Виховний захід. Ток-шоу: "Стосується кожного: "Молодіжна мода і здоров'я"

Про матеріал

Мета:

  • -навчити учнів оцінювати моду з точки зору шкоди або користі для здоров'я, формувати морально-гігієнічну культуру і естетику зовнішнього вигляду, виховувати естетичний смак.
Перегляд файлу

Мета:

  • навчити учнів оцінювати моду з точки зору шкоди або користі для здоров'я, формувати морально-гігієнічну культуру і естетику зовнішнього вигляду, виховувати естетичний смак.

Викладач: Доброго дня гості нашого заходу! Я кажу вам «Зичу здоров’я!», «Доброго здоров’я!», «Здоровенькі були!» а це значить, що я всім вам бажаю здоров'я! Чи замислювалися ви коли-небудь про те, чому у вітанні людей закладено побажання один одному здоров'я? Напевно, тому, що здоров'я для людини ‒ найголовніша цінність. Його не купиш ні за які гроші. Темою нашої сьогоднішньої розмови є мода, краса і здоров’я сучасного учня-підлітка. Про моду часто говорять у засобах масової інформації, можливо, саме тому вона стає надзвичайно привабливою для сучасних молодих людей. Утім, модні тенденції іноді  призводять до проблем, пов’язаних із духовним та фізичним здоров’ям. Ми зібралися, щоб поговорити про те, які життєві пріоритети для нас важливіші. Яка вона, мода? Чи варто сліпо наслідувати її? Яка краса важливіша: зовнішня чи внутрішня? Спробуймо сьогодні в цьому розібратися. На ток-шоу  ви зрозумієте, який   повинен бути вигляд у сучасного учня; сподіваюся, усвідомите істинні цінності життя; навчитесь оцінювати модні явища з точки зору  шкоди для власного здоров’я.

Викладач: У сучасному  суспільстві, особливо у молодіжному середовищі, нікого не обходять духовні запити особистості або які-небудь особливі риси характеру. Мірилом усіх цінностей є товстий гаманець, тобто наявність значних грошових коштів.  Людина, не обтяжена матеріальними проблемами, виглядає життєрадісною і упевненою, її  й оточення поважає. Як  і наявність грошей, зовнішність також відіграє неабияку роль у житті будь- якої людини. Якщо ти привабливий,  модно вдягнений,  ти ніколи не загубишся у сірій масі. Одяг допомагає людині почуватися впевнено, підкреслює її стиль та індивідуальність. Чи згодні ви з цією точкою зору?

  Відповіді дітей.

Викладач: Але одяг теж буває різний. У гонитві за модою ми іноді легковажно ставимося до нашого здоров'я, а причину хвороби шукаємо в зовнішніх чинниках. Але на практиці нерідко причина криється в наших улюблених речах.

Учень-експерт:

Кольорові джинси

В наші дні колірна гамма джинсів дуже різноманітна. Проте, барвники можуть викликати серйозну алергію, і якщо ваші улюблені джинси фарбують одяг - задумайтеся, може, вони не так і нешкідливі.

Велика сумка

Багато дівчат вибирають модні тепер сумки-тоут або сумки-шоппери через великої місткості. Однак поносивши таку сумку на одному плечі, не слід дивуватися частим головними болями і болям в шиї. Великогабаритні сумки можуть привести до необоротних искривлениям хребта, хвороб спини, шиї і плечей.

Міні-спідниця

Як виявилося, носіння міні-спідниці сприяє появі "апельсинової кірки", або целюліту, особливо в холодну погоду. Вчені Університету Геттінгена довели, що морозне повітря сприяє уповільненню кровообігу, і в місцях застою крові організм посилено нарощує жир.

Шльопанці і в'єтнамки

Про шкоду високої платформи знають все. Але, виявляється, плоска теж може бути небезпечною. Wall Street Journal оприлюднив дослідження Auburn University, в якому доводиться, що шльопанці призводять до втоми ніг, плоскостопості, болям у литкових м'язах і навіть до зміни ходи.

Краватка проти мозку

Якщо постійно носити тугу краватку і застебнутий комір, можуть виникнути проблеми з кровообігом у ділянці шиї. Це в свою чергу призведе до погіршення кровопостачання мозку. В результаті з’являться головні болі та безліч інших проблем.

Навушники проти судин

Небезпечними можна вважати і навушники із хутром. Якщо носити їх при температурі повітря нижче ніж мінус п’ять градусів, відбувається температурний перепад між потилицею і вухами. Це може стати причиною гострих спазмів у судинах головного мозку.

Дешеві тканини проти всіх

Також варто бути акуратними з дешевими тканинами і матеріалами, так як нерідко барвники містять некорисні елементи.

Якщо в XIX столітті це були просто смертельні миш’як, свинець і ртуть, сьогодні це часто просто неприємний хімічний склад матерії, який може викликати алергію, а також стати причиною підвищеної температури. Причому остерігатися варто не тільки синтетичних тканин, адже багато з них – це тканини нового покоління, вони якраз куди безпечніші. У той час як бавовна невідомого походження цілком може виявитися сильним алергеном.

Викладач: Що з цього приводу може сказати знавець хімії, біології ті фізіології – Демченко Вікторія Григорівна.

Викладач-експерт:…

Викладач: А ще мода може бути не тільки шкідливою, а й дуже дивною.

Відео.

Викладач: Дякую. Отже, продовжимо роботу. Переглянемо презентацію «Дівчата очима юнаків» та  «Хлопці очима дівчат». Чи згодні Ви з опитаними, як Ви вважаєте?

 

 

 

 

 

 

 

 

Викладач: Переходимо до наступного питання. Татуювання. Було проведено опитування учнів нашого училища та отримано такі результати.

 

 

 

 

 

 

 

 

Учень-експерт: Мистецтво прикрашати себе тату можна вважати одним із найдавніших. Історія татуювання налічує 6 тисяч років, вони наносилися ще в Стародавньому Єгипті. Перші зразки тату були знайдені при розкопках єгипетських пірамід. На виявлених там муміях, яким не менше ніж 4 тисячі років, виразно видно татуювання.  

   Натільні знаки у прадавніх людей, наприклад, вказували на приналежність їх володаря до певного племені, роду, а також наділяли володаря магічною силою.

   Татуювалися різні племена Європи й Азії, індіанці Америки, індіанці Індонезії та Полінезії.

   Обличчя – завжди на видноті. Тому саме воно прикрашається в першу чергу. Племена Майорі з Нової Зеландії носять на обличчях маскоподібне татуювання − Моко.  Візерунки служать бойовим розфарбуванням і показником доблесті та суспільного становища їхніх володарів.

   Жінки японських аборигенів Айну татуюванням на обличчі означали свій сімейний стан. За візерунками на губах, щоках і віках можна було визначити, чи заміжня жінка і скільки в неї дітей.

   Проте магія тату використовувалася не лише «дикунами». У арабів талісманами вважалися вибиті на тілі цитати з Корану, британські моряки зображували на своїх спинах величезні розп’яття в надії, що це захистить їх від тілесних покарань.

   Але в деяких випадках татуювання служило і покаранням. У японській провінції Чукудзен як кару за перший злочин розбійникам наносили горизонтальну лінію через лоб, за другий – дугоподібну, а за третій – ще одну.

  Але ось настають 90 – ті роки ХХ ст., і тату стає частиною світової індустрії краси, атрибутом молодіжної моди.

Викладач: А як же татуювання впливає на здоров’я?  Як ви вважаєте?

Учні…

Викладач: Давайте послухаємо думку експерта, викладача біології  та знавця сучасних модних тенденцій – Довгаль Ольгу В’ячеславівну.

Екперт:…

Викладач: Хочу Вам розповісти про найбільш відомих татуйованих людей планети.

РЕКОРДСМЕН ЛАКИ ДАЙМОНД РІЧ. Лаки народився в Новій Зеландії в 1971 році і працював в цирку з п`ятнадцяти років. Перше татуювання йому завдали у віці сімнадцяти років, її робив величезний волохатий байкер, м`яко кажучи, не в найпрестижнішому салоні. Його першою татуюванням була булава, якою він жонглював. Таке татуювання розташувалася у нього на стегні.

Є записи в Книзі рекордів Гіннеса, де повідомляється, що Лаки Даймонд Річ робив собі тату в салонах, розкиданих по різних континентах, містах і країнах. Тематика його татуювань досить різноманітна. Якщо дуже добре постаратися, на його тілі можна знайти навіть лик Христа і розпису древніх тибетських молитов.

ЕРІК СПРЕГ АБО ЛЮДИНА-ЯЩІРКА.

Приблизно 10 років тому Ерік вирішив перетворитися на ящірку.

На той момент йому було трохи більше, ніж 30 років. Перше, що він зробив у наближенні до образу ящірки - це тату всього тіла під луску, що зайняло близько 700 годин або 29 днів безперервної роботи. Після цього він взявся за своє обличчя.

Над кожною бровою він імплантував імплантати, які стали наростами, як у ящірки. Губу він зробив темно-зеленого кольору, а також своєрідно заточив зуби. Пізніше він розрізав мову на дві частини. Йому залишилося тільки зробити хвіст. Але так як справжній йому вживити не можуть, то він утримується від цієї операції.

На даний момент найпопулярнішим татуйованим людиною в світі є людини-скелет або по-іншому Рік Дженест. Його тіло вкрите татуюванням, яка зображує людські скелет. Він став відомим завдяки створеній сторінці на фейсбуці, яка зібрала понад 1500000 передплатників. Завдяки своїм образом він взяв участь в зйомках кліпу Леді Гаги і зіграв у фільмі «47 ронінів».

ДЕНИС АВНЕР

Багатьом він відомий, як людина-кіт.

Денис служив на флоті, але одного разу йому захотілося стати тигром і поступово він почав втілювати свою мрію в реальність. Спочатку він прикрасив своє тіло смужками, як у бажаного тварини. А після імплантував вуса. Але і це йому здалося недостатнім для завершення образу. Денис продовжив йти далі до своєї мрії і вставив ікла, як у тигр, заточив зуби.

Кожен день до смерті він вживав сире м`ясо.

Доля його склалася дуже трагічно. У 2012 році у віці 54 років людина-кіт вчинив самогубство. Причиною такого відходу з життя стала затяжна депресія.

ДЖУЛІЯ ГНАC

Її жага до татуювань прокинулася тоді, коли їй поставили діагноз порфірія. Шкіра дівчини стала дуже чутливою до сонячного світла. Лікувати таке захворювання можна, але в цьому випадку є один побічний ефект і це втрата зору. Поступово на тілі дівчини стали з`являтися опіки пухирі, які залишали після себе величезні шрами. Тоді Джулія Гнас вирішила покрити все своє тіло татуюваннями, щоб закрити ці шрами, які знівечили її тіло. Зараз її тіло вкрите татуюваннями майже на 95%. На її тілі можна знайти персонажів з мультиків, відомих голлівудських кінозірок, а також різні пейзажі.

МАРІЯ ХОСЕ КРІСТЕРНА

Ця дівчина володіє неординарною зовнішністю.

До доленосних днів в її житті на її тілі знаходило всього кілька аматорських татуювань. У першому шлюбі Марія була дуже нещасна. Чоловік її постійно бив, принижував і спровокував передчасні пологи. Все це, як захисна реакція на всі події, які вона пережила призвело до бажання змінювати своє тіло. Зараз Марія мати 4-х дітей. Вона заміжня вдруге. Працює юристом, управляє власним тату-салоном.

ТОМ ЛЕППАРД

У 28 років він закінчував службу в армії і зрозумів, що працювати на благо суспільства він не зможе. Тому, зробивши татуювання на 10000 доларів, він втік від цивілізації і переїхали жити на острів під назвою Скай.

Поступово Том покрив тату практично все тіло. Він був записаний в книзі рекордів Гіннеса, але через деякий час його рекорд був побив вищевказаний Лаки і інші. Зараз йому вже 80 років і раз в тиждень він виїжджає в місто, щоб купити продуктів і забрати свою пенсію. Він так і продовжує жити в невеликому будиночку на своєму острові.

Викладач:  Було проведено опитування учнів та отримано наступні результати.

 

 

 

 

Викладач: Таким же давнім, як татуювання, є мистецтво пірсингу. Зараз проколеним язиком, або пупком нікого не здивуєш. Пірсинг сприймається як один із напрямів боді-арту. Насправді він має тисячолітню історію.

   У Стародавньому Єгипті дочкам фараонів проколювали пупок і вставляли в нього золоті пірси з коштовними каменями.  

   Індійські жінки проколювали крило носа після заміжжя. Деякі індійські чоловіки проколювали собі язик на знак обітниці зберігати мовчання.

   За літописними свідченнями, згадка про проколювання різних частин тіла ( в основному, вух ) належить до правління князя Ігоря ще за часів давньої Русі. У літописі говорилося, що Ігор – величезний лисий велетень, з великою сережкою в мочці. Жіноча мода того часу також припускала носіння сережок, тому як тоді, так і в наш час проколоти собі вуха міг кожен, незалежно від статевої, і соціальної приналежності.

   Тенденції останніх років не можуть не радувати любителів пірсингу. Зараз майже в кожної людини пробито вухо ( можливо навіть не одне, і не один раз ), модно робити пірсинг  пупка, язика, підборіддя і всього чого тільки можна. Обмежень для сучасної людини вже не існує! Зараз пірсинг роблять усі – починаючи від маленьких дітей, яким дбайливі батьки  відразу після народження відкривають шлях у світ моди і стилю, закінчуючи престарілими людьми, які не хочуть відставати від молоді.

Відео.

                   Гра  «Асоціативний кущ «Бути модним» 

     Думаю, що кожен з вас уже  вирішив, що для вас означає бути модним. Зараз ми це перевіримо. Вам потрібно на отриманих листочках написати риси модної та стильної людини.

 

Висновок: Головне, щоб ви зрозуміли: кожен з нас повинен прагнути, щоб у нього все було  прекрасним: і зовнішній вигляд, і душа. І тоді життя ваше буде кришталевим і чистим, як джерельна вода. Хотілось, щоб девізом вашого життя стали слова знаменитої Коко Шанель: «Я не думаю про те, щоб бути модною. Більшу частину свого часу я присвячую тому, щоб бути здоровою».

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Нижборська Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
3 серпня 2018
Переглядів
2342
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку