Володимир Рутківський. «Джури козака Швайки». Історична основа твору. І частина – «Втеча з рідного дому» Знайомство з головними героями. Презентація

Про матеріал
Дана презентація знайомить учнів з творчістю відомого українського письменника Володимира Рутківського, історичною основою, головними героями твору «Джури козака Швайки» та змістом І частини – «Втеча з рідного дому».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Український поет, прозаїк, дитячий письменник, журналіст. Володимир Рутківський (18 квітня 1937р.)

Номер слайду 3

“ Краплини сонця” (1966), “Плоти” (1968), “Рівновага” (1977), “Знак глибини” (1987);

Номер слайду 4

“Ганнуся” (1977), “Бухтик з тихого затону” (1981), “Гості на мітлі” (1988), “Канікули у Воронівці ” (1989), “Сторожова застава” (1991), “ Потерчата” (2008); Повісті

Номер слайду 5

“Сині Води” (2004), “Джури козака Швайки” (2007), “Джури-характерники” (2009), “Джури і підводний човен ” (2010) Романи

Номер слайду 6

Нагороди і премії Премія ім. Лесі Українки Літературна премія ім. М. Трублаїні Премія ім. В. Близнеця Книга року Бі-Бі-Сі -2011, роман «Сині води» Національна премія України ім. Т.Шевченка (2012) (трилогія “Джури”) Премія освітнього фонду ім. Я. Мудрого

Номер слайду 7

Історична трилогія Джури козака Швайки” (2007), “Джури-характерники” (2009) “Джури і підводний човен ” (2010).

Номер слайду 8

Композиція  «Джури козака Швайки» складається з трьох частин: 1. «Втеча з рідного дому». 2. «На козацьких островах». 3. «Джури вирушають у дорогу».

Номер слайду 9

Історична основа роману

Номер слайду 10

Чи відомо вам, як виникло козацтво?

Номер слайду 11

Посилання на відео https://www.youtube.com/watch?v=NsidAJbjcT8&ab_channel=%D0%9E%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%9F%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0

Номер слайду 12

Козак - це вільна, озброєна людина. У 1490 р. слово «козак» уперше з'явилося в Україні на означення людей, що ходили в степ за здобиччю або боротися з татарами. Словникова робота

Номер слайду 13

Словникова робота Джу́ра (чура) — в Україні в 16—18 ст. — зброєносець, помічник у козацької старшини. Зазвичай джурами були молоді хлопці. Разом з козаками джури ходили в походи, брали участь у боях.

Номер слайду 14

1. Смерть Гафура-аги. 12. На обійсті рудого Мацика. 2. Проводи козаків. 13. Над озером. 3. Врятуймо Воронівку.  14. Перший бій Дурної Сили. 4. Похід на вовкулаків. 15. Людина з дупла. 5. Суперечка. 6. Пастухи. 7. Грицикові жарти. 8. Бугай Петрик. 9. Людський голос межи звірів. 10. Медова яма і вовк. 11. Нічні супутники. Частина перша. «Втеча з рідного дому».

Номер слайду 15

Швайка – шило у вигляді товстої металевої голки на держалні для проколювання отворів. Уруські села (татар.) – українські села Ногайці, ординці – татари Плавні – заболочені, порослі рослинністю низькі береги річок, що затоплюються під час повені. Словничок

Номер слайду 16

Події, описані у творі, відбуваються в березні 1487р. у селі Воронівці біля дніпровських плавень. Швайка – могутній козак – лицар. Санько і Грицик - дванадцятилітні хлопчики, жителі села Воронівки. Головні герої - підлітки Санько, Грицик, юний богатир Демко Дурна Сила, мати Санька, невловимий козак Швайка зі своїми вірними друзями - вовком Барвінком та коником Вітриком.

Номер слайду 17

Перша частина «Втеча з рідного дому» Втеча від погоні татар. Швайка в діброві вбиває Гафуру – агу. Смерть Гафуги-аги Проводи козаків Знайомство с Сашком та Грицьком. Козаки відпливають ремеслувати Врятуймо Воронівку Грицько і Санько на згарищі. Хто ж там ховається? Потрібно його негайно вбити: щоб хтось не заподіяв нікому шкоди.

Номер слайду 18

Друзі пропонують Демку піти на полювання на вовкулаків.На згарищі Сідрика почули дивні звуки. Всі знепритомніли, а коли покинулися, пішли додому. Похід на вовкулаків Суперечка Козак Швайка прибуває до Кобильського, який хоче в нього щось випитати про інших козаків. Швайка відмовляється, Це загрожую його життю. Але він їх обминає і тікає.

Номер слайду 19

Пастухи Хлопці – пастухи побачили як Кобильський скаче до села, щоб зібрати провіант та молодих хлопців для захисту від татар. Грицикові жарти В Воронівці пан Кобильський зібрав провіант та хлопців для бою з татарами. Грицик і Санько починають гучно кричати «Татари йдуть».

Номер слайду 20

Бугай Петрик Хлопці випасали бугая Петрика. Прихвосні пана приїздять до села забрати хлопців. Вони тікають. Людський голос межи звірів Санько та Грицик ночують на Сторожовому Дубі. Вночі хтось їм підклав декілька ножів, лук та стріли Людськи голос межи звірів Санько та Грицик ночують на Сторожовому Дубі. Вранці вони помітили, що під деревом лежить декілька ножів, лук та стріли

Номер слайду 21

Медова яма та вовк Хлопці потрапили в невідомі місця і потрапили до купи бджіл. Зробили пліт , щоб подорожувати по річці Нічні супутники На другу добу подорожі хлопці побачили два човни. То були прихвостні пана.

Номер слайду 22

На обійсті рудого Мицика Санько та Грицик вирішили дійти до Кам'яного острова. За ними слідують татари. Допомога прийшла від вовка. Над озером Тікаючи, хлопці знайшли невеличке озерце. Раптом побачили, як вершника наздоганяє купа татар. Вершник заховався в очерет. Хлопці знайшли невідомого вершника на дереві.

Номер слайду 23

Перший бій Демка Дурної Сили. Демко зустрівся з 20 татарами. Всі челядники повтікали. Демко боровся з ворогами, але сили були нерівні. Демко попав в полон. Людина з дупла Загадковий вершник був Пилипом Швайкою. Він відвів хлопців в надійне місце, а сам почав шукати коня – Вітрика.

Номер слайду 24

Герої твору Привіт, мене звати Санько! Всі воронівські хлопці, мабуть, уже подалися до річки… А він, Санько, мов мала дитина, мусить пасти курчат… Щоправда, Санько здогадується, що справа тут не в курчатах. З того часу, як у березні пішла чутка про новий татарський напад, мама геть втратила спокій. Хоча не за себе вона боїться. А за сина, бач, їй лячно…

Номер слайду 25

Герої твору А він, Санько, не такий вже й малий. Йому взимку виповнилося дванадцять років. Тож якось сам себе оборонить. Шаблюкою володіє не гірше від інших хлопців (звісно, дерев’яною). І на коні, кажуть, непогано тримається… А ще Санько вміє те, про що ніхто й не здогадується. Він уміє подумки віддавати накази й прохання.

Номер слайду 26

Герої твору Взагалі, воронівські хлопці ставилися до Санька трохи насторожено. І було за що. То посеред якоїсь гри Санько раптом відійде від гурту, усядеться десь на горбку і ніби починає до чогось прислухатися. Або ні сіло, ні впало візьме та й скаже: за Городищем телиця в болото залізла. Хлопці туди - а воно й справді так. Ще Санька вважали маминим синочком, бо тітка Мокрина його й на крок не відпускає від себе. Та Грицикові до того байдуже. Головне - Санько вірний товариш і ділиться, чим може.  

Номер слайду 27

Герої твору А Грицик, найліпший Саньків товариш, пасе за селом панські телиці. Себто лежить горілиць на траві і свистить до неба. Чи розшукує на узліссі грушки гнилички… У Воронівці переконані, що з Грицика ніколи не буде гарного пастуха. Бо все йому треба кудись бігти, щось розізнавати. І якби не страшний бугай Петрик, котрий слухається лише Грицика - нізащо б йому не бути пастушком.   Привіт, а я – Грицик!

Номер слайду 28

Герої твору  Грицикові у Воронівці нічого робити. Ні хати, ні матері з батьком не лишилося. Ще з позаминулої осені, коли зненацька наскочили татари… …Гарний хлопець: око зірке і шаблю вміє тримати… Хоча щодо шаблі, то дід, може й не скаже, мало ще сили в Грицикових руках. А от щодо зіркого ока… А чом би й справді не переконати діда, що в нього, Грицика, найзіркіші у Воронівці очі?

Номер слайду 29

1.Виконати тест за змістом І частини твору «Джури козака Швайки» - «Втеча з рідного дому» 2.Скласти сенкани до образів Санька та Грицика Домашнє завдання

ppt
Додано
12 листопада 2021
Переглядів
4731
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку