Інтерактивна вправа «Мозковий штурм»Розшифруйте вислів ,який належить древньогрецькому філософу Сократу«Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити»Чи знаєте ви, що за 70 років свого життя середній європеєць:— проводить за їжею від 3,5 до 7 років;— сідає за обідній стіл 82 тис. разів;— з’їдає 160 кг шоколаду і 7300 яєць;— проводить 560 діб за приготуванням їжі.
Мета: розширити знання, здобуті раніше на уроках біології та повсякденному житті, про вітаміни як біологічно-активні речовини, їх різноманітність, поширення та роль в обміні речовин; ознайомити з хворобами, що спричиняються нестачею, відсутністю або надлишком вітамінів; виробити вміння і навички із збереження вітамінів у продуктах харчування.
Історія відкриття1881: М. І. Лунін встановив існування і значення вітамінів для життя.1912: польський хімік К. Функ назвав речовину, що виділили з висівок, «вітаміном», оскільки її молекула містила аміногрупу. Ця назва збережена до цього часу, хоча Нітроген є не в усіх вітамінах.1913: американський біохімік Е. В. Макколлум запропонував називати вітаміни літерами латинської абетки. Нідерландський лікар К. Ейкман довів, що захворювання бері-бері спричиняє нестача важливих для організму речовин. Нині відомо близько 50 вітамінів, що їх вивчає наука вітамінологія.
ВІТАМІНИ — біологічно активні речовини різної хімічної природи, необхідні в невеликих кількостях для нормального обміну речовин і життєдіяльності живих організмів. ВластивостіРозчинність. Гідрофільність. Гідрофобність. Необхідність для обміну речовин та енергії. Групи вітамінів. Жиророзчинні(нерозчинні у воді, але розчиняються в органічних розчинниках, термостійкі й нечутливі до змін р. Н середовища)Водорозчинні(гідрофільні сполуки, що нерозчинні в жирах і органічних розчинниках)
Водорозчинні вітаміни{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва. ФункціїВ1 (тіамін)впливає на обмін речовин, а також на нервову регуляцію. В2 (рибофлавін)відіграє важливу роль у вуглеводному, білковому й жировому обмініВ3 (нікотинова кислота)необхідний для багатьох реакцій окиснення у живих клітинах. В5 (пантотенова кислота)окиснення жирних кислот, кетокислот, біосинтез жирних кислот, холестерину, стероїдних гормонів. В6 (піридоксин)засвоєння білків та жирів, сприяє утворенню червоних кров'яних тілець
{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва. ФункціїВ9 (Вс, фолієва кислота)впливає на кровотворення, стимулює утворення еритроцитів та лейкоцитів, знижує вміст холестерину у кровіВ12 (ціанкобаламін)є чинником росту й стимулятором гемопоезу, впливає на функції печінки й нервової системи, активує обмін вуглеводів і ліпідів. Н (біотин)Бере участь в обміні цукрів, є джерелом сірки. С (аскорбінова кислота)є антиоксидантом, регулює всі види обміну речовин, зсідання крові, регенерацію тканин, синтез колагену, підвищує проникність капілярів, стійкість до інфекцій
Жиророзчинні вітаміни{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва. ФункціїD (кальцифероли)чинить гормоноподібну дію, бере участь у метаболізмі Кальцію та Фосфору. E (токофероли)відсутність цих вітамінів у їжі негативно позначається на здатності організму до розмноження. K (філохінони)підвищує зсідання крові, прискорює загоювання ран і регенерацію тканин після опіків. A (ретинол)антиоксидант, регулює процеси зроговіння, бере участь у синтезі родопсину, необхідний для підтримки імунітету й протипухлинного захисту організму
Антиоксиданти – природні або синтетичні речовини, які уповільнюють чи припиняють окиснення сполук, переважно органічних. Нейтралізують активні молекули,вільні радикали, які або утворюються в організмі, або надходять іззовні. До антиоксидантів відносять: лікопен (міститься в помідорах), флавін і флавоноїди (в овочах), таніни (чай , кава, какао), антоціани (надають червоного кольору ягодам). Антиоксиданти знижують ризик виникнення серцево-судинних хвороб, захворювань нервової системи. Застосовуються: у медицині, у харчовій промисловості для запобігання швидкому псуванню продуктів харчування, у косметології…Вітаміни сприяють дії гормонів, а також підвищенню опірності організму до несприятливих впливів зовнішнього середовища: це інфекція, дія високої та низької температури, тощо. Вони необхідні для стимулювання росту, відновлення тканин і клітин після травм і операцій.
I група1)Від чого залежать енергетичні витрати людини? 2) Що впливає на обмін речовин ?(Відповіді записати на онлайн дошці «jamboard », пояснити). 3) Вправа «Відвідування міського базару», завдання: придбати продукти, які богаті на вітамін В1, які захворювання виникають при нестачі або надлишку цього вітаміну ?(прикріпити до кошика на дошкі малюнки). Робота в групах «Ажурна пилка»
II група Завдання: 1)Скласти вміст вітамінів у продуктах харчування(за добу). Проаналізувати свій добовий раціон на вміст необхідних для нормального розвитку вітамінів («Ментальна карта» (прикріпити на дошку, пояснити). 2) Вправа Відвідування маркету «АТБ»(Придбати продукти, які богаті на вітамін А, які захворювання виникають при нестачі або надлишку цього вітаміну ?( (прикріпити до кошика малюнки, пояснити).
III група 1)Вправа « Відвідування маркету «Фреш» Завдання:1)Придбайте продукти, які богаті на аскорбінову кислоту, кальцій, для покращення зору, вітамін D які захворювання виникають при нестачі або надлишку цього вітаміну ? (прикріпити до кошика малюнки, пояснити). 2)Складіть хмарку слів за допомогою « Wordart » дайте відповідь на питання: Порушення обміну речовин (метаболізму), пов’язані з нестачею чи надлишком надходження певних хімічних елементів,речовин (пояснити)