Вплив стресових чинників на організм людини

Про матеріал
Презентація містить матеріали до уроку: " Вплив стресових чинників на організм людини". Матеріали презентації формують в учнів поняття про стрес, стресори, стадії стресу, дають змогу з'ясувати негативний вплив стресу насистеми організму людини та запобігти розвитку стресу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вплив стресових факторів на організм людини

Номер слайду 2

Поміркуйте!!!Ми звикли вважати, що стрес – реакція організму на дію неприємного або шкідливого чинника. Фізичні навантаження й заняття спортом – це чинники, що мають корисне значення для організму людини. Чому і за яких умов ці чинники стають стресовими?

Номер слайду 3

За природою впливу чинники стресу людини поділяють на групи:фізичні (спека, холод, вітер, підвищена вологість)хімічні (впливи вуглекислого газу, токсинів, солей),біологічні (інфекційні захворювання, нестача або надлишок їжі, води, вплив паразитів)соціальні (страх, небезпека, конфлікти).

Номер слайду 4

За вихідним джерелом впливу стресориможуть бутизовнішніми (екзогенними) (наприклад, травми)внутрішніми (ендогенними) (наприклад, біль).

Номер слайду 5

Вплив стресорів залежить від їхньої інтенсивності й тривалості дії, від фізичного та психологічного стану організму. Має значення інтенсивність стресу його тривалість, фізичний та психологічний стан організму.

Номер слайду 6

СТРЕСОВІ ЧИННИКИ або СТРЕСОРИ – це будь-які достатньосильні впливи подразників середовища, що можуть спричинити порушення гомеостазу.

Номер слайду 7

механізм впливу стресорів на організм людини порушення гомеостазу;активність стрес-системи ( центральна та переферична ланка)головні стрес-гормони, що сприяють мобілізації адаптивних органів і забезпечують збільшення їх енергозабезпечення;збільшення секреції соматотропіну, активує анаболічні процеси в тканина.

Номер слайду 8

Розгляньте ілюстрацію та поясніть вплив стресорів на організм людини

Номер слайду 9

- підвищення рівня глюкози в крові (глюкоза потрібна як джерело енергії, яка, у свою чергу потрібна для активізації захисних сил організму); - внаслідок тривалих стресів може розвинутися цукровий діабет;Вплив стресорів на роботу внутрішніх систем - різке стимулювання тимусу (вилочкова залоза) частини імунної системи людини, відповідає за дозрівання Т-лімфоцитів, спостерігається зниження рівня природного захисту організму;

Номер слайду 10

- мимовільно напружуються м’язи; за тривалих скорочень, що не чергуються із розслабленням, можливе руйнування м’язової тканини і тканин внутрішніх органів- збільшується діаметр капілярів, відбувається їх розширення, за сильного стресу вони можуть лопатися, спричиняючи появу гематом та порушення кровообігу у тканинах та органах;

Номер слайду 11

порушення обмінних процесів в клітинах;токсичні продукти обміну не виводяться, а накопичуються, отруюючи організмлюдини. Вплив стресорів зумовлює зміну настрою на гнів та дратівливість, зумовлю виникнення депресії. Спричиняє дефіцит енергії, проблеми з концентрацію уваги, порушення сну, головний біль та напад паніки

Номер слайду 12

Знижується статевий потяг, починаються розлади репродуктивної системи у чоловіків та жінок. Підвищує кров’яний тиск, посилює частоту серцебиття, рівень холестерину та значно збільшує ризик серцевих нападів.

Номер слайду 13

Зменшує здатність знешкоджувати інфекції та захищати організм від мікроорганізмів. Спричиняє біль у шлунку, нудоту та блювання

Номер слайду 14

п'ять адаптивних ефектів спрямовані на підтримання гомеостазу1) збільшення концентрації в цитоплазмі універсального мобілізатора функцій - Кальцію Ca2+ та активації ключових регуляторних ферментів - протеїнкіназ; 2) активація мембранних білків завдяки збільшенню активності ліпаз і фосфоліпаз; 3) мобілізація енергетичних і структурних ресурсів організму, що виражається в збільшенні в крові концентрації глюкози, жирних кислот, амінокислот; 4) спрямована передача енергетичних і структурних ресурсів у функціональну систему, що здійснює дану адаптаційну реакцію; 5) активація синтезу нуклеїнових кислот і білків у різних органах.

Номер слайду 15

Загальний адаптаційний синдром за Г. Сельє сукупність адаптивних реакцій, що виникають в організмі людини під дією стресорів і спрямовані на підтримання гомеостазу.

Номер слайду 16

Стадії Адаптаційного синдром. УСтадія тривоги (аларм-реакція, короткочасна адаптація) забезпечує негайну мобілізацію захисних сил організму. Під дією гормонів надниркових залоз у людини збільшуються частота і сила скорочень серця, підвищуються Артеріальний тиск

Номер слайду 17

Стадія опірності (довгострокова адаптація) характеризується відновленням порушеного гомеостазу і підвищенням стійкості не лише до дії вихідного стресора, а й до інших стресових чинників. Синтезуються білки м’язів, утворюються еритроцити для забезпечення додаткових потреб у кисні, збільшується кількість ферментів для синтезу білків у робочих органах, зростає кількість антитіл, що підвищує імунітет тощо.

Номер слайду 18

Стадія виснаження призводить до вичерпання резервних можливостей організму. На цій стадії стрес із мобілізуючого корисного еустресу перетворюється на шкідливий виснажувальний дистрес. Дистреси супроводжуються типовими змінами в організмі, які називають тріадою Сельє: розростання кори надниркових залоз; зменшення тимусу; поява крововиливів у слизовій оболонці травного каналу

Номер слайду 19

позитивний вплив стресу на організм людинизбільшується секреція адреналіну і відбувається емоційний струс, що може змусити людину на короткочасні активні, продуктивні дії, які направлені на усунення причини стресу;прагнення позбутися неприємного емоційного стану може сприяти налаго­дженню більш близьких стосунків з оточуючими, до яких людина зверта­ється по допомогу;якщо людина успішно долає стрес, це підвищує її самооцінку і допомагає набути впевненості в собі.

Номер слайду 20

негативні наслідки стресу напади агресії, гніву, дратівливості;перепади настрою;занепад сил, втрата інтересу до життя;зниження уваги, розуміння, здатності навчатися, запам’ятовувати, ви­словлювати думки;порушення сну; постійний головний біль;втрата впевненості у собі, неврози;порушення серцевого ритму; загострення хронічних хвороб;гормональні розлади;зниження працездатності;зростання ризику появи онкології;постійно пригнічений емоційний стан.

Номер слайду 21

Як зменшити негативний вплив стресових факторів???Повноцінний сон;Раціональне, збалансоване харчування;Заняття спортом;Прогулянки на свіжому повітрі;Уникати ситуацій здатних викликати стрес;Позитивні емоції;Спілкування;Подорожі.

Номер слайду 22

УАГАЛЬНЕННЯПоясніть значення поняття “стрес”, “стресові фактори”. Наведіть власні приклади стресових ситуацій. Якими є наслідки дії стресових факторів на організм людини?На конкретних прикладах із власного життєвого досвіду доведіть, що знання про стрес можуть бути корисними для людини?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Иголкина Яна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Винник Ірина Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Шевченко Надежда
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Заєрко Лариса Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Потапова Галина Іванівна
    Дякую за розробку! Бажаю здоров'я та успіхів!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
28 листопада 2019
Переглядів
19336
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку