Виховний захід "Життя і творчість Лесі Українки"

Про матеріал
Виховна година з учнями 3 класу присвячена 150 річниці дня народження Лесі Українки. Дана розробка формує уявлення дітей про Лесю Українку, як особистість. Виховує патріотизм.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виконала: вчитель початкових класів. Палаус Т. А.

Номер слайду 2

Життя і творчість Лесі Українки

Номер слайду 3

Леся Українка–це псевдонім, а справжнє ім`я Лариса Петрівна Косач. Народилась вона 25 лютого 1871 року в місті Новограді-Волинському, тепер Житомирської області, в літературній» родині Косачів. Батько – Петро Антонович Косач був людина освіченою , мати, відома як письменниця під псевдонімом Олена Пчілка. Батьки багато уваги приділяли вихованню дітей , котрих було шестеро, Леся була другою дитино в сім`ї.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Духовний наставник Лариси Косич. Її дядько Михайло Драгоманов

Номер слайду 6

Діти скажіть, коли народилася Л. Українка? -Хто з батьків був письменником? -Що названо ім.`ям поетеси ?

Номер слайду 7

Ще з дитинства Леся полюбила український одяг, невід’ємним елементом якого є вінок. І це ми можемо побачити на фото. Тут ви можете побачити Лесю Українку в українському одязі – це вишита сорочка і віночок зі стрічками. - У 4 роки вона добре читала, а в 5 батьки купили їй фортепіано. Вона не тільки успішно вчилась грати, а й сама бралася складати музичні твори.  

Номер слайду 8

Коли Лесі виповнилося 10 років сталося велике горе. На свято Водохреща вона пішла, щоб подивитися як святять воду. Вона намочила ноги, бо понад годину простояла в холодній воді. Після цього у неї почала боліти права нога, згодом рука. Леся Українка захворіла на туберкульоз кісток.

Номер слайду 9

У віці дев’яти років вона написала свій перший вірш «Надія»Ні долі, ні волі у мене нема,Зосталася тільки надія одна: Надія вернутись ще раз на Вкраїну,Поглянути ще раз на рідну країну,Поглянути ще раз на синій Дніпро, –Там жити чи вмерти, мені все одно;Поглянути ще раз на степ, могилки,Востаннє згадати палкії гадки…Ні долі, ні волі у мене нема,Зосталася тільки надія одна.

Номер слайду 10

Коли дівчині було 13 років, з’явився перший друкований вірш «Конвалія». Вірші до друку відсилала її мати – Олена Пчілка. Цей твір з’явився під псевдонімом «Леся Українка», який запропонувала її мати.

Номер слайду 11

Творчість Лесі Українки асоціюється з українською піснею, вона сповнена музики й кольорів, бо саме її життя було пов'язане з музикою, але жорстока доля обділила обдаровану дівчину здоров'ям і вона повинна була покинути гру на фортепіано. З приводу цього вона написала вірш «До мого фортепіано", під час читання якого чуєш сумну, тиху, плавну мелодію.

Номер слайду 12

До мого фортепіано. Елегія. Мій давній друже! мушу я з тобою. Розстатися надовго… Жаль мені!З тобою звикла я ділитися журбою,Вповідувать думки веселі і сумні. Коли я смуток свій на струни клала,З’являлась ціла зграя красних мрій,Веселкою моя надія грала,Далеко линув думок легкий рій. Розстаємось надовго ми з тобою!Зостанешся ти в самоті німій,А я не матиму де дітися з журбою…Прощай же, давній, любий друже мій! [15 березня 1890 p.]- Як Леся Українка зверталась до фортепіано у вірші?

Номер слайду 13

А зараз ми познайомимося з дуже відомим віршем Лесі Українки «Як дитиною бувало…»Як дитиною, бувало,Упаду собі на лихо,То хоч в серце біль доходив,Я собі вставала тихо.«Що, болить?» – мене питали,Але я не признавалась –Я була малою горда, –Щоб не плакать, я сміялась. А тепер, коли для мене. Жартом злим кінчиться драмаІ от-от зірватись маєГостра, злобна епіграма, –Безпощадній зброї сміху. Я боюся піддаватись,І, забувши давню гордість,Плачу я, щоб не сміятись. 2.02.1897

Номер слайду 14

Гра «так – ні».-Я буду ставити запитання, коли треба буде відповісти «так» –то ви будете плескати в долоні, коли «ні»- то потрібно сидіти тихо. Матір’ю поетеси була письменниця Олена Пчілка. Леся Українка прекрасно грала на фортепіано. Свій перший вірш Леся Українка написала у 13 років. Леся Українка не знала жодної іноземної мови. Протягом усього життя Леся боролася з важкою недугою. Справжнє ім’я Лесі Українки – Лариса Петрівна Косач. Псевдонім «Лесі Українки» вибрала її мати Олена Пчілка. Молодці! Ви гарно впоралися із завданням.

Номер слайду 15

Найвищим мистецьким здобутком Лесі Українки є «Лісова пісня». Цей шедевр вона написала всього лише за три тижні в м. Кутаїсі (Кавказ). Леся дуже сумувала за Батьківщиною, крім того, знову загострилася її хвороба. Ідея створити «Лісову пісню» була навіяна спогадами дитинства. Леся Українка в листі до матері писала: «Мені здається, що я просто згадала наші ліси та затужила за ними. А то ще я й здавна тую Мавку1 “в умі держала”, ще аж із того часу, як ти в Жабориці мені щось про мавок розказувала, як ми йшли якимсь лісом із маленькими, але дуже рясними деревами. Потім я в Колодяжно- му в місячну ніч бігала самотою в ліс (ви того ніхто не знали) і там ждала, щоб мені привиділася мавка».

Номер слайду 16

За жанром «Лісова пісня» — драма-феєрія (таке визначення твору дала сама Леся Українка).

Номер слайду 17

Померла Леся Українка 1 серпня 1913 року Прожила всього лише 42 роки і 33 з них плідно працювала на літературній ниві. Останні роки свого життя прожила Грузії. Похована вона на Байковому кладовищі в Києві.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 лютого 2021
Переглядів
1196
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку