Дієтологія. Це наука, яка розробляє основи раціонального харчування людини в нормі та в разі різних захворювань. Важливим принципом раціонального харчування є дотримання певного режиму. Рекомендовано споживати їжу 3—4 рази на день в один і той самий час (поміркуйте чому). Останнє споживання їжі має бути не пізніше ніж за 3 години до сну, адже вночі процеси метаболізму гальмуються, і їжа перетравлюється повільно. Це може заважати здоровому сну. Потрібно їсти невеликими порціями й без поспіху.
Водний баланс людини. Вода утворює основу внутрішнього середовища організму (клітин, крові, лімфи, міжклітинної рідини), у якому відбуваються всі процеси обміну речовин і перетворення енергії. Вода визначає фізичні властивості клітин — їхній об’єм і внутрішньоклітинний тиск (тургор). Вміст води залежить від віку людини: у новонароджених він становить близько 75 %, у період завершення росту молодих людей — 65 %, а в людей похилого віку — лише 55 %
Водний баланс. Водний баланс — певне співвідношення між надходженням води в організм та її витрачанням. Підтримання водного балансу — одна з умов нормального функціонування будь-якого організму. Оскільки організм людини щоденно витрачає приблизно 2—2,5 л води (вона виводиться з неперетравленими рештками їжі, сечею, потом, випаровується з поверхні слизових оболонок ротової порожнини та дихальних шляхів), то така сама її кількість має постійно надходити
Питна вода та вимоги до її якостіСира вода з природних водойм, а також недостатньо очищена питна вода може стати джерелом різноманітних захворювань: дизентерії, холери, черевного тифу. Вона також може містити яйця та личинки паразитичних червів тощо. Тому перед споживанням воду слід добре прокип’ятити, а водопровідну воду — ще профільтрувати через спеціальні очисні побутові фільтри. За якістю води потрібен постійний контроль. Для цього відбирають проби води, які досліджують на вміст різних сполук, а також мікроорганізмів, насамперед хвороботворних, здатних спричиняти кишкові захворювання. В Україні вимоги до якості питної води визначено Державним стандартом. Згідно з ним питна вода має бути безпечною в епідеміологічному відношенні та нешкідливою за хімічним складом.