Внутрішньо м'язові інфекції Презентація

Про матеріал
спосіб введення лікарських засобів, при якому лікарський препарат потрапляє в організм шляхом введення ін'єкційного розчину через шприц в товщу м'язової тканини. При проведенні внутрішньом'язової ін'єкції лікарський препарат поступає у кровотік шляхом всмоктування лікарського засобу у судинне русло скелетної мускулатури. Оскільки м'язова система кровопостачається краще, ніж підшкірна клітковина, то дія препарату при внутрішньом'язовому введенні зазвичай розпочинається швидше, ніж при підшкірному введенні, але повільніше, ніж при внутрішньовенному введенні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Внутрішньо м’язові ін’єкціїДолгачова о. А.

Номер слайду 2

Внутрішньом'язова ін'єкція- спосіб введення лікарських засобів, при якому лікарський препарат потрапляє в організм шляхом введення ін'єкційного розчину через шприц в товщу м'язової тканини. При проведенні внутрішньом'язової ін'єкції лікарський препарат поступає у кровотік шляхом всмоктування лікарського засобу у судинне русло скелетної мускулатури. Оскільки м'язова система кровопостачається краще, ніж підшкірна клітковина, то дія препарату при внутрішньом'язовому введенні зазвичай розпочинається швидше, ніж при підшкірному введенні, але повільніше, ніж при внутрішньовенному введенні.

Номер слайду 3

 Внутрішньом'язова ін'єкція застосовується за необхідності введення у м'яз як водного, так і олійного розчину лікарських препаратів, або суспензії, в об'ємі не більше 10 мл. Внутрішньом'язово також проводяться щеплення проти інфекційних захворювань шляхом введення в організм вакцини або анатоксину.

Номер слайду 4

Оснащення:1) шприци стерильні ємкістю 2, 5, 10 мл;2) голки стерильні завдовжки 6 — 8 см;3) стерильні ватні тампони, серветки;4) 70 % розчин етилового спирту;5) лікарські препарати для внутрішньом´язових ін´єкцій;6) ниркоподібний лоток;7) пилочка.

Номер слайду 5

Перевага внутрішньом´язового введення ліків. Багато лікарських препаратів при підшкірному введенні спричинюють місцеве подразнення тканини, а іноді призводять до утворення асептичних інфільтратів та абсцесів. У разі внутрішньом´язового їх уведення завдяки наявності в м´язах численних кровоносних та лімфатичних судин препарати всмоктуються швидше і не призводять до розвитку ускладнень. Максимально внутрішньом´язово можна ввести не більше ніж 10 мл розчину, оскільки перерозтягнення м´яза призводить до порушення всмоктування препарату і розвитку інфільтрату.

Номер слайду 6

Ділянки тіла, які частіше використовують для внутрішньом´язових ін´єкцій. Внутрішньом´язові ін´єкції частіше роблять у верхньозовнішній квадрант сідничної ділянки, рідше — у передньозовнішню поверхню стегна, м´яз плеча або підлопаткову ділянку. Якщо при виконанні внутрішньом´язової ін´єкції в сідницю укол роблять надто близько до сідничної складки (нижньовнут-рішній квадрант), існує небезпека пошкодити сідничний нерв. Якщо укол здійснюють у верхньовнутрішній квадрант сідниці, можна проколоти верхню сідничну артерію.

Номер слайду 7

У стегно: У ділянці середньої третини поверхні стегна розміщений широкий латеральний м´яз і відсутні крупні нерви та артерії. Однак у цій ділянці розміщено багато малих нервових закінчень, тому багато хворих скаржаться на біль після введення ліків.

Номер слайду 8

У плече: Щоб визначити місце для внутрішньом´язової ін´єкції в зовнішній ділянці плеча, потрібно однією рукою знайти нижній край надллечового відростка, другою взятись за латеральну частину руки на рівні пахвової ямки. Перевернутий умовно вниз гострим кінцем трикутник є місцем ін´єкції. Ділянку плеча для внутрішньом´язових ін´єкцій використовують у тому разі, коли не можна використати інші ділянки.

Номер слайду 9

Внутрішньом´язові ін´єкції не рекомендується вводити в середню третину латеральної поверхні плеча, тому що тут розміщена глибинна плечова артерія та радіальний нерв і існує небезпека їх травмування.

Номер слайду 10

Послідовність дій під час виконання процедур Для визначення верхньозовнішнього квадранта ділянку сідниці умовно розділіть на чотири квадранти: проведіть вертикальну лінію через сідничний горб, а горизонтальну — через великий вертлюг стегнової кістки.2. Укол голкою зробіть у верхньозовнішній квадрант сідниці, де немає великих судинних і нервових стовбурів.

Номер слайду 11

Методика внутрішньом´язової ін´єкції1. Підготовку рук, шприца з голкою здійсніть згідно із загальноприйнятими правилами.2. Проведіть психологічну підготовку хворого.3. Запропонуйте йому лягти на бік або на живіт. У такому положенні м´язи повністю розслаблюються. Якщо хворий напружив м´язи, то попросіть його спокійно глибоко подихати й розслабити їх.4. Шкіру верхньо зовнішнього квадранта протріть двічі стерильними ватними тампонами, зволоженими 70 % розчином етилового спирту. Другий ватний тампон зафіксуйте між IV та V пальцями лівої руки.5. У правій руці утримуйте заповнений ліками шприц із голкою (II пальцем підтримуйте поршень, V — муфту голки, а рештою пальців утримуйте циліндр шприца).6. Шкіру на місці ін´єкції розтягніть і фіксуйте між І та II пальцями лівої руки. Запропонуйте хворому зробити глибокий вдих.7. Перпендикулярно до поверхні шкіри різким рухом уведіть голку на глибину 5 — 7 см, проколюючи при цьому шкіру, підшкірну жирову клітковину, фасцію, великий сідничний м´яз, але не більше ніж ⅔ довжини голки.8. До введення ліків відтягніть дещо поршень і переконайтесь у тому, що голка не потрапила в су-дину (у шприці не з´являється кров). Якщо препарат темного кольору і кров у шприці побачити немож-ливо, від голки від´єднайте шприц і, переконавшись у відсутності крові в муфті, знову їх з´єднайте.9. Уведіть повільно ліки, натискуючи на поршень лівою рукою, щоб звести до мінімуму больові відчуття і рівномірно розподілити препарат у тканині.10. Притисніть стерильним ватним тампоном шкіру в місці уколу і швидким рухом видаліть голку, а місце ін´єкції промасажуйте 1 — 3 хв.11. При введенні ліків у стегно запропонуйте хворому лягти на спину. Голку введіть під кутом 70° на глибину ⅔ її довжини,

Номер слайду 12

Запомятайте: Одноразово внутрішньом´язово можна вводити не більше ніж 10 мл розчину. Не треба виконувати ін´єкцію в напружений м´яз, оскільки це може призвести до утрудненого введення голки і навіть до її поломки. Не виконуйте ін´єкцію хворому в положенні стоячи, тому що хворий може знепритомніти. Якщо голка зайшла дуже глибоко в тканини, негайно витягніть її на ⅓ довжини. Якщо при видаленні з тканини шприц від´єднався від голки, захватіть муфту голки І і II пальцями правої руки і швидко витягніть її. При неправильному виборі місця ін´єкції голка може потрапити в нервовий стовбур, що може призвести до парезів та паралічів. При введенні ліків в окістя в місці ін´єкції спостерігається стійкий біль.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, Основи медичних знань) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
18 січня 2021
Переглядів
6403
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку