Встановлення кордонів УРСР у міжнародних договорах. Обмін територіями 1951 р.

Про матеріал
Презентація до уроку з історії України для учнів 11-го класу на тему "Встановлення кордонів УРСР у міжнародних договорах. Обмін територіями 1951 р."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Встановлення кордонів УРСР у міжнародних договорах. Обмін територіями 1951 р.Історія України

Номер слайду 2

Радянсько-польський договір (1945)Вхід до складу УРСР областей, що відійшли від Польщі у 1939—1940 pp., документ встановлював кордон по «лінії Керзона» з відхиленнями на схід (тобто на користь Польщі)Протягом 1945—1948 pp. здійснювався обмін населенням: з України до Польщі виїхало майже 1 млн поляків, з Польщі в Україну — 520 тис. українців. У 1947 р. польський уряд провів операцію «Вісла» — насильницьке виселення українців (понад 140 тис. осіб) з українських етнічних земель. Процес домовленостей завершився 1951 p., коли на прохання Польщі відбувся обмін прикордонними ділянками

Номер слайду 3

Договір між СРСР і Чехословацькою Республікою про Закарпатську Україну. Визнання факту входження Закарпатської України до складу УРСР, який ліквідовував Закарпатську Україну як державне утворення. Радянське керівництво отримало важливий стратегічний плацдарм для посилення свого впливу в Центральній і Південно-Східній Європі

Номер слайду 4

Паризькі мирні договори. Договір між СРСР та Румунією. Відмова Румунії від претензій на Буковину. До УРСР відійшли Північна Буковина, Хотинщина, Ізмаїльщина, тобто юридично закріплювалися кордони, встановлені в червні 1940 р.

Номер слайду 5

Історик Ю. Шаповал про передачу Кримської області до складу УРСР«Влаштована довкола цього галаслива кампанія затемнювала, по-перше, той факт, що Крим навряд чи можна вважати «подарунком» Росії, оскільки історично він є батьківщиною кримських татар, з якими так брутально обійшовся сталінський режим. По-друге, утримання Криму для України породжувало велику кількість матеріальних, а також і політико-ідеологічних проблем., оскільки більшість там становили росіяни».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лактіонова Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 вересня 2023
Переглядів
2680
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку