Випускник Нової української школи - це особистість... ( методичні рекомендації)

Про матеріал

Ідеал сучасного навчання - особистість із гнучким розумом , зі швидкою реакцією на все нове, з ідеальними комунікативними здібностями. Тому особистість ( сучасний випускник) має бути усебічно освіченим. Здатним знайти вихід з будь-якої ситуації та зважитися на відповідне рішення.

Перегляд файлу

                        Випускник Нової української школи – це особистість….

Сучасний випускник навчального закладу має бути всебічно освіченим , здатним знаходити вихід з будь – якої ситуації, конкурентоспроможним на ринку праці. Нині випускники потребують не тільки ґрунтовних знань із предметів , а й високого рівня  розвитку різних типів компетентностей . Що ж таке компетентності? Компетентності  - це якості , набуті завдяки проживанню ситуацій , рефлексії досвіду. Складовими компетентності  є : знання , навички, здібності , стереотипи поведінки, зусилля. Знання є інтелектуальним контекстом , у якому працює людина, навички – виявляються від фізичної сили та вправності до спеціалізованого навчання. Здібності є синонімом до слова обдарованість. У нашій поведінці відбиваються наші цінності, етика, переконання й реакції на навколишній світ. Зусилля – це свідоме застосування ментальних  і фізичних ресурсів з певною метою. Зусилля є підґрунтям робочої етики, адже можна пробачити брак таланту або помірні здібності, але ніколи – недостатність зусиль. Без зусиль людина нагадує сповнені здібностей вагони без локомотива, що мляво стоять на рейках.

У 2016 році Міністерство освіти й науки України запропонувало Концепцію Нової української школи , у якій було наведено 10 ключових компетентностей  необхідних для формування особистості школяра в сучасних умовах.

  1. Спілкування державною і рідною мовами
  2. Спілкування іноземними мовами
  3. Математична компетентність
  4. Основні компетентності в природничих науках і технологіях
  5. Інформаційно – цифрова компетентність
  6. Уміння вчитися впродовж життя
  7. Ініціативність і підприємливість
  8. Соціальна та громадська компетентності
  9. Обізнаність та самовираження у сфері культури
  10. Екологічна грамотність і здорове життя

Згідно всіх цих компетентностей Випускник Нової української школи повинен мати вміння усно й письмово висловлювати та тлумачити поняття, думки, почуття через слухання , говоріння , читання, письмо та застосування мультимедійних засобів, уміння  розуміти висловлюване іноземною мовою, уміння посередницької діяльності й міжкультурного спілкування. Логічно та алгоритмічно мислити. Уміти будувати моделі для вирішення проблем. Уміння застосовувати  науковий метод, спостерігати, аналізувати, збирати дані, проводити експерименти, аналізувати результати.  Випускник повинен мати здатність до пошуку та засвоєння нових знань, уміти визначати навчальні цілі та способи їх досягнення, уміти раціонально поводитися як споживач , ефективно використовувати індивідуальні заощадження , приймати доцільні рішення у сфері зайнятості. Уміти працювати з іншими на результат, попереджати й розв’язувати конфлікти , досягати компромісів. Здатність  розуміти твори мистецтва, формувати власні мистецькі смаки, самостійно виражати ідеї за допомогою мистецтва.  А також уміти розумно й раціонально користуватися природними ресурсами в межах сталого розвитку, усвідомлення ролі навколишнього середовища  для життя та здоров'я людини.

 

 

 

 

 

Отже, Випускник  Нової української школи – це особистість….

 

 

 

 

 

 

 children

docx
Додано
13 серпня 2018
Переглядів
1305
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку