Виховний захід "Як козаки дівчат визволяли"

Про матеріал

Виховний захід "Як козаки дівчат визволяли" представлений для проведення спортивної розваги з учнями 1 класу до дня українського козацтва. надано опис необхідного обладнання, виконання завдань ілюстровано фотографіями.

Перегляд файлу

 

 

 

 

Спортивна розвага

«Як козаки дівчат визволяли»

проведена у 1 – Б класі

Зайченко Тетяною Віталіївною

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета: Тренувати силу, спритність, швидкість під час виконання фізичних вправ. Виховувати почуття патріотизму, морально – вольові якості, потребу у систематичних заняттях фізичною культурою і свідоме ставлення до власного здоров’я. Сприяти гармонійному фізичному розвитку, оволодінню життєво необхідними руховими діями і навичками.

Обладнання: гумові м’ячі (по одному на учасника),  великі картонні коробки (4 шт.), гімнастичні лави (2 шт.),  скейти (2 шт.), великі пластмасові кубики (по два на учасника).

Місце проведення: спортивна зала.

 

                                Хід змагання

  1. Організаційна частина

Хлопчики стоять, вишикувавшись у ряд.

Дівчатка (полонянки) сидять на лаві і, вболіваючи, підтримують хлопців.

 

 

IMG_2518.JPG

Вчитель:  Сьогодні я розповім вам одну історію. Давно – давно, коли на нашу землю часто нападали вороги, чоловіки об’єднувалися в козацьке військо, щоб боронити її. Козаки  були сильними і мужніми воїнами. І якось трапилось у них лихо: забрали у полон їхніх дівчат і відвезли їх на чужину.

- А якби ваші друзі та рідні потрапили в біду, ви б допомогли їм? (Так!)

- Добре! Тоді уявімо, що ви  - справжні козаки і вам треба визволити своїх сестер і подруг з полону. Готові до випробувань?  (Готові!)

- Зараз ми побачимо, наскільки ви спритні та сильні, чи вмієте працювати в команді, допомагати один одному.

    2. Представлення куренів.

       Вчитель: Зараз кожен курінь має представити себе, продемонструвати   

       вміння шикуватися, ходити стройовим кроком.

      Курені по черзі проходять стройовим кроком, виконують повороти на

      місці, виголошують гасла.

     - Курінь «Гідна зміна» готовий? ( Готовий!)  Ваше гасло?

                     Хай це знає рідна мати – вільна Україна:

                     Хоч ми хлопці молодії – дідам гідна зміна!

 

  - Курінь «Молода Січ» готовий? (Готовий!)  Ваше гасло!

                     Козацькому роду переводу нема –

                     На зміну дідам прийде Січ молода.

 

3.Вибір  отаманів  ( випробування «Багатоскоки»)

Вчитель: Видно, що всі ви готові до походу. А хто вас поведе вперед,

                Хто стане вашим отаманом? Щоб з’ясувати це, проведемо змагання

               «Багатоскоки».

 Хлопчики шикуються в шеренгу і роблять один за одним стрибок з місця. Хто з куреня стрибне  якнайдалі, той і буде отаманом.IMG_2485.JPG

 

Вчитель: Оцінювати ваші вміння буде журі

 

4. Випробування «Вантажимо провізію»

Вчитель: Вирушаючи у далеку путь, козаки ретельно готувалися: чистили, перевіряли і налагоджували зброю, готували до походу коней  і, звичайно, укладали на вози запас провізії, одяг та інші речі. Отже, наступне випробування покаже,хто з вас завантажить провізію найшвидше.

 

Побратими кожного куреня сідають на гімнастичну лаву один за одним на відстані приблизно 1 м обличчям до коробки з м’ячами (кількість м’ячів у коробці відповідає кількості гравців). За командою перший гравець кожного куреня встає, біжить до коробки з мячами,бере м’яч, повертається, сідає на лаву і передає м’яч наступному гравцеві, а той далі. Коли м’яч опиниться в руках останнього, хто сидить на лаві,гравець встає, біжить до «воза» - порожньої коробки, яка стоїть за лавою, кладе у неї м’яч, а тоді біжить до коробки з м’ячами, бере інший м’яч, повертається до лави, займає місце першого гравця ( при цьому всі пересуваються на одне місце назад) і гра повторюється доти, доки всі «вантажі» не будуть перенесені. Курінь – переможець отримує 2 бали. Журі оголошує результати першого змагання.

IMG_2491.JPG

5. Естафета «Перепливи море»

- Ось уже човни готові до відправлення. Зараз ваше завдання  - якомога швидше перепливти море. Для цього необхідно, сидячи на скейті на колінах і відштовхуючись від підлоги руками, подолати відстань 10 м і повернутися назад. Естафету мають пройти всі побратими в курені. Переможець отримує

2 бали.

.IMG_2500.JPG

 

6. Естафета «Зроби прохід у стіні»

- Перепливши море, ви опинилися біля ворожої фортеці. Щоб туди проникнути,необхідно розібрати частину стіни,зробивши прохід у ній. Для цього кожен козак має витягти по дві цеглини з муру.

 

Курені вишиковуються в шеренги, перший побратим пробігає відстань довжиною 10 м до складених один на одного кубиків, бере 2 кубики і, повернувшись з ними до куреня, стає в кінець шеренги, а наступний учасник повторює його дії. Виграє курінь, який першим перенесе всі «цеглинки». Переможець отримує 2 бали.

 

7. Випробування  «Пролізь через підкоп».

- Бачу: всі ви сміливі і спритні. Сьогодні кожен з вас пройшов багато випробувань. Вам  лишилося  тільки пролізти через підкоп, щоб захопити ворожу фортецю і визволити  дівчат – полонянок.

 

Побратими куренів стоять в шерензі один за одним; по черзі,лежачи на животі на гімнастичній лаві, треба підтягнутися руками і таким чином проповзти всю лаву. Учасник , який виконав завдання, стає з іншого боку лави. Тоді на неї опускається наступний гравець і так само проходить цей шлях. Курінь – переможець отримує 2 бали.

IMG_2515.JPG

8. Визволення дівчат.

Діставшись до ворожої фортеці, козаки мають пройти навшпиньки повз варту (членів журі, які затуляють очі, немов сплять) і перенести дівчаток на руках, за спиною або удвох на «стільчику» зі складених рук у безпечне місце.IMG_2521.JPG

 

9. Підсумки змагань.

Журі оголошує результати , вітає курені. А дівчатка, дякуючи козакам за своє визволення, дарують хлопчикам подарунки.

 

1-September-3.jpg 

IMG_2532.JPG

 

Вчитель: Вітаю учасників змагань з успішним проходженням усіх випробувань. Кожен з вас показав себе спритним, сильним, наполегливим і старанним. А найголовніше, чого ви сьогодні навчилися – допомагати один одному, співпереживати і підтримувати друзів. Це дуже важливо, адже «Дружба та братство – найбільше багатство». Бажаю вам успіхів і нових перемог.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
26 жовтня 2018
Переглядів
1352
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку