ЯДС 3 клас
Тема. Чим особливі гриби. Гриби: їстівні та отруйні
Мета:
сформувати в учнів уявлення про гриби як царство живих організмів, про ознаки грибів, їх будову, значення у природі, про цінність для людей, про необхідність охорони грибів, правильне їх збирання;
Ознайомити учнів з поняттями їстівні гриби, отруйні гриби;
Навчити розрізняти їстівні та отруйні гриби за малюнками;
Розвивати пізнавальну активність дітей, уміння спостерігати;
Виховувати повагу і любов до природи, культуру поведінки в природі.
Обладнання: презентація, фото грибів, загадки, роздатковий матеріал для кожного учня: вирізані картинки грибів, зразки цвілевих і дріжджових грибів, підручник
Хід уроку
І. Організація класу
1. Інтерактивна вправа «Посмішка»
Закінчилась вже перерва,
Пролунав шкільний дзвінок.
А тепер усі швиденько
Налаштуйтесь на урок.
2. Емоційне налаштування на урок
Урок природознавства є уроком спілкування з природою, під час якого ми вчимося цінувати матінку-природу, бачити її красу, відчувати себе її часточкою. Саме це я зараз пропоную вам відчути.
Краса чарівна є у всьому,
Лиш треба бачити її.
Вона у небі голубому,
У ній оновлені гаї.
Вона живе в тополі, в кленах і в ялинці,
А ще у вранішній росі.
ІІ. Актуалізація опорних знань та життєвого досвіду учнів.
(Дістаю кошик)
І великі, і малі
Повдягалися в брилі,
І дощу ці одноніжки
Не бояться ані трішки.
Ліс – улюблений їх край.
А як звуться, відгадай! (Гриби)
ІІІ. Повідомлення теми й мети уроку
Сьогодні на уроці ви дізнаєтесь багато нового про гриби. І для цього відправимось в уявну подорож в осінній ліс. Згодні? (Так!)
Ви дізнаєтесь про різноманітність грибного царства, правила збирання грибів та навчитеся розпізнавати їстівні та отруйні гриби.
ІV. Вивчення нового матеріалу
Гриби дуже потрібні лісу. Вони санітари лісу, тому що живляться відмерлими рослинами і тваринами, перетворюючи їх на поживні речовини. Ними живляться і лікуються деякі тварини. Близько 100 тисяч грибів росте на нашій планеті. Розміри їх різні. Є гриби-велетні діаметром 1,5 метри. А у грибів маляток усього 1 мм.
Гриби – цінний харчовий продукт. За своїм хімічним складом вони наближаються до овочів та рослинних продуктів.
Гриби – це окраса лісів, їх треба берегти. Гриби є кормом для тварин. Їх їдять білки, лосі, дикі кабани, їжачки, птахи.
Для людей гриби – це джерело білка, який так потрібний людині. Яких тільки страв не готують з грибів.
Усім нам відомі гриби мають ніжку і капелюшок. Вони часто нагадують парасольки. Але є гриби схожі на квіти.
Є ще незвичні види грибів.
Цвіль
Цей вид грибів з’явився на нашій планеті близько двохсот млн.. років тому. Вони з’являються там, де висока температура та підвищена вологість. Цвіль може рости на стінах, продуктах. Ці гриби викликають у людей алергію, кашель, висипи, а іноді можуть і позбавити людину життя. Проте, цвілеві гриби роду пеніциліум багато років тому почали рятувати людей від хвороб. Бо вчені навчилися виготовляти з цвілі перший в світі антибіотик пеніцилін, який і зараз застосовується в медицині.
Дріжджі
Дріжджі – це теж гриби. Вони бувають сухі або однорідної маси. Ці гриби дуже швидко ростуть і розмножуються при наявності теплої води і цукру. Подивіться, я перед початком уроку в баночку з теплою водою і цукром додала дріжджі. Ось як вони виросли. Дріжджі додають у тісто, щоб воно швидко піднімалось, насичувалось киснем, і тоді булочки чи хліб будуть пухкенькими.
У нашому краї гриби здебільшого ростуть улітку і восени. Їх можна зустріти і в лісі, і в полі. Але як дізнатися, їстівні вони чи отруйні?
Послухайте про найвідоміші їстівні гриби.
Боровик (Білий гриб)
Найкращий з відомих їстівних грибів. За смаковими якостями не знає собі рівних. Має коричневу шапочку і міцну ніжку. Росте у ялиновому або дубовому лісі. Його називають білим, тому що після сушіння він не темніє.
Підосичники (червоноголовці)
Підосичники найчастіше мешкають поряд з осикою і тополею. У них червоний капелюшок.
Підберезник
Росте переважно під березою. Має високу і тонку ніжку та коричневий капелюшок.
Лисички
Лисички жовтогарячого кольору з хвилястим капелюхом. Вони яскраві наче сонечко.
Маслюк
Маслюк дістав назву із-за слизової оболонки, немов змащеної маслом, клейкого капелюшка.
Сироїжки
Найяскравіші гриби – шляпки різних кольорів: червоні, фіолетові, зелені, сині.
Опеньки
Це найдружніші з грибів. Вони ростуть цілою сім’єю. Грибочки мають світло-коричневі капелюхи і маленькі спіднички на ніжках. Ростуть опеньки на пеньках.
Чорний груздь та білий груздь
Гіркі гриби. Щоб їх приготувати, треба декілька днів вимочувати у воді, міняючи воду щодня.
Печериця (шампіньйон)
Печериця росте у лісах, вздовж доріг, у парках, на луках.
Дощовик
Це гриб-гігант, який може вирости до 30 см за добу.
Дружно в ліс ми всі пішли,
Скільки тут грибів знайшли!
Ось опеньок, боровик,
Підберезник, лисичка,
Маслючок і печериця,
Сироїжка й білий гриб!
В кошики гриби збирали,
Доки повними не стали.
Ще й побігали ми трішки,
Натомили свої ніжки.
Поверталися бадьорі.
Нас чекали в нашій школі.
Мухомор
Шляпка у цього гриба яскраво червоного кольору з білими бородавками. Ніжка довга білого або жовтуватого кольору з кільцем посередині.
Бліда поганка
Смертельно отруйний гриб. Шапка білуватого кольору. Ніжка тонка, довга, білого відтінку з бахромою.
Несправжні опеньки
Зарядка для очей
Тіло гриба складається з грибниці і плодового тіла (шапинка і ніжка). Ростуть гриби з ранньої весни і до пізньої осені. Сприятливими умовами для їх росту є волога, температура 15- 200, поживні речовини. Поживні речовини гриб зберігає в грибниці. Коли місяці жаркі і сухі або холодні, грибниця знаходиться у стані спокою. Гриби не ростуть. Грибниця зневоднюється і добре переносить посуху і мороз. За народними прикметами, до лісу за грибами треба вирушати в невітряну погоду після теплого дощу, що пройшов уночі.
Сироїжка – бліда поганка
Боровик – сатанинський гриб
Лисички-несправжні лисички
Шампіньйон – мухомор білий
Опеньки – несправжні опеньки
Зморшок – строчок – гриби, які рідко зустрічаються. З’являються ранньою весною.
Підосичник – мухомор червоний
– Зрізати обережно, щоб не пошкодити грибницю.
- Сухе листя і мох не перевертати, щоб грибниця не всохла.
- Незнайомі та неїстівні гриби не чіпати. Їх їдять кабани, лосі, олені, білки і дрібні тварини.
8. Отруєння грибами
Недосвідченість грибників або неправильне приготування грибів може призвести до отруєння.
У людини з’являється слабкість, головний біль, біль у животі, блювота, пронос.
Щоб уникнути серйозних наслідків, викличте швидку допомогу.
Пам’ятайте! Лікарі не рекомендують вживати в їжу гриби дітям до 14 років, людям похилого віку.
V. Узагальнення і систематизація знань.
1. Гра «У ліс за грибами»
Під березою стою,
Через те і маю
Назву я свою. (Підберезник)
У цього гриба шапка видна ще здаля,
Яскраво-червоняста з білими плямами. (Мухомор)
Це найбільший із грибів.
По властивостях він цінний,
Лікар від хвороб відмінний. (Білий гриб)
Наче нитки всі тоненькі,
Вишукані й чепурненькі. (Опеньки)
І під деревом заснув…
Із задоволенням збирають
І на зиму закривають. (Маслюк)
Є їй чим в житті гордиться!
У теплицях місце має –
Йод в собі для нас тримає. (Печериця)
Жовті, сірі, зеленаві.
Зачекайте, любі, трішки,
- Я зберу вас … (сироїжки)
Красноголовець … (підосичник)
Капелюшки в них, мов в маслі.
І збирають грибники маслянисті … (маслюки)
Зайняли пеньочки.
Шапки в них кругленькі.
Кличуть їх … (опеньки)
Учитель називає назви грибів. Якщо гриб їстівний, діти плещуть у долоні, а якщо ж неїстівний – тупотять.
Маслюк, мухомор, опеньки, білий гриб, бліда поганка, грузді, шампіньйони, несправжні опеньки, сироїжки, підосичник, несправжні лисички, підберезник, сатанинський гриб, лисички.
Діти отримують конверт з картинками грибів. Необхідно вилучити «зайву» картинку .
VІ. Підсумок уроку
Учитель. Любі дітки!
Дуже ви були старанні!
Отже, всі ви учні гарні!
І за труд ваш на уроці
Вам подякувати хочу!
VІІ. Домашнє завдання
Скласти пам’ятку для грибника-початківця.