Віртуальна екскурсія до Успенського Собору у Володимир-Волинському – визначної пам’ятки доби Київської Русі (7 клас)

Про матеріал
Мета уроку: познайомити учнів з історією створення та сучасною історією Успенського Собору, що знаходиться у місті Володимирі – Волинському; Тип уроку: комбінований урок Наочність: презентація Обладнання: комп’ютер, проектор, екран, ґаджети з виходом до мережі Інтернет, зошити; Міжпредметні зв’язки: всесвітня історія; художня культура; українська література; географія;
Перегляд файлу

Тема уроку: Віртуальна екскурсія до Успенського Собору у Володимир-Волинському – визначної памятки доби Київської Русі (7 клас)

Мета уроку: познайомити учнів з історією створення та сучасною історією Успенського Собору, що знаходиться у місті Володимирі – Волинському;

Тип уроку: комбінований урок

Наочність: презентація

Обладнання: комп’ютер, проектор, екран, ґаджети з виходом до мережі Інтернет, зошити;

Міжпредметні зв’язки: всесвітня історія; художня культура; українська література; географія;

Структура уроку

І. Організаційний момент 1 хв.

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь 7 хв.

ІІІ. Мотивація навчально-пізнавальної діяльності 4 хв.

IV. Повідомлення теми та завдань уроку 3 хв.

V.Вивчення нового матеріалу 10 хв.

VI.Закріплення нових знань 5 хв.

VII.Творче завдання 10 хв.

IX.Заключна частина 5 хв.

Хід і зміст уроку

І. Організаційний момент

1. Привітання;

2. Перевірка присутності учнів за журналом;

3. Ознайомлення учнів з планом уроку;

ІІ. Актуалізація опорних знань та вмінь

Актуалізація проводиться у формі беіди:

  1.               Що є пам’яткою архітектури?
  2.               Які пам’ятки архітектури ви знаєте?
  3.               Які є пам’ятки архітектури в нашому місті?

             ІІІ. Мотивація навчально-пізнавальної діяльності

На сьогоднішньому уроці ми матимемо змогу поринути віртуально до Успенського Собору, побачимо велич цієї споруди, дізнаємось історію збудування та сучасну історію споруди;

IV. Повідомлення теми та завдань уроку

Тема: Віртуальна екскурсія до Успенського Собору– визначної пам’ятки доби Київської Русі.

Завдання уроку: познайомитися з історією створення та сучасною історією Успенського Собору, що знаходиться у Володимирі-Волинському;

V. Вивчення нового матеріалу

Успенський собор - це одна з найцінніших архітектурних пам'яток давньоруського зодчества, що збереглася до нашого часу.Свято-Успенський собор - це головна визначна пам'ятка Володимира-Волинського, можна сміливо заявити, що вона є його візитною карткою. Часто собор іменують Мстиславовим храмом на честь його засновника волинського князя Мстислава Ізяславовича. Зараз цей собор входить до Володимиро-Волинської єпархії Української православної церкви Московського патріархату. Anga Travel пропонує кращі тури по Україні!

Собор знаходиться в самому центрі Володимира-Волинського. Поруч з ним розташовані давні міські земляні вали, єпископський будинок і дзвіниця. Всі разом вони створюють своєрідний архітектурний комплекс так званого «владики» - це укріплена резиденція волинських єпископів. Величезна кількість тури по Україні. 

У 1160 році завершилося будівництво Успенського собору, який був побудований у вигляді одноверхового хрестовокупольного шестистовпного храму, що має схожість з Кирилівською церквою, а це вказує нате, що будували його київські майстри. Стіни собору гармонійно розділяють арки на напівколони, багато прикрашені фресками. Засновником храму Успіння Пресвятої Богородиці була удільний князь міста Мстислав Ізяславович, який пізніше став великим Київським князем. У той же 1160 рік було проведено освячення собору, після чого він став кафедральним в продовження першої єпископської кафедри Волинської єпархії, що була заснована тут в 992 році. На честь її 1000-річчя в 1992 році недалеко від собору було встановлено пам'ятний хрест. Автобусні тури по Україні це відмінна можливість подорожувати з комфортом

Свято-Успенський собор був також і усипальницею для головних персон міста. Тут поховані шість великих князів (у тому числі і засновник собору Мстислав Ізяславович), два єпископи і багато інших знатних осіб Володимира. У нас найкращі тури по Україні з Києва.

За свою багатовікову історію Успенський собор багато разів був розграбований, спустошений і зруйнований воїнами монголо-татарської орди хана Батия, польських, татарських та інших військ. Але кожного разу разом з усім містом Свято-Успенський собор піднімався з руїн і попелу і у всій красі знову тріумфував своєю величчю. Один з чергових періодів спустошення храму пов'язаний з міжконфесійною боротьбою між уніатською і православною церквою. У 1596 році єпископ Володимира Іпатій Потій прийняв унію, Свято-Успенський собор став уніатським храмом. Всi тури по Україні.

У 1683 році собор дуже сильно постраждав від пожежі, що охопила все місто. Відновлення храму здійснилося тільки в 1753 році, коли візантійська архітектура колишнього собору була перероблена уніатами на латинський манер. З 1772 року почалось запустіння Успенського собору, його почали використовувати в якості «казенного магазину» (склад), а до 1829 року храм взагалі перетворився на суцільну руїну, після того як обвалилися купол і склепіння, тури на Волинь.

Відродження Успенського собору здійснилося завдяки Свято-Володимирському братству, яке організувалося в грудні 1887 року. Мета діяльності братства - виконання церковно-упорядковувальнихі релігійно-просвітницьких завдань. Однією з них було відновлення храму Успіння Святої Богородиці, проект якого був прийнятий в 1896 році академіком архітектури Г.І.Котовим. Протягом декількох років (1896-1900) Успенський собор у Володимирі-Волинському був повністю реставрований у формі давньоруського храму, де відзначити новий рік, побудованого на цьому місці в XII столітті, тури на Волинь.

У присутності Великого Князя Костянтина Костянтиновича 15 вересня 1896 архієпископом Волинським і Житомирським Модестом була торжественно закладена перша кладка собору. Через чотири роки, 17 вересня 1900, той же архієпископ Модест і провів урочисте освячення відновленого Свято-Успенського собору. Після закінчення церемонії освяченнязнову присутній тут Великий Князь Костянтин Костянтинович на площі перед собором посадив дві американські ялини. Тоді церемонія освячення відреставрованого Успенського собору перетворилася на всенародне свято.

Успенський собор у Володимирі-Волинському має величезне значення не тільки для цього міста, але і для всієї країни, оскільки є древнім пам'ятником архітектури, що зберігся ще з часів Київської Русі. Зараз Успенський собор займає важливе місце в державному реєстрі Національної культурної спадщини України і строго охороняється державою.

VI.Закріплення нових знань 5 хв.

Закріплення нових знань у формі бесіди:

  1.               Що вам запам’яталося?
  2.               Коли і ким було збудовано Успенський Собор?
  3.               Чому було збудовано Собор? Який вигляд має храм зараз?

VII.Творче завдання 10 хв.

Завдання для учнів: описати свою  улюблену  памятку в Україні чи за її межами (учні можуть користуватися мережею Інтернет)

IX.Заключна частина 5 хв.

  1.               Вчитель повідомляє про досягнення цілей уроку
  2.               Домашнє завдання: зробити презентацію про свою улюблену пам’ятку історії,архітектури чи мистецтва (на вибір учня)

 

 

 

 

 

doc
До підручника
Історія України 7 клас (Гупан Н.М., Смагін І.І., Пометун О.І.)
Додано
10 листопада 2020
Переглядів
532
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку