"Вплив магнітного поля на живі організми"

Про матеріал
Поглибити і систематизувати знання учнів про магнітне поле, його властивості, закономірності та використання, акцентувати увагу учнів на тісному взаємозв'язку живих організмів і магнітного поля, визначити особливості його впливу на розвиток живих організмів, самопочуття людини; розвивати системність мислення, вміння працювати з додатковою літературою; навички критичного мислення; виховувати в учнів уміння слухати, культуру мови та спілкування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вплив магнітного поля на живі організми. Підготували учні ТВПУ ресторанного сервісу і торгівлі

Номер слайду 2

Вступ. Мета презентації: розказати про дію магнітного поля Землі на тварин, рослин та людей; розказати про досліди, які засвідчують дію магнітного поля на організми.

Номер слайду 3

Значення магнітного поля для комах Сприйнятливість до поля Землі продемонстрували, наприклад, терміти. Дослідники відзначають, що в термітнику комахи розташовуються поперек магнітних силових ліній. Спробували екранізувати термітник від магнітного поля, комахи тут же втратили свою здатність орієнтуватися в просторі, «розселилися» як попало.

Номер слайду 4

Досліди У «Віснику сільськогосподарської науки» (1974році) автори статті повідомляють, що під дією магнітного поля низької частоти у корів помітно покращується жировий склад молока. Постійне поле магніту лікує і попереджає мастити. Поле покращує також картину крові. Навіть співвідношення статей в приплоді можливо пов'язане з орієнтацією тварин в магнітному полі Землі.

Номер слайду 5

Тварини, що беруть участь у міграціях, володіють додатковою системою навігації, — здатністю відчувати магнітне поле Землі. Рептилії, пташи, риби просто бачать його, а допомогає їм в цьому спеціальний білок- криптохром

Номер слайду 6

Німецький ентомолог Беккер спостерігав, що жуки, бджоли, та інші комахи віддають перевагу при польоті напрямок північ - південь або захід - схід.

Номер слайду 7

Орієнтиром для перелітних птахів також служить магнітне поле Землі. Нещодавно вчені дізналися, що у птахів в області очей розташовується маленький магнітний "компас" - крихітне тканинне поле, в якому розташовані кристали магнетиту, що мають здатність намагнічуватися в магнітному полі.

Номер слайду 8

Вплив магнітного поля на людину Час від часу на Сонці відбуваються потужні вибухи, які стискають і коливають магнітне поле Землі, - так відбувається явище, що отримало назву « магнітна буря». Молоді і здорові люди будь-яку бурю переживають спокійно, а літні і хворі - не завжди. За статистикою МОЗ, в дні, коли трапляється магнітна буря, кількість інфарктів збільшується в три з половиною рази, інсультів - удвічі, нападів стенокардії - у півтора .    

Номер слайду 9

Вплив магнітної бурі загострює: в одних хронічні захворювання; у інших болить серце; у третіх починається мігрень; четверті впадають в депресію. Особливо погано переносять магнітну бурю сердечники, люди з надмірною вагою і розладами вегето - судинної системи.

Номер слайду 10

РОЛЬ МАГНІТНОГО ПОЛЯ ЗЕМЛІУСІ ЖИВІ ІСТОТИ ЗЕМЛІ МІЛЬЙОНИ РОКІВ ЕВОЛЮЦІОНУВАЛИ САМЕ В УМОВАХ МАГНІТНОГО ПОЛЯ І БЕЗ НЬОГО ІСНУВАТИ НЕ МОЖУТЬМагнітне поле допомагає визначити місце свого перебування МАГНІТНЕ ПОЛЕ ЗЕМЛІ ОТОЧУЄ НАШУ ПЛАНЕТУ І ЗАХИЩАЄ ЇЇ ВІД ПОТУЖНОГО ПОТОКУ ЗАРЯДЖЕНИХ ЧАСТИНОК (СОНЯЧНОГО ВІТРУ)Риби та птахи під час своїх міграцій орієнтуються за магнітним полем Землі. Навіть кішки в пошуках шляху додому орієнтуються за ним же.

Номер слайду 11

Висновок. Працюючи над темою, ми дізналися багато цікавих фактів про магнітне поле, про орієнтування птахів в просторі за допомогою магнітного поля. На людей різного віку магнітне поле впливає по різному. Отже, можна сказати, що магнітне поле має великий вплив для життєдіяльності тварин, рослин і людей.

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 11 клас, Презентації
До підручника
Фізика (рівень стандарту) 11 клас (Коршак Є.В., Ляшенко О.І., Савченко В.Ф.)
До уроку
§ 24. Магнітне поле
Додано
18 жовтня 2023
Переглядів
325
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку