Виховний захід «Уклонімось низько до землі тим, хто в серці вічно буде жити!»

Про матеріал
Викладено методику проведення відкритого виховного заходу - урок мужності «Уклонімось низько до землі тим, хто в серці вічно буде жити!», спрямованого на виховання у підростаючого покоління шанобливого ставлення до пам’яті полеглих героїв Великої Вітчизняної війни, визволителів рідного міста, до старшого покоління через наочне і образне відтворення подій визволення міста Запоріжжя, виховання патріотизму та любові до Батьківщини.
Перегляд файлу

ЗапорізькА обласнА державнА адміністраціЯ

ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ

ДЕРЖАВНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«ЗАПОРІЗЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ»

 

 

 

 

 

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

відкритого виховного заходу -

урок мужності

«Уклонімось низько до землі тим, хто в серці вічно буде жити!»

 

 

 

м.Запоріжжя

Методична розробка відкритого виховного заходу. Підготувала Сєргєєва О.А. – викладач ДНЗ «Запорізьке вище професійне училище»

 

 

Викладено методику проведення відкритого виховного заходу - урок мужності «Уклонімось низько до землі тим, хто в серці вічно буде жити!», спрямованого на виховання у підростаючого покоління шанобливого ставлення до пам’яті полеглих героїв Великої Вітчизняної війни, визволителів рідного міста, до старшого покоління через наочне і образне відтворення подій визволення міста Запоріжжя, виховання патріотизму та любові до Батьківщини.

 

 

 

 

Для викладачів та майстрів виробничого навчання професійно технічних навчальних закладів.

 

 

 

 

 

 

Розглянуто та схвалено на засіданні методичної комісії (протокол № ___ від ____________ 20____ р.)

 

Голова методичної комісії   ______________    О.А.Кулинич

 

До Дня визволення міста Запоріжжя від німецько – фашистських загарбників.

 

Урок мужності

«Уклонімось низько до землі тим, хто в серці вічно буде жити!»

 

«Вічна слава безсмертю хоробрих, які кличуть на подвиг живих!»

(Іван Нехода)

 

Мета:

Розширення та поглиблення військово-патріотичних уявлень і знань.

Формування патріотично зрілої особистості.

Виховання у підростаючого покоління шанобливого ставлення до пам’яті полеглих героїв Великої Вітчизняної війни, визволителів рідного міста, до старшого покоління через наочне і образне відтворення подій визволення міста Запоріжжя.

Виховання патріотизму та любові до Батьківщини.

 

Задачі:

1) актуалізувати і систематизувати знання учнів щодо визволення міста Запоріжжя від німецько-фашистських загарбників;

2) нагадати історичні відомості про прорив Запорізького плацдарму і форсування Дніпра у жовтні 1943 року;

3). сприяти формуванню громадянської і моральної спрямованості особистості учнів;

4) показати на конкретних прикладах, що джерелом героїзму воїнів - героїв була внутрішня стійкість, сила духу і жага до перемоги.

 

Обладнання: мультимедійна презентація, документальний матеріал «Визволення Запоріжжя» та художні відеоматеріали, звукозапис пісні Р. Гамзатова і Я. Френкеля «Журавлі», звукозапис пісень «Мальви», «Моя Україна», «Небо».

 

Хід уроку.

Слайд 1.

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\IMG_8528.jpg

 

Вступне слово майстра:

 

Шановні, ветерани, трудівники тилу, захисники м.Запоріжжя!

Від імені адміністрації та учнів Запорізького вищого професійного училища вітаємо Вас з великим днем - Днем визволення Запоріжжя !!!

Це свято подарували нам Ви, шановні, дорогі, ветерани!

І ми, від усього серця дякуємо Вам за Вашу мужність, героїзм, самопожертву, за Вашу величезну любов до нашої Батьківщини!

Ціна Перемоги була дуже високою. Мільйони життів, мільйони, були віддані в цій війні.

Більшість воїнів – переможців тієї війни, якої вони не обирали загинули, проливаючи кров, віддаючи своє життя за наші світанки та вечори, посмішки і сльози - за нас.

Ми пам’ятаємо їх... Ми завдячуємо їм…І сьогодні згадаємо саме проходило визволення Запоріжжя й області?

Коментують учні:_____________________

 

Учень 1:

Два роки Запорізька область була окупована фашистськими військами. Перші населені пункти, які межували з Донбасом, радянські війська звільнили 14 вересня 1943 року. 20 вересня звільнено Комишуваху, 22 вересня - Красноармійськ (нині Вільнянськ).

Наприкінці вересня радянські війська вийшли на підступи до Запоріжжя, але далі наступ на місто тимчасово призупинився. Німці не збиралися здавати місто без бою, тому до вирішального штурму необхідно було добре підготуватися.

 

Учень 2:

Запоріжжя займало значне місце у планах німецького командування. Це пояснювалося як промисловим значенням міста, так і його важливим стратегічним розташуванням.

Для оборони Запоріжжя німці створили так званий Запорізький плацдарм, який став частиною системи німецьких оборонних споруд і отримав назву Східного валу.

 

Учень 3:

Першу спробу прорвати німецьку оборону на Запорізькому плацдармі наші війська здійснили вже 1 - 2 жовтня 1943 року.

 

Слайд 2

D:\мама Елена\ма\МАМА ЛЕНА\МАСТЕР ПРОИЗВОДСТВЕННОГО ОБУЧЕНИЯ\№16=2015-2016=КОНТРОЛЕР-КАСИР\АТЕСТАЦІЯ МАЙСТРА\ОСВОБОЖДЕНЕИ ЗАПОРОЖЬЯ\05604554.jpg

Однак фашистам вдалося утримати свої позиції.

Вирішальний наступ радянських військ на Запоріжжя розгорнувся в ніч з 12 на 13 жовтня 1943 року.

Несподівано для німців радянські війська завдали удару силами 8-ї гвардійської армії генерала Василя Чуйкова, й у битві за Запоріжжя настав злам.

 

Учень 4:

У ніч з 13 на 14 жовтня розпочався безпосередній штурм міста силами кількох армій. Пізніше цей досвід використали при штурмі Зеєлівських висот під час взяття Берліна.

Слайд №3

D:\мама Елена\ма\МАМА ЛЕНА\МАСТЕР ПРОИЗВОДСТВЕННОГО ОБУЧЕНИЯ\№16=2015-2016=КОНТРОЛЕР-КАСИР\АТЕСТАЦІЯ МАЙСТРА\ОСВОБОЖДЕНЕИ ЗАПОРОЖЬЯ\osvobojdenie-donbassa-3._137776046943.jpg

 

Після потужної артилерійської підготовки в атаку на ворожі позиції пішли радянські танки з увімкненими фарами. На броні танків розташовувалися десантники.

На світанку 14 жовтня радянські війська вийшли на околиці міста. Окремі підрозділи увірвалися на міські вулиці і вели там бій.

Першими в місто увірвалися танкісти 39-ї танкової бригади і бійці 59-ї гвардійської стрілецької дивізії. Танк лейтенанта Миколи Яценка перший прорвався в місто, екіпаж танка знищив 4 ворожих танки, кілька вогневих точок, понад 100 гітлерівців, захопив міст через річку Мокра Московка.

Важко поранені танкісти до останньої хвилини вели вогонь по гітлерівцям.

За проявлену мужність М. Яценко посмертно було присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

Слайд №4

D:\мама Елена\ма\МАМА ЛЕНА\МАСТЕР ПРОИЗВОДСТВЕННОГО ОБУЧЕНИЯ\№16=2015-2016=КОНТРОЛЕР-КАСИР\АТЕСТАЦІЯ МАЙСТРА\ОСВОБОЖДЕНЕИ ЗАПОРОЖЬЯ\image004.jpg

 

Учень № 1:

В ході боїв за місто противник втратив більше 23000 солдатів і офіцерів, 160 танків і самохідних гармат, 430 гармат і мінометів, багато іншої бойової техніки.

Батьківщина гідно оцінила подвиг радянських військ при визволенні Запоріжжя.

31 частині, які особливо відзначилися в цих боях, була присвоєна почесна назва «Запорізьких». Тисячі воїнів Радянської армії були нагороджені, десятки з них стали Героями Радянського Союзу. Серед них санінструктор В. Гнаровська, командир танкового взводу М. Яценко, командир стрілецького взводу гвардії молодший лейтенант Д. Стефанов, льотчик капітан Г. Несмашний, кулеметник рядовий В. Авраменко.

 

Учень № 2:

14 жовтня радянські війська звільнили лівобережну частину Запоріжжя. Однак Запоріжжя ще довго продовжувало залишатися фронтовим містом.

Розгромлені на лівобережжя німецькі війська закріпилися на правому березі Дніпра та о. Хортиця. Лівобережна частина міста знаходилася під постійним артилерійським обстрілом.

22 жовтня підрозділи Червоної армії форсували Дніпро.

Слайд № 5:

D:\мама Елена\ма\МАМА ЛЕНА\МАСТЕР ПРОИЗВОДСТВЕННОГО ОБУЧЕНИЯ\№16=2015-2016=КОНТРОЛЕР-КАСИР\АТЕСТАЦІЯ МАЙСТРА\ОСВОБОЖДЕНЕИ ЗАПОРОЖЬЯ\1380717051911337486211.jpeg

Перед частинами 12-ї армії було поставлено завдання - взяти в. Хортицю, захопити плацдарм на правому березі північніше міста і перешкодити німцям знищити Дніпрогес.

У ніч з 25 на 26 жовтня 1943 гвардійські стрілецькі дивізії форсували Дніпро біля греблі ГЕС, захопили плацдарм на правому березі.

Тоді ж вдалося врятувати від повного знищення Дніпровську ГЕС.

Слайд № 6:

D:\мама Елена\ма\МАМА ЛЕНА\МАСТЕР ПРОИЗВОДСТВЕННОГО ОБУЧЕНИЯ\№16=2015-2016=КОНТРОЛЕР-КАСИР\АТЕСТАЦІЯ МАЙСТРА\ОСВОБОЖДЕНЕИ ЗАПОРОЖЬЯ\93_2.jpg

Німці підірвали будівлю станції та підготували греблю Дніпрогесу до вибуху. Знищити греблю німцям завадили радянські розвідники і сапери.

Командування фронтом доручило врятувати греблю воїнам двісті третій, 244-ї дивізій, 19-го окремого гвардійського батальйону мінерів. Виконати важливе завдання зголосилися добровольці під командуванням гвардії капітана М. Сошинського. Під прицільним вогнем противника вони змогли знайти і знешкодити провід, який вів до вибухівки.

Слайд № 7:

 

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\Бой_у_плотины_ДнепроГЭСа.jpg

Для увічнення памяті бійців, які загинули в боях за греблю, на могилі Невідомого солдата біля головного входу в гідростанції споруджено памятник.

 

Учень № 3:

Наприкінці листопада 1943 року війська 6-ї армії форсували Дніпро біля села Розумовка, яке знаходилося південніше Запоріжжя.

25 листопада 1943 поблизу села Розумовка закріпилися перші підрозділи армії. Шістдесята гвардійська дивізія і окремі полки ще двох стрілецьких дивізій протягом місяця утримували плацдарм, відбиваючи шалені атаки гітлерівців.

Однак, незважаючи на це, захисники плацдарму не відступили. 43 захисника плацдарму отримали звання Героя Радянського Союзу.

Під загрозою оточення, в ніч з 29 на 30 грудня 1943 німецькі війська відступили з правобережної частини міста.

Запоріжжя було остаточно звільнене. Період окупації завершився.

Викладач:

Мільйони солдат не повернулися з фронтів Великої Вітчизняної війни.

І сьогодні Ми віддаємо дань пам’яті тим, хто на фронтах і в тилу, не шкодуючи життя, завоював цю велику Перемогу!

Документальний матеріал «Визволення Запоріжжя» (відео)

Слайд № 8:

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\P1010802-1024x800.jpg

Вічна память героям, полеглим за свободу і незалежність нашої Батьківщини!

(Метроном. Хвилина мовчання)

Світла пам’ять героям, подвиг їх безсмертний, ми не можемо таке забути, немаємо права…

 

Учень № 4:

Так, багато років минуло з того дня, коли почалася ця страшна війна. Але память про неї, як і раніше, живе в серцях людей. Живе вона і у воєнних піснях.

Пісню «Небо» виконує для Вас Шматок Ліза, учениця групи № 11 за професією: «Декоратор вітрин. Флорист»

 

Учень № 4:

Вірш «Згадаємо!» читає Возовик Вячеслав.

 

Учень № 4:

Дорогі ветерани!

Ми підготували сьогодні для Вас подарунок - це Викладач-клаc, за вашим проханням, який підготувала для Вас Викладач виробничого навчання за професією: «Декоратор вітрин. Флорист» - Гудзь Аліна Юріївна.

(Викладач-клас з виготовлення квітки «Мак»)

 

Учень № 1:

Дорогі ветерани!

У це світле свято бажаємо всім сімейного щастя, родинного затишку, козацького здоровя, невичерпної енергії та світу!

 

Викладач:

Шановні ветерани!

Протягом всієї сьогоднішньої зустрічі ми згадували історію нашого міста, згадували імена людей, які не шкодуючи власного життя, захищали рідну землю. Так було, так є і буде, поки існує світ.

Сьогодні, в це світле свято бажаємо всім сімейного щастя, родинного затишку, козацького здоров’я, невичерпної енергії та світу!

Учень № 1:

А зараз для Вас співає Шматок Ліза. Пісня «Мова єднання»

Учень № 1:

Завершує нашу зустріч тріо: Шматок Ліза - учениця групи № 11 за професією: «Декоратор вітрин. Флорист», Пономаренко Юлія - учениця групи № 16 за професією: «Оператор комп’ютерного набору. Контролер - касир» і Сєргєєва Олена Анатоліївна - Викладач виробничого навчання за професією: «Оператор комп’ютерного набору. Контролер - касир» з піснею «Моя Україна»

 

Викладач:

Шановні ветерани!

Бажаємо, щоб Ви, як - можна довше, жили, щоб були здорові, щасливі.

Щоб у Вашому будинку було тепло, затишно.

Що б поруч з Вами були рідні та близькі люди.

Ми вітаємо Вас зі святом - З Днем визволення Запоріжжя!

Література:

 

  1. Буцько О.В. Запорiзька наступальна операцiя 1943 //Енциклопедія історії України: Т. 3: Е-Й / Редкол.: В.А. Смолій та ін. НАН України. Інститут історії України. — К.: В-во «Наукова думка», 2005. — 672 с.: іл.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Фото звіт

Урок мужності

«Уклонімось низько до землі тим, хто в серці вічно буде жити!»

 

 

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\новый коллаж=2.jpg

 

Місце проведення: ДНЗ «ЗВПУ», каб. №101-А

 

Викладач: Сєргєєва Олена Анатоліївна

doc
Додано
26 квітня 2019
Переглядів
926
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку