"Вплив авіації на атмосферу"

Про матеріал

Слайд 2

Я рада вас вітати

І скажу всім «привіт».

Розкажу я вам друзі,

Як врятувати світ.

Слайд 3

На сьогоднішній день стоїть гостре питання щодо забруднення атмосфери. А що таке атмосфера? Це неймовірна оболонка Земля, яка слугує для неї броньою. Атмосфера захищає нашу планету від астероїдів, метеоритів, ультрафіолетового випромінювання. Вона є невід'ємною складовою для розвитку життя на планеті.

Слайд 4

Але не все так добре, як нам здається. Людина своєю діяльність здатна змінювати склад і її властивості. Атмосферне повітря містить велику кількість шкідливих домішок. І сьогодні я розкажу про вплив авіації на атмосферу.

Коли ми чуємо слово «авіація», одразу уявляємо собі чудову картинку: великий літак гордо летить у небі, на шаленій швидкості долаючи великі відстані. Але як саме йому вдається літати, скільки шкоди наносить один політ та сама підготовка до нього навколишньому середовищу – все це відходить, на жаль, на інший план.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вас вітає учениця 9-Б класу Криворізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №48 Войтович Анастасія. Тема виступу: «Вплив авіації на атмосферу»

Номер слайду 2

Я рада вас вітатиІ скажу всім «привіт». Розкажу я вам друзі,Як врятувати світ.

Номер слайду 3

На сьогоднішній день стоїть гостре питання щодо забруднення атмосфери. А що таке атмосфера? Це неймовірна оболонка Земля, яка слугує для неї броньою. Атмосфера захищає нашу планету від астероїдів, метеоритів, ультрафіолетового випромінювання. Вона є невід’ємною складовою для розвитку життя на планеті.

Номер слайду 4

Але не все так добре, як нам здається. Людина своєю діяльність здатна змінювати склад і її властивості. Атмосферне повітря містить велику кількість шкідливих домішок. І сьогодні я розкажу про вплив авіації на атмосферу.

Номер слайду 5

У зв'язку з розвитком авіації і ракетної техніки, а також інтенсивним використанням авіаційних і ракетних двигунів істотно зріс загальний викид шкідливих домішок в атмосферу. Проте на долю цих двигунів доводиться поки не більше 5 % токсичних речовин, у порівнянні з іншими видами транспорту:автомобільний – 79%;сільськогосподарський – 4%;залізничний та водний – 2%.

Номер слайду 6

У середньому один реактивний літак, споживаючи протягом 1 год 15 т палива і 625 т повітря, випускає в навколишнє середовище 46,8 т діоксиду вуглецю, 18 т парів води, 635 кг оксиду вуглецю, 635 кг оксидів азоту, 15 кг оксидів сірки, 2,2 твердих частинок. Середня тривалість перебування цих речовин в атмосфері становить приблизно 2 роки.

Номер слайду 7

Найбільше забруднення навколишнього середовища відбувається в зоні аеропортів під час посадки і зльоту літаків, а також під час прогріву їх двигунів. При роботі двигунів на зльоті та посадці в навколишнє середовище надходить найбільша кількість оксиду вуглецю і вуглеводневих сполук, а в процесі польоту - максимальна кількість оксидів азоту.

Номер слайду 8

При надзвичайних і аварійних ситуаціях літаки змушені зливати в повітрі зайве паливо для зменшення посадкової маси. Кількість палива, зливаємого літаком за 1 раз, коливається від 1 - 2 тис. літрів. Випаровувана частина палива розсіюється в атмосфері без небезпечних наслідків, однак, невипарувана, досягає поверхні землі і водойм і може викликати сильні місцеві забруднення.

Номер слайду 9

Можна задати питання «А чому викиди в авіації називають шкідливими?». Почнемо з діоксиду вуглецю (вуглекислий газ) та оксиду вуглецю (чадний газ), вони впливають на теплообмін планети з навколишнім простором, ефективно блокуючи відбите інфрачервоне випромінювання, і таким чином беруть участь у формуванні клімату планети, їх збільшення в атмосфері спричиняє «парниковий ефект».

Номер слайду 10

Оксид азоту («звеселяючий газ»), вдихання його викликає відчуття сп’яніння та наркотичний стан. Оксид сірки при розчиненні у воді утворює кислотні дощі, та впливає на організм, а саме: спричиняє захворювання дихальних шляхів, має вплив на серцево-судинну систему.

Номер слайду 11

Альдегіди при тривалому впливі на людину викликають подразнення слизових оболонок очей і дихальних шляхів, а при підвищенні концентрації відзначається головний біль, слабкість, втрата апетиту, безсоння. Викиди сажі вчені назвали другою причиною після вуглекислого газу, по якій відбувається зміни клімату на Землі.

Номер слайду 12

Але деякі авіакомпанії намагаються зменшити шкідливий вплив на атмосферу. За допомогою застосування методів:поліпшення роботи двигунів скорочення часу роботи двигунів на землі;зменшення числа працюючих двигунів при рулюванні.

Номер слайду 13

Я всіх вас закликаю, бережіть атмосферу, робіть все що в ваших силах:- насаджуйте дерева;- не спалюйте листя;- намагайтеся менше користуватися власним транспортом, краще займіться спортом і користуйтесь велосипедом. Тому що «Знищуючи природу, ми знищуємо самих себе».

Номер слайду 14

Давайте боротись за чисту природу. Планеті не будем наносити шкоди. Посадимо ліс і гайочки зелені,Сади і діброви – планети легені.

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

pptx
Додано
21 травня 2018
Переглядів
2633
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку