Виховний захід "Як навчаються учні в різних країнах"

Про матеріал

Виховний захід "Як навчаються діти і різних країнах" спрямований на ознайомлення учнів початкової школи із системами освіти різних країн (Японія, Велика Британія, Америка, Німеччина, Данія), розвиток самостійності, уміння слухати один одного, узагальнювати, робити висновки, розширення світогляду учнів, розширення географічних знань, виховання толерантності, поваги до співрозмовників.

Готуючись до проведення заходу, кожен учень опрацьовує певний обсяг інформації, присвячений навчанню в одній із країн. Під час самого захлоду учень розповідає однокласникам те, про що дізнався сам, тренується висловлювати свої думки, і також вислуховує інших. Це дає змогу навчитися вислуховувати оточуючих, навіть якщо те, про що вони розповідають, суттєво відрізняється від того, до чого звикла дитина.

Учні вчаться аналізувати і порівнювати інформацію, у них розвивається логічне мислення і пам'ять.

Вікторина про Велику Британію створює зв'язок із вивченням англійської мови. практична спрямованість запитанб допомагає зрозуміти, що, вивчаючи іноземні мови, ми можемо спілкватися з мешканцями інших країн.

використання прапорів країн допомагає учням візуалізуватинабуті знання. Завдяки використанню музичного супроводу до процесу навчання залучається більше органів чуттів.

Проведення заходу допомагає виховати в учнів толерантність до представників інших країн і допомагає сформувати в учнів думку, що світ різноманітний і кожен має право бути не схожим на інших.

Перегляд файлу

Виховний захід

Як навчаються учні в різних країнах

Автор: Шаповал Ольга Василівна

Мета: ознайомити учнів із системами освіти різних країн; розвивати самостійність, уміння слухати один одного, узагальнювати, робити висновки; розширити світогляд учнів; розширити географічні знання учнів; виховати толерантність, повагу до співрозмовників.

Клас: 3-ій.

Обладнання: прапори країн (Японії, Великої Британії, Америки, Німеччини, Данії), національний костюм японців, диск із музикою з піснями різними мовами, магнітофон, глобус.

 

І. Вступна бесіда

- Доброго дня, діти! Сьогодні у нас незвичайний захід. За допомогою уяви ми будемо подорожувати різними країнами, а жителі цих країн розкажуть нам, як навчаються учні в їх школах. А потім ми визначимо, яке навчання здивувала вас найбільше.

- Ми читали багато чарівних казок: і народних, і літературних. Які казкові способи подорожування ви можете назвати? (Килим-літак, мітла і ступа, чоботи-скороходи, за допомогою Коника-Горбоконика.)

- Ми будемо подорожувати за допомогою чарівних слів.

- Які чарівні слова з казок ви пам’ятаєте? («Раз-два-три, горщик, вари!», «Сезам, відчинися!», «По щучому велінню, по моєму хотінню!».)

- Яке найчарівніше слово для школярів? (Канікули!!!)

- Ми використаємо слово «канікули». А щоб надати йому чарівної сили, будемо читати навпаки. Оскільки незручно і незвично, щоб слово починалося з букви «и», ми замінимо її на «і». Ось наше закляття: «Ілукінак, хай буде так: мандруємо до … »

 

 

ІІ. Основна частина

 

                                                Японія

- Починаємо нашу мандрівку. «Ілукінак, хай буде так: мандруємо до Японії»

 

Під музику виходять учні, демонструють прапор Японії, показують країну на глобусі і розповідають про навчання в Японії.

 

Учень 1. Вітаю Вас у Японії, шановні туристи! Японія – одна з найбільш технічно розвинених країн світу. Її називають «країною сонця, що сходить». Столиця Японії – Токіо.

 

Учень 2. У Японії дуже поважають традиції. Ми любимо носити кімоно – наш традиційний одяг – і робити ікебани з квітів. Ми дуже раді, що ви завітали до нас. Зараз ми розповімо вам, як навчаються діти у нашій країні.

 

Учень 3. Навчальний рік у Японії починається 1 квітня, коли починає квітнути сакура.

Японські діти ідуть до школи у 6 років. У школі 12 класів. Щоденників у школах немає, оцінок за поведінку не ставлять. Перші п’ять років оцінки взагалі не ставлять. Вони  з’являються тільки на шостий рік навчання і їх ставлять за 100-бальною системою.

 

Учень 4. Навчальний рік ділиться на три триместри.

Шкільна форма є обов’язковою для усіх шкіл.

У початковій школі уроки тривають по 45 хвилин, у середній і старшій – 50 хвилин. Між уроками перерви тривають 5-10 хвилин, а після четвертого уроку є велика перерва на обід, яка триває близько години.

 

Учень 5. У початковій школі зазвичай 4 уроки на день, у середній школі – шість уроків.

Найскладніше для японських учнів – це складні іспити, кожен з яких триває декілька годин і вимагає багато часу для підготовки.

Після закінчення уроків учні самі прибирають школу і шкільний двір – прибиральниць у японських школах немає.

 

Учні виконують танок у японському стилі.

 

                                                    Велика Британія

- «Ілукінак, хай буде так: мандруємо до Великої Британії».

 

Під музику виходять учні, демонструють прапор Великої Британії, показують країну на глобусі і розповідають про навчання у Великій Британії.

 

Учень 6. Вітаємо вас у Великій Британії, шановні гості! Велика Британія (повна назва Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії) має давні традиції. Очолює нашу країну королева – Єлизавета ІІ. Столиця нашого королівства – Лондон. Ми розмовляємо англійською мовою. ми дуже любимо навчатися і зараз розповімо вам, як саме ми навчаємося.

 

Учень 7. У Великій Британії діти ідуть до школи у 4-5 років. Школи, як правило, працюють 3 9.00 до 16.00, є маленькі перерви і одна велика перерва на обід. Дітям не можна виходити за територію школи без дозволу.

 

Учень 8. За невиконання розпорядку дня вчитель може покарати учнів, наприклад: змусити переписати три сторінки підручника, або вивчити три вірші, або навіть прочитати 100 сторінок.

 

Учень 9. Учні британських шкіл багато часу проводять у бібліотеках і лабораторіях. Перевірка знань проходить зазвичай у письмовій формі.

Спорт – один із головних елементів шкільної програми. Майже в усіх школах є басейни, майданчики для тенісу, баскетболу і футболу, лужок для гольфу.

 

Учень 10. У початковій школі учні вивчають два обов’язкові предмети – англійську мову і математику. Інші предмети – за вибором батьків. З 8-ми років учні вивчають 12 обов’язкових предметів.

Учень 11. Обов’язковою є шкільна форма: у кожної школи свій колір, але єдиний фасон.

Велика частина шкіл у Великій Британії – це пансіони, де діти живуть і навчаються.

 

Учні 12-13 розповідають вірші

Summer Is Over

 


Summer is over,

September comes.

October ad November

Are also autumn months.

 

September is the moth

When school begins.

‘It’s time to work’,

The school bell sing.

 

 

 

 

Holidays are over,

No more fun.

Holidays are over,

School has began.


 

Вікторина «Що ми знаємо про Велику Британію»

Вчитель: Наші учні вивчають англійську мову і також багато знають про Велику Британію. Давайте перевіримо, хто ж знає історію і британські традиції краще - британські чи українські школярі. Для цього ми проведемо вікторину.

Запитання вікторини:

- Столиця Великої Британії.

- Назвіть кольори прапору Великої Британії.

- Яка погода у Великій Британії?

- Хто найголовніша людина у Великій Британії?

- Як звуть королеву Великої Британії?

- У якому місті живе королева?

- Як перекласти англійської мовою слово «королева»? (The queen.)

- Як ви привітаєтеся вранці англійською мовою? (Good morning!)

- Британці дуже виховані і ввічливі люди. Які ввічливі слова англійської мовою ви знаєте? (Good morning! Good afternoon! Good evening! Good night! Hello! Please! Sorry! Excuse me! Thank you!)

- Молодці! Усі ви дуже добре впоралися із завданнями вікторини!

 

Америка

- «Ілукінак, хай буде так: мандруємо до Америки»

 

                                                   Фізкультхвилинка

- Поки ми будемо мандрувати до Америки, нам треба відпочити. Американці дуже люблять танцювати, ось і ми зараз потанцюємо під музику.

- Уявіть, що ми летимо на літаку!

- Їдемо на велосипеді!

- Їдемо на потязі!

- Пливемо через океан!

- Біжимо до Америки!

Молодці! Ось ми і в Америці. Давайте привітаємо  американців оплесками!

 

Під музику виходять учні, демонструють прапор Америки, показують країну на глобусі і розповідають про навчання в Америці.

 

Учень14. Вітаємо вас в Америці! Повна назва нашої країни – Сполучені Штати Америки. Наша країна складається з 50 штатів. Столиця Америки – Вашингтон, а найвідомішими містами також є Нью-Йорк, Лос-Анджелес і Чикаго. Америку часто називають «Land of Liberty» – земля свободи. у нас навіть є такий пам’ятник – Статуя Свободи. Зараз ми розповімо вам, як ми навчаємося у наших школах.

 

Учень 15. Навчальний рік в Америці починається у перший понеділок вересня. Діти вчаться у школі з 5 років. Навчання триває 12 років.

У молодшій школі усі уроки веде один учитель. Дітей записують у класи за здібностями, які визначаються тестуванням.

 

Учень 16. Діти з найбільш високими здібностями навчаються у класі А, де з ними ведуться серйозні заняття, до них пред’являються високі вимоги.

Учні із середніми здібностями навчаються у класі В. З ними також займаються сумлінно, але до них не пред’являють дуже високих вимог. У майбутньому цих учнів очікують технічні спеціальності.

Учні, які показали менші здібності, навчаються у класі С. На них очікує світ робітничих професій. Тому діти стараються навчатися якнайкраще, щоб потрапити до класу А!

 

Учень 17. У школах немає єдиних підручників. Зошитів також немає: учні пишуть і малюють на окремих аркушах, які потім складають у папки.

У класі звичайно багато татамі – спеціальних килимків для сидіння на підлозі в колі, коли учитель щось читає або розповідає.

 

Учень 18. Рідна мова і читання займають половину навчального часу.

Фізкультура є важливим навчальним предметом, але є вибір, чим займатися: баскетболом тенісом, волейболом або плаванням. Усі школи, коледжі та університети мають власні спортивні команди.

 

                                           Німеччина

- «Ілукінак, хай буде так: мандруємо до Німеччини»

 

Під музику виходять учні, демонструють прапор Німеччини, показують країну на глобусі і розповідають про навчання в Німеччині.

 

Учень 19. Вітаємо вас у Німеччині, шановні гості! Повна назва нашої країни – Федеративна Республіка Німеччина. Столиця нашої країни – Берлін. Офіційною мовою є німецька. У Німеччині дуже багато уваги приділяється науці. А щоб займатися наукою, треба гарно вчитися у школі. Зараз ми вам розповімо, як же ми вчимося.

 

Учень 20. У Німеччині діти ідуть до школи у 6 років і навчаються 13 років. Канікули у німецьких школах у серпні і вересні.

У школах Німеччини немає їдалень, тому батьки кожного ранку старанно роблять бутерброди, а діти беруть до школи їжу і напої.

 

Учень 21. Спочатку діти навчаються у початковій школі. Потім учнів розділяють з здібностями. До гімназії потрапляють тільки школярі з гарними оцінками. Для менш здатних або менш працьовитих учнів є так звана основна школа. Для дітей, які мають менші здібності, є «реальна» школа.

 

Учень 22. Багато уваги приділяється вивченню мов: з 1-го класу учні вивчають рідну мову, з 5-го – англійську, а з 8-го – ще одну за вибором.

Головна мета навчання у німецьких школах – навчити учнів зіставляти факти і вільно відстоювати свою думку у дискусії.

 

Учень 23. Форма шкільного одягу вільна але деякі приватні школи мають свою форму.

Оцінок з поведінки не виставляють. Але після кожного півріччя учитель пише характеристику на кожного учня.

 

Учень 24. Упродовж усього року учні виконують декілька письмових робіт, але оцінюються в основному усні відповіді. Якщо учень погано вчиться, то йому додому приходить блакитний лист – попередження батькам, які б не хотіли бачити свою дитину серед невстигаючих або хуліганів.

 

                                           Данія

- «Ілукінак, хай буде так: мандруємо до Данії»

 

Під музику виходять учні, демонструють прапор Данії, показують країну на глобусі і розповідають про навчання в Данії.

 

Учень 25. Вітаємо вас у Данії! Повна назва нашої країни – Королівство Данія. Столиця Данії – Копенгаген. Наша країна дуже маленька. Головою держави є королева. Ми розмовляємо датською мовою.

 

Учень 26. Наша країна дуже розвинена і сучасна. Наприклад, багато автобусів обладнані безкоштовним Wi-Fi. У нашій країні є багато чого цікавого, наприклад, освіта. Зараз ми розповімо вам, як у Данії учні навчаються у школі.

 

Учень 27. У Данії діти навчаються у школах 9-10 років. Упродовж навчання у початковій школі їм не виставляють оцінок! А якщо оцінок немає, тому нікого не залишають на другий рік. Кожен вчиться для самого себе, а не для оцінок.

У всіх школах дзвінки дають тільки на початку навчального дня і після великої перерви. Учителі самі визначають, коли починаються і закінчуються перерви.

 

Учень 28. Ніхто не спостерігає за учнями під час перерви. У гарну погоду вони граються на шкільному подвір’ї – грають у футбол, лазять по деревах, бігають без нагляду – а це дуже небезпечно!

 

Учень 29. Обов’язковими є три предмети – датська і англійська мови та математика, а інші предмети – за вибором.

У школах проводяться так звані «вільні іспити». Наприклад, іспит з математики полягає у тому, що учневі пропонується скласти: схему літака, проект будинку або схему космічного корабля.

Відповідь має містити математичні розрахунки щодо проекту будинку або літака.

 

Учень 30. У 9-му класі учні складають іспити за трьома основними предметами.

Якщо дитина буде погано знати формули чи таблицю множення, їй це пробачать: можливо у неї інші здібності. Але якщо учень не навчиться шанувати тих, хто поряд із ним, приймати людей такими якими вони є, доброзичливо запитувати і відповідати, знаходити спільну мову з незнайомими людьми – школа, яку він відвідував, вважатиметься поганою.

 

ІІІ. Підведення підсумків

3.1. Бесіда

- Діти, ось ми і повертаємося до України.

- Як країни ми відвідали?

- Освіта в якій країні вам сподобалась найбільше?

- Підведіть руку, кому найбільше сподобалася освіта в Японії.

- Підведіть руку, кому найбільше сподобалася освіта у Великій Британії.

- Підведіть руку, кому найбільше сподобалася освіта в Америці.

- Підведіть руку, кому найбільше сподобалася освіта в Німеччині.

- Підведіть руку, кому найбільше сподобалася освіта у Данії.

 

3.2. Вікторина

- А зараз ми перевіримо, якими уважними ви були і хто був найуважнішим.

- У якій країні навчальний різ починається 1 квітня? (У Японії.)

- У яких країнах у школі багато занять спортом? (У Великій Британії та Америці.)

- у якій країні у школі є велика перерва на обід? (У Великій Британії.)

- У якій країні учні беруть їжу до школи, тому що у школі немає їдальні? (У Німеччині.)

- У якій країні у початковій школі учням не виставляють оцінок? (У Данії.)

- Молодці, ви були дуже уважними і гарно все запам’ятали!

 

3.3. Підсумкова бесіда

- Діти, сьогодні ми помандрували до багатьох країн. до яких саме? (Ми мандрували до Японії, Великої Британії, Америки, Німеччини і Данії.)

- Що б ви розповіли про навчання в Україні для учнів з інших країн?

- Освіта якої країни вас здивувала найбільше і чому?

- Що ви розкажете своїм батькам, братикам і сестричкам, бабусям і дідусям про освіту в інших країнах?

- Ви дуже добре працювали, усі ви молодці.

- Наш захід закінчено, можете відпочивати.

doc
Додано
30 липня 2018
Переглядів
1390
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку