Виховний захід " Вечір пам'яті Володимира Івасюка"

Про матеріал
У роботі широко представлено життєвий шлях композитора. У сценарії використано найпопулярніші пісні Івасюка.
Перегляд файлу

Сценарій вечора-концерту памяті  Володимира Івасюка

«Пісня буде поміж нас»

 

(Звучить мелодія пісні «Червона рута»)

Вед.1  Він мав у серці скрипку чарівну —
           Її відлуння буде поміж нами,
           Хоч перейшла у повінь весняну
          Душа його, заквітчана піснями

 

 Вед.2 Він мав у серці скрипку чарівну.
          Злетіли в небо звуки, наче птиці,
          І розвидняли сіру далину,
          Настояні на пахощах живиці.

 

Вед.3 Він мав у серці те, що не згаса,
          Що дух людський здійма на верхогір’я.
          Врятує світ пісень його краса,
          Що світиться нев’янучим сузір’ям.

 

Вед.1. Добрий вечір, дорогі друзі! Ми всі раді вітати вас на творчому вечорі памяті видатного українського композитора-пісняра, вірного сина  України Володимира Івасюка.

Вед.2 . То ж хто він був, Володимир Михайлович Івасюк? Творча людина, музикант, великий патріот чи свідомий бунтар? Народився Володя у містечку Кіцмань Чернівецької області, у родині вчителів.
Вже у 3 роки проявив величезну увагу до скрипки. Після 6-го класу вступає на навчання у Київську музичну школу для обдарованих дітей імені Миколи Лисенка. Із спогадів композитора Олександра Злотника.

(із-за куліс) Ми з Володимиром Івасюком разом навчалися впродовж восьмого класу спеціальної Київської школи ім. Миколи Лисенка. Він навчався гри на альті а я- на баяні. У гуртожитку наші ліжка були поряд. До речі, ми зійшлися у мовному питанні. Бо кияни, як правило, спілкувалися російською, а ми двоє хлопців із провінції – українською. Може, тому швидко потоваришували, один одному довіряли свої мрії. У ті часи Володиним кумиром був Арнольд Шварцененггер, він, навіть, приєднався до культуристів і ходив у спортивний зал. Щоправда, це трохи шкодило грі на альті, адже  мязи доводилось приводити у порядок години півтори…А ще ми обидва захоплювалися новими музичними течіями, слухали джаз, пісні «Бітлз». У підліткові роки ні я, ні Володя музики не писали. І ніхто не міг передбачити, що цей хлопчик, якого чомусь недолюблював учитель алгебри, стане таким популярним композитором…

Вед. 3. В У 1965 році Івасюк створює у своїй школі ВІА «Буковинка» і пише для нього свої перші пісні. Він- претендент на золоту медаль, до нього звертаються з проханням написати музику і тексти пісень, бо «Буковинка» приймає участь у багатьох конкурсах художньої самодіяльності і привертає до себе увагу.

Вед. 1. І саме тоді в житті Володі Івасюка трапляється безглузда випадковість, яка невдовзі породить стільки життєвих труднощів та душевного болю. Під час прогулянки парком, хтось із хлопців вирішив закинути картуз на гіпсовий бюст Леніна, що й було зроблено. Усвідомивши крамольність такого вчинку, друзі беруться знімати картуза. Але хто знав, що бюст не закріплений? У ході операції «вождь» падає, а хлопці потрапляють у міліцію на 15 діб. Відкривається кримінальна справа Володимира Івасюка. Постає питання про виключення з комсомолу, вигнання зі школи, і позбавлення атестату.

Вед. 2. Батьки зробили все, що могли. Володя отримав атестат, а згодом юнак блискуче здає екзамени в медінститут, радості немає меж, але хтось повідомляє, що на нього є карна справа і його виключають із навчального закладу.

Вед.  3. Володя витримує цей удар і продовжує боротьбу за майбутнє. Він іде працювати слюсарем на завод «Легмаш», там йому, як музиканту, доручають створити хор. Він продовжує писати нові пісні, але під псевдонімом «Весняний». І у конкурсі до 50-річчя Жовтня пісні «Відлітали журавлі» та «Колискова для Оксанки» отримують І премію.

(Пісня «Відлітали журавлі»).

Вед. 1. Через рік за рекомендацією «Легмашу» Володимир Івасюк вступає до Чернівецького медінституту. Чому саме медичний Вуз? На цьому наполягав батько Володі, який вважав, що зайвих знань не буває, і не помилився, бо лікарська наука давалася синові легко.

Вед. 2. І взагалі, про все найважливіше, найцікавіше, Володя дізнавався від тата, який сам був дуже  цікавою людиною, педагогом від Бога, поетом. І перші дитячі музичні твори хлопця були саме на вірші батька. Батько і син любили, поважали і цінували один одного.

Вед.3 . Навчаючись у Чернівецькому медінституті, Івасюк продовжує писати музику і грати в оркестрі народних інструментів «Трембіта» та камерному оркестрі інституту. З’являються пісні шлягери «Червона рута», «Водограй», «Мальви», «Два перстені», «Я піду в далекі гори».

Вед. 1. У 1968 р. в популярній передачі українського телебачення «Камертон доброго настрою» Івасюк разом із ансамблем «Карпати» виконує пісню «Я піду в далекі гори»

(Пісня «Я піду в далекі гори») чоловічий ансамбль

(Пісня «Нестримна течія»)

Вед. 2  У 1971 році у Карпатах був знятий фільм «Червона рута», в якому брали участь Софія Ротару, Василь Зінкевич, Назарій Яремчук, ансамблі «Смерічка», «Росинка». Це був перший український музичний фільм, в ньому звучить багато пісень Івасюка.

Вед. 3. У 1974 році виходить платівка – гігант під назвою «Пісні Івасюка співає Софія Ротару». Це дуже окриляло молодого композитора, адже Софію Ротару вже знали і любили, як найкращу виконавицю молдавських народних пісень.

Вед. 1. Зараз до вашої уваги пісня із репертуару Ротару, яку Володя Івасюк написав на узбережжі Чорного моря, прямо на слух , не маючи поряд музичного інструменту. Вона називається «Два перстені».

(Пісня «Два перстені»)

Вед. 2. Володимир Івасюк мав великий хист до малювання. І якби не музика, швидше б за все, малярство посіло б важливе місце у його житті. У музеї Івасюка сьогодні зберігаються портрети батька і молодшої сестрички, дружні шаржі та карикатури, написані його рукою.

Вед. 3. Дуже сподобалась Володі ілюстрація художника Івана Родомського до його пісні «Дві скрипки»: гілка, яка стає листям, а корені ідуть в землю – «одна сміється, а плаче друга».

(Пісня «Балада  про дві скрипки»)

Вед. 1. Офіційний музичний Київ одразу поставився до Івасюка не дуже приязно. Коли у жовтні 1970 року до Чернівців приїхало журі, очолюване композитором Буєвським, аби прослухати ВІА «Смерічка», який брав участь у республіканському конкурсі аматорських колективів, голова журі про пісню «Червона рута» сказав, що це – «мильні бульбашки на новорічній ялинці».

Вед. 2.  Але пісні попри все, звучать, і не лише в Україні. Їх беруть до свого репертуару ансамбль «Песняри» (Білорусія), «Орера» (Грузія), Едіта Пьєха виконує «Водограй».

Вед. 3. Пісня «Мальви» вперше прозвучала у виконанні Софії Ротару. Їй акомпонував естрадно – симфонічний оркестр під керівництвом Юрія Силантєєва. Безперечно, то був величезний успіх!

(Пісня «Мальви»)

Вед. 1. З 1972 року починається Львівський період у житті Володі: він переїжджає із Чернівців до Львова, де стає студентом підготовчого композиторського факультету консерваторії та одночасно закінчує четвертий курс Львівського медичного інституту, куди переводиться з Чернівецького. Розширюється коло мистецьких знайомств. І праця, невтомна, творча праця…

Вед. 2. Незабаром відбувається ще одна щаслива подія – його пісню «Водограй» Софія Ротару виконує на фестивалі естрадної пісні «Сопот - 74», де стає лауреатом. Це вперше на міжнародному конкурсі звучить українська пісня.

(Пісня «Водограй»)

Вед. 3. Про Володю багато пише польська преса, з’являються переклади його пісень. Із спогадів поета – пісняра Юрія Рибчинського.

(із-за куліс) Ні зовні, ні внутрішньо він ніколи не відокремлював себе, що було дивно для хлопчиська, на котрого раптом звалилася така слава. Йому ж у пору І всесоюзного, в згодом і міжнародного успіху було трохи більш, як двадцять, а в такі роки слава – найтяжче випробування. Він не дав їй  можливості повести молодого композитора на шлях легкого хліба, кожна його нова пісня була несхожою на попередню. Саме тому він був унікальний!

(Пісня «Пісня буде поміж нас»)

 (Пісня «Тільки раз цвіте любов»)

 

Вед. 1. У 1975 році Івасюк пише музику до спектаклю за романом О. Гончара «Прапороносці» і здобуває диплом І ступеня, однак, коли справа торкнулася висунення кандидатури на присудження Шевченківської премії за спектакль, якийсь чиновник викреслив його прізвище. А потім згоріли декорації до вистави…

Вед. 2. Та невдовзі створюється новий музичний фільм «Пісня буде поміж нас», повністю складений із пісень Івасюка. Володя проводить дуже багато часу на зйомках, тому пропускає 18 пар занять. Це і стає причиною виключення його із консерваторії. Про цю прикрість він не говорив нікому, навіть батькам. Згодом ціною великих зусиль йому вдається поновитися на навчання.

Вед. 3. У 1978 році виходить ще одна платівка – гігант із його піснями, йому пропонують стати членом Комуністичної партії, але він відмовляється.

Вед. 1. У нього безліч інтерв’ю, про нього пише преса, пісні звучать на радіо, але офіційний музичний світ ще й досі не сприймає його як композитора.

Вед. 2. Володимир Івасюк живе у чотирьох вимірах – Композитор, Поет, Художник, Людина. На тлі Радянської консервативної естради його поява стає справжнім вибухом – нові ритми, нова гармонія. Йому є чим пишатися – у молодому віці стати таким популярним.

Вед. 3. Важко витримати славу, але Володя завжди був надзвичайно скромним і тактовним у спілкуванні. Лише творчість і важка щоденна праця, бо він знав, з якого він коріння, завжди стояв на позиції, що не обов’язково вирушати світ за очі в пошуках чогось нового і оригінального, а краще пам’ятати про свої першоджерела, і головне, бути гідним тих джерел.

(Пісня  «Відлуння твоїх кроків»)

Вед. 1. На початку квітня 1974 року Івасюка запрошують у члени журі республіканського конкурсу артистів естради, а 24 квітня після телефонного дзвінка він, взявши портфеля із нотами, виходить із дому і більше не повертається. 18 травня його скалічене, повішене тіло випадково знаходять у Брюховецькому лісі піді Львовом. Батьків допустили до тіла сина лише після телеграми Брежнєва, а на кладовищі труну взагалі не дозволили відкрити.

Вед. 2. 22 травня – похорони на Личаківському цвинтарі вилилися в акцію протесту проти влади. Друзі несли труну на руках через усе місто, у Львові не залишилося жодної квітки, всі квіти понесли Володі. Примчали Зінкевич, Яремчук,  Рибчинський. Софія Ротару прислала великий букет білих троянд, так як сама не змогла приїхати, бо була на гастролях за межами України. Щоб не викликати масових заворушень, владою в цей день були призначені по всіх вузах і підприємствах комсомольські збори з обов’язковою явкою.

Вед. 3. Тих друзів, що говорили останні слова прощання над тілом Івасюка невдовзі було звільнено з роботи, знято з посад. У повітрі висіло як смог, що це – замовне вбивство.

Вед. 1. Напевно, Володимира теж «вербували», намагаючись зробити московським бардом, який би мав оспівувати комунізм і московську систему. Аби знищити націю, мало голодомору, треба нищити культуру: палити бібліотеки, заборонити народні традиції, релігію, відсторонити дітей від спадщини, вбити пісню. І його таки вбили…

Вед. 2. І це тоді, коли англійці ширили по світу пісні своїх легендарних «Бітлз», у нас – накидали зашморг на пісні Івасюка тільки тому, що їх співали українською. Вражають слова Ліни Костенко: «Слава - це прекрасна жінка, що на могилу квіти принесе».

(Пісня «Сизокрилий птах»)

Вед. 3. У доробку композитора – перемога на всесоюзному конкурсі у Москві, диплом ІІ ступеня за «Сюїту – варіацію для камерного оркестру», «Балада про Віктора Хара», дві опери, багато інструментальної музики і більше 100 пісень.

(Пісня «У долі своя весна»)

Вед. 1. У Володимира Івасюка  є багато пісень про кохання. Але створити сім’ю він так і не встиг. Звичайно, були якісь захоплення, але отої єдиної він так і не зустрів. З великою теплотою ставився до Софії Ротару, Тетяни Жукової, Олени Кузнєцової, але то були лише творчі стосунки.

Вед. 2. У своїх музичних творах Івасюк  користувався складними прийомами, був дуже вимогливий до аранжування, багато використовував  національних мотивів. Його твори – це класика, і мабуть через те, їх беруть до репертуару серйозні виконавці. Та і він дуже серйозно ставився до того, де звучать його пісні, його слова: «Я не хочу, щоб мої пісні співали по кабаках» говорять про те, що Володимир Івасюк не гнався за дешевою славою. Першочерговими музами для нього назавжди стали музика, поезія, природа рідного краю, Карпати, гордий Черемош.

 (Пісня «Я твоє крило»)

(Танець «Дівочі мрії»)  хореографічний колектив «Перлина»

Вед. 3. На десятки років на творчість Володимира Івасюка було накладено заборону. Пам’ятник на могилі дозволили встановити лише через 10 років, а до того був дозвіл тільки покласти камінь із надписом, без фотографії.

Вед. 1. І лише у 1989 році зусиллями музичної еліти України було за початковано фестиваль «Червона рута». Багато відомих українських виконавців і артистів стали його лауреатами, серед них і автор – виконавець своїх пісень Олександр Надточій.

(Пісня «Жовтий лист»)

(Пісня «Вільний вітер»)

Вед. 2. 2 березня 1994 року Володимиру Івасюку посмертно присуджують Державну премію України імені Тараса Шевченка. У 1998 році у Львівському театрі опери та балету проводиться концерт «Володимир Івасюк. Повернення».

(Пісня «Кленовий вогонь»)

Вед. 3. 4 березня 1999 року у Чернівцях відкривають меморіальний музей Івасюка. У 2001 році – посмертна нагорода премія «Жар - птиця» «За внесок у розвиток музичної культури ХХ століття».

Вед. 1. 2003 рік – вихід компакт – диску «Наш Івасюк» у виконанні Тараса Чубая та гурту «Плач Єремії».  Володимиру Івасюку було присвоєно звання «Герой України».

Вед. 2. Ми можемо нагороджувати його посмертно,  виховувати нові покоління на його піснях і не можемо лише здійснити найбажаніше – повернути його до життя.

( Звучить вірш про Івасюка)

  В терновому вінку мелодій

  Навіщо йдеш у небеса?

  На кого кидаєш, на кого,

  Весняний наш пісенний сад?

  Заплаче мати в дикій тузі

  І сивим левом стане Львів.

  На кого кидаєш ти друзів і ворогів?

  Пішов у синє небо він

  Мій брат по долі і по крові.

  І стогне звір, сумує звір

  В душі і в музиці й у слові

  Без тебе не квітує квітень,

  Без тебе – літо, мов зима.

  Скажи мені, на тому світі

  Є Україна чи нема?

  Чи справді там, за небокраєм,

  Не знають наших кривд і мук?

  Чи й там так ангели співають,

  Як ми в часи тяжких  розлук?

  Ти був шаленим і відвертим,

  З блакиттю чистою в очах.

  Без тебе всі роялі мертві,

  Без тебе всі скрипки мовчать…

  Як важко, брате мій, без тебе

  Вкраїнську пісню колисать.

  Не зорі падають із неба,

  Зірки ідуть у небеса.

Вед. 3. Він так мало прожив. Лише 30. Трагічна смерть, інсценізована під самогубство. Після нього пішли із життя його найкращі друзі – режисер і актор Іван Миколайчук, співак Назарій Яремчук.

Вед. 1. Композитор Степан  Гіга написав пісню «Яворина». Вона як пісенний заповіт цих талановитих синів України для кожного із нас.

(Пісня «Яворина» звучить  у грамзапису)

Вед.2. Коли ми чуємо слова «червона рута», коли знову лунає ім.,я Володимира Івасюка, нам здається, що він живий приходить до нас у вічно невмирущій пісні.

(Звучить пісня «Червона рута») на екрані збоку йде відео)

(звучить мінусовка «Червоної рути» )

Вед. 2.Дорогі друзі, іще раз оплесками привітаємо всіх, хто сьогодні подарував нам можливість ще раз доторкнутися безсмертних пісень Володимира Івасюка .

Автор ідеї і постановник концерту – Надія Демченкова.

 

 

doc
Пов’язані теми
Мистецтво, Сценарії
Додано
26 квітня 2020
Переглядів
1151
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку