Заняття "Державні символи України"

Про матеріал
Заняття на ГПД "Державні символи України" для учнів 3 класу. Заняття допоможе закріпити знання дітей про українські державні символи; розширювати знання про Україну;
Перегляд файлу

«Державні символи України»

Заняття ГПД для учнів 3-х класів

Мета: закріпити знання дітей про українські державні символи; розширювати знання про Україну, її символи; розвивати мовлення учнів, спостережливість, пам'ять, мислення,  пізнавальну активність; виховувати любов до рідного краю, цікавість до народних традицій, звичаїв та історії України, бажання зробити її кращою.
          Обладнання: зображення національних символів України; запис акровірша М. Чернявського на дошці; карта України; картки з символами України; запис державного гімну України.

 

 

Хід заняття

Організаційний момент 

Струмок серед гаю, як стрічечка.
На квітці — метелик, мов свічечка.
Хвилюють, малюють, квітують поля —
Добридень тобі, Україно моя!

Вчитель.

Святою для кожної людини є земля, де вона народилася, де зробила перший крок, вимовила перше слово, почула мамину колискову пісню, пішла стежиною до школи. Ці почуття вічні.

 1.Слухання акровірша М. Чернявського
Вірш записаний на дошці. Його читає вихователь, учні розгадують слово. 

У всіх людей — одна святиня,
Куди не глянь, де не спитай.
Рідніша їм своя пустиня,
Аніж земний в чужині рай.
Їм красить все їх рідний край,
Нема без кореня рослини,
А нас, людей, без Батьківщини.

  • Чи знаєте ви, що таке Батьківщина? Нещодавно на українській мові ви вчили синоніми, назвіть декілька синонімів до слова Україна

2. Відгадайте загадки

1. Знак держави головний –

всяк його повинен знати.

Воля, слава, сила в нім. –

Тож спробуй відгадати.

2. Коли звучить він – всі встають,

до серця руку прикладають,

і вголос, й подумки співають,

і Україну прославляють.

3. Синє небо, жовте жито –

цю святиню знають діти.

- Зараз я вам прочитаю легенду про державні символи. А ви уважно слухайте та доповнюйте.

3. Легенда «Брати»

Колись дуже давно жила жінка, яку звали Україна, і мала вона трьох синів. Росли вони чесними, сміливими, дуже любили свою матусю. Виросли і вирішили піти у світ.

«Що ж, - говорить мати, - ідіть, сини, та пам’ятайте рідну домівку». І дала старшому золоту корону з трьома промінцями: воля, честь, свобода, щоб в далекім краю зігрівала вона серце.

Минув час, і завдяки своєму розуму став старший син великим князем. Трипроменева корона зігрівала людей і вела їх уперед, вказувала шлях до кращого життя. А звали старшого сина … (Герб Тризуб)

- Збирається в дорогу середній син. Дала йому мати синьо – жовтий одяг, що виткала із ниток блакитного неба та золотого пшеничного колоска.

Він здіймався у височінь, бачив усіх, хто потребував допомоги, захищав від злих сил, прославляв свою неньку добрими справами. А звали середнього сина … (Прапор)

Третьому синові мати подарувала чарівний голос. Він так гарно співав, що люди впізнавали в ньому матусин голос. Він оспівував свою рідну землю, повноводні ріки, славних людей. Його пісня була урочистою. Хто її слухав, підводився і віддавав честь матері, яка виростила таких синів. Як звали наймолодшого сина … (Гімн)

- Люди впізнавали їх, говорили, що це – сини неньки – України. Брати прославляли свій рідний край, Батьківщину. І там, де вони проходять, завжди звучить урочиста пісня.

- Ось така легенда про трьох братів.

4. Розповідь про державний герб

Вчитель. Герб – розпізнавальний знак держави. На Україні це золотий тризуб на блакитному тлі. Існує близько сорока версій пояснення тризуба: це риболовний гарпун, вила бога Нептуна, уособлення природних стихій ( повітря, води й землі), а можливо відображено триєдність життя: батько – мати – дитя, які символізують собою  силу, мудрість, любов.

Учень.30 серпня 1991 року, після проголошення Акту про незалежність України, був прийнятий Національний Державний герб – золотий тризуб на блакитному тлі.        

Автор проєкту герба історик-геральдист Андрій Гречило та художник Іван Турецький. На думку Гречила, тризуб у графічній традиції періоду правління Великого князя Володимира був прийнятий не випадково, оскільки «саме за князя Володимира всі етнічні українські землі були об’єднані в одній державі.

У 1918 році тризуб також було обрано гербом УНР як символ соборності українських земель.

Цікаві факти про український символ

  • Що символізує Тризуб? Для українців в усьому світі Тризуб символізує нерозривний зв’язок із Вітчизною. У різні періоди історії наш Тризуб ставав символом боротьби за незалежність.
  • У давні часи він використовувався як своєрідний оберіг. Зображення тризуба археологи зустрічали у багатьох пам’ятках культури, датованих з I століття нашої ери. Символ відомий серед народів Сходу і Середземномор’я з найдавніших часів, в українських землях з II століття.
  • Радянська тоталітарна система таврувала тризуб як «націоналістичний знак» та жорстоко карала тих, хто його використовував.
  • Існує близько трьох десятків теорій походження і значення тризуба (сокіл, якір, символ триєдності світу).
  • За часів Київської Русі тризуб був родовим знаком Рюриковичів. Його зображення археологи знаходять на монетах, печатках, посуді, цеглі, настінних розписах. За матеріалами енциклопедії: посли київського князя Ігоря (912-945 рр.) при укладанні договорів із візантійцями мали свої печатки з тризубом. Київський князь Володимир Святославович (980-1015 рр.) карбував тризуб на монетах, де з одного боку зображувався портрет володаря, а з іншого – тризуб.

Великий державний  герб.

Традиційно у нас був лев і козак, які  уособлювали західну та східну Україну, а тут розширилося, бо архангел Михаїл - це уособлення центральної України та північно-східної, символ який вживався ще з князівських часів, був на печатках, потім гербом київської землі, київського воєводства в складі Речі Посполитої і тому подібне. Три фігури - це ідея соборності і єдності, які показують й історичну тяглість історичної символіки в одному гербі.

5. Розповідь про державний прапор.

Вчитель. Другий символ України – це прапор. Наші пращури обожнювали прапори, освячували їх і вірили, що вони у воєнний час найсвятіші. Великого розквіту набула символіка за часів козацтва. Свої прапори мали полки, курені,  сотні. Великий прапор Січі був  червоний з архангелом Михайлом.  Прапори куренів були малинові із зображенням архангела Михаїла чи білих хрестів. Було чимало комбінацій кольорів. Наприклад на червоному полі – жовтий хрест, лиштва – блакитна, а по ній жовті зірки. На іншому – блакитна лиштва і зірки на хресті – білі.

  • А якого кольору наш прапор?
  • А чому саме синьо – жовті кольори є основою прапора?

Учень.  Жовтий колір – це колір пшеничного поля, колір  хліба, зерна, що дарує життя всьому сущому на землі. Жовтий колір – це ще й колір жовто – гарячого сонця, без лагідних променів якого не дозрів би, не заколосився б життєдайний хліб.

Учень Синій колір – це колір ясного, чистого, мирного неба. А невже без живлющої матері – води визрів би хліб, заколосився б він?  От і ще один блакитний колір – колір води.

Вчитель. Сьогодні синьо – жовтий прапор майорить на всіх державних установах України, під ним ходять у моря – океани українські пароплави. Стрімко злітає це знамено і на різних спортивних змаганнях.

Учень. Гордо розвівається синьо – жовте знамено, промовляючи всьому світу: « Є у світі Україна» Державний прапор України був затверджений постановою Верховної Ради від 28 січня 1992 року.

                      Прапор – це державний символ,

                      Він є в кожної держави;

                      Це для всіх - ознака сили

                      Це для всіх – ознака слави.

-А де ми у нашій школі бачимо це знамено?

- А які вірші про прапор ви знаєте? (Виконання вірша 4-А та 4-Б класами)

Учень.  


Синьо – жовтий прапор України  -

Це безхмарне небо синє – синє,

А під небом золотіє нива,

І народ – і вільний і щасливий.

Прапор, як святиню, любі діти,

Треба шанувати й боронити.

Прапор – символ нашої держави,

Він для всіх ознака сили й слави.

Синьо – жовтий прапор маєм:

Синє небо, жовте жито.

Прапор цей оберігаєм,

Він - святиня, знають діти.


6. Розповідь про гімн.

Учитель.  Слово гімн – грецького походження, урочиста пісня, прийнята як символ державної національної єдності. Слова нашого національного Гімну написав поет Павло Чубинський, а музику – композитор Михайло Вербицький                  


Лине пісня незабутня,

Горда, величава.

В ній – надія на майбутнє,

України слава.

Нею сонце зустрічає

Нашу Батьківщину,

День новий розпочинає –

Сильна, неподільна.

До нових здобутків кличе

Пісня Україну,

А зовуть її велично…


Всі:  Державним Гімном.  (Діти стояче слухають Гімн України).

7. Фізкультхвилинка

8. Гра «У Країні запитань»
- Що таке Україна?
- Назвіть столицю України.
- Які символи України вам відомі?
- Як потрібно слухати Державний Гімн? (Необхідно підвестися, гордо і голосно співати.)
- Як називають Герб України? (Тризуб — це воля, слава, сила.)
- Якими є кольори прапора?
- Що вони означають?

9. Підсумок заняття

 Історію не можна переінакшити. Наші батьки діди і прадіди змагались за волю України під предковічними символами, які передавали у спадщину своїм синам та внукам. І ці святині – герб, синьо-жовтий прапор, гімн - будуть і далі кликати до відродження нашої історичної пам’яті, національної свідомості.

Національні і державні символи – це уособлення високого духу народу, його історичних прагнень, унікальності. Дякую за увагу.

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Вебер Марина
Додано
22 лютого 2021
Переглядів
529
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку