Наукове дослідництво, як ефективний засіб формування компетентностей з біології сучасного здобувача освіти

Про матеріал
Наукове дослідництво є ефективним засобом формування компетентностей з біології сучасного здобувача освіти. Воно передбачає самостійне оволодіння інформацією, критичний підхід, аналіз, узагальнення. Так в учнів формуються компетентності, які в майбутньому допоможуть стати успішними фахівцями, реалізувати себе в професії. Науково-дослідницькі роботи учнів часто мають актуальну проблематику, і безпосереднє практичне застосування. Представлена презентація науково-дослідницької роботи "Вакцинація - ефективний засіб у боротьбі з вірусними захворюваннями"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вакцинація як ефективний засіб від хвороб

Номер слайду 2

Довести важливість вакцинації для профілактики інфекційних захворювань. Моніторинг проведення вакцинації серед учнів школи, жителів с. Острів. Популяризація знань про імунізацію для збереження здоров’я людини. Мета. Актуальність Учні є групою ризику інфекційних захворювань Вакцинація ефективний інструмент попередження хвороби Інформований – значить озброєний

Номер слайду 3

«Чо́рна смерть» (Чорний мор; англ. Black death) — друга за історичним переліком пандемія чуми, занесена зі Східного Китаю, що прокотилася по Азії, Європі, частині Африки у середині XIV сторіччя. ЕПІДЕМІЇ І ПАНДЕМІЇ1347-1353рр.19701 - Чума Юстиніана2- Чорна смерть. Епідемія холери в деяких південних регіонах України1918-1920рр. “іспанка” забрала від 40 до 50 млн людських життів1994-95 рр. На сучасному етапі Україна віднесена до групи країн з епідемією туберкульозу. Щороку в Україні виявляють понад 37 тисяч хворих на туберкульоз, понад 10 тисяч осіб помирають від цієї хвороби, стільки ж стає інвалідами. А сезонні епідемії щорік по всьому світу спричиняють від 3 до 5 млн випадків важких захворювань і від 250 до 500 тис смертей.

Номер слайду 4

ІМУНІТЕТІмуніте́т (лат. immunitas — «вільний», «захищений») — сукупність захисних механізмів, які допомагають організму боротися з чужорідними чинниками: бактеріями, вірусами, найпростішими, гельмінтами, їхніми токсинами, різноманітними хімічними речовинами, тощо. Основна функція імунної системи спрямована на виявлення змін у внутрішньому середовищі організму і усунення їх, тобто імунітет зберігає власну біологічну індивідуальність і сталість внутрішнього середовища.

Номер слайду 5

ФАКТИ ПРО ІМУНІТЕТ У деяких людей відсутній імунітет. Це так званий важкий комбінований імунодефіцит - зустрічається у одного з 100 тисяч осіб.  Кишкові бактерії сприяють роботі імунної системи. Насправді в організмі людини живе близько трильйона бактерій, деякі з них вважаються корисними, вони виробляють антитіла для вироблення кишкових білків. Сонячне світло допомагає імунній системі. Так, дослідники виявили, що вітамін D, у виробництві якого бере участь сонячне світло, сприяє утворенню протимікробних елементів, що захищають організм від інфекцій.Імунітет є навіть у безхребетних. Це довів Ілля Мечников на прикладі личинки морської зірки. Він проткнув зірку трояндовим шипом, а з часом виявив у неї безліч клітин, які намагалися проковтнути шип.Із віком імунна система слабшає. У людей після 65 років ризик захворіти стає вищим, оскільки імунітет помітно знижується. Позитивний, бадьорий настрій допомагає зберегти здоров'я і не «підхопити» застуду в зимовий сезон. Чай підвищує імунітет. Поцілунки зміцнюють імунну систему.

Номер слайду 6

Активна імунізація. Активна імунізація – один із основних напрямів імунопрофілактики інфекційних захворювань, який ґрунтується на створенні в популяції протективного імунітету й, відповідно, стійкості до певних інфекцій шляхом створення чи посилення штучного імунітету в процесі вакцинації. Мета активної імунізації – викорінення інфекцій, зниження захворюваності та смертності, збільшення тривалості та якості життя.

Номер слайду 7

Основні віхи історії вакцинації1100 – перша згадка про щеплення проти віспи в Китаї.1721 – уведення щеплення проти віспи у Великобританії (варіоляція)1796 – щеплення проти коров’ячої віспи, зроблене Е. Дженнером, уведення терміна “вакцинація”1798 – вакцинація проти віспи1870 – виготовлення першої живої бактеріальної вакцини (проти курячої холери) Л. Пастером1884 – виготовлення першої живої вірусної вакцини (проти сказу) Л. Пастером1921 – Перша вакцинація проти туберкульозу.1936 – Перші вакцинації проти правця та грипу.1994 – Перша комбіно-вана ацеллюлярна кок-люшна вакцина для профі-лактики кашлюку, дифтерії, правця.14 травня 1796 року, англійський лікар і дослідник Е. Дженнер провів першу вакцинацію.

Номер слайду 8

Календар вакцинацій

Номер слайду 9

ПОЛІОМІЄЛІТ

Номер слайду 10

У 2018 році на кір захворіли понад 54 тисячі українців. Зупинити поширення хвороби може лише вакцинація. За оперативними даними Центру громадськогоздоров’я МОЗ України, за 52 тиждень 2018 року на кірзахворіли ще 2 154 людей — 865 дорослих 1 289 дітей. Загалом у 2018 році на кір захворіли 54 481 людей (20204 дорослих та 34 277 дітей). Щеплення – єдинийнадійний спосіб захисту від кору, навіть якщо у вашомурегіоні зафіксовано спалах захворюваності.

Номер слайду 11

Жителі села Острів, які перехворіли кором у 2019 роціЛазар Олена – 1987 р.н. Лазар Вероніка – 2014 р.н. Бородай Наталя – 1993 р.н. Скибіцька Тетяна – 1997 р.н. Працінь Юрій – 1999 р.н. Навідома Оксана – 1990 р.н. Невідома Вероніка – 2018 р.н. Невідомий Владислав – 2018 р.н. У 2018 році у Тернопільській області захворіли 3658 людей: 1268 дорослих і 2390 дітей. Навіть були смертельні випадки

Номер слайду 12

Стан вакцинування учнів Острівської ЗОШ І-ІІІ ст.

Номер слайду 13

Стан вакцинації жителів с. Острів Тернопільського району (дані сімейного лікаря Головецького М.І.) 2017-2019рр. 90% людей вакциновані згідно календаря вакцинацій

Номер слайду 14

Рівень вакцинації населення України з 2009 по 20181 на 1000 Роки. За останні 10 років антивакцинальні настрої в Україні дуже посилилися, а кількість вакцинованих дітей – постійно зменшувалася. У 2009 році близько 80% дітей до року були щеплені від поліомієліту і дифтерії, а 80% однорічних – від кору, впродовж наступних років їх кількість зменшилась кардинально – у 2014 році вже 40% дітей мали щеплення від поліомієліту, у 2016 році – 20% від дифтерії і 45% від кору. Прямим наслідком низького рівня вакцинації лікарі називають спалах кору з осені 2017 по 2019 рік.

Номер слайду 15

Вакцинальні “міфи”1. «Не треба робити щеплення від захворювань, яких в Україні вже давно немає»2. «Краще перехворіти природним шляхом, ніж зробити щеплення»3. «Побічні реакції від вакцини набагато шкідливіші, ніж самі хвороби»4. «Дітям із хронічними захворюваннями вакцинацію проводити не можна»5. «Вакцина може ослабити або перевантажити імунну систему»6. «Цільноклітинна вакцина проти дифтерії, кашлюку, правцю (акдп) гірша та небезпечніша, ніж ацелюлярна».7. «Дитина, що перебуває на грудному вигодовуванні, захищена, тож і вакцинацію проводити не потрібно»8. «Не можна вакцинуватися під час спалаху»9. «Вакцини викликають аутизм»

Номер слайду 16

Антивакцинаторство. Це думки людей різного віку, різних професій з різних міст і сіл України. У них є діти, і вони свідомо не роблять їм щеплення."Не робимо щеплень собі і своїм дітям, бо діти після цього стають тупими або розумово відсталими". "У вакцинах містяться збудники невиліковних хвороб - раку, СНІДу, туберкульозу". "У мене знайома працює лікарем, своїм дітям щеплень не робить і іншим не радить". Звідки взялися і який масштаб мають антивакцинальні настрої в Україні, а також чому українці бояться вакцин, розбиралася BBC News Україна. Суцільна недовіра"Я в цілому за вакцинацію, але звідки я знаю, що вколють моїй дитині? Що це будуть за ліки? Я хвилююсь через це", - говорив ВВС News Україна Олександр з Києва, який вирішував, чи варто робити щеплення своєму сину. Не довіряють вакцинації в цілому і виробникам вакцини зокрема, не довіряють медикам, які роблять щеплення і умовам, у яких зберігаються вакцини, бояться хвороб і побічних ефектів через вакцинацію - такі причин відмов від вакцинації в останні роки наводять у дослідженні Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Номер слайду 17

COVID-19 Вакцина проти COVID-19 станом на грудень 2020 року SARS-Co. V-2 знаходиться в стадії випробуваннь. Передбачається, що до кінця 2020 року буде випущено близько 50 млн доз вакцин. Плани на 2021 рік – 1,3 млрд доз.

Номер слайду 18

ВИСНОВОК1. Альтернатив вакцинації немає2. За календарем щеплень дитина отримає захист від 10 інфекцій3. Вакцинація на рівні 95% створює бар’єр для інфекції у країні4. Вакцинуватися від інфекцій краще, ніж перехворіти й отримати імунітет5. Україна закуповує лише прекваліфіковані ВООЗ вакцини

Номер слайду 19

Бажаю вам міцного імунітету та бути здоровими!

pptx
Додано
15 грудня 2021
Переглядів
367
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку