РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ — ОСНОВА НОРМАЛЬНОГО ОБМІНУ РЕЧОВИН

Про матеріал
Презентація до теми параграфа з підручника Остапченка. Містить дубльований текст із супроводом з малюнками
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ — ОСНОВА НОРМАЛЬНОГО ОБМІНУ РЕЧОВИН

Номер слайду 2

Раціональне харчування. Раціональне харчування — таке харчування, коли якість і кількість спожитої їжі відповідає потребам організму. Основний обмін — це найменша кількість енергії, яку організм витрачає для підтримання процесів життєдіяльності у стані повного спокою

Номер слайду 3

Основний обмін. Залежить від різних факторів: СтатіВіку. Функціонального стану організму виконуваної роботи. Для людини середньої маси, середнього зросту та середнього віку добове значення основного обміну становить приблизно 7000 к. Дж.

Номер слайду 4

Добовий раціон. Потрібна організмові енергія звільняється внаслідок окиснення органічних сполук (білків, жирів, вуглеводів) або їхнього безкисневого розщеплення. При розщепленні 1 г білків і вуглеводів виділяється понад 17 к. Дж енергії, а 1 г жирів — 38,9 к. Дж.

Номер слайду 5

Добовий раціон. У добовому раціоні бажане таке співвідношення різних компонентів їжі: жири тваринного походження (приблизно) — 8 %, жири рослинного походження — 10 %, білки тваринного походження — 10 %, білки рослинного походження — 7 %, вуглеводи — 65 % (з них цукри — 5 %)

Номер слайду 6

Дієтологія. Це наука, яка розробляє основи раціонального харчування людини в нормі та в разі різних захворювань. Важливим принципом раціонального харчування є дотримання певного режиму. Рекомендовано споживати їжу 3—4 рази на день в один і той самий час (поміркуйте чому). Останнє споживання їжі має бути не пізніше ніж за 3 години до сну, адже вночі процеси метаболізму гальмуються, і їжа перетравлюється повільно. Це може заважати здоровому сну. Потрібно їсти невеликими порціями й без поспіху.

Номер слайду 7

Водний баланс людини. Вода утворює основу внутрішнього середовища організму (клітин, крові, лімфи, міжклітинної рідини), у якому відбуваються всі процеси обміну речовин і перетворення енергії. Вода визначає фізичні властивості клітин — їхній об’єм і внутрішньоклітинний тиск (тургор). Вміст води залежить від віку людини: у новонароджених він становить близько 75 %, у період завершення росту молодих людей — 65 %, а в людей похилого віку — лише 55 %

Номер слайду 8

Водний баланс. Водний баланс — певне співвідношення між надходженням води в організм та її витрачанням. Підтримання водного балансу — одна з умов нормального функціонування будь-якого організму. Оскільки організм людини щоденно витрачає приблизно 2—2,5 л води (вона виводиться з неперетравленими рештками їжі, сечею, потом, випаровується з поверхні слизових оболонок ротової порожнини та дихальних шляхів), то така сама її кількість має постійно надходити

Номер слайду 9

Питна вода та вимоги до її якостіСира вода з природних водойм, а також недостатньо очищена питна вода може стати джерелом різноманітних захворювань: дизентерії, холери, черевного тифу. Вона також може містити яйця та личинки паразитичних червів тощо. Тому перед споживанням воду слід добре прокип’ятити, а водопровідну воду — ще профільтрувати через спеціальні очисні побутові фільтри. За якістю води потрібен постійний контроль. Для цього відбирають проби води, які досліджують на вміст різних сполук, а також мікроорганізмів, насамперед хвороботворних, здатних спричиняти кишкові захворювання. В Україні вимоги до якості питної води визначено Державним стандартом. Згідно з ним питна вода має бути безпечною в епідеміологічному відношенні та нешкідливою за хімічним складом.

pptx
Додано
15 грудня 2021
Переглядів
2429
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку