Віртуальна подорож "Доторкнися до сходу сонця"

Про матеріал

Мета:

- сприяти знайомству учнів з культурою і мистецтвом Японії, розкрити незвичайність культури японців;

- пробуджувати учнів до сприйняття краси навколишнього світу, формувати вміння емоційно відгукуватися на красу природи, особливості культури і життя країни вранішнього сонця;

- виховувати відчуття краси, естетики.

Перегляд файлу

Віртуальна подорож

«Доторкнися до сходу сонця»

 

Мета:

  • сприяти знайомству учнів з культурою і мистецтвом Японії, розкрити незвичайність культури японців;
  • пробуджувати учнів до сприйняття краси навколишнього світу, формувати вміння емоційно відгукуватися на красу природи, особливості культури і життя країни вранішнього сонця;
  • виховувати відчуття краси, естетики.

Обладнання: ноутбук, телевізор, супроводжуюча презентація, одяг, відеоролики, одяг, книги, прапорці, символи, ікебани, картини тощо на японську тематику

 

 Слайд 1

Сьогодні ми відправимося з вами у віртуальну подорож до країни, яку називають … Слайд 2

 

Япония - Страна восходящего солнца.
Есть у японцев для солнца оконца:                    ** Слайд 2
Утром посмотрит японец в окно -
И сразу увидит, как всходит оно!

 

**  Коло червоного кольору в центрі білого прапору символізує сонце, що сходить.  **  Фактично Японія не має державного герба, але в його якості часто використовується герб імператорської  сім’ї – шістнадцятипелюсткова жовта хризантема, яка теж символізує сонце.

**   Відомий символ Японії та японської культури - сакура - здавна шанована японцями рослина. ** 27 березня громадською організацією «Товариство Японської Сакури» оголошено Святом Цвітіння Сакури.

Японія - це дивовижна країна. Той, хто потрапляє сюди вперше, занурюється в мегаполіс і бурхливе життя, з одного боку, і спокій, умиротворення з іншого.

Познайомимося з країною… Слайд 3 Перегляд відеоролику «30 фактів про Японію»

Тут Вас чекає унікальне поєднання традиційних храмів і будинків минулого, з сучасними досягненнями в області архітектури і технологій. Потрапивши в цю країну, можна зануритися в японську історію і культуру, Слайд 4 Доторкнися першим до сходу сонця, а також отримати екскурс у майбутнє, за допомогою нинішньої науки. Багато історичних пам’ятників використовуються за їх призначенням, залишаючись при цьому відкритими для громадськості. Неймовірну красу Японії можна побачити в будь-який час року. Вашій увазі представляється короткий огляд визначних пам’яток Японії, які ви повинні побачити на власні очі.

 

Слайд 5

Меморіал світу в Хіросімі

Цей пам’ятник можна віднести до трагічних пам’яток Японії. Меморіал стоїть в пам’ять про тих, чиї життя забрала атомна бомба, скинута на Хіросіму 6 серпня 1945. Розташований в парку меморіал Купол Гембаку – це єдина будівля, що залишився уцілілим після вибуху. Це суворе нагадування про світ у війні, про важливість людських життів і про безневинні жертви.

Слайд 6

Мавпячий парк Джігокудані

Парк Джігокудані відомий своїми гарячими областями. Назва Джігокудані дослівно означає: «Долина Ада». Ця назва було закріплено за парком через пари і киплячої води, яка струмує з мерзлої землі, оточеної крутими скелями і холодними лісами. Парк славиться також великий популяцією диких японських макак , які відправляються в долину взимку, коли сніг покриває парк. Мавпи спускаються з стрімких скель і з лісу, щоб погрітися біля теплих джерел, але ввечері повертаються назад. Подивитися на це збираються тисячі туристів.

 

Слайд 7

Кіемідзу-дера – буддійський храм розташований у Східному Кіото, був заснований в 778 році. Храм знаходиться в повній гармонії з природою. Під час будівництва храму не було використано жодного цвяха. Неподалік розташовані красиві водоспади, які впадають в глибокі річки, в які з висоти іноді стрибають місцеві жителі (виживаність 85.4%). Гості можуть насолоджуватися святинями і талісманами, не ризикуючи своїм життям.

 

Слайд 8

Замок Хімедзі вважається кращим існуючим прикладом японської архітектури замків і найбільш відвідуваною архітектурною пам’яткою Японії. Він був укріплений від ворогів в епоху феодалізму, багато разів добудовувався і реконструювався протягом різних століть, тому відображає різні періоди дизайну. Цей замок пережив бомбардування Другої світової війни.

 

Слайд 9

Великий Будда Камакура – колосальний пам’ятник культури. Бронзовий Будда становить 13 метрів у висоту і важить 93 тонни. Статуя датується 1252 роком. Спочатку вона розміщувалася в невеликому дерев’яному храмі Великого Будди, але зараз стоїть на відкритому майданчику, так як початкове місце розміщення було змито цунамі 15 століття.

 

Слайд 10

Храм Тодайдзі є справжнім інженерним подвигом. Це не тільки найбільше дерев’яна будівля в світі, цей храм також є домом для найбільшої бронзової статуї Будди в світі. Входить до числа найвідоміших храмів Азії .

 

Слайд 11

Токійська вежа є свідченням розвитку технологій в сучасному житті. Токійська вежа сконструйована за аналогом Ейфелевої вежі. Відвідувачі можуть піднятися на вежу й побачити панорамний вид Токіо і прилеглих районів, а також відвідати магазини та ресторани. Це одна із самих сучасних пам’яток Японії.

 

Слайд 12

Імператорський палац в Токіо функціонує як центр управління і музей для демонстрації японського мистецтва та історії. Палац розташований на руїнах старого замку, який був знищений в результаті пожежі. Новий палац оточений традиційними японськими садами і має багато залів для прийому гостей.

 

Слайд 13

Гора Фудзі є найвищою горою в Японії її висота становить 3776 метрів. Виключно симетричний конус вулкана є добре відомим символом Японії, його часто зображують на картинах, або фотографують. Кожен рік на Фудзі піднімаються 200.000 осіб. Підйом може зайняти від трьох до восьми годин, а спуск може зайняти від двох до п’яти годин.

Слайд 14

Золотий павільйон

Kinkaku-дзі або Храм Золотого павільйону є найпопулярнішою туристичною визначною пам’яткою в Японії та Кіото. Павільйон був побудований в кінці 14 століття. На жаль, павільйон був спалений в 1950 році молодим монахом, який зійшов з розуму. П’ять років опісля він був відновлений, як точна копія оригіналу. Павільйон покритий сухозлітним золотом і дуже красиво відбивається в ставку.

На цьому пам’ятки Японії не закінчуються.

Слайд 15

На культуру Японії великий вплив зробило її ізольоване територіальне положення, особливі природні явища, що виразилося у своєрідному відношенні японців до природи як до живого створення. ** Уміння захоплюватися сьогочасної красою природи, як особливість національного характеру японця, полягало у багатьох видах мистецтва Японії.

Слайд 16

Японська мова завжди була важливою складовою японської культури. Переважна частина населення країни розмовляє японською мовою. Японський характеризується складною системою написання, що складається з трьох різних типів знаків.

**  пропоную спробувати написати своє ім’я

Слайд 17

Першими письмовими пам'ятками вважаються збори японських міфів «Кодзікі» та історична хроніка Ніхон, створені під час періоду Нара (VII - VIII століттях). У цей же період були створені поетичні антології «Манйосю і «Кайфусо»

Слайд 18

Японський живопис (яп. Кайга, «картина, малюнок») - один з найбільш древніх і вишуканих з японських видів мистецтв, характеризується широким розмаїттям жанрів і стилів.

Слайд 19

У Японії каліграфія вважається одним з видів мистецтв і носить назву сьодо.

Слайд 20

Найдавнішим з видів мистецтв Японії є скульптура. В якості основного матеріалу для скульптур використовувалося дерево. Статуї часто покривали лаком, позолотою або яскраво фарбували. Також в якості матеріалу для статуй використовувалася бронза або інші метали.

Слайд 21

Матеріалами для виготовлення японських ляльок служать дерево, папір, тканина, глина або навіть живі хризантеми.

Слайд 22

Ікебана - традиційне японське мистецтво аранжування, створення композицій із зрізаних квітів, пагонів у спеціальних посудинах і розміщення їх в інтер'єрі. В основу ікебани покладено принцип вишуканої простоти.

Слайд 23

У XVII столітті склався один з найбільш відомих видів японського традиційного театру кабукі, актори цього театру були виключно чоловіки, їхні обличчя були складним чином загримовані. Зараз жінкам також дозволено брати участь в постановках. Також відомим є театр бунраку - ляльковий театр.

Слайд 24

Перегляд відео японський театр «Самурай и гейша»

Слайд 25

Аніме (або японська анімація) має високу популярність у всьому світі. Серед інших жанрів мультиплікації виділяється більшою орієнтацією на дорослу аудиторію. Часто аніме - це екранізації японських коміксів манга.

Слайд 26

У період Хейан сформувався класичний японський музичний жанр гагаку, що представляє собою музику у виконанні оркестру.   ** Перегляд відеоролику з прослуховуванням японської музики

Слайд 27

Японію можна назвати країною дерев'яної архітектури. У цілому для японської архітектури характерне прагнення до простоти. Для архітектури Японії характерним є майстерне використання природного та формування штучного ландшафту.

Слайд 28

В Японії можна зустріти два типи одягу - традиційну - вафуку і більш просту, повсякденну, за європейським зразком. Кімоно - загальний термін для позначення будь-якого одягу. Тут і юката (халат), хакама (штани), оби (пояс) і так далі. Сандалі мають дві назви - гета або варадзі.

Слайд 29

Основою японської кухні є рис. Другим за значимістю продуктом харчування японців є риба. Останнім часом японська кухня досить популярна за межами Японії, також внаслідок її низької калорійності вона вважається корисною для здоров'я. . Самим улюбленим напоєм японця вважається пиво. Ще одним улюбленим напоєм вважається саке. Деякі кажуть, що це рисове вино, інші називають рисовою горілкою. Вживається саке в теплому або холодному вигляді, але обов'язково з теплою закускою.

Слайд 30

Cпеціфічна ритуалізована форма спільного чаювання, створена в середні віки в Японії, і по теперішній час культивована в цій країні. З'явившись спочатку як одна з форм практики медитації ченців-буддистів, стала невід'ємним елементом японської культури. Для японців вона дуже важлива і навіть розписана по конкретних кроках. Цей ритуал тісно пов'язаний з законами дзен-буддизму і широко популярний по всій країні. Японці дуже люблять і дотримуються всіх канонів його, щоб отримати моральне задоволення і насолоду. На їх думку такі ритуали виховують людину. Роблять її природною, охайною, простою і товариською. Це правда, але є й інший підтекст у всього цього. Церемонія привчає людей до порядку, старанності, дотримання соціальних правил. Це основа виховання національних почуттів японців.

Слайд 31

До побачення, Японія                    САЁ:НАРА

doc
Додано
9 січня 2018
Переглядів
1265
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку