Вплив фінансових рішень на життя

Про матеріал
Вплив фінансових рішень на життя. Швидкоплинність людського життя вражає, іноді ми не помічаємо, як проходять дні, минають місяці і навіть роки. Щодня ми приймаємо безліч важливих рішень, в тому числі і фінансових, після яких очікуємо чогось незвичайного. Однак за нашими рішеннями може підкрадатися велике розчарування, неприємні несподіванки. Сьогодні ти уявляєш себе найбагатшою людиною світу, а завтра – збіднілий жебракуєш на вулиці.
Перегляд файлу

Вплив фінансових рішень на життя

Швидкоплинність людського життя вражає, іноді ми не помічаємо, як проходять дні, минають місяці і навіть роки. Щодня ми приймаємо безліч важливих рішень, в тому числі і фінансових, після яких очікуємо чогось незвичайного. Однак за нашими рішеннями може підкрадатися велике розчарування, неприємні несподіванки. Сьогодні ти уявляєш себе найбагатшою людиною світу, а завтра – збіднілий жебракуєш на вулиці.

Що таке багатство і бідність, мабуть, найгостріше ми відчуваємо сьогодні, бо у такий складний час нам трапляються нескінченні проблеми, фінансові рішення. Очевидно, людина якнайкраще може зрозуміти важливість фінансової грамотності, будуючи своє успішне майбутнє.

Зараз, на мою думку, вміння скористатися грошима є надзвичайно потрібним і водночас нереальним. Важливим фактором у витраті коштів  постають можливості та обмеження на шляху до кращого життя. Як на мене, фінанси мають суттєвий влив на життя кожного з нас. За допомогою фінансових рішень ми досягаємо цілей, які ставимо перед собою.

Аналізуючи вчинки, поведінку людей, можна зрозуміти, що щасливими є лише ті, хто вміють рахувати гроші та усвідомлено ними розпоряджатися. Думаю, існує безліч осіб, які надзвичайно емоційно приймають фінансові рішення. Саме таким чином, вирішуючи все за мить, можна багато втратити. Здавалось би, що це всього лиш швидке рішення, але насправді воно необдумане, недисципліноване та супроводжується надмірними витратами. Неправильні фінансові рішення відображаються як в матеріальному, так і в моральному житті всього суспільства. Невпинна витрата грошей призводить до тривоги та неорганізованості. Людина не спроможна забезпечити собі стабільність та систематичність у повсякденному житті. У додаток до цього, брак коштів викликає потребу змінити свою мету та подальші плани, що заставляє особу відчувати неспокій, незадоволення. Часто, через нестачу грошей, населення озлоблюється та не знає, як діяти далі. При прийнятті рішень потрібно знайти час, щоб обдумати свій фінансовий стан та спланувати подальші витрати.

Безперечно, кожна доросла самоусвідомлена людина повинна бути обізнаною з основами фінансової грамотності, якщо хоче вміти раціонально розподіляти свої кошти, і не тільки.

Розпоряджатися фінансами, вкладати чи заощаджувати? Чимало таких питань постає перед кожним у певний час. І щоб це не стало складним завданням, не застало зненацька, потрібно про це думати заздалегідь.

Мабуть, умінню розпоряджатися грошима, тобто закладанню фундаменту фінансових знань, потрібно навчати ще змалечку. Важливо виховувати фінансову поведінку задля добробуту кожного і держави зокрема. І це не тільки на сьогодні, а й на майбутнє. Спершу це тільки розповіді: що таке гроші? Важливо, щоб діти зрозуміли, які функції виконують гроші. Можна потренуватися з дитиною у постановці фінансових цілей. Необхідно, щоб дитина зрозуміла, що у кожної людини має бути діяльність, яка приносить гроші, а згодом показати користь їх накопичення. У більш старшому віці необхідно зосередитись на питанні: як гроші можуть «працювати» на людину або проти неї? А це – вміле використання звичних кишенькових грошей, далі – вдалі перші покупки, а згодом і успішні вкладення. Але щоб до цього прийти, то, очевидно, необхідно поступово на кожному етапі усвідомлено ставитись до використання коштів. Ази фінансової грамотності важливі для усіх і базуються на відповідальності.

Якщо дитина вихована, в першу чергу, у сім`ї, а згодом і у школі із розумінням відповідального ставлення до грошей, то повірте, усі наступні кроки будуть з урахуванням цього.

Але навряд чи можна сподіватися, що саме батьки навчань дітей правильно управляти власними фінансами. Це, очевидно, залишається завданням, яке буде покладатись на усіх, бо надто важливо поглибити знання та розвинути навики щодо ефективного управління як особистими фінансами, так і державними.

Підвищуючи свою фінансову грамотність, приймаючи певні рішення, ми тим самим покращуємо якість життя, власний добробут.

Але так складається, що чимало українців або не мали досвіду користування батьківськими рахунками, або втратили довіру до них. Тому через недостатній рівень грамотності та довіри люди мало користуються фінансовими послугами відповідних установ. А високий рівень корупції, недовіри до судової системи, на жаль, перешкоджають як залученню іноземних інвестицій до України, так і прийняттю певних фінансових рішень, що впливає на рівень життя.

Як на мене, то багато залежить від характеру людини, її впевненості, рішучості! Іноді надмірна самовпевненість може як допомогти, так і завадити. Скажімо якась фінансова операція, не підтверджена конкретними фактами, може призвести до втрати коштів.

Доволі часто, ухвалюючи фінансові рішення, люди опираються на власний досвід чи досвід знайомих.  Прийняття будь-яких фінансових рішень, очевидно, пов’язане з накресленням певних дій, затратою зусиль, не останнє місце тут належить і самоконтролю. Хоча це не завжди вдається.

Але немає сумніву, що серед нас є багато людей, які вдало приймають фінансові рішення. Думаю, ці особи навчилися керувати грішми так, щоб утримувати себе. Для прийняття рішень дуже важливим є те, в якому психологічному стані знаходиться людина. Безперечно, дехто навіть в пориві емоцій може зробити правильний вибір, але, на жаль, це винятки. Особливістю прийняття об’єктивного рішення є сукупність знань, вмінь та навичок з управління  заробленими коштами. Вони набуваються під час комунікації з іншими, а також під час певних втрат. Люди з вищим рівнем фінансової грамотності краще розуміють, як зробити влучний вибір та не помилитися.

Ми живемо у світі технологій та вдосконалень, що невпинно рухається, розвивається. Потрібно йти в ногу з часом , удосконалюватись, а фінансова грамотність тут посідає чи не найперше місце. Щоб досягти бажаного, слід жити реальністю, впевнено будуючи плани на майбутнє, уміло розпоряджаючись власними коштами.

Насправді, гроші забезпечують основні потреби суспільства. Немає сумніву, що заробіток людини – це показник досягнень, успіху в сучасному світі. З кожним днем все більше цінується фінансовий стан та заможність. Будучи в соціумі, будь-хто має невичерпне бажання стати багатим, і це бажання постійно зростає. З однієї сторони, таке бажання призводить до скупості, жадібності, злості – всі ці риси пов’язані з жагою до наживи. З іншої сторони, людина, яка хоче заробити більше всебічно розвивається, шукає різні способи бути першим. Для отримання більшої кількості коштів потрібно вміти правильно приймати фінансові рішення.