ВИХОВНИЙ ЗАХІД
для початкових класів “ВЕСЕЛИЙ ГАРБУЗ”
МЕТА:спонукати дітей до детального сенсорного аналізу зовнішнього вигляду гарбуза; дослідити, що у гарбуза всередині.
ЗАВДАННЯ:збагатити та закріпити знання дітей про гарбуз як овоч. Ознайомити з історією виникнення гарбуза, дати уявлення про можливості застосування гарбуза.
ФОРМА ПРОВЕДЕННЯ:Дистанційно.
ОБЛАДНАННЯ:ноутбук,телефон або фотоапарат.
ХІД ЗАХОДУ:
Добрий день,діти!Сьогодні ми з вами проведемо виховний захід під назвою “Веселий гарбуз”
ВЧИТЕЛЬ:Нині осінь нас чарує,
Неповторна, чарівна,
Різні барви нам дарує
І дивує нас вона.
Королева Осінь
Всіх до столу просить.
Всіх без винятку частує
Й для Зими запас готує.
РОЗПОВІДЬ ВЧИТЕЛЯ:Недаремно гарбуз називають королем осені. Це один з тих овочів, які приносять організму велику користь. Він - дієтичний, тому споживати його можна навіть найменшим діткам, яким вже почали вводити прикорм. Передусім гарбуз цінується завдяки своєму багатому вітамінному складу.Цей овоч родом з Північної Америки. А назву свою він отримав від грецького "Pepõn" - велика диня. Ще до прибуття перших переселенців, гарбуз була одним з основних продуктів на столі індіанців. Вони смажили гарбузове смуги на вогнищах протягом всієї зими.
М'якоть гарбуза смажили, пекли, випалювали і сушили. Гарбузове насіння їли, а з сушеної гарбуза робили борошно.
Гарбуз – це яскравий і смачний осінній овоч. Його легко вирощувати і зручно зберігати.Гарбуз можна запекти, зварити або протушкувати. З нього можна готувати супи та каші, оладки і салати, тістечка і навіть цукерки. Причому будь-яка страва з гарбуза буде не тільки смачною, але і надзвичайно корисною.Ні в якому разі не можна забувати, що гарбуз є джерелом такого неймовірно корисного для здоров’я продукту, як гарбузове насіння.З гарбуза можна навіть готувати смачні і корисні солодощі: варення, цукерки, мармелад.Ну ,що ж ,діти,давайте познайомимся з Гарбузом.
(Виступ ГАРБУЗА)
ГАРБУЗ:Я — гарбуз, я радість ваша,
бо насіннячко смачне!
А яка із мене каша!
Словом, люблять всі мене.
Часу дарма не марнуйте,
Краще кашу покуштуйте!
Знає, навіть, це й дитина,
Що я й лікарська рослина!
1 учень:
А в гарбузовій каші –
Сила й слава ваша.
Хто цю кашу споживає,
До ста років доживає.
2 учень:
Трипудовий гарбуз
На городі
Загруз.
А на цей гарбуз
Сів з дітьми
Чорногуз.
Каже він до діток:
— Сіли ми
На горбок.—
І не зна чорногуз,
Що він сів
На гарбуз.
3 учень:На город заліз гарбуз, у землі засів, загруз.
Налетіла враз гроза й намочила гарбуза.
Зморщив лоба той гарбуз:
«Ох, забув узять картуз...»
4 учень:Ця рослина жовтопуза
Називається ГАРБУЗОМ.
З нього мати зварить кашу
На усю сімейку нашу.
Гарбуз:Не сваріться, любі, годі!
Я найстарший на городі!
Я — великий і бокастий,
Жовтогрудий і смугастий.
Я — чудовий дар осінній,
З гарним та смачним насінням.
Хто їсть кашу гарбузову,
Буде сильним і здоровим.
ВЧИТЕЛЬ:Ну,а тепер ,дітки відгадайте загадки.
На городі виріс дужий,
Круглий, жовтий і байдужий
До червоних помідорів,
До капусти і квасолі.
Хто цей гордий карапуз?
Здогадалися?…
***
Проти сонця, де тепленько,
Там свинкини лежать гладенькі:
А як тільки осінь прийде,
Зразу з хати баба вийде,
Одрубає , де хвости,
Киличе діда, щоб нести.
***
Ріс я на баштані,
Мав зелені штані,
У тік із двору,
Ліг у комору.
Я свиней боюсь,
А звуть мене …
ВЧИТЕЛЬ:Давайте дізнаємось про цікаві факти про гарбуз, яких ви раніше не знали
1. Гарбуз настільки невибагливий у догляді, що його можна вирощувати в будь-якій точці світу, крім Антарктики.
2. Гарбузові квіти можна їсти. Існує безліч рецептів фарширування гарбузових квітів та приготування їх у клярі.
3. Найменший гарбуз може важити менше кілограма, а найбільший сягати 250 кілограмів.
4. Індіанці колись смажили скибочки гарбуза на багатті, а зі смужок в’яленого гарбуза робили килимки.
5. Гарбузи низькокалорійні і багаті клітковиною. Якщо ви на дієті, то гарбуз – ідеальний продукт для вашого раціону, оскільки його м’якоть, до того ж, багата на вітаміни А і В, білок, залізо і калій.
6. Користь гарбуза для людини полягає у високому вмісті вітамів А і Е, які допомагають зберегти молодість. Тож достатньо регулярно вживати в їжу гарбуз, щоб уникнути передчасних ознак старіння.
7. М’якоть гарбуза прикладають для полегшення болю при опіках, а насіння використовують як протиглистний засіб. До речі, поживна цінність насіння гарбуза зростає з його старінням. В давнину вважали, що сік гарбуза – найкращий засіб від веснянок і укусів змії.
8. Цікавий факт, що гарбуз – чемпіон серед овочів за вмістом заліза, тому його сміливо можна вживати тим, хто страждає на анемію.
ГАРБУЗ:Діти,сьогодні в дізналися про мене багато цікавого.Отже,завдання для вас - зробити ЧУДОВЕ ФОТО З ГАРБУЗОМ!
ВЧИТЕЛЬ І ГАРБУЗ: До зустрічі,гарного,мирного дня!