Виховний захід-вікторина до Дня Соборності України

Про матеріал
Методична розробка. Віктори́на — вид гри, що полягає у відповідях на усні чи письмові запитання з різних галузей знань. Виховна цінність вікторини полягає в тому, що вона розвиває винахідливість і активність студентів, розширює їх світогляд, сприяє розумовому вихованню, розвитку пізнавальних інтересів і творчих здібностей, кмітливості, допомагає виявляти знання у тій чи іншій галузі науки, техніки, мистецтва, збільшує емоційний тонус, сприяє кращому засвоєнню змістової інформації вікторин. Виховний захід (вікторина) має закріпити у студентів розуміння своєї ідентичності, важливості національного єднання. Це об’єднання стало важливим для нашого народу, адже заклало основи нашої ідентичності. А саме поняття “соборність” означає єдність у рамках однієї держави. Завдання проведення виховного заходу: донести головний меседж – Україна єдина. Навіть коли відбувається повномасштабна війна, спричинена вторгненням рф на нашу землю, зараз у ЗСУ нас захищають військові з різних куточків України, що ще раз демонструє важливість єдності українців. Мета: поглибити знання студентів про Україну, про історію виникнення та відзначення свята; розвивати культуру мовлення, ерудицію, любов до слова; розвивати полікультурну, соціальну компетентності студентів; виховувати повагу до Батьківщини та її захисників; активізація громадянської позиції з метою розвитку перспективного бачення себе, історії України, держави.
Перегляд файлу

 


Міністерство освіти і науки України

 

Відокремлений структурний підрозділ

«Київський фаховий коледж міського господарства

Таврійського національного університету

імені В. І. Вернадського»

 

 

Методична розробка

інтелектуально-комунікативного

тематичного виховного заходу-вікторини,

приуроченого до

Дня Соборності України

 

 

Розробники:

Дехтярчук В.В.,

викладач  української мови

та літератури,

спеціаліст вищої категорії;

Сагайдак І.С., к.т.н., доцент,

спеціаліст вищої категорії

 

 

 

 

Київ – 2023

 

ЗМІСТ

 

Передмова …………………………………………………………….

3

 

 

1. Актуальність, мета, завдання виховного заходу …………….......

6

 

 

2-3. Етапи проведення .............................. ……………………………

7

 

 

4. Підведення підсумків. Фото. ………………………………............

15

 

 

Список використаних джерел ………………………………………

15

 

 

ПЕРЕДМОВА

 

22 січня Україна відзначає День соборності. Цього дня у 1919 році на Софійській площі у Києві був проголошений Акт злуки Української Народної Республіки (УНР) й Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР).

День соборності дістав офіційний статус свята лише у 1999 році відповідно до указу президента Леоніда Кучми. Його встановили 21 січня 1999 року за указом Президента України на честь того, що 1919 року проголосили Акт возз'єднання УНР та ЗУНР до єдиної держави. 22 січня 1919 року підписали договір Акт «Злуки», який оприлюднили на Софійській площі у Києві. Хоча він виявився декларативним, але сама ідея соборності жила. І у 1990-х на початку, коли відбувався рух за відродження незалежності України, ця ідея знову стала розвиватися.

У 2011 році тодішній президент Віктор Янукович поєднав свято із Днем Свободи, який, починаючи із 2005 року, відзначався 22 листопада, під назвою "День Соборності і Свободи України". Однак вже у 2014 році п’ятий президент Петро Порошенко відновив попередню назву свята.

Український народ, який через історичні обставини опинився розділений на територіях кількох країн, прагнув до незалежності та об’єднання, особливо активізувавшись під час "Весни народів" 1848—1849 років. Одним із центрів такого об’єднання стала Галичина. Зокрема, Головна Руська Рада, перша українська політична організація Галичини, у своєму маніфесті від 10 травня 1848 року заявила про єдність 15-мільйонного українського народу, а також його земель, розділених Російською та Австрійською імперіями, й підтримала національні права інших поневолених народів. Попри це українці отримали реальну можливість здобути незалежність лише десятки років потому — під час Першої світової війни 1914-1918 років та революції у Російській імперії.

7 листопада 1917 року у Києві III Універсалом Української Центральної ради після повалення Тимчасового уряду була проголошена Українська Народна Республіка. Вже у січні 1918-го IV Універсалом була проголошена державна самостійність Української Народної Республіки.

18 жовтня 1918 року у Львові сформувалася Українська Національна Рада на чолі з Євгеном Петрушевичем. Рада взяла у руки владу в західноукраїнських землях та проголосила, що Східна Галичина, Північна Буковина та Закарпаття, які "уконституйовуються як Українська держава".

Українська Національна Рада заявила про намір творити національну державність та об’єднати українців у соборній державі. Відтак ідея соборності українських земель набула державного статусу.

1 грудня 1918 року ініціатори об'єднавчого руху – Українська Національна рада та Директорія УНР – уклали у Фастові Предвступний договір про наміри об'єднати населення і території обох утворень в одній державі.

"Правительства обох Республік уважають себе посполу зобов’язаними цю державну злуку можливо в найкоротшім часі перевести в діло так, щоби в можливо найкоротшім часі обі держави утворили справді одну неподільну державну одиницю", — зазначалося у тексті документу.

3 січня 1919 року у Станіславі було ухвалено рішення про злуку ЗУНР та УНР.

"Українська Національна Рада, виконуючи право самовизначення Українського Народу, проголошує торжественно з’єднання з нинішним днєм Західно-Української Народної Республіки з Українською Народною Республікою в одну одноцільну, суверенну Народню Республіку", — йшлося у тексті рішення.

Відтак УНРада сформувала повноважну делегацію до Києва, яка отримала завдання завершити оформлення об'єднання двох держав. За словами президента Ради Євгена Петрушевича, обидві сторони одностайно прагнули об’єднатися в єдину країну.

22 січня 1919 року, в першу річницю проголошення IV Універсалу, у Києві відбулася остаточна процедура оформлення соборності. Відтак 22 січня згадують й про прийняття IV Універсалу Української Центральної ради у 1918-му.

Проголошення Акту злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки на Софійській площі у Києві 22 січня 1919 року. 

 Попри те, що в реаліях буремних подій на тлі громадянської війни в Росії молодій українській державі не вдалося встояти, Акт Злуки 1919 року мав величезне значення для історичної пам'яті українського народу. Завдяки йому Україна інтерпретувалася в українській суспільно-політичній думці лише як соборна держава.

У радянські роки про подію 22 січня 1919 року публічно не згадувалося, однак у пам'яті народу вона залишалася живою. У 1990 році на честь Акту Злуки Народний рух України організував живий ланцюг від Львова до Києва, який став однією з перших масштабних антирадянських українських акцій, що поклали кінець СРСР та дозволили Україні здобути справжню незалежність. Тому щороку цього дня у Києві та інших містах люди будують живі ланцюги, як символ об'єднання країни.

 

Віктори́на — вид гри, що полягає у відповідях на усні чи письмові запитання з різних галузей знань.

Ігри в основному відрізняються правилами, що визначають черговість ходу, тип і складність питання, порядок визначення переможців, а також винагороду за правильну відповідь.

Походження слова

Слово «вікторина» з'явилося у 1920-х роках. Його придумав відомий радянський журналіст і письменник Михайло Кольцов як назву газетної збірки, що включала у себе різні питання й, шаради, ребуси теща. Готував цей розважальний розділ якийсь Віктор, співробітник газети. Від цього Віктора і відбулася «вікторина».

Згодом знайшли зв'язок цього слова зі             словом «перемога». Віктор  лат. Victoria. Цим словом стали позначати все, що має питання і відповіді.

Що таке вікторини? Про поняття "вікторина", здається, знає кожен. Гру в питання-відповідь застосовують в шкільній програмі як методику розширення знань в ігровій формі, що розпалює інтерес, а також використовують на дозвіллі дорослі люди. На сьогоднішній день також існує чимало способів привернути увагу дитини до навчання - цьому відмінно сприяють вікторини для дітей та молоді. Гра-вікторина в першу чергу цінна тим, що сприяє розширенню кругозору, а також дозволяє визначити і виявити знання. Вікторини сприяють закріпленню глибоких знань на тривалий термін.

Виховна цінність вікторини полягає в тому, що вона розвиває винахідливість і активність студентів, розширює їх світогляд, сприяє розумовому вихованню, розвитку пізнавальних інтересів і творчих здібностей, кмітливості, допомагає виявляти знання у тій чи іншій галузі науки, техніки, мистецтва, збільшує емоційний тонус, сприяє кращому засвоєнню змістової інформації вікторин.

 

Успіх у вікторині залежить від вдало складених питань і ступеня активності студентів. Питання можуть ставитися усно і письмово. Питання, які складають у письмовій формі, яскраво оформлюють на великому аркуші паперу, ілюструють малюнками. Інтерес до таких питань підвищується, коли самі учасники вікторини не тільки беруть участь в оформленні, а й складанні питань, коли питання пробуджують творче мислення.

 

Обов’язкова вимога для відбору питань — чітке та зрозуміле формулювання їх змісту. Ступінь складності, кількість питань залежить від віку учасників, їх підготовленості та розумових здібностей.

Проведення вікторини

Перед початком один із членів журі ознайомлює  присутніх з виробленими правилами вікторини. Якщо вікторина ведеться усно, то допускаються обговорення деяких питань, що дає студентам можливість обмінятися своїми думками. Якщо учасники не можуть відповісти на задане питання, необхідна тактовна допомога викладача. Коли вікторина проводиться в письмовій формі. відповіді опускають в урну чи здають членам журі. Через визначений термін часу прийом відповідей припиняється. Журі перевіряє відповіді і встановлює переможця чи переможців. Наприкінці підсумовують результати, звертаючи увагу на особливо вдалі та достатньо повні відповіді, а також вказують на труднощі у підготовці, недоліки у проведенні вікторини та шляхи  усунення проблем в майбутньому.

 

1. АКТУАЛЬНІСТЬ, МЕТА, ЗАВДАННЯ ВИХОВНОГО ЗАХОДУ

 

Актуальність: виховний захід (вікторина), присвячений Дню Соборності України, має закріпити у студентів розуміння своєї ідентичності, важливості національного єднання. Це об’єднання стало важливим для нашого народу, адже заклало основи нашої ідентичності. А саме поняття “соборність” означає єдність у рамках однієї держави.

Соборність – це ключовий аспект усвідомлення українцями заходу України та Наддніпрянщини того, що вони мають спільну ідентичність, мову, культуру, історію та політичні традиції. “Тоді наш народ зрозумів, що не зважаючи на те, під контролем яких держав ми перебуваємо та на яких територіях, ми є один народ – українці” (Василь Дяків).

День Соборності дає розуміння і державотворчої традиції України. Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина й Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснилися віковічні мрії, якими жили й за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка”, – йдеться в Універсалі Директорії УНР від 22 січня 1919 року.

Завдання проведення виховного заходу: донести головний меседж – Україна єдина. Навіть коли відбувається повномасштабна війна, спричинена вторгненням рф на нашу землю, зараз у ЗСУ нас захищають військові з різних куточків України, що ще раз демонструє важливість єдності українців. І навіть попри те, що деякі території України зараз тимчасово окуповані, вони належать Україні.

Мета: поглибити знання студентів про Україну, про історію виникнення та відзначення свята; розвивати культуру мовлення, ерудицію, любов до слова; розвивати полікультурну, соціальну компетентності студентів;  виховувати повагу до Батьківщини та її захисників; активізація громадянської позиції з метою розвитку перспективного бачення себе, історії України, держави. 

 

 

 

 

2. ОРГАНІЗАЦІЙНА ЧАСТИНА

 

Вступне слово викладача. Щороку, 22 січня, українці святкують День Соборності. Ця дата символізує день об’єднання Української народної республіки та Західно-Української народної республіки в єдину державу. Акт злуки відбувся у 1919 році. З метою патріотичного виховання студентів та розвитку їхньої історичної обізнаності вам пропонується прийняти участь у цікавій вікторині.

Умови проведення вікторини:

  • з числа учасників формується дві команди;
  • кожна команда обирає собі назву;
  • попередньо, команди мають створити віртуальні кімнати, в яких вони будуть спілкуватися, обговорювати відповіді;
  • після кожного блоку питань підраховуються бали, які потім підсумовуються.

Форма проведення: виховний онлайн-захід-вікторина.

 

 

3. ВІКТОРИНА

 

Викладач. І конкурс нашої вікторини називається «Один за всіх і всі за одного». Умови виконання завдань представлені на слайді. Перелік питань розміщено на сервісі GOOGLE FORMS (скидається посилання).

 

Перелік питань до Блоку №1

 

1. У якому місті вперше офіційно відзначили День Соборності?

  •                            Хуст
  •                            Львів
  •                            Київ
  •                            Харків

 

2. У 1990 році в рамках святкування Дня Соборності люди об’єдналися у живий ланцюг, з’єднавши наступні міста:

  • Київ-Львів
  • Київ-Донецьк
  • Київ-Дніпро
  • Київ-Харків

 

3. Яку назву отримало свято після 30-го грудня 2011-го року, відповідно до Указу Президента України № 1209/2011 «Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат і професійних свят»?

  • День Свободи України
  • День Соборності та Свободи України
  • День Свободної Соборності України
  • День Соборної Свободи України

 

4. У якому році відбулося перше офіційне святкування Дня Соборності?

  •   1922
  •   1999
  •   1929
  •   1939

 

5. У якому році було підписано ІV універсал УЦР, який проголосив повну незалежність УНР?

  •   1917
  •   1919
  •   1921
  •   1918

 

6. Попередній договір про майбутнє об’єднання УНР і ЗУНР був підписаний у вагоні потяга. Де зараз знаходиться цей вагон?

  • у Фастові
  • у Києві
  • У Дніпрі
  • У Харкові

7. В якому році було підписано Акт злуки Української Народної Республіки (УНР) і Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР) в єдину українську державу?

  • 1917
  • 1918
  • 1920
  • 1919

 

8. Коли День Соборності України набув офіційного державного статусу?

  • 1999
  • 2000
  • 2014
  • 1991

 

9. Коли святу повернули колишню назву, офіційно проголосивши: «Відзначати щорічно 22 січня – у день проголошення в 1919 році Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки – День Соборності України?

  •   13-го листопада 2014 року
  •   13-го листопада 2013 року
  •   14-го листопада 2012 року
  •   14-го листопада 2015 року

 

10. Коли в Україні відзначається День Соборності?

  • 22 січня
  • 23 січня
  • 21 січня
  • 20 січня

 

11. Який захід зазвичай організовують в рамках святкування в Україні Дня Соборності?

  • утворюють живий ланцюг
  • виходять на парад
  • йдуть до церкви
  • виходять на майдан

 

12. Яку назву має площа в Києві, де відбулися головні урочистості з нагоди проголошення Акту Злуки?

  • Поштова
  • Софійська
  • Театральна
  • Львівська

 

13. Коли в Україні відбувся найбільший «живий ланцюг» («Українська хвиля») як символ єдності східних і західних земель?

  • 22 січня 1939 року
  • 21 січня 1990 року
  • 23 січня 1999 року
  • 22 січня 2010 року

 

14. Найвищий орган державної влади УНР, який діяв з 14 грудня 1918 року до 10 листопада 1920 року, мав назву:

  • Директорія
  • Гетьманат
  • Центральна Рада
  • Кабінет Міністрів

 

15. Меценат, якому належать слова: «Легко любити Україну до глибини душі, а ви спробуйте любити її до глибини своєї кишені».

  • Василь Симиренко
  • Михайло Терещенко
  • Євген Чикаленко
  • Григорій Галаган

 

Викладач: переходимо до наступного блоку питань – конкурсу «ВІРЮ-НЕ ВІРЮ», умови якого представлено на слайді. В конкурсі приймають участь по одному представнику від команди. Інші гравці не мають права йому підказувати.

Перелік питань для команди №1

 

 

 

Перелік питань для команди №2

 

Викладач: Наступний, 3-й блок вікторини – командний конкурс (умови на слайді). Кожній команді представляються по 9 питань.

 

 

Викладач. Наступний конкурс «МОВНИЙ».

Мова – один із факторів і чинників, які об’єднують людей у народ. Рідна мова – то неоціненне духовне багатство, в якому народ живе, передає з покоління в покоління свою мудрість і славу, культуру і традиції. Давайте це робитимемо разом. А також примножувати свій словниковий запас.

Завдання конкурсу просте – пояснити  лексичне значення запропонованих на слайді слів

 

 

Викладач: Наступний, 5-й блок вікторини і останній «ЗІ СВЯТОМ» (умови конкурсу на слайді).

 

 

4. ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ ВІКТОРИНИ

 

 

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

 

  1.     Mamabook : офіційний веб-сайт. URL: https://mamabook.com.ua/tests/
  1.     Велика українська енциклопедія : офіційний веб-сайт. URL: vue.gov.ua

 

1

docx
Додано
22 березня 2023
Переглядів
514
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку