Вікторина з фізики для учнів 8 класу

Про матеріал
Вікторина з фізики у цікавій формі для учнів 8 класів може бути використана в межах тижня фізики
Перегляд файлу

Вікторина «ФІЗИКА В ЖИВІЙ ПРИРОДІ»

(для учнів 8-х класів)

1. Ящірки та деякі інші дрібні тваринки, що мешкають у пустелі, у найспекотніший час дня часто залазять на верхівки кущів. Чому?

 2. Чому щука плаває значно швидше від багатьох інших риб?

3. Чому важко втримати в руках живу рибину?

4. Помічено, що каракатиці можуть підніматися з морських глибин, не працюючи м’язами. За рахунок чого виникає підіймальна сила?

5. У відкритих морях і океанах живе вельми цікава риба-прилипало. Ця риба прикріплюється до різних предметів ( найчастіше до акул і кораблів) і тримається з такою силою, що її важко відірвати. За рахунок яких сил рибина прикріплюється до рухомих предметів?

6. Чимало морських тварин, наприклад кальмари, під час нападу на них викидають темно-синю захисну рідину. Чому через деякий час вода, де знаходилась ця рідина, стає прозорою?

7. Меч-риба як рекордсмен серед морських плавців. Її швидкість досягає 80-90 км/год, а меч здатний пробити досить товсту обшивку судна. Чому сама риба не дістає ушкоджень від такого удару?

8. Невелика ящірка геккон легко переміщується по гладеньких, похилих, і навіть вертикальних поверхнях. Що допомагає їй утримуватися?

9. Чому комар здатний проёколоти шкіру людини?

10. Стрибальні кінцівки коника дуже довгі. Чому?

11. Як змії знаходять здобич у темряві?

12. Як пірнають крокодили?

13. Чому качки та інші водоплавні птахи можуть довго перебувати в воді і при цьому не охолоджуватися?

14. Чим можна пояснити, що деяких види птахів (тетерки, глухарі, куріпки, рябчики та ін.) зариваються у сніжні кучугури і там проводять по кілька діб?

15. Спектного дня пір'яний покрив птахів стає скуйовдженим. Поясніть, чому?

16. Чому в сильні морози качки лізуть у воду?

17. Яким чином кити, моржі, тюлені, що живуть у крижаній воді, постійно зберігають температуру тіла 38-40*С?

18. Чому північні олені не замерзають навіть у сильні морози? Що захищає їх від холоду?

19. Чому у полярних лисиць вуха значно менші, ніж у лисиць, що живуть у помірному кліматі?

20. Чому тварини, що живуть у холодних країнах, мають густіший волосяний покрив ніж тварини, що живуть у жарких країнах?

21. Чому в холодну погоду багато тварин спить, згорнувшися клубочком?

22. Чому лосі можуть порівняно легко бігти болотом, де інші великі тварини в’язнуть?

23. Кит хоча живе у воді, але дихає легенями. Незважаючи на наявність легень, кит не проживе й години, якщо випадково опиниться на суші. Чому?

24. Завдяки якому фізичному явищі риби можуть дихати киснем, розчиненим у воді?

25. Чому риби, які живуть в акваріумі, іноді плавають біля поверхні води?

26.Якщо глибоководну рибину швидко витягти на поверхню моря, її внутрішні органи роздуваються, і рибина гине. Чому це відбувається?

27. Поясніть механізм пересування п’явок по твердих поверхнях?

28. Відомо, що звичайна муха вільно лазить по стелі. Чи зможе вона так само лазити по стелі у безповітряному просторі?

29. Чому риб іноді називають «космонавтами водних стихій»?

30. Яку роль для риб відіграє плавальний міхур?

31. Якщо проспостерігати  за водоплавними птахами, які перебувають у воді, можна помітити, що вони дуже мало занурюються і воду. Чому?

32. Лапки павука не мають м’язових волокон. Проте павук не лише швидко пересувається, а й навіть стрибає. Як йому вдається робити такі рухи?

33. Чому людина, тіло якої легше за воду, може потонути, якщо не вміє плавати, а кінь і деякі інші тварини (не всі!) зразу починають добре плавати, навіть якщо до цього ніколи не були в воді?

34. Чому в сильну спеку собаки висолоплюють язик?

35. Лисиця, втікаючи від собаки, що її переслідує, часто рятується тим, що робить раптові рухи вбік саме тієї миті, коли собака збирається схопити її. Чому собаці важко в цей момент спіймати лисицю?

36. Виходячи з води, тварини струшуються. Яке фізичне явище вони при цьому використовують?

37. Яке значення мають щетинки на поверхні тіла дощового черв’яка для його пересування?

38. Відомо, що бобри перегризають товсті дерева, не затуплюючи при цьому своїх зубів. Чому?

39. Чи існують тварини, що рухаються подібно до ракети?

40. Які тварини є живим барометром?

Відповіді на запитання вікторини

1) У спекотний час дня пісок у пустелях дуже нагрівається, а температура повітря на висоті навіть 5 сантиметрів від його поверхні буває нижчою на кілька градусів.

2) Загострена форма голови щуки спричиняє зменшення опори води, тому щука плаває дуже швидко.

3) Тертя рибину об руки мале, тому вона вислизає з рук.

4) Підіймальна сила каракатиці створюється особливим гідростатичним апаратом – твердою порожниною, затягнутою напівпроникною перегородкою. Змінюючи концентрації солей у цій порожнині, тварина може варіювати глибину занурення (при великій концентрації солей молекули води проникають усередину порожнини, збільшуючи вагу каракатиці, а отже й глибину її занурення).

5) На спині риби-прилипало видозмінений плавник перетворився на присосок. Присосок розщуплюється, а потім під дією м’язів приймає ввігнуту форму. Утворюється розріджений простір. Зовнішній тиск (атмосферний полюс тиск стовпа рідини) і втримує рибину біля предмета, до якого вона присмокталася.

6) Простір, зайнятий захисною рідиною, викиненою тваринами, з часом стає прозорим за рахунок явища дифузії.

7) У голові риби біля основи меча є гідравлічний амортизатор – невеликі порожнини у вигляді сот, наповнених жиром. Вони сприяють пом’якшанню удару. Крім того, у меч-риби дуже товсті перокладки між хребцями, що також зменшує силу удару.

У спекотний час дня пісок у пустелях дуже нагрівається, а температура повітря на висоті навіть 5 сантиметрів від його поверхні буває нижчою на кілька градусів.

8) Кінцівки гекконів мають пластинки, на яких поперечними рядками розміщені особливі щіточки з мікроскопічних багатоверхівкових волосинок. Завдяки своєму мізерно малому розміру, ці гачкоподібні вирости здатні охоплювати найдрібніші нерівності поверхні, що у поєднанні з кігтями дає змогу  ящерці легко пересуватися гладенькими, похилими і вертикальними поверхнями.

9) Внаслідок малої площі поперечного перетину жала комара навіть за невеликої сили створюється значний тиск.

10) Тіло отримує значний запас енергії, якщо прикладено до нього сила дії тривалий час або на досить великому шляху (наприклад, розгін перед стрибком, розмах перед ударом) для збільшення дальності стрибка, який потребує значного нагромадження енергії, служать довгі кінцівки коника.

11) Змії знаходять здобич за тепловим випромінюванням. Природний «термометр» гримучої змії, розташований між її очима, уловлює зміну температури до 0,001*С.

12) Крокодили часто користуються камінням як баластом, що дає змогу ходити їй дном річки. Загальна вага каміння може становити 0,01 ваги тварини.

13) Груди і черевце качки, тобто частина тіла, занурені у воду, мають густий пух, який зверху щільно прикритий пір’ям, яке захищає пух від води. Крім пуху, оточений шаром теплого повітря, збереженню тепла сприяє і шар підшкірного жиру.

14) Сніг – поганий провідник теплоти, тому сніжний покрив оберігає птахів від замерзання.

15) Птахи змінюють нахил свого оперення залежно від ступеня нагріву сонячним промінням, що й захищає їх від перегрівання, оскільки вони мають суху шкіру і не можуть користуватися процесом випаровування як захистом від перегрівання.

16) Температура незамерзлої води вища від температури навколишнього повітря.

17) Ці тварини мають підшкірний жировий шар, який є поганим провідником теплоти.

18) Оленя захищає хутро, волосинки якого заповнені повітрям, а повітря – поганий провідник теплоти.

19) Вуха лисиць є теплорегулювальними органами, тому в тварин, що живуть у північних широтах вуха маленькі (це наслідок біологічного відпору до низу).

20) Густіший волосяний покрив тварин зменшує тепловіддачу.

21 )У такий спосіб тварина зменшує зовнішню поверхню тіла, що, у свою чергу, зменшує втрати теплоти у навколишній простір.

22) Копита лос я мають перепонки, які під час бігу розсуваються і натягуються, що сричиняє зменшення тиску.

23) Маса кита настільки велика (до 100 т ), що на суші (без дії архімедової сили) під дією сили тяжіння кита руйнуються його кровоносні судини.

24) У крові риби тиск кисню менший, ніж у воді, тому кисень переходить з води у кров (в область меншого тиску), що протікає капілярами жабер.

25) Коли у воді стає мало кисню, риби піднімаються до поверхні, яка стикається з повітрям і більш насичена.

26) На значних глибинах гідростатичних тиск великий. Риби, що живуть на таких глибинах, мають такий самий великий тиск у внутнрішніх органах. Під час піднімання на поверхню моря, де тиск значно менший, риба роздувається, внутрішні органи лопаються і риба гине.

27) П’явка пересувається по твердій поверхні не за рахунок тертя, а використовує атмосферний тиск, оскільки має два присоски: передній і задній. Послідовність її пересування можна зобразити так: прикріплення переднім присоском → підтягування задньої частини тіла до передньої  → прикріплення заднім присоском і витягування тіла вперед,

28) Ні, оскільки муха утримується на стелі під дією атмосферного тиску. На кінчиках лапок мухи є невеликі присоски.

29) Густина риб майже дорівнює густині води. Сила тяжіння і архімедова сила взаємно зрівноважують одна одну, тому риба у воді майже невагома.

30) За допомогою плавального міхура риба зберігає рівновагу у воді. Вона підтримує у ньому тиск, що дорівнює тиску навколишнього середовища, підкачуючи до нього кисень з крові. Внаслідок цього середня густина риби завжди дорівнює густині води на тій або іншій глибині,

31) Товстий шар пуху і пір’я має невелику густину, тому птах глибоко не занурюється.

32) Установлено, що кінцівки павука діють як гідравлічний привод, рідиною в якому є кров.

33) У коней та інших тварин ніздрі розташовані на найвищій точці тіла, тому тварини не захлинаються.

34) Випаровування слини з поверхні язика і рота собаки знижує температуру тіла.

35) Лисиці робити різкі рухи вбік допомагає хвіст, тоді як собака її переслідує, за енерцією рухається у попередньому напрямі.

36) Явища енерерції .

37) Щетинки дощового черв’яка вільно пропускають тіло вперед і сильно гальмують зворотні рухи.

38) Зуб бобра складається з кількох шарів різної щільності. Коли бобер гризе дерево зуб його сточюється рівномірно, і кут загострення лишається не змінним

39) Каратиця, спрут, кальмар

40) Коти перед  дощем чи похолоданням обирають найвищі і найтепліші місця.

Павуки з’являються вранці, якщо роси , а це ознака наближення дощу. Жаби перед дощем вилізають з нірок. П’явки перед негодою вилазять з води.

docx
Пов’язані теми
Фізика, 8 клас, Виховна робота
Додано
31 березня 2020
Переглядів
1925
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку