Всесвітній день свободи преси

Про матеріал
Всесвітній день свободи преси відзначається щорічно з 1992 року з ініціативи представників незалежної преси країн Африки, схвалено Організацією Об'єднаних Націй з питань освіти, науки й культури (ЮНЕСКО). Дата 3 травня обрана не випадково.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Всесвітній день свободи преси відзначається щорічно з 1992 року з ініціативи представників незалежної преси країн Африки, схвалено Організацією Об'єднаних Націй з питань освіти, науки й культури (ЮНЕСКО). Дата 3 травня обрана не випадково. Саме цього дня 1991 року в столиці Намібії представники незалежної преси країн Африки прийняли «Віндхукську декларацію», у якій містився заклик до урядів держав світу забезпечувати свободу преси та її демократичний характер. У декларації підкреслювалося, що найважливішою складовою частиною будь-якого демократичного суспільства є вільна, плюралістична й незалежна преса. 1993 року Генеральна Асамблея ООН прийняла рішення проголосити 3 травня Всесвітнім днем преси.

Номер слайду 3

Завдяки стрімкому розвитку інформаційних та цифрових технологій поширення інформації та її споживання вийшли на зовсім інший рівень. Преса – це той рушій прогресу, який дає нам можливість бути у курсі всіх важливих, резонансних, надзвичайних та, на жаль, трагічних новин. Однак сьогодні свобода ЗМІ та безпека журналістів зазнають дедалі частіше обмежень та нападів, що безумовно впливає на реалізацію інших прав людини. Тому привернення уваги до цієї дати є надзвичайно важливим, щоб вкотре наголосити на необхідності захисту свободи вираження поглядів як однієї з важливих засад демократичного суспільства та одну з базових умов його прогресу та самореалізації кожного.

Номер слайду 4

Мета святкування :- відзначити фундаментальні принципи свободи преси;- оцінити стан свободи преси в усьому світі- захист ЗМІ від посягань на їхню незалежність і віддати данину пам’яті журналістам, які загинули при виконанні своїх професійних обов’язків.

Номер слайду 5

Преса відіграє істотну роль у демократичному суспільстві. І хоча вона не може переступати певні межі, зокрема, щодо репутації, прав інших осіб і необхідності запобігання розголошенню конфіденційної інформації, тим не менш, її обов’язком є передавати у спосіб, сумісний із її обов’язками та відповідальністю, інформацію та ідеї з усіх питань суспільного інтересу, включно з тими, що стосуються правосуддя. Не тільки на неї покладається завдання передавати таку інформацію та ідеї; громадськість також має право їх отримувати.

pptx
Додав(-ла)
Lavrinenko Tetiana
Додано
7 травня 2023
Переглядів
317
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку