Віртуальна екскурсія до Щецинського замку (Республіка Польща) – 8 клас

Про матеріал
Мета уроку: познайомити учнів з історією створення та сучасною історією Щецинського замку, що знаходиться у Польщі; Тип уроку: комбінований урок Наочність: презентація Обладнання: комп’ютер, проектор, екран, ґаджети з виходом до мережі Інтернет, зошити; Міжпредметні зв’язки: всесвітня історія; художня культура; географія;
Перегляд файлу

Тема уроку: Віртуальна екскурсія до Щецинського  замку (Польща) – 8 клас

          Мета уроку: познайомити учнів з історією створення та сучасною історією Щецинського замку, що знаходиться у Польщі;

Тип уроку: комбінований урок

Наочність: презентація

Обладнання: комп’ютер, проектор, екран, ґаджети з виходом до мережі Інтернет, зошити;

Міжпредметні зв’язки: всесвітня історія; художня культура; географія;

Структура уроку

І. Організаційний момент 1 хв.

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь 7 хв.

ІІІ. Мотивація навчально-пізнавальної діяльності 4 хв.

IV. Повідомлення теми та завдань уроку 3 хв.

V.Вивчення нового матеріалу 10 хв.

VI.Закріплення нових знань 5 хв.

VII.Творче завдання 10 хв.

IX.Заключна частина 5 хв.

Хід і зміст уроку

І. Організаційний момент

1. Привітання;

2. Перевірка присутності учнів за журналом;

3. Ознайомлення учнів з планом уроку;

ІІ. Актуалізація опорних знань та вмінь

Актуалізація проводиться у формі беіди:

  1.               Що таке замок?
  2.               Для чого будували замки?
  3.               Які найвідоміші замки ви знаєте?

 ІІІ. Мотивація навчально-пізнавальної діяльності

На сьогоднішньому уроці ми матимемо змогу поринути віртуально до Щецинського  замку , побачимо велич і  цієї споруди, дізнаємось історію збудування та сучасну історію споруди;

IV. Повідомлення теми та завдань уроку

Тема: Віртуальна екскурсія до Щецинського  замку (Польща)

Завдання уроку: познайомити учнів з історією створення та сучасною історією Щецинського замку, що знаходиться у Польщі;

V. Вивчення нового матеріалу

Використовуємо презентацію для розповіді.

Головною визначною пам'яткою Щецина, столиці Західно-Поморського воєводства, є замок герцогів Померанії – велетень з білосніжними стінами, що здіймається на Замковому пагорбі вже понад шість століть. Прекрасний ренесансний замок із зеленими куполами на струнких вежах створювався протягом багатьох років декількома представниками роду поморських князів з династії Грифітів, але в роки Другої світової війни старовинна будова була майже дощенту знищена під час нальотів авіації союзників. Кілька післявоєнних десятиліть тривала копітка реставрація замку в Щецині, після якої він перетворився не лише на популярний туристичний об'єкт, але і став справжнім культурним центром міста.

Княжий двір на Замковому пагорбі, що височіє над вигинами річки Одер, існував з часів раннього середньовіччя, але в ту епоху місто було ще слов'янським поселенням язичників, які не визнавали владу польських князів. Під час активної християнізації поморських земель за наказом польського князя Болеслава III Кривоустого у 1124 році в Щецин прибув бамбергський єпископ Оттон, який застав на Замковому пагорбі святилище слов'янського бога Триглава і дерев'яний замок поморського князя Вартіслава. У 1170 році син Вартіслава, Богуслав I став засновником герцогства Померанія (Поморське князівство) з центром у Щецині, в результаті чого на цих землях на кілька століть встановилася влада династії Грифітів, названих так по зображенню грифона на їх фамільному гербі.

У середині 13 століття при Барнімі I Доброму, одруженому на Маріані, дочці шведського короля Еріха X, колишня князівська садиба була істотно збільшена. Але початок історії нового Щецинського замку було покладено Барнімом III, який в 1346 році почав зведення на Замковому пагорбі кам'яного замку. Будівництво герцогської резиденції було несхвально зустрінуте заможними городянами Щецина, які угледіли в цьому зазіхання на їхні права в міському самоврядуванні, але незабаром пристрасті вляглися, а поряд із замком з'явилася ще й Каплиця св. Оттона, яка стала фамільною усипальницею роду поморських герцогів.

У наші дні замок герцогів Померанії являє собою важливий культурний центр Західного Помор'я, в стінах якого розташований не тільки музей, але й концертний і виставковий зал, кінозал, опера, театр і кабаре, ресторани і навіть зал одружень. Природно, що при такій великій кількості культурних установ, замок в Щецині ніколи не буває порожній, тут проходять міжнародні музичні фестивалі і камерні концерти («Недільний полудень», «Вечір при свічах»), конкурси виконавців і театральні покази, а в літній сезон на великому і малому замковому подвір'ї влаштовується променад.

У північному і південному крилі замку розташовані художні галереї, де протягом року для перегляду доступні близько трьох десятків різних виставок та експозицій на тему історії та мистецтва. У галереї замку часто бувають представлені фотографічні виставки, а також здійснюються тимчасові покази цінних художніх експонатів з інших музеїв і галерей Польщі та зарубіжжя.

VI.Закріплення нових знань 5 хв.

Закріплення нових знань у формі бесіди:

  1.               Що вам запам’яталося?
  2.               Що найбільше сподобалося у вигляді замку?
  3.               Чи хотіли б ви там побувати?

VII.Творче завдання 10 хв.

Завдання для учнів: описати свою  улюблену  памятку в Україні чи за її межами (учні можуть користуватися мережею Інтернет)

IX.Заключна частина 5 хв.

  1.               Вчитель повідомляє про досягнення цілей уроку
  2.               Домашнє завдання: зробити презентацію про свою улюблену пам’ятку історії,архітектури чи мистецтва (на вибір учня)

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
До підручника
Всесвітня історія 8 клас (Сорочинська Н.М., Мартинюк О.О., Гісем О.О.)
Додано
10 листопада 2020
Переглядів
364
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку