглинок. Ви здогадалися для чого вони?

Вчитель. А зараз улюблена гра італійських дітей «Сніжки-у ціль!»

Слайд 33.

( Двікоманди-сніжинок і сніговичків. У кожної команди одинакова кількість маленьків кульок-сніжків.Перед кожною командою на певній відстані стоять кошики.Гравці по черзі кидають сніжки-кульки у кошик.За кожне влучання вони отримують по 1 балу)

Слайд 34, 35, 36.

 (Учень зриває листівку із надписомТуреччина)

  • У Туреччині мусульманам не забороняється зустрічати Новий рік, проте не рекомендується наряджати ялинку і запрошувати Діда Мороза.Традиція зустрічі Нового року визнана у всьому світі і є частиною світової культури, проте Різдво є релігійним святом і не має нічого спільного з Новим роком.

Слайд 37.

Східний танок

Слайд 38, 39.

  • (Учень зриває листівку із надписом Індія)
    В Індії Новий рік святкується по-різному. В одній з частин країни свято вважається відкритим, коли буде уражений палаючою стрілою паперовий змій.

Слайд 40,41.

  • У північній Індії жителі прикрашають себе квітами рожевих, червоних, фіолетових, або білих відтінків.
  • Матері південної Індії кладуть солодощі, квіти і невеликі подарунки на спеціальний піднос, а вранці нового року дітей із закритими очима підводять до нього.

Слайд 42.

Індійський танок

Слайд 43.

  • Далі наша мандрівка до  Китаю (Знімає з ялинки листівки з надписом «Китай»)

 

  • Ці країни святкують Новий рік за своїм східним календарем.

На відміну від європейців,що зустрічають Новий рік з ялинкою, китайці вважають за краще мандарини й апельсини. У кожному будинку виставляються підноси з цими фруктами.

 

  • 8 мандаринів (8 в древній китайській філософії вважається священним) повинні бути викладені колом або восьмикутник, що символізує нескінченність того чи іншого блага
     
  • Китайський Новий рік святкується між 17 січня і 19 лютого, під час новолуння, саме тому і Новий рік називають Місячним Новим роком або Святом Весни.

Слайд 44.

  • Його відзначають в родинному колі, влаштовують гучне святкове застілля, часто ходять в гості до друзів. Дітям на удачу дарують червоні конвертики, наповнені грішми.
     
  • Варто зазначити, що у китайців є чимало цікавих традицій, присвячених цьому святу. Наприклад, вони вимащують свою фотографію сажею і спалюють її, аби приєднатися до родичів і близьких, які вже покинули цей світ.

 

  • Є також звичай змащувати губи медом, щоби люди говорили тільки щось добре, хороше.

 

  • А щоби до будинку не потрапила яка нечисть і не зіпсувала часом свята, зовні біля дверей вішають зображення лютих воїнів, які повинні відлякувати злих духів. Для того ж використовуються гучні петарди та хлопавки.

 

  • А вийшовши на вулицю, ви можете побачити захоплюючий традиційний танець лева. Одним словом, розповідати можна багато, а ще краще поїхати туди і побачити це все на власні очі!

Слайд 45.

  • У китайців на новорічному столі обов’язково мають бути зрізані нарциси. Вечеряти прийнято при повному зборі усіх членів сім’ї. Якщо хтось з них у від’їзді, під час вечері рідні залишають йому місце, ставлять посуд і палички для їжі, ніби він із ними.
  • Як тільки стрілки годинника почнуть відлічувати перші хвилини року, що настав, багато китайців йдуть на Велику китайську стіну. За старим звичаєм потрібно забратися вище, тільки тоді супроводжуватиме вдача
  • Ті, хто потрапляють на Різдво до Китаю, помічають перш за все Дерева Світла, аналог нашої ялиночки. Вони прикрашені по-східному яскравими і вишуканими ліхтариками, квітами, гірляндами.
  • Ці ж прикраси китайські християни використовують у святковому убранні своїх будинків. Маленькі китайці в переддень свята вивішують на стіни панчохи, куди Дун Че Лао Рен (Дідусь Різдво) кладе свої різдвяні дари. 

Слайд 46.

  • У країнах Далекого Сходу здавна прийнятий дванадцятирічний цикл відліку років. За легендою , колись дуже давно Будда вирішив кожному року дати ім’я якоїсь тваринки. Скликав він усіх тварин світу, але лише ті дванадцять,що прийшли, були взяті ним до уваги. І саме в тому порядку, в якому вони з’явилися, були названі роки.
  • Пізніше люди почали знаходити якийсь зв’язок між вчинками, характером і роком , в який вона народилася. Складалися гороскопи за роками народження.
  • Тож 2016 рік за східним календарем називається роком мавпочки, а 2017 рік – рік півня.

Слайд 47.

Вчитель. Діти, а які ще ви знаєте тваринки, які є назвами років за східним календарем?

( Діти називають, за кожну правильну відповідь вони приносять своїй команді по одному балу)

Вчитель.А зараз гра «Пантоміма»

Слайд 48.

( Учні з кожної команди беруть по 6 карток із зображенням тварин за китайським гороскопом. І певними діями, рухами, але без звуків цю тварину показують. Команди набирають бали)

Слайд 49.(Учень зриває листівку із надписом Нова Гвінея)

  • Нова Гвінея знаходиться в Океанії, на північ від Австралії.У  державі Папуа жителі сіл, зустрічаючи Новий Рік, стукають у барабани і палять бамбукові палички.

 

  • У  день Нового року  тут заведено водити вулицями слонів, які символізують багатство й міць. Процесія супроводжується піснями, іграми, танцями.

Слайд 50.

Танок папуасів.

Вчитель.Про традиції святкування  Нового року в різних країнах можна розповідати довго. Ви вже знаєте, що кожен народ має свої неповторні, цікаві традиції.

  • Але де б не зустрічали люди Новий рік, вони пов’язують із цим святом світлі надії, чекають від нього щось чарівного, щасливих змін.
  • Ось чому це свято завжди залишається улюбленим, очікуваним, чарівним для всіх жителів різних країн світу.

Вчительнашій грі немає переможених, адже перемогла – ДРУЖБА!

  • Дозвольте з радістю передати міжнародні вітання та побажання всім дітям планети.
  • Від італійського Діда Мороза – Баббо Натале: «Щастя і добра»
  • Від англійського Санта Клауса : «Цікавих мандрівок і відкриттів»
  • Від німецького Діда Мороза – Вайнахтсмена: « Успіхів у навчанні»
  • Від китайського Дун Че Лао Рен: «Перемагати всі труднощі і гарних вчинків!»

Усі (разом)

Щастя у Новому році!

Слайд 51.

Пісня «Ялиночка-ялиночка»

 

docx
Додано
26 серпня 2018
Переглядів
725
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку