Визначення відстаней на карті та глобусі

Про матеріал
Використовуючи найпростіші інструменти, можна вимірювати відстані на глобусі, планах, картах та з допомогою масштабу визначати справжні відстані на місцевості. Різні способи визначення відстаней між двома і більше об’єктами застосовують на різних зображеннях земної поверхні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Визначення відстаней між об’єктами на глобусі та карті

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завдання

Номер слайду 3

Які вам відомі інструменти для вимірювань на глобусі та карті?

Номер слайду 4

Особливості визначення відстаней на глобусі, карті та планіУсі відстані між будь-якими об’єктами на глобусах та планах справжні. Звичайно, що для їх визначення потрібен масштаб. Глобус — зменшена модель Землі, а плани створюються для невеликих місцевостей, а тому спотворення відстаней на них незначне.

Номер слайду 5

На картах малого масштабу не варто визначати відстані, тому що на них вони значно спотворені. Це стається через те, що неможливо розкласти (зобразити) поверхню кулі чи її частини на площині (аркуші паперу), не розрізавши або не зім’явши її. Тож для зображення земної поверхні на площині розтягують розірвані частини, спотворюючи відстані між об’єктами. Але ж на картах є масштаб. Так, він вказує величину зменшення глобуса, яким користувалися при створенні карт.

Номер слайду 6

Визначити відстані на картах можна, використавши лінії градусної сітки, а отже, у градусах. Екватор та інші паралелі, а також меридіани утворюють кола і мають довжину 360 градусів. Довжина екватора та меридіанів становить приблизно 40 000 км. Поділивши її на 360 градусів, отримуємо довжину 1 градуса. Це 111,3 км, і цю величину варто запам’ятати. Довжина паралелей у кілометрах неоднакова, але її можна виміряти на глобусі. Якщо два об’єкти розташовані на екваторі чи меридіані, то можна визначити відстань між ними у градусах. Наприклад, відстань від м. Києва до екватора вздовж меридіана у градусах становить 50°. Помноживши 50° на 111,3 км, отримуємо 5550 км.

Номер слайду 7

Інструменти для вимірювання відстаней між об’єктами на глобусі, карті та планіДля вимірювання відстаней між об’єктами на глобусі, карті та плані можна скористатися різними інструментами. Найчастіше користуються лінійкою, краще прозорою та еластичною. Циркуль-вимірювач необхідний для точного вимірювання відстаней на картах, де є лінійний масштаб, або кроками циркуля (довжина кроку 1 см) кривих ліній, якщо його немає. Курвіметром зручно вимірювати довжину кривих ліній. Його використовують ті, хто виконує багато вимірювань. Помічниками у вимірюваннях можуть стати нитка чи вузька смужка паперу.

Номер слайду 8

Способи визначення відстаней на глобусі, карті та планіСпособи визначення відстаней відрізняються тим, на чому вимірюють, яким інструментом та який масштаб використовують.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Для вимірювання на глобусі знадобиться гнучка, еластична лінійка, нитка або смужка паперу. Спосіб 1. Короткі відстані на глобусі можна виміряти лінійкою. Визначену довжину множте на величину масштабу. На глобусах, зазвичай, вказують числовий масштаб, тож його перетворіть в іменований. Наприклад, масштаб малого глобуса 1 : 80 000 000, який при перетворенні в іменований матиме такий вираз: в 1 см — 800 км. Якщо відстань, виміряна лінійкою, становить 2 см, то відстань між об’єктами дорівнюватиме 1600 км (2 см • 800 км). Практикуймо. Визначення відстаней на глобусі.

Номер слайду 11

На карті визначте довжину відрізка екватора в Індійському океані у градусах. Для цього встановіть назви меридіанів на заході та сході цього відрізка. На заході це буде меридіан 40° + 3°, а на сході — 100°. Отже, відстань у градусах становитиме 100° - 43° = 57°. Цю кількість градусів помножте на довжину 1° на екваторі й отримаєте відстань у кілометрах. 57° • 111 км = 6 327 км. Відповідь: ширина Індійського океану по екватору становить 57° та 6 327 км. Визначення ширини Індійського океану по екватору у градусах та кілометрах.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Вимірювання відстаней на Картах Google

Номер слайду 14

Використовуючи найпростіші інструменти, можна вимірювати відстані на глобусі, планах, картах та з допомогою масштабу визначати справжні відстані на місцевості. Різні способи визначення відстаней між двома і більше об’єктами застосовують на різних зображеннях земної поверхні. Точність вимірів залежить від вибору інструменту для вимірювання та спотворень на картографічних зображеннях. Визначати точні відстані на місцевості дають можливість сучасні картографічні онлайн-сервіси та онлайн-ресурси.

Номер слайду 15

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Трапезникова Олена Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 жовтня 2023
Переглядів
3752
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку