Вшанування жерт Голодомору

Про матеріал
Презентація підходить як для очного та і для дистанційного навчання. В матеріалі розкрита інформація про реалізацію плану "штучного" голоду. Презентація містить відео "Всеукраїнська акція "Запали свічку"", також є один із елементів уроку ""Колоски цінності" - де учні мають висловити/записати свою думку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо!»

Номер слайду 2

Цього року ми вдруге вшановуватимемо жертв сталінського геноциду в умовах повномасштабної війни, яка супроводжується геноцидними діями Росії проти українців.…ті, хто чинить злочини проти людства, мають бути засуджені світовою спільнотою, а жертви – вшановані.

Номер слайду 3

Голодомор здійснило керівництво ВКП(б) та уряд СРСР у 1932–1933 роках шляхом організації штучного масового голоду, що спричинив загибель мільйонів українців у сільській місцевості на території Української СРР та Кубані, де переважну більшість населення становили українці.

Номер слайду 4

Липень ‘32 Україні нав’язують завідомо нереальні до виконання плани із хлібозаготівель. Реалізація плану з організації штучного голоду7 серпня ‘32 Ухвалюється постанова про “охорону соціалістичної власності”, або “закон про п’ять колосків”. Жовтень ‘32 В Україну направляється спеціальна комісія із хлібозаготівель на чолі із керівником уряду СРСР Молотовим. Її завдання – посилення репресій і збільшення вилучення зерна в українських селян. Листопад ‘32 Організовуються загони для пошуку і конфіскації зерна, інших продуктів, худоби у приватних господарствах. До кампанії залучається весь особовий склад міліції, органів держбезпеки та місцеві члени комуністичної партії і комсомолу. Листопад ‘32 Вводиться режим “чорних дошок”. Занесення населеного пункту чи району на “чорну дошку” вело до їх повної блокади, проведення спеціальних репресивних заходів, а значить – до повного знищення його мешканців.

Номер слайду 5

Реалізація плану з організації штучного голоду. Листопад ‘32 Запроваджуються натуральні штрафи. В господарствах, що “заборгували” за нереальними планами, конфісковують усе продовольство і худобу.1 січня ‘33 В Україну направляють Кагановича і Постишева для посилення хлібозаготівель. Влада переходить до повного вилучення харчів у українських селян. Кремль звинувачує українців у саботажі хлібозаготівель та підготовці повстання. ЦК ВКП(б) і РНК СРСР ухвалюють таємну постанову “Про хлібозаготівлю на Україні, Північному Кавказі і в Західній області”. Вона передбачала ліквідацію українських шкіл на Кубані і масове переслідування української інтелігенції. Із сіл, які не виконали плани хлібозаготівель вивозять усі наявні зернові запаси, навіть посівний матеріал. Грудень ‘32 Спеціальною постановою ЦК ВКП(б) про застосування найжорстокіших репресій до тих, хто не здасть хліба, українцям був оголошений ультиматум.

Номер слайду 6

Реалізація плану з організації штучного голоду. Січень ‘33 Відбуваються масові обшуки в селянських господарствах, під час яких селяни були позбавлені останніх залишків їжі. Їх приречено на голодну смерть.22 січня ‘33 Директивою Сталіна заборонено виїзд селян з території УСРР і Кубані в інші місцевості Радянського Союзу. Тільки за перші півтора місяці дії цієї директиви затримали майже 220 тисяч селян. І з них понад 186 тисяч силоміць повернули в села, де вони були приречені на голодну смерть.24 січня ‘33 Сталін призначає фактичним керівником УСРР на посаді другого секретаря ЦК КП(б)У Постишева. Той розпочав масштабну кампанію “очищення” від “петлюрівців” і “українських націоналістів”. Вона стала складовою плану геноциду української нації. Тогочасний розмах політичних репресій в Україні порівняний з Великим терором 1937–1938 років. За офіційними даними, в Україні у 1933 році арештували більше людей, ніж у 1938-му.

Номер слайду 7

Реалізація плану з організації штучного голоду. Лютий ‘33 Українським областям починають виділяти допомогу – вибіркову і недостатню. Вона була спрямована не на подолання голоду і порятунок українців, а на забезпечення виробничих потреб у ході посівних і збиральних кампаній. Адже знесилені і старі люди, а також селяни-одноосібники не отримували допомоги. Смертність серед українських селян невпинно зростала. Червень ‘33 Смертність з голоду в Україні досягла апогею. За оцінками демографів, того місяця померли від 800 тисяч до понад 1 мільйона осіб. Серпень ‘33 Прийнято рішення про створення Всесоюзного переселенського комітету та переселення у вимерлі з голоду села України колгоспників із російських областей і Білорусі. До кінця 1933 року переселили понад 100 тисяч осіб.

Номер слайду 8

Всеукраїнська акція “Запали свічку”

Номер слайду 9

Колоски цінностей

Номер слайду 10

…Згадайте нас – бо ж ми колись жили. Зроніть сльозу і хай не гасне свічка!Ми в цій землі житами проросли,Щоб голоду не знали люди вічно.

Номер слайду 11

Джерело інформаціїУкраїнський інститут національної пам'яті Пам'ятаємо! Єднаємося! Переможемо! Інформаційні матеріали до 90-х роковин Голодомору 1932–1933 років

pptx
Додано
21 листопада 2023
Переглядів
217
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку