Водойми рідного краю. Їх стан та охорона.

Про матеріал

Людина зруйнувала екологічний баланс, що панував у природі. Тож кому, як не їй, і подбати про перлини степової України- її ріки. ми – Діти, будемо зберігати, оберігати та відновлювати водойми рідної Землі!

Зміст слайдів
Номер слайду 1

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Проектно-дослідницька робота: «Водойми рідного краю. Їх стан та охорона.»{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}НВК « ЗНЗ І-ІІІ ступенів №19 - ДНЗ «Лісова казка»ученів 4-А класу Вчитель: Власенко Людмила Іванівна

Номер слайду 2

1. значення якості прісної води для живої природи;{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ознайомитися з історією походження річок;{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}4. усна народна творчість про воду, водойми; {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}5. розглянути причини забруднення водойм;

Номер слайду 3

Воду п’ють поля і ліси. Без неї не можуть жити звірі, птахи, люди. Вода — житло і рослин і водних тварин. Значення води в житті планети не просто велике, а величезне! Вода — джерело життя на планеті! Без води існування живих істот неможливе!

Номер слайду 4

Значення якості прісної води для живої природи Вода потрібна людині для життя, харчування, підтримки чистоти, для життєзабезпечення і розвитку. Без води людство просто зникне.

Номер слайду 5

На сучасному етапі визначаються такі напрями раціонального використання водних ресурсів:

Номер слайду 6

Водойми рідного краю Територією Кіровоградської області протікають найбільші ріки України –Південний Буг (Гайворонський та Голованіський райони) та Дніпро (Світловодський район), всі інші річки належать до їх басейнів. Середні річки – Синюха, Інгул, Інгулець, Чорний Ташлик, Велика Вись, Тясмин, Цибульник, Ятрань. Нараховується 202 малі річки довжиною більше 10 км. За кількістю водосховищ і ставків область займає третє місце серед областей України. В області налічується 2185 ставків і 85 водосховищ загальною площею водного дзеркала 25628,2 га. Область має найменші запаси природних підземних вод. Основні джерела прісної води на території України - стоки річок Дніпра, Дністра, Південного Бугу, Сіверського Дінця, Дунаю з притоками, а також малих річок північного узбережжя Чорного та Азовського морів.

Номер слайду 7

http://thumbs.dreamstime.com/thumb_19/11252328182 SLOFO.jpghttp://thumbs.dreamstime.com/thumb_19/11252328182 SLOFO.jpg. Водойми Олександрійщини Олександрією протікають дві річки Інгулець та Березівка, Березівка впадає в Інгулець на території міста.

Номер слайду 8

На території міста знаходиться 4 водойми: дитячий пляж, який знаходиться у парку ім. Шевченка та належить управлінню житлово – комунального господарства, та 3 ставки, які перебувають у користуванні орендарів. Водойми Олександрійщини

Номер слайду 9

Велика і Мала Скелі За 15 кілометрів на Північний захід від міста Олександрії, що на Кіровоградщині, між селами Оліївкою і Протопопівкою розташовано лікувальне, штучного походження озеро. Цей об’єкт знаходиться на території ландшафтного заказника місцевого значення «Велика і Мала Скелі».

Номер слайду 10

У давні часи людина побачила, що вода приносить велике добро, є важливим компонентом природи, оживляє землю і сприяє родючості. Слов’яни обожнювали воду, вважали її сестрою, а чи жоною світла, вогню, сонця. Поклонялися воді скрізь і всякій: морю, річці, озеру, джерелу, криниці, росі, дощу. Вода та водойми в усній народній творчостіЛегенди про ріки ОлександріїПрислів’я та приказки про воду. Загадки про воду ТАЄМНИЦІ ВОДИ

Номер слайду 11

Практична робота по виявленні стану водойми. Проведення аналізу відібраної води під моїм поглядом та участю. Висновки лікаря: Досліджувана проба води з поверхневого водоймища по вмісту заліза та за показниками загальної жорсткості не відповідає вимогам Сан П і Н 4630-88 «Санітарним правилам і нормам охорони поверхневих вод від забруднення».

Номер слайду 12

ЯК ЛЮДИ ОХОРОНЯЮТЬ ВОДУ ВІД ЗАБРУДНЕННЯ За станом водойм стежать спеціальні вчені — гідрологи й екологи. Кожна людина повинна берегти воду! Не кидати сміття у водойми. Стежити, щоб крани були зачинені і справні. Адже від кожного із нас залежить, якою буде природа, що оточує нас, у тому числі і вода. Забруднення поверхневих і підземних вод можна розподілити на такі типи: • механічне – підвищення змісту механічних домішок, властиве в основному поверхневим видам забруднень; • хімічне – наявність у воді органічних і неорганічних речовин токсичної і нетоксичної дії; • бактеріальне і біологічне – наявність у воді різноманітних патогенних мікроорганізмів, грибів і дрібних водоростей; • радіоактивне – присутність радіоактивних речовин в поверхневих або підземних водах; • теплове – випуск у водоймища підігрітих вод теплових і атомних електростанцій.

Номер слайду 13

Обстеження води місцевих водойм Забруднення вод — насичення вод, водотоків і водойм речовинами в таких кількостях або сполученнях, які погіршують якість води та зумовлюють несприятливі наслідки. Забруднення вод (в гідрохімії) — перевищення концентрацій хімічних речовин чи значень показників фізичних властивостей води водних об'єктів над гранично допустимими концентраціями (ГДК), яке спричиняє порушення норм якості води.

Номер слайду 14

Заходи із збереження і відновлення чистоти водойм ( на папері)Сучасний розвиток промисловості, сільського господарства, транспорту, а також ріст міст супроводжується великим скидом забруднених вод. При відсутності належних заходів із зниження забруднення води, природне розбавлення і самоочищення стає недостатньою. Великі концентрації шкідливих домішок перешкоджають самоочищенню води і її забруднення інтенсивно прогресує. Тому, для збереження чистоти водойм, необхідно:- забезпечити повну очистку комунально-побутових і промислових стоків;- вдосконалювати і змінювати технологію промислового виробництва;- розроблювати і впроваджувати маловодну і безводну технології;- широко впроваджувати оборотне водопостачання, розширювати повторне використання очищених стічних вод;- застосовувати раціональні способи і прийоми використання добрив і пестицидів;- розробляти і здійснювати державні плани водоохоронних заходів в масштабах басейнів річок і водойм з урахуванням перспективного розташування продуктивних сил і засобів виробництва.

Номер слайду 15

Заходи із збереження і відновлення чистоти водойм( в дії )Розчистки та кріплення берегів р.Інгул в м. Кіровограді. Промивка р. Інгулець, очищення сміття річки Березівка.

Номер слайду 16

Людина зруйнувала екологічний баланс, що панував у природі. Тож кому, як не їй, і подбати про перлини степової України - її ріки. А ми – діти, будемо зберігати, оберігати та відновлювати водойми рідної Землі!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Бікі Єлизавета
    матеріал був гарним та корисним
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чемерис Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. life love4
    Чудово, але без глибокого розкриття і охвату матеріалу
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Змійчук Лілія Степанівна
    Щиро дякую! Класно! Натхнення Вам!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
6 січня 2018
Переглядів
75264
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку