"Всесвітній день боротьби із захворюванням на туберкульоз"

Про матеріал
Сценарій до інфомаційної лінійки присвячений Всесвітньому і Всеукраїнскому дню боротьби проти туберкульозу, який відзначається щорічно 24 березня, мета якого полягає в тому, щоб підвищити обізнаність про згубні наслідки туберкульозу для здоров’я людей і для суспільства, та інформувати про економічні наслідки туберкульозу, і таким чином активізувати зусилля по боротьбі з глобальною епідемією цієї хвороби.
Перегляд файлу

 

ДНЗ «Запорізьке вище професійне училище «Моторобудівник»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ЛІНІЙКИ

 

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬЮИ ІЗ ЗАХВОРЮВАННЯМ НА ТУБЕРКУЛЬОЗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розробила:                                                                            Кравчук Ю.В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Запоріжжя 2022

.

 

Мета: підвищити рівень обізнаності учнів щодо глобальної епідемії туберкульозу та розповісти про способи її профілактики та лікування.

Обладнання:

Мультимедійний проектор, екран.

 

Хід заходу:

 

Ведучій 1

Вітаємо всіх на нашому заході присвяченому боротьбі з туберкульозом. Кожен з нас вирішує масу питань та проблем щодня. Іноді «термінові» та невідкладні справи змушують нас забути про себе. Навіть, коли відчуваємо себе хворими, ми відкладаємо відвідування лікаря, оскільки не вважаємо свою хворобу вартою уваги та часу. Деколи не вистачає елементарної інформації, або вона помилкова і не дозволяє своєчасно прийняти рішення стосовно свого здоров’я.

 

Ведучій 2

 Загальновідомо, що така недуга, як туберкульоз ще з давніх часів забирав життя мільйонів людей, і вважався невиліковною страшною хворобою. Ця хвороба понад тисячоліття «випробовує» людство на міцність, завжди приходить несподівано, руйнує життєві плани, пригнічує, приносить з собою безліч проблем.

 

 Ведучій 1

24 березня 1882 року німецький бактеріолог Роберт Кох сповістив світ про відкриття збудника туберкульозу, який був названий мікобактерією туберкульозу. В честь цього відкриття, а також з метою звернення уваги світової спільноти на необхідність неухильної боротьби із цією недугою, ВООЗ оголосила 24 березня Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом.

 

 Ведучій 2

  • Туберкульоз – інфекційне захворювання, що  викликається мікобактерією туберкульозу, так званою паличкою чи бацилою Коха.
  • Туберкульоз – це соціальне захворювання, яке відображає рівень життя держави.
  • Це захворювання (сухоти) відоме людству з давніх часів. Його описували ще лікарі Давньої Греції і Риму.

 

 

Перегляд відео.

 

C:\Users\yulia\Downloads\qr-code.png

 

 Ведучій 1

 Кожен повинен пам’ятати: при появі симптомів туберкульозу обов’язково слід звернутися до лікаря. Чим раніше буде діагностовано захворювання, тим більше ймовірність одужання, тим меншу небезпеку ви будете нести рідним та близьким.

Ведучий 2

 Сьогодні на планеті живе 50-60 млн. хворих на туберкульоз. Щороку на активний туберкульоз хворіють до 10 млн. людей, близько 3 млн. помирають від цієї хвороби. За даними ВООЗ кожні 10 секунд на Землі помирає від туберкульозу людина. Один відсоток населення планети щорічно інфікується збудником туберкульозу, третина населення Землі уже інфікована мікобактерією туберкульозу.

 

Ведучій 1

Викликає велике занепокоєння і ситуація із туберкульозом в Україні. Епідемія, зареєстрована з 1995 року, невпинно прогресує і стає загрозливою медикосоціальною проблемою. За статистикою в Україні щоденно реєструється 82 нових хворих на туберкульоз, а 30 хворих на туберкульоз помирає.

 

Перегляд відео.

 

C:\Users\yulia\Downloads\qr-code (1).png

Ведучій 2

Зараження туберкульозом відбувається внаслідок попадання в організм збудника – мікроба, так званої палички Коха, яка дуже стійка до різних змін зовнішнього середовища. Збудник туберкульозу не боїться кислот, низьких температур, тривалий час зберігається у висушеній слині, у кімнаті, де знаходився хворий, на посуді та особистих речах хворого на туберкульоз. Збудник туберкульозу зберігається у навколишньому середовищі в різних місцях від 3-4 до 8-12 місяців. Не переносить мікроб дії сонячних променів, препаратів, які містять хлор. Яскраве сонячне світло убиває його за 1 годину влітку за 2 години взимку, ультрафіолетові промені – за 2-3 хвилини.

 

Ведучій 1

24 березня весь світ відзначає Всесвітній День боротьби з туберкульозом – хворобою, яка не обійшла стороною не лише звичайних пересічних людей, але й багатьох знаменитостей. Сьогодні ми ознайомимося з життям деяких із них, щоб побачити на власні очі і переконатися в тому, що хворі на туберкульоз – такі ж люди, як усі, і кожен може опинитися на їхньому місці, це поети і письменники, музиканти і вчені, громадські діячі та улюбленці долі.

 

Ведучій 2

Франц Ка́фка — один із най визначніших німецькомовних  письменників  XX ст. Через ранній розрив з батьками Кафка був змушений вести дуже скромний спосіб життя. Хронічні хвороби дуже дошкуляли йом серед яких був і туберкульоз. Здоров'я постійно погіршувалося, і 3 червня 1924 року Кафка помер у санаторії під Віднем, від туберкульозу, який призвів до виснаження.

 

 Ведучій 1

Фридерик Шопен – відомий польський композитор та піаніст. 1831-го року Шопен покидає Польщу і оселяється в Парижі. Тоді ж у Шопена проявляється захворювання на туберкульоз, з яким композитор боротиметься все життя, а зимою 1838–1839 років здоров'я композитора значно погіршилось. Шопен помер в своїй паризькій квартирі на Вандомській площі 17 жовтня 1849р.

 

Ведучій 2

Антон Павлович Чехов. В історії хвороби Чехова, яку вів у клініці лікар письменника М. Маслов, записано, що у гімназичні та студентські роки Чехов хворів на туберкульозне запалення очеревини. Через раптове загострення хвороби, котре йому не вдалося побороти, письменник помер 15 липня 1904 р. в м. Баденвейлері, Німеччина.

 

Ведучій1

Леся Українка. Влітку 1883 року Лесі діагностували туберкульоз кісток, у жовтні цього ж року професор О. Рінек оперував ліву руку, видалив кістки, уражені туберкульозом.

 

Перегляд відео.

 

C:\Users\yulia\Downloads\qr-code (2).png

 

Ведучій 2

Лікування туберкульозу в Україні безкоштовне. Сучасні методики дають змогу виліковувати до 98% хворих.

ПАМ'ЯТАЙТЕ! Дотримання правил особистої гігієни убереже Вас та Ваших близьких від захворювання на туберкульоз, зменшить ризик ускладнень при хворобі, скоротить терміни перебування у лікарні, допоможе вилікуватися та повернутися до повноцінного життя. Відтак, краще остерігатися туберкульозу, аніж лікувати його. Чим раніше виявлений туберкульоз, тим ефективніше його лікування.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. sydor nadya
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
docx
Додано
14 лютого 2022
Переглядів
955
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку