Виробнича іновація за професією Бармен
«Фонтан із шампанського»
Розробив майстер в/н Валентина ВОРОНІНА
Характеристика впровадженої виробничої іновації
Одним з пунктів весільного банкету є аперитив, який подається гостям під час збору. Звичайно, цей аперитив може бути поданий без жодного пафосу, але можна влаштувати справжнє бармен-шоу або здивувати гостей пірамідою шампанського.
Піраміда шампанського, що також називається каскадом, - це келихи, складені один на одного у формі піраміди. Шампанське заливається у верхній келих, поступово заповнюючи нижні келихи. Це по-справжньому красиве і урочисте видовище, яке не залишить нікого байдужим. Золотистий колір, біла піна і спадаючий струмочок з піраміди шампанського принесуть естетичне задоволення вашим гостям. Проте при цьому слід врахувати - чим більше піраміди шампанського, тим ефектніше вона виглядає і багато вражень вона залишить в пам'яті ваших гостей. Барменом з ресторану піраміда з шампанського споруджується досить вправно, але не швидко. Все залежить від того, яку кількість фужерів планується задіяти. Досвідчені бармени можуть створити піраміду з неймовірно великої кількості келихів, що перевищують декілька сотень, тоді доводиться витрачати до 4 годин. Форма піраміда з шампанського на весілля або бенкет може бути трикутною і квадратною, але деякі досвідчені бармени готові спорудити піраміду, що супроводжується оригінальнішими формами, включаючи форму циліндра або серця. Зробити піраміду з шампанського на весілля можна, але за умови ретельного вивчення і подальшого наслідування усіх рекомендацій досвідчених барменів.
Технологічна документація
Наповнення усіх келихів здійснюється оригінальним способом:
У самий верхній келих, що є вершиною каскаду або піраміди, вливають шампанське. У міру заповнення пінне шампанське приємним струменем стікає вниз,воно починає переливатися через краї і потрапляти в келихи, які встановлені на один ряд нижче. Так поступово заповнюються усі келихи, аж до останнього ряду. При правильній установці келихів на стіл або піднос можуть пролитися лише пару крапель шампанського . Видовище, дійсно, неповторне. Якщо допустити щонайменшу помилку, уся піраміда може розсипатися, келихи розіб'ються, шампанське проллється.
Що знадобиться
1. Скляні келихи для Мартіні – на тонкій ніжці з трикутною чашею, що розкльошує, – або блюдця для шампанського.
2. Декілька пляшок шампанська з розрахунку на число келихів.
3. Окремий столик для пристрою піраміди.
4. Нарядна скатертина і відповідний декор.
5. Великий піднос, на якому поміститься весь перший ярус каскаду.
Інструкція
Спершу потрібний визначити розмір піраміди, виходячи з кількості п'ючих гостей. Самостійну побудову весільного каскаду краще обмежити 55-70 келихами. Можна заздалегідь намалювати схему установки келихів, щоб під час монтажу конструкції не відволікатися на розрахунки і звірки.
Розрахуйте необхідну кількість шампанська для заповнення всіх фужерів піраміди – однієї стандартної пляшки шампанська об'ємом 0,75 л. вистачає приблизно на 3-4 наповнених доверху келиху.
Виберіть відповідні «мартінки». Краще купити такі весільні келихи оптом в наборах – це буде дешевше і зручніше. Із звичайними келихами для шампанська краще не експериментувати – їх складно встановлювати і практично неможливо наповнити, не проливаючи. На випадок бою фужерів купити їх з деяким запасом.
Встановите стійкий стіл на рівну поверхню, при необхідності зробіть додаткові упори з паперу. Ідеальний варіант – фуршетний круглий стіл з білою скатертю і драпірованою спідницею.
Приготуйте відповідний нижньому ярусу піраміди піднос, який захистить скатерть від крапель шампанська. Установіте перший ряд келихів, вибудовувавши їх рівно і щільно один до одного. Можна потім вирівняти трикутник або прямокутник підстави картоном або другим підносом.
У другому ряду піраміди ставте фужери підставою ніжки на місце зіткнення трьох (чотири) келихів нижнього ярусу. Дотримуйте розмір малюнка і не квапитеся.
Аналогічним чином встановлюється третій і подальші ряди, при цьому на вершині всієї піраміди повинен виявитися всього один келих.
Готову гору можна прикрасити різними елементами декору по ходу збірки або після завершення установки каскаду.
У урочистий момент відкоркуйте шампанське і обережно заповнюйте всі келихи гори зверху вниз, наливая напій тонкою цівкою лише в самий верхній келих. Якщо піраміда зібрана правильно, пролитих крапель практично не буде, а всі келихи рівномірно наповняться іскристим вином.
Насолоджуйтеся смаком шампанського і захватом гостей від цього маленького, але незвичайно яскравого весільного шоу.
Корисні ради
1.Келихи піраміди можна наповнювати не лише шампанським. Зробити красиве шоу можна за допомогою коктейлів різного кольору.
2.Для прикраси композиції можна використовувати квіти, пелюстки, підсвічування, фрукти, ягоди і інший тематичний декор.
3.Щоб весільне шампанське закуталося густими клубами диму при наповненні келихів, використовуйте сухий лід.
4.Установка і прикраса каскаду з келихів займає від півгодини до двох годин – залежно від кількості келихів, вправності майстра і складності супутнього декору.
5.Чим піраміда вища – тим вона ефектніше виглядає, чим нижче – тим простіше і безпечніше.
7.Бажано звернутися за допомогою до когось з гостей або організаторів заходу, щоб до приїзду молодожонів до місця проведення банкету піраміда з келихів вже була готова.
8.Келихи можна прикрасити штучними кольорами, пелюстками живих квітів, цукерками в красивих обгортках.
|
|
|
Трикутна піраміда шампанського з 5 рівнів:
1 (нижній) рівень 5+4+3+2+1 келих
2 рівень 4+3+2+1 келихів
3 рівень 3+2+1 келихів
4 рівень 2+1 келихів
5 рівень 1 келих
Разом 35 келихів.
Квадратна піраміда шампанського з 5 рівнів
(ніжка кожного келиха стоїть на чотирьох "мартинках" нижнього рівня):
Схема квадратної піраміди шампанського з трьох рівнів
1 (нижній) рівень 5*5 келихів
2 рівень 4*4 келихів
3 рівень 3*3 келихів
4 рівень 4 келихи
5 рівень 1 келих
Інструкція з охорони праці для бармена
До роботи в якості бармена допускаються чоловіки і жінки які досягли віку 18 років.
На робочому місці працівник отримує первинний інструктаж з безпеки праці і проходить: стажування; навчання влаштуванню і правил експлуатації використовуваного обладнання; санітарно-гігієнічну підготовку; перевірку знань з електробезпеки (при використанні обладнання, що працює від електричної мережі), теоретичних знань і набутих навичок безпечних способів роботи.
Підготує робоче місце для безпечніше роботи і перевірити:
відсутність звисають, оголених кінців електропроводки;
справність розетки, кабелю (шнура) електроживлення наявність і справність пристосувань, інвентарю , цілісність посуду подачі. Розставити зручно і безпечно запаси посуду подачі напоїв. Виконувати тільки ту роботу, по якій пройшов навчання, інструктаж з охорони праці і до якої допущений працівником, відповідальним за безпечне виконання робіт.
Чи не доручати свою роботу ненавченим і стороннім особам.
Застосовувати необхідні для безпечної роботи справне устаткування, інструмент; використовувати їх тільки для тих робіт, для яких вони призначені.
Дотримуватися правил переміщення в приміщенні і на території організації, користуватися тільки встановленими проходами.
Утримувати робоче місце в чистоті, своєчасно прибирати з підлоги розлиті напої та ін.
Чи не захаращувати робоче місце, проходи до нього, проходи між устаткуванням, шляхи евакуації та інші проходи порожньої тарою з-під напоїв, кулінарної продукції.
Можлива небезпека травмування при використанні скляного посуду;
залишати верхній одяг, взуття, головний убір, особисті речі у вбиральні;
перед початком роботи мити руки з милом, надівати чистий формений одяг;
працювати в чистому форменому одязі, міняти її у міру забруднення;
після відвідування туалету мити руки з милом;
не приймати їжу на робочому місці.
Користуватися при відкупорюванні пляшок спеціально призначеним інструментом (пробочником, штопором, консервним ножем). Не робити ці роботи випадковими предметами або інструментом із задирками. Відкриваючи пляшки з газованими винами, накривати серветкою шийку пляшки
Якщо в процесі роботи сталося забруднення підлоги на робочому маршруті напоями або просипаними порошкоподібними речовинами, роботу припинити до видалення забруднюючих речовин.
Відсортувати битий посуд і здати його в інвентарну.