Всеукраїнський конкурс "Годівничка"

Про матеріал
Матеріал до всеукраїнського конкурсу "Годівничка". Етапи проведення акції: I. Вивчення орнітофауни нашої місцевості (учні 7 та 8 класи, протягом жовтня листопада) II. Майстрування годівничок та заготівля кормів (учні 2 та 4 класів разом з батьками, протягом листопада) III. Розвішування годівничок на території школи та біля власної домівки учнів (учні 2, 4, 7 та 8 класів разом з батьками, наприкінці листопада) IV. Підгодівля птахів взимку (учні 2, 4, 7 та 8 класів, протягом грудня-березня) V. Проведення заходу "Різноманітність птахів нашої місцевості" VI. Підведення підсумків проведення акції
Перегляд файлу

Азовська загальноосвітня школа І-ІІІ ст.

Якимівська РДА

Запорізька ОДА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Колективна робота учнів

 2, 4, 7, 8 класів

Азовської ЗОШ І-ІІІ ст.

Керівник: вчитель біології

Арабаджи Ю.М

 

 

2015-2016 н.р.

Мета акції:

  • виховання ціннісного ставлення до біорізноманіття;
  • проведення просвітницької роботи;
  • охорона та збереження орнітофауни;

 

 

 

Завдання акції:

  • ознайомлення з видовим різноманіттям зимуючих птахів нашої місцевості;
  • надання учням знань з біології птахів, аспектів їх підгодівлі;
  • оволодіння методиками визначення, спостереження та обліку зимуючих птахів;
  • розвиток гуманного ставлення до птахів, мотивація до їх охорони

 

 

 

Етапи проведення акції:

  1. Вивчення орнітофауни нашої місцевості (учні 7 та 8 класи, протягом жовтня листопада)
  2. Майстрування годівничок та заготівля кормів (учні 2 та 4 класів разом з батьками, протягом листопада)
  3. Розвішування годівничок на території школи та біля власної домівки учнів (учні 2, 4, 7 та 8 класів разом з батьками, наприкінці листопада)
  4. http://asyan.org/potre/%D0%A1%D0%B2%D1%8F%D1%82%D0%BE+%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D1%83%D1%8E%D1%87%D0%B8%D1%85+%D0%BF%D1%82%D0%B0%D1%85%D1%96%D0%B2e/20704_html_4eaad03b.jpgПідгодівля птахів взимку (учні 2, 4, 7 та 8 класів, протягом грудня-березня)
  5. Проведення заходу "Різноманітність птахів нашої місцевості"
  6. Підведення підсумків проведення акції

 

 

 

Орнітофауна нашої місцевості   

Прибережна територія Азовського моря

Птахи, які гніздяться на території України налічують близько 270 видів з регулярним гніздуванням у весняно-літній період, до 140 видів трапляються взимку, з яких близько 20 з'являються регулярно в усій країні лише в осінньо-зимовий період, причому у значних кількостях.

З приходом зими птахам стає важко. Для збереження тепла в морозні дні та ночі необхідно більше енергії, тому за короткий світловий день необхідно знайти  собі їжу в великих кількостях, а дуже часто взимку це стає майже неможливим, бо все вкриває сніг.

Учні 7-8 класів Азовської ЗОШ І-ІІІ ст. займалися вивченням птахів нашої місцевості. Результати своїх спостережень учні заносили до щоденників, щоб потім підсумувавши все, поділитися з однокласниками.

  Горобець хатній

http://pernatidruzi.org.ua/pictures/horobec5.jpgЦе один із найвідоміших птахів, що живуть по сусідству із житлом людини (звідси її видова назва «хатній»). Добре пізнаваний як за зовнішнім виглядом, так і за характерним цвіріньканням. Загальне забарвлення оперення — зверху коричнювато-бура, іржавого кольору із чорними плямами, знизу білувата або сіра. Щоки білі, вушна область блідо-сіра. Крила з жовтувато-білою поперечною смугою.

 

Горобець польовий

Польовий горобецьШироко поширений птах родини горобцевих, близький родич мешканця міст хатнього горобця. На відміну від останнього, в меншій мірі залежний від людини. Зустрічається на околицяхнаселених пунктів, в покинутих селищах і поблизу від посівів зернових культур, садів і виноградників. У дикій природі поширений у світлих лісах,чагарниках і степу. Дещо менший за хатнього горобця, відрізняється від нього в першу чергу коричневим капелюшком на голові, виразними чорними плямами на білих щоках, значно меншим за розміром чорним «нагрудником» на горлі і комірцем білого пір'я з боків шиї.

Зграйний птах, веде осілий або мандрівний спосіб життя. Ніколи не зустрічається на одному клаптику землі з більш забіякуватим хатнім горобцем, з яким конкурує. 

 

Синиця велика

http://pernatidruzi.org.ua/pictures/synvel_opys.jpgСпина зелена, надхвістя сіре. На голові чорна «шапочка». Білі «щоки» облямовані чорним. Низ жовтий, із широкою (у самців) чорною смугою посередині. Крила й хвіст блакитно-сірі з бурим.

Поширена по всій Україні.

Гніздиться в дуплах або шпаківнях, іноді в норах, щілинах будівель, старих гніздах великих птахів. Гніздо мостить з корінців, травинок, моху, вистеляючи шерстю та пір'ям. За літо буває дві кладки. 

 

Ворона чорна

http://www.zooclub.ru/attach/1477.jpgОперення чорне. Довжина тіла біля 50 см. Чорній вороні властивий розмаїтий харчовий раціон, який включає падло, яйця, комах, дрібних хребетних, молюсків, та навіть овочі й зерно взимку. Чорні ворони можуть ховати їжу на майбутнє, та кидати об’єкти з твердою оболонкою, такі як краби чи горіхи, з метою отримання їх вмісту. Взимку ці птахи можуть згуртовуватись у великі зграї.

 

Самиця зі здобиччюДятел

Птах досить великого розміру.  Як правило, веде осілий спосіб життя і лише на північній межі ареалу в несприятливі роки здійснює масові кочівлі-інвазії в сусідні регіони.

 

Сова вухата

Waldohreule in freier Wildbahn.jpgЦе сова середнього розміру (менший за ворону сіру). Забарвлення досить строкате з домінуванням рудих тонів. Спина сірувато-бура з рудим відтінком, груди і черевце руді або жовтуваті з продовгуватими чорними смугами, які перекреслені плоскими поперечними штрихами. Низ черевця і підхвістя білі. Хвіст знизу жовтуватий з рівномірною темною смугастістю. Очі жовто-помаранчеві. Дзьоб темно-сірий або чорнуватий. Лицевий диск рудо-сіруватий, обрамлений білою і чорною смугами. Довкола очей чорні півмісяці зі сторони дзьоба. Під дзьобом чорне пір'я. Між очима білі валики у вигляді півмісяців. Пір'яні «вушка» довгі. Коли птаха сидить, вона добре відрізняється від інших своєю манерою сидіння — стовпчиком з витягнутими вертикально вверх пір'яними вушками.

 

Сорока

 Bird soundопис файлуДовжина тіла 45-50 см, маса 150–250 г, розмах крил 55—58 см. В Україні звичайний осілий птах на всій території. В сороки своєрідне забарвлення пір'я.

Голова, шия, спина, горло, воло і верхня частина грудей блискучо-чорні, на голові та спині із зеленим відливом; плечі і більш-менш ви­разна, часто лише ледве позначена поперечна смуга на спині та нижній частині тіла білого кольору; махові пера сині, зовнішній їхній край зе­лений, покривні пера великих махо­вих пер теж зелені, зсередини махові пера здебільшого білі і лише на кінці темні.

Завдяки білим плямам на боках птах дістав народну назву — сорока-білобока.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Майстрування годівничок та заготівля кормів

 Питанням майстрування годівничок займалися учні початкової школи, які також бажали прийняти участь в акції. Класні керівники учнів, а також їх батьки допомагали учням з виготовленням годівничок.

D:\Уроки\фото\100_4365.JPG

D:\Уроки\фото\100_4337.JPG

 

 

 

 

 

D:\Уроки\фото\100_4396.JPGУчні 4-го класу займаються виготовленням годівничок

D:\Уроки\фото\100_4337.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D:\Уроки\фото\100_4332.JPGУчні 2-го класу демонструють годівнички, що були виготовлені вдома з допомогою батьків

Розвішування годівничокD:\Уроки\фото\100_4352.JPG

D:\Уроки\фото\100_4345.JPG

Учень 4-го класу вішає годівничку біля початкової школи

 

http://cs633316.vk.me/v633316618/1f296/3f7QJuJcc2s.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\8\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\20151211_152825.jpgУчні 8-го класу вішають годівничку вдома

 

 

На протязі всієї зими проводилася підгодівля пташок

http://cs630724.vk.me/v630724588/20026/Gol7PPVAI64.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Синички прилетіли до годівничок, коли все замело снігом

http://cs630724.vk.me/v630724588/20011/quimeTC5fXg.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проведення заходу

Наприкінці березня в нашій школі був проведений брейн-ринг "Різноманітність птахів нашої місцевості", у якій приймали участь учні 7 та 8 класів.

C:\Documents and Settings\User\Мои документы\a1n1\100_4545.JPG

Учениці 8-го класу проводять гру для своїх однолітків

C:\Documents and Settings\User\Мои документы\a1n1\100_4541.JPG

В ході проведення гри також визначили переможців на кращий малюнок, в якому брали участь учні 5 та 6 класів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Робота Цебера Єріка - І місце

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Робота Лебедєвої  Тетяни - ІІ місце

        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Робота Щусь Вікторії - ІІІ місце

 

Підведення підсумків:

 В ході проведення всеукраїнської акції "годівничка" учні ознайомилися з птахами нашої місцевості, особливостями їх годування в зимовий період. За час проведення акції було виготовлено 32 годівнички, що були розвішені на території школи та в учнів вдома.Завдяки піклуванню учнів, птахи під час несприятливих умов не залишилися без корму.

Народні прикмети:

Снігурі туляться до оселі – на снігопад.

        Голуби туркочуть – тепло віщують.

        Якщо ворона вранці сидить на верхівці дерева і каркає – буде хурделиця.

        Галки збираються зграями і кричать – на мороз.

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
4 березня 2020
Переглядів
1175
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку