«ВИНАХОДИ УКРАЇНСЬКИХ ВЧЕНИХ, ЯКІ ВІДОМІ У ВСЬОМУ СВІТІ».

Про матеріал
Роль техніки в соціально-економічному розвитку суспільства. Виховувати почуття гордощів за вітчизняних вчених; викликати інтерес до вивчення фізики.
Перегляд файлу

Лисичанська ЗОШ І-ІІІ ступенів №26  Луганської області

Г.І. Довгань.

Урок: «ВИНАХОДИ УКРАЇНСЬКИХ ВЧЕНИХ, ЯКІ ВІДОМІ У ВСЬОМУ СВІТІ».

Мета:

Показати, як впливає техніка на розвиток інших наук; ознайомити учнів з історією розвитку фізики та техніки. Забезпечити засвоєння знань учнями про роль машин у сучасному виробництві і побуті, як знарядь праці; поглиблення і закріплення поняття «техніка»; розвиток критичного мислення. Роль техніки в соціально-економічному розвитку суспільства. Виховувати почуття гордощів за вітчизняних вчених; викликати інтерес до вивчення фізики.

Обладнання. Комп’ютерні презентації.

Тип уроку. Семінар.

Хід уроку

І. Організаційна частина

І. Організаційна частина.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

ІІІ. Повідомлення теми.

ІV. Вивчення нового матеріалу.

V. Підсумок уроку .

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів

1. Що таке техніка?

2. Що ви розумієте під словом «машина»?

3. Видатні українські діячі науки й техніки.

4. Перевірка домашнього завдання:

 Презентації на тему:

• Біографія Євгена Оскаровича Патона та його роботи.

• Біографія та роботи Ігоря Івановича Сікорського.

• Біографія та роботи Олега Костянтиновича Антонова.

• Біографія та роботи Олександра Дмитровича Засядька.

• Внесок українських науковців у розвиток механіки.

ІІІ. Повідомлення теми, мети.

 Завдання: ознайомлення з історією розвитку техніки та роллю машин у сучасному виробництві і побуті; Видатні українські фізики.

Щодня ви зустрічаєтесь із різними механізмами. Ці механізми мають як відмінні так і спільні частини. Відрізняються один від одного своїм призначенням та способами керування. Спільними можуть бути деталі а також те, що ними у більшості випадків керує людина. Знаючи типи машин чи механізмів та їх особливості можна раціонально їх використовувати як на виробництві так і в побуті.

ІV. Вивчення нового матеріалу за планом

Мабуть, першим винаходом людини було створення ручного рубала - загостреної гальки, що дозволяє рубати дерево або різати м'ясо. Рубало було першим примітивним знаряддям, використання якого виділило людину зі світу мавп-приматів. Дещо пізніше, приблизно 100 тисяч років назад, людина навчилася використовувати вогонь; вогонь служив не лише для приготування їжі або обігріву, але, в першу чергу, був зброєю на полюванні. Вогонь дозволив організувати загородне полювання: розмахуючи факелами, ланцюг загоничів гнав стадо тварин до засідки, де ховалися мисливці зі списами і дубинами.

Техніка і технологія в історії людства починається з того часу, коли люди стали використовувати штучні знаряддя ручної праці. Грецьке слово «техне» в перекладі українською мовою означає мистецтво, майстерність, уміння. Його вживали вже Платон та Арістотель, аналізуючи штучні знаряддя праці. Вихідним моментом техніки є органи людини, передусім руки. Історичний шлях людини нерозривно пов´язаний з ускладненням та розвитком техніки, яка подолала довгий шлях, перш ніж сягнула нинішніх висот.   Кожний новий інструмент призначався для виконання однієї або кількох виробничих операцій, і кількість цих операцій зменшувалася порівняно із застосуванням попереднього інструмента.   Цивілізації, які змінювали одна одну до Нового часу, різнилися своїми  характеристиками. Вони могли сповідувати різні релігії, їхні цінності та мотивації, але всі вони використовували в повсякденному житті той самий перелік технічних засобів, які були відомі ще в прадавні часи. Колесо, клин, важіль, блок, гвинт — є основою технічного арсеналу всіх відомих історії людських суспільств. Проте своєрідність певної цивілізації визначалася не рівнем технічного розвитку. Ситуація починає швидко змінюватися в Новий та новітній час, коли техніка західної цивілізації, що все ще була комбінацією тих самих найпростіших механізмів давнини, стала приводитися в рух енергією пари, мінерального палива, електрики і, нарешті, атомного розпаду. Потужність нової техніки була такою великою, що жодна держава світу не могла дозволити собі ігнорувати те, що відбувалося у сфері техніки. Суспільство могло або загинути (як це сталося з автохтонними цивілізаціями Америки), або підкоритися загальному процесу і застосувати в себе ті елементи культури Заходу, якими визначалась її потужність. Тільки за таких умов техніка стає універсальним феноменом сучасної історії людства.  

Намагаючись позначити головні рубежі розвитку техніки, видатний фізик XX ст. Макс Борн навів яскравий приклад. На його думку, одним із найважливіших чинників історії є різновид енергії, який має у своєму розпорядженні людство на певний момент, і вся історія людства поділяється на два великі періоди:

1) від Авраама до сьогодення;

2) від винайдення атомної енергії до всіх прийдешніх часів.

Перехід від першого періоду до другого ознаменувався закінченням споживання сонячної енергії та початком використання її суто земних джерел. Багато хто з дослідників фіксує «саморух» техніки з її спрямованістю від ручних знарядь до повністю автоматизованих, комп´ютеризованих систем.

- Життя людства радикально змінюється тоді, коли в науці робляться відкриття, а в техніці з'являються нововведення, які викликають революційні сплески, - так почав свою доповідь на засіданні вченої ради Північно-Східного наукового центру НАН і МОН України професор, доктор технічних наук, лауреат Державної премії Україна, ректор Національного технічного університету "ХПІ" Леонід Товажнянський. Саме ця обставина змушує нас звернутися до історії науки і техніки як одного з важливих аспектів  життя. Історія науки і техніки - це порівняно молода наука, витоки якої знаходяться в кінці позаминулого століття. Поступово завдяки зусиллям учених різних країн вона була перетворена на самостійну дисципліну.

На ХХ Міжнародному конгресі істориків науки в 1997 році в Бельгії Україна стала повноправним членом Міжнародного союзу істориків науки.

У нашій країні система досліджень у галузі історії науки і техніки почала динамічно розвиватися в останні 10-15 років під впливом діяльності Центру досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г.Доброва НАНУ.

Саме ця обставина змушує нас звернутися до історії науки і техніки як одного з важливих аспектів  життя.

Відомі українські вчені-фізики зробили вагомий внесок у розвиток науки. Їхні праці знають не тільки в межах Батьківщини, а й далеко на просторах світу, їхніми винаходами користується чи не весь світ. Сьогодні українські фізики посідають чільне місце у світовій науці, збагачуючи її оригінальними та грунтовними науковими дослідженнями та винаходами. Серед тих, хто своєю самовідданою працею і розумом розвивав українську фізичну науку можна назвати Йосипа Косоногова – видатного фізика, автора нового методу вимірювання електричної проникності рідин для сантиметрових хвиль, Степана Тимошенка – українського професора механіки, згодом одного з провідних учених фізиків США, Юліана Гірняка – спеціаліста у галузі фізичної кінетики, Романа Цегельського, роботи якого присвячені фізиці магнетизму. Представниками теоретичної фізики є Мар’ян Смолуховський та його учень Володимир Кучер, які зробили значний внесок в розвиток квантової механіки. Назвати слід Дмитра Рожанського – фізика, родом з Києва, члена-кореспондента АН СРСР. Його основні праці стосуються фізики електричних розрядів та радіофізики.

Завдяки українським вченим з’явилися винаходи, які зараз відомі у всьому світі.

Винахідник

Винахід

 

Відкриття

  1.  

І. Пулюй

Рентгеновські промені

Українець  Іван Пулюй  за 14 років до німця Вільгельма Рентгена сконструював трубку, яка згодом стала прообразом сучасних рентгенівських апаратів.

Він набагато глибше, ніж Рентген проаналізував природу і механізми виникнення променів, а також на прикладах продемонстрував їх суть. Саме Іван Пулюй першим у світі зробив рентеновскій знімок людського скелета.

  1.  

Й.Тимченко

 

Кінескоп

 

Йосип Тимченко - людина, яка за два роки до відкриття братів Люм'єр, спільно з фізиком Миколою Любимовим розробив скачковий механізм «равлик». Його принцип дії був покладений в основу створення кінескопа. У 1893 році в Одесі були показані два фільми, знятих за допомогою першого кінескопа. Тимченко випередив західних винахідників кінематографу, однак його пристрій не був запатентований

  1.  

В.Бернацький.

Пристрій для боротьби з ураганами

 

Унікальну конструкцію для захисту узбережжя від ураганів розробив доцент фізико-технологічного факультету Рівненського державного університету Віктор Бернацький. Пристрій вловлює потоки сильного вітру і зменшує його силу шляхом протидії зустрічного потоку повітря. За свій винахід українець отримав нагороду Європейської науково-промислової палати.

  1.  

В.Нікітін

Найшвидший в світі автомобіль

 

Найшвидший в світі автомобіль

У найшвидшому радянському автомобілі, проект якого в 1966 році розробив харків'янин Володимир Нікітін, був встановлений вертолітний газотурбінний двигун ГТД-350 потужністю 400 кінських сил. Розрахункова швидкість машини становила 400 км/год, але вона не була досягнута через відсутність відповідної траси. Однак під час заїзду на Чугуївської трасі ХАДІ-7, стартувавши з місця, зміг розвинути швидкість 320 км/год на дистанції 1 км.

  1.  

В. Нікітін,

Вугільний комбайн

 

У 1932 році українець, уродженець нинішньої Луганської області Володимир Нікітін,створив дослідний зразок першого в світі вугільного комбайну. Після деякого вдосконалення у 1939 році Горлівський завод ім. Кірова почав серійне виробництво вугільних комбайнів, які успішно працювали на шахтах Донбасу до початку війни.

  1.  

Інститут електрозварювання ім. Євгена Патона.

Зварювання живих тканин

 

Ідея зварювання живих тканин з'явилася серед вчених інституту електрозварювання ім. Євгена Патона. Ще в 1993 році під керівництвом Бориса Патона - сина винахідника різних методів електрозварювання, були проведені експерименти, які довели можливість отримання зварного з'єднання різних м'яких тканин тварин способом біполярної коагуляції.

Пізніше почалися експерименти зі зварювання тканин видалених органів людини.

  1.  

В.Петров

Компакт-диск

 

Мало хто знає, що прообраз компакт-диска в кінці 1960-х винайшов аспірант Київського інституту кібернетики В'ячеслав Петров. Тоді розробка носила науковий характер і не мала нічого спільного з музикою. Оптичний диск був створений для супер ЕОМ.  

  1.  

 Ф. Піроцький 

 

Електричний трамвай

На початку 1870-х полтавчанин  Федір Піроцький  розробив технологію передачі електроенергії через залізний дріт. У 1880 році Піроцький представив проект застосування електрики "для руху залізничних потягів з подачею струму". Через рік в Берліні поїхав перший трамвай, вироблений компанією Siemens за схемою українця.

  1.  

Запорізькі козаки

Перший підводний човен-чайка

 

Перший підводний човен-чайка

Безпалубний плоскодонний човен запорізьких козаків, чайка, був створений в XVI-XVII століттях. Зовні бортів кріпився очеретяний пояс, який дозволяв спускати човен під воду і утримувати його на плаву в такому стані. Швидкість чайки становила приблизно 15 км/год, що дозволяло козакам без труднощів втекти від турецьких галер.

  1.  

В. Євмінов

Профілактор Євмінова

 

До створення тренажера і відомої зараз у всьому світі методики профілактики і лікування захворювань хребта В'ячеслава Євмінова підштовхнула власна серйозна травма. В ході експериментів з дозуванням навантажень і виконання вправ під різними кутами, які активізували обмінні процеси і зміцнювали м'язи хребта, був винайдений тренажер, який отримав назву профілактор Євмінова.

  1.  

О. Збарський

Екоавтомобіль, що працює на повітрі

 

Екоавтомобіль, що працює на повітрі

Житель Харкова, 48-річний Олег Збарський, створив автомобіль, що працює на стисненому повітрі. Така пневмомашин, хоч і їздить зі швидкістю 40 км / год, не виробляє шкідливих викидів. І хоча екоавтомобіль дуже громіздкий, при відповідному доопрацюванні технологія може отримати широке застосування.

  1.  

Л. Смирнов

Опріснення морської води

 

Опріснення морської води

Технологію опріснення морської води для пиття розробив професор Одеської державної академії холоду. Заморожена особливим чином морська вода перетворюється в кристали, з поверхні яких можна видалити солі, шкідливі речовини, а також важкі ізотопи водню, які негативно впливають на гени і нервову систему людини.

  1.  

Фахівці з Львівської політехніки

Гнучкий суперконденсатор

 

Гнучкий суперконденсатор

Фахівці з Львівської політехніки придумали гнучкий тканинний суперконденсатор, який працює на сонячній батареї і може зарядити навіть мобільний телефон. Пристрій являє собою компактну систему енергозбереження, котра гнеться і кріпиться до будь-якої поверхні. Це український винахід увійшло в топ-100 кращих досліджень і розробок світу 2011 року за версією впливового американського журналу R&D Magazine.

  1.  

Вчені з Інституту мікробіології і вірусології НАН

Антибіотик батумін

 

Вчені з Інституту мікробіології і вірусології НАН України створили новий антибіотик, що володіє високою активністю до всіх видів стафілококу. За своїм хімічним складом цей препарат не має аналогів.

  1.  

Сергій Корольов є

Ракетний двигун

 

Уродженець Житомира Сергій Корольов є конструктором радянської ракетно-космічної техніки і засновником космонавтики. У 1931 році він разом з колегою Фрідріхом Цандером домоглися створення громадської організації з вивчення реактивного руху, яка згодом стала державною науково-конструкторської лабораторією з розробки ракетних літальних апаратів. У 1957 році Корольов запустив на навколоземну орбіту перший в історії штучний супутник Землі.

  1.  

В Харкові

Поштовий індекс

 

Поштовий індекс

У 1932 році в Харкові була створена унікальна система маркування листів. Спочатку в ній використовувалися цифри від 1 до 10, а пізніше формат змінився на число-буква-число. З початком Другої світової війни цю систему індексації скасували, однак пізніше продовжили використовувати в багатьох країнах світу.

  1.  

А.Малихін

Безкровний аналіз крові

 

Харківський вчений Анатолій Малихін придумав, як зробити аналіз крові безкровним. Він створив прилад, п'ять датчиків якого прикріплюються на певні ділянки тіла людини, після чого на екран комп'ютера виводиться 131 показник здоров'я. Прилад активно використовується медиками в Китаї, Саудівській Аравії, Німеччини, Єгипті та Мексиці.

  1.  

Ігнатій Лукасевич Ян Зехом

Гасова лампа

 

Гасова лампа

Лампа на основі згоряння гасу була створена львівськими аптекарями Ігнатієм Лукасевичем і Яном Зехом у 1853 році в аптеці Під золотою зіркою. Одночасно з лампою був винайдений і новий спосіб отримання гасу шляхом дистиляції і очищення нафти.

  1.  

Українські студенти.

Рукавичка EnableTalk для людей з обмеженими можливостями

 

Рукавичка призначена для перекладу мови жестів в слова. Пристрій для людей з обмеженими можливостями слуху та мовлення розробили українські студенти. Він виглядає, як дві рукавички, оснащені датчиками, які відстежують положення рук і передають дані на мобільний пристрій.

  1.  

Ігор Сікорський

 

Вертоліт

 

 

Винахідником вертольоту є київський авіаконструктор, який емігрував до США, Ігор Сікорський. У 1931 році він запатентував проект машини з двома пропелерами - горизонтальним на даху і вертикальним на хвості. Перший вертоліт VS-300 піднявся в небо в 1939 році. Пізніше на його основі VS-300 був створений перший у світі вертоліт-амфібія на поплавковому шасі, який міг злітати з води і сідати на суші.

  1.  

Наукові співробітники Аерокосмічного інституту та Національного авіаційного університету

Рідкий струменевий скальпель

 

Наукові співробітники Аерокосмічного інституту та Національного авіаційного університету створили рідкий струменевий скальпель, який не пошкоджує судинну систему при проведенні операцій на внутрішніх ораганах людини. Високий тиск при роботі апарату дозволяє видаляти нем'язові тканини з мінімальною крововтратою. Скальпель не має аналогів на Заході і є інструментом багаторазового використання.

  1.  

Петро Бобонич

Годинник-глюкометр для діабетиків

 

Годинник-глюкометр для діабетиків

Вчений із Закарпаття Петро Бобонич винайшов глюкометр у вигляді наручного годинника. З його допомогою діабетики можуть дізнаватися рівень цукру в крові в будь-який момент. Для цього не потрібно здавати кров.

  1.  

Володимир Мельников

Екологічно чисте паливо

 

Екологічно чисте паливо

Інженер зі Славутича Володимир Мельников сконструював машину, яка перетворює відходи деревини в паливні брикети. Піч під надвисоким тиском розігріває тирсу до 300 градусів, внаслідок чого утворюється рослинний клей. Далі працює прес, який стискає масу з силою 200 тонн на квадратний сантиметр. В результаті виходить паливний брикет, схожий на антрацит.

  1.  

Володимир Тараненко

Капсула, яка врятує пасажирів під час аварії літака

 Капсула, яка врятує пасажирів під час аварії літака Володимир Тараненко розробив капсулу, яка відділяється від літака за лічені секунди, що дозволяє врятувати пасажирів. Система роботи капсули досить проста – спочатку з літака виштовхується маленький парашут, який витягує великий парашут, а той вже витягує саму капсулу. Весь цей процес відбувається за 2-3 секунди. Володимир Тараненко зробив патент на винахід і не збирається зупинятися на досягнутому і буде надалі вдосконалювати капсулу і намагатися впровадити її в масове виробництво.

  1.  

Юрій Вороний

Перша пересадка нирки

Перша пересадка нирки Юрій Вороний здійснив першу в світі пересадку нирки. Надзвичайно важливо, що в клінічних умовах Вороний довів, що «нирки свіжих трупів у стані оживати і функціонувати при пересадці іншій людині», і що «поза всяким сумнівом трупні органи при пересадці людині не дають якої б то не було специфічної інтоксикації або анафілаксії». Своєю операцією Вороний надовго випередив розвиток трансплантології. У більшості країн світу клінічні пересадки кадаверних нирок почали робити тільки в 50-60-ті роки.

  1.  

Володимир Хавкін

Вакцини проти чуми та холери

 

Володимир Хавкін створив перші в історії вакцини проти чуми і холери. Він працював спочатку в Одесі, а пізніше в Парижі. У Франції Володимир Хавкін винайшов протихолерну вакцину. Уряд царської Росії відмовився застосовувати винахід політичного противника московської імперії. Після відмови застосовувати протихолерну вакцинацію в ряді країн Європи, Хавкін з 1896 року працював в Індії, де створив першу в історії вакцину проти чуми. Зусилля вченого знайшли підтримку в уряду Великої Британії. Експерименти з винайденими вакцинами Хавкін найчастіше проводив на своєму організмі. В Індії було вакциновано понад 4 мільйонів людей. Видатний вчений був призначений головним бактеріологом країни та директором Бомбейської протичумної лабораторії. Пізніше ця лабораторія була перетворена в Інститут Хавкіна.

  1.  

Сергія Олексійовича Лебедєва.

Електронна обчислювальна машина

8) Технологічна історія України містить немало видатних постатей та власних винаходів, до яких належить і перша в континентальній Європі електронна обчислювальна машина, створена під керівництвом академіка Сергія Олексійовича Лебедєва. Комп’ютер був розроблений спеціалістами лабораторії обчислювальної техніки Інституту електротехніки АН УРСР в 1951 році та мав назву «МЭСМ» — Мала електронна лічильна машина. Попри назву, пристрій аж ніяк не відрізнявся компактністю: 6 тис електронних ламп займали 60 кв.м будівлі гуртожитку колишнього монастирського селища Феофанія під Києвом, куди після війни перемістили окремі відділи Академії наук із поруйнованої української столиці. У створенні першої американської ЕОМ «ENIAC» брали участь 13 основних виконавців, 200 техніків та ще більше рядових робітників. Для порівняння — перша українська електронна обчислювальна машина «МЭСМ» була спроектована, сконструйована та зібрана за участі 12 інженерів, 15 техніків та монтажниць протягом рекордних для того часу трьох років. https://www.imena.ua/blog/first-eom-in-europe/

  1.  

Академік Петро Мефодійович Василенко

 

Академік Петро Мефодійович Василенко Американські вчені при розробці «Лунохода» користувалися працею П. М. Василенка «Теория качения колеса со следом». Своїми працями П. М. Василенко зробив значний внесок у розв'язання низки складних і важливих технічних проблем механізації сільського господарства. Це створення перших конструкцій точних сівалок,відцентрових тукорозкидачів, ротаційних культиваторів, комплексу бурякозбиральних машин, нових ультрамалооб'ємних обприскувачів та ін.

ІV. Підсумок уроку.

Історія науки і техніки не просто реконструює минуле наукового знання, а й досліджує процес розвитку науки. Природно, мова йде і про видатні персоналії світової науки і техніки, і про їх внесок у розвиток цивілізації. 

1. Який шлях пройшла фізика як наука у своєму розвитку?

2. Чому фізика є основою техніки?

3. Назвіть імена відомих вам учених - фізиків.

4.У яких галузях фізичної науки вони працювали?

4. Яких українських учених – фізиків ви знаєте?

 

 Домашнє завдання: Створити презентацію:

1.-10 гаджетів з минулого, які змінили світ.

2.- Вплив фізики  на розвиток техніки.

3.-Роль механіки в розвитку суспільства.

docx
Додав(-ла)
Довгань Галина
До підручника
Фізика (рівень стандарту) 10 клас (Генденштейн Л. Е., Ненашев І. Ю.)
Додано
29 жовтня 2019
Переглядів
1968
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку