Виступ «Дізнайся більше про свого сусіда» – обмін української та польської молоді в рамках програми « Зміна в регіоні»

Про матеріал
Матеріал з області лінгвокраїнознавства, здебільшого Україна-Польща. поділ досвідом про відвідини країни-сусідки, про досвід спілкування з іноземними сусідами та досвід порівняння освітніх систем навчання.
Перегляд файлу

«Дізнайся більше про свого сусіда» – обмін української та польської молоді в рамках програми

« Зміна в регіоні»

Цього року учні Головинського ліцею та його філій мали змогу долучитися до програми «Зміна в регіоні», яка включає в себе обмін молоддю між сусідніми державами Польщею та Україною. Така мандрівка була короткостроковою, до одного місяця, села Тулавки, що знаходиться у гміні Дивіти. На місці призначення учасників зустрічали, забезпечили якісним житлом і харчуванням. Учні  мали щільний розклад із заходами, дискусіями та воркшопами. Основна мета таких програм обміну – неформальне навчання й культурний обмін. Першочерговим завданням було взяти максимум від такого  обміну. 

Корисним було змушувати себе спілкуватися з новими людьми щодня, діалоги  були не надто простими. Адже, був присутній мовний бар’єр та певна сором’язливість, яка завжди присутня  у  новому оточенні. Згідно з моїм досвідом, люди діляться на дві категорії: більшість постійно готові до спілкування, інші – за розкладом починають «поглиблення в себе» відразу ж після вечері. Аналізуючи, починаєш краще розуміти, як ти заряджаєшся енергією: в компанії людей чи на самоті. Та й загалом за короткий проміжок часу навколо тебе відбуватиметься неймовірна кількість подій, тож маєш змогу прослідкувати свою поведінку через призму багатьох ситуацій.

Під час програми на нудьгу часу не залишалося, але кілька годин на «поміркувати» з’являлося, та й було над чим. Нові знайомства та враження від екскурсій, все закарбувалося у пам’яті як дітей, так і супроводжуючих вчителів. Оскільки відвідати довелося багато, то і враження надзвичайно різні. Всі багато довідалися відвідавши такі міста як Ольштин, Дивіти, Гданськ, Гдиня та Сопот.  Відчутна була справжня історична велич Західної  Європи. Учні насолодилися пам’ятками історії та культури. 

Наші учні з великим задоволенням проводили час у новому оточенні. Польська молодь буда відкрита до спілкування. Це був, здебільшого, активний відпочинок. Саме тому хочеться залучати ще більше дітей до такого обміну досвідом тому, що вони бачать інший рівень спілкування та освіти, засвоюють інші цінності та, зрештою, переоцінюють власне  бачення на світ довкола них. А усвідомлення цього у ранньому віці є, на мою думку, найціннішим досвідом та здобутком на майбутнє.

Дуже надіємося на продовження такої програми як «Зміна в регіоні».

 

 

 

docx
До підручника
Англійська мова (9-й рік навчання) 9 клас (Карпюк О.Д.)
Додано
23 лютого 2020
Переглядів
319
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку